С решение на ВАС се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево"

С решение на ВАС се възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево"

Определението може да се обжалва пред ВАС. То се отнася до това дали фирмата да напусне наетите помещения поради конфликт на интереси  

Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 1 юли, с която той нареди фирмата "Евролаб 2011" незабавно да напусне наетите помещения на ГКПП Капитан Андреево. Както и да спре контролната си дейност на храните заради конфликт на интереси.

Определението на съдия Ванина Колева е от 14 юли и не е окончателно. То може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Според съда административният орган, тоест БАБХ  е трябвало не само да разпореди предварително изпълнение на заповедта,  но и да посочи защо то е нужно, като изложи обстоятелства, които обосновават този извод и съответно да представи доказателства.

В случая това не е сторено, казва съдия Колева.

Според нея мотивите за допускане на предварително изпълнение на заповедта, свързани с наличие на конфликт на интереси, както и заявеното, че незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя, точно поради конфликт на интереси били неотносими към прекратяване на договора за наем.

В своята жалба "Евролаб 2011" казва, че допуснатото предварително изпълнение не е в държавен и обществен интерес, а го уврежда. От него щели да настъпят трайни вреди за фирмата, която дори после по някакъв начин да бъде обезщетена, щели да са в изключително големи размери и ще бъдат платени от държавния бюджет.

В жалбата се казвало още, че благодарение на лабораторията граничният контрол на ГКПП – Капитан Андреево винаги ставал по бърз и ефективен начин, а ако бъде допуснато изпълнение на заповедта обработването на пробите би отнемало около 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена - 598 лв. без ДДС в сравнение с предлаганата от дружеството - 420 лв.

Фирмата посочила, че държавата би се лишила наема и би трябвало да плати направените в помещенията подобрения на стойност над 2 000 000 лв. В искането били  изложени и доводи за размера на вредите, които дружеството би претърпяло от предварителното изпълнение на заповедта.

Те се изразявали в пропуснати ползи, прекратяване на трудови правоотношения със служителите, трудности при преместването и съхраняване на имуществото, което се намира в наетите помещения и било на значителна стойност. Също така спиране на дейността и невъзможност за изпълнение на над 700 договора, които били сключени с чуждестранни превозвачи като оператор по смисъла на регламент.

От своя страна шефът на БАБХ в писменото си  становище казва, че искането е неоснователно. Той заявява, че е недопустимо „частният интерес на едно дружество, а също дори и българският интерес, да имат превес над интереса на всички граждани на Европейския съюз“.

Със заповедта от 1 юли 2022 г. изпълнителният директор на БАБХ е обявил като нищожна заповед от 31 декември 2021 г. , с която помещенията са дадени под наем.

Посочено е, че това се налага за защита на особено важен държавен и обществен интерес.

В мотивите на допуснатото предварително изпълнение се казва, че: "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя, поради наличие на конфликт на интереси.  През последните седмици  БАБХ и "Евролаб 2011" водят няколко дела. Така например преди дни ВАС отхвърли жалбата на фирмата срещу решението на държавата да изпрати свои хора, които да проверяват влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

От 20 май БАБХ напълно пое лабораторния контрол върху плодовете и заленчуците, влизащи от трети страни през ГКПП Капитан Андреево.

Припомняме ви, че през април БАБХ разпореди на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Тогава стана ясно, че държавата доброволно е предоставила на лабораторията монопола върху изключително печелившата дейност на границата.

Месец по-късно, през май, правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството, а от 20 мaй БAБX пoe нaпълнo фитocaнитapния и здpaвeн ĸoнтpoл въpxy плoдoвeтe и зeлeнчyцитe, внoc oт тpeти cтpaни, пpeминaвaщи пpeз ГKΠΠ "Kaпитaн Aндpeeвo", от частната "Eвpoлaб 2011".

Тогава премиерът в оставка Кирил Петков написа в профила си във Facebook следното:

"Разрешавани ли са през последните 10 г. недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци. По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до пет пъти над нормата".

Според него именно действията на правителството по овладяването на контрола на трафика на "Капитан Андреево" са една от основните причини, довели до свалянето му от власт.


Източник: "24 часа", БНР

 

 

 

Коментари

  • Марин

    19 Юли 2022 17:24ч.

    Сега шефът на БАБХ, съпроводен от Киро и Асенка (плюс присъдружните им "журналисти"), трябва да направят едно възвишено, естетически издържано харакири на стълбите пред Съдебната Палата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пито,платено

    19 Юли 2022 17:25ч.

    Продължаваме с отровите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Юли 2022 17:34ч.

    такъ сбирщайн от некадърници и нпо хактивисти, дето през живота си една стотинка не са изкарали, само са лизали задника на Водещият офицер и са се подмазвали на пефовете като офисен планктон Света не е виждал, даже калинкажа може да се научи, ти никога.. палