С тържество и в присъствието на премиера и US посланика АЕЦ "Козлодуй" зареди първото гориво на „Уестингхаус“

С тържество и в присъствието на премиера и US посланика АЕЦ "Козлодуй" зареди първото гориво на „Уестингхаус“

Енергийна сигурност, надеждни доставки и безопасна експлоатация са преимуществата, които страната ни получава, след като в пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е заредено нов тип ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“. На територията на ядрената централа днес се състоя официална церемония по повод внедряването на алтернативния тип гориво, на която присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица.

Премиерът Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с „Уестингхаус“. Министър-председателят определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. „Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност“, отбеляза още Главчев. По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

„За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите. Министър Малинов припомни още, че през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания „Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.

 

 

Коментари

 • Генчо

  29 Май 2024 15:30ч.

  Що за идиоти биха предпочели стоката нещо: 1. По-скъпо. 2. Неподходящо за реакторите и намаляващо срока им за експлоатация. 3. Увеличава риска от аварии. 4. Създава големи количества ядрени отпадъци, тъй като не си вземат обратно отработеното гориво, за разлика от конкуренцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чой бал сан

  29 Май 2024 15:36ч.

  ТЪПИТЕ БЪЛГАРОТАТАРИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  29 Май 2024 15:49ч.

  БУМ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  29 Май 2024 15:51ч.

  Те явно са идиоти, но преди всичко имат лична финансова изгода да правят тези безобразия. Обаче, същите тези идиоти се подиграват на акъла на останалите по-големи идиоти, които ги избират и ги правят управляващи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Май 2024 17:50ч.

  С радиоактивна торта и пръчки е трябвало да ги нагостят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • компоец с пистоует

  29 Май 2024 15:35ч.

  ВЕЕРА ГАЛИТУ И ТЯ ЛИ Е БИЛА ТАМ,КРАВАРСКИЯ ПОСЛАННИК ПЛЯСКАЛ ЛИ Е С ПЕДАЛКИТЕ МИЛИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебати.бг:

  29 Май 2024 17:09ч.

  "С траурно шествие в парк „Врана“ пренесоха тленните останки на цар Фердинанд I. Те стигнаха до двореца „Врана“, където ковчегът бе поставен в централното фоайе. Така след 76 г. беше изпълнено желанието на монарха да почива в България. Досега тленните му останки бяха в църквата „Св. Августин“ в баварския град Кобург. Процесията започна от Главния вход на парка, след като катафалката с тленните останки на цар Фердинанд I пристигна от Летище София. Тленните останки на цар Фердинанд бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет. Процесията пристигна пред двореца, където я посрещнаха Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, членове и близки на семейството. Сред тях са правнуците на покойния Фердинанд I князете Кирил Преславски и Константин-Асен, които бяха в компанията на единствената им сестра – княгиня Калина Саксобургготска. На място са и политици, общественици, журналисти и граждани. Сред известните лица от политиката са Огнян Герджиков, Станимир Илчев, Росен Плевнелиев, Тома Биков и Йордан Цонев."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  29 Май 2024 17:34ч.

  Има нещо символично във връщането на останките на този български владетел. С него се връща и един трагичен момент от българската история. Дълбоко вярна е изказаната мисъл, че историята се повтаря – първо като трагедия, после като фарс. Явно е съдено днес всяка страна да мине през собствения си Ад! Оцелелите ще разказват после!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  29 Май 2024 15:35ч.

  Диверсификация за слабоумни. До 1944 диверсифициране само с германски продукти, после до 1989 със съветски, а насетне диверсифицираме с на чичо сам стоките и ценностите. Диверсификатирите са дядо, баща,син, а отскоро и внуци от родовете на онези, дето са винаги във властта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  29 Май 2024 17:14ч.

  Не пиши глупости - че до 1989 година сме били само със съветски.В завода в който работех единия цех беше с полска инсталация,другите два с шведска.Впрочем наши инженери направиха такава рационализация,че шведите си смениха инсталациите в целия свят,а те бяха водеща фирма в света - това го пиша за информация на тези,които много обичат да се подиграват с българските инженери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рангел Колев Рангелов, доцент,ктн

  30 Май 2024 16:24ч.

  Аз съм разменен доцент за онзи грую доцент Атанасов от варненското Ту.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Май 2024 15:37ч.

  Готов съм да се обзаложа че ще има авария, просто няма начин с тези главочи и кретени, "законът на Мърфи" стана първа точка от конституцията на България, всичко което може да се обърка, се ОБЪРКВА....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  29 Май 2024 15:53ч.

  След аварията къде ли ще се скрият Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица като Боко Тиквата и Шиши?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Май 2024 15:59ч.

  Ами където се скриха след като съсипаха павец "Чаира", те си знаят, че хлебарки радиация не ги лови! В интерес на истината радиацията не е толкова страшна колкото изглежда, глупостта и кретенията които са ни завладяла са далеч по смъртоносни и опасни, от алфа бета и гама лъчението... при тъпотията няма период на полуразпад, по скоро градация в геометрична прогресия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • михаил константинов

  29 Май 2024 21:30ч.

  Което не може да се обърка, също се обърква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  29 Май 2024 15:45ч.

  Валентин "Кетърингът" Николов свърши мръсната работа. Дано ни се размине голяма беля от поредната дивотия на евроатлантическия фашибозук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sof

  29 Май 2024 15:46ч.

  Няма кой да пита отработеното гориво къде.........журналистикаааааа............БГ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • извод

  29 Май 2024 15:50ч.

  ей, мамата ни е..ха тия дебили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя от Посолтвото

  29 Май 2024 15:56ч.

  Продажна пасмина! Росатом може да спре удължаване на срока на годност на нейните реактори! Като ответна мярка и тчк. Тогава ще видим кон как яде боб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  29 Май 2024 20:50ч.

  Че кой ги пита Росатом, ние ще си работим както искаме и с когото искаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блокиран

  29 Май 2024 15:59ч.

  тия на територията на говедария съвсем носкоро произведоха първите количества гориво, доколкото си сповням. но за тяхна си, говедарска употреба. а какво си е купила популацията - един господ знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има и добри новини

  29 Май 2024 16:01ч.

  Както съобщават нашите кореспонденти от Цюрих, неприемането на глобалното споразумение за пандемията от 77-ата Световна здравна асамблея в Женева, проведена от 27 май до 1 юни, е причинено от „специалната позиция“ на редица страни, включително Русия, които не съм съгласен с проекта на този документ, предложен от СЗО като нарушаващ суверенните права на държавите-членки на ООН и предоставящ власт на големи ТНК... https://zavtra.ru/blogs/tablo_29m

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Май 2024 16:06ч.

  Това е добра новина, но в същото време ковид отряда, обсъжда птичи грип(H5N1) по кравите, заради два случая на конюнктивит при хора, засечени отново с ПСР... Защо по кравите, защото искат да предизвикат масов глад и затриване на животновъдството, нищо че не са птици, важното е че смятат че животните са вредни за околната среда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предвидим партньор

  29 Май 2024 16:07ч.

  Винаги когато сме били такива накрая се оказва, че сме от страната на булката! Българите сме такива, първо ближен солта, после боя и така нататък и накрая си плащаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Псевдодиверсификация

  29 Май 2024 16:07ч.

  Нещо за отработеното ядрено гориво да кажете, къде ще се съхранява, след като гербаджията Николов заявява, че прекратяваме договора с Русия. Продажни гербаджийски подлоги начело с Главчев, заради запазване на краденото от Бойко ще превърнем България в ядрено бунище, отврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жив българин

  29 Май 2024 16:14ч.

  Колеги, както виждате не умряхме без руските атомни говна. Продължаваме напред! Само Герб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Жив българин 29 Май 2024 16:14ч.

  29 Май 2024 16:30ч.

  Абе жив ли си умрял ли си - не е ясно. Май е второто. А, че не си българин е повече от ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жив българин

  29 Май 2024 16:37ч.

  Оплачи се на Бойко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жив ПеПеруга

  29 Май 2024 19:39ч.

  съм си аз, пиша колкото да изкарам тролската надница

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да си жив

  29 Май 2024 20:21ч.

  Но си много тъп!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 16:14 е

  30 Май 2024 16:31ч.

  шегаджия . Дейби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо зацената на тока да кажете

  29 Май 2024 16:20ч.

  Или свихте перките на АЕЦ Козлодуй за исканото 30 процентно увеличение на цената, докато минат изборите и те го оттеглиха, но после пак ще го поискат заради новото ядрено гориво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  29 Май 2024 23:05ч.

  Тези идиоти от снимката като поскъпне тока с 30 % след изборите разбира се, ще обяснят на другите , още по-големи идиоти, които ги избират, че за поскъпването е виновен Путин и руснаците! Все не ми се вярва, че сме толкова гламав народ! Те ни препикават, а наш бяй Ганя си мисли, че го полива топъл дъжд! Сега единия реактор го зареждат с американско (с неизвесстен произход) гориво, а другия ще го зареждат с руско гориво, защото когато руснаците с пълно право откажат да сертифицират реактора за след 2027 година, поне единия реактор да е сертифициран! Радвайте се българи! Поредния атомен реактор на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян, а благодарение на по-скъпото гориво ще се вдигне ценатаа на тока! Продължавайте да ги избирате тарикатите от сглобката за да ви водят към европейски висоти ( в смисъл на по-скъп живот)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  29 Май 2024 16:25ч.

  СЪД! ЗАТВОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  29 Май 2024 16:54ч.

  Тържество?! 🤣🤣🤣 Ох 🙈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вече прекалиха

  29 Май 2024 17:02ч.

  След два или три избора до 2 години тези еничари ще бъдат разкарани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  29 Май 2024 17:02ч.

  ДА празнуваш, че си слуга!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  29 Май 2024 17:08ч.

  За отбелязване на първата авария пак ли ще организират тържествено мероприятие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северомакедонец

  29 Май 2024 17:11ч.

  Явно по скьпи и сьс 15 процента по ниска топлотворност. Дано не издьнят реакторите Като в Темелин...Диверсификация а е хубаво нещо, а тук става дума за просто заместване с него по неефективно. Американците купуват кран от РФ Като за последно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  29 Май 2024 17:11ч.

  Трябва да се запази тази снимка. Да ги знаем по лице бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма НИЩО ПО СРАМНО...от

  29 Май 2024 17:21ч.

  ТОВА ДА СИ "жив бУгарин"!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Май 2024 17:23ч.

  По-скъпо но по-некачествено и отделно че отработеното ядрено гориво ще си го бием по кухите чутури щото Уестингхауз не го искат. Да не са балами да правят допълнителни разходи когато аборигените ще се охарчат и ще им ги спестят. Браво на сглобката. Да не забравим и Нинова как държа мандата до последно за да може един ден преди да го върне и.д. премиер Кирил Петков да може да подпише меморандума с Уестингхауз. Браво на всички ибрици. Напълнихте гушите и дадохте повод на Росатом да не продължава лиценза на реакторите след няколко години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  29 Май 2024 17:28ч.

  За горивото и политиката около него няма да говоря, но до като преди Русия си вземаше обратно отработеното гориво сега ние ще трябва да го съхраняваме минимум 100-200г., което ще ни коства много големи пари За малка държава като нашата това може да се окаже много голям и нерешим проблем. И ако се окаже,че у нсас няма подходящо място от геологическа гледна точка ще трябва да го съхраняваме в чужбина срещу луди пари. Това гориво както и да се говори ще пробие голяма дупка в бюджета на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  29 Май 2024 18:00ч.

  Необходими са поне 5-7 години на един оператор на АЕЦ, за да премине напълно към нов вид ядрено гориво https://3e-news.net/bg/a/view/51045/neobhodimi-sa-pone-5-7-godini-na-edin-operator-na-aec-za-da-premine-napylno-kym-nov-vid-jadreno-gorivo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  29 Май 2024 18:02ч.

  О този линк: Подобна е ситуацията и с горивата за блокове тип ВВЕР-1000. Въпросът е, че преди това Westinghouse доставяше американско гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия например, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. В миналото тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  29 Май 2024 18:05ч.

  АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Наличното ще се използва за резерв. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. ---- А колко ли са неустойките за предсрочно прекратен договор ще ни каже баничаря? Щото за евентуално предсрочно прекратен договор с "Боташ" са предвидени един 2 млрд. евро ако не се лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честит ви експеримент, колеги!

  29 Май 2024 18:08ч.

  Вече ще можем да се радваме на енергийна несигурност, ненадежни и рискови доставки, опасна експлоатация на АЕЦ-а, и разбира се, приключване на всякаква възможност за лицензиране на 5-ти блок след 2027! Плюс невероятната възможност за съхранение на ядрени отпадъци! И изграждане на зависимост от някой, дето е на другия край на света, за което всъщност е цялата работа. Всичко това за наша сметка на невероятно раздути цени. Само се надяваме да не унищожат документите с подписите, щото предателите все някога да може да отговарят пред народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнете

  29 Май 2024 18:10ч.

  Ей така с песни, танци, тържества, важни гости и приповдигнато настроение приключва ядрената енергетика в територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  29 Май 2024 18:27ч.

  Снимката показва четирима приятно развеселени мъжлета. Читателят ги оглежда и се пита каква ли ще да е причината ,те да са а така радостни. Какво ли са пийнали? Да не би пък радостта им да иде от това, че са се любили с доцентки по камасутра? Или пък и четиримата са били опънати от дъргокурести аспиранти по трансцедентална педерастия? Особено забележимо е щастието на Главчо. Личи си, че емоциите у него са направо кипнали. А това комай е довело до неконтролирано отделяне на флатулентнти газове. След като се порадвахме на снимката е ред да прочетем самата дописката. Тя ни съобщава причината за забележителната радост и доволство на четиримата главанаци. Разбираме, че те са възторгнати от това, че козлодуйският пети блок ВВЕР-1000 е зареден с ядрено гориво на Уестингхаус. Който управлява държавата, негово право е да вземе такова решение. Смущаващи обаче са няколко други обстоятелства. Защо не се споменава каква е цената на руското и на американското гориво? Защо се премълчава, че договорът с руската страна включваше и клауза, задържаваща доставчикът да прибира прибира отработеното гориво? И защо се не се споменава, че след пускане на пети блок с американско ядрено гориво руската гаранция по обслужването му тпада. Нима директорът на АЕЦ, бивш доставчик на банички за училищата, ще се справи с поддръжката му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тържество??? -

  29 Май 2024 18:36ч.

  на измекярщината и идиотизма на българските политици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Май 2024 19:25ч.

  От списъка на присъстващите всичко е ясно. Това е политически ход и няма нищо общо с икономически и научни съображения. Когато започнат да говорят за цена и допълнителни разходи, тогава ще се разбере какво става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скот Говежди

  29 Май 2024 20:10ч.

  С мазен плонж ,българската колониална администрация хариза последните ни блокове на господарите. Кой сертифицира горивото? С колко ще скъси то живота на реактора? Колко е цената спрямо руското? Какво правим с отработеното гориво? Ще има ли търг за новите блокове или пак под масата ще се решават нещата? Защо чехите се отказаха от Уестингхаус? ..... все въпроси без значение......Робът "диверсифицирал" господаря си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Май 2024 20:27ч.

  Отработеното ядрено гориво с удоволствие би закупил Иран. Ма де топки за такава сделка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Май 2024 23:45ч.

  За какво им е на персите отработено ядрено гориво? Те си имат атомна централа и отработеното гориво се връща в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям главанак

  29 Май 2024 20:29ч.

  Като си се диверсифицирал може ли да кажат кои предлагат такова гориво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  29 Май 2024 22:09ч.

  Жалко и унизително представление, с ''любезното съдействие'' на евроатл. ни ''партньори''(Козяк 16)...Срам и унижение, представено като нещо друго(диверсификация)...Къде ще се заравят отпадъците, неуважаеми служебници? Каква ще ви е ''наградата''?! Работите упорито и всеотдайно, но не за бълг. национални интереси, ...преди всичко сте верни атлантици...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  29 Май 2024 22:15ч.

  Наистина е невероятно как леко и съвсем безочливо, без правомощия някакви случайници решават важни за страната въпроси. А най-отвратителното е когато политици смеят да решават технически въпроси. Нищо при първа възможност е време да им се отплатим. Първа възможност? 09.06.2024

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дежа вю

  29 Май 2024 22:16ч.

  Като рязаха руските ракети,играха хоро. Сега ракети йок, армия йок. Сега с фанфари минават на щатското гориво на фалиралия Уестингхаус. А да видим що за йок ще последва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Бахър

  29 Май 2024 22:40ч.

  По-добре си купете дърва за зимата и газови бутилки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  29 Май 2024 23:23ч.

  След десет години държавата няма да съществува

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазете снимките

  30 Май 2024 0:11ч.

  За да не подсмърчат после, ама не съм аз, беше комшията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи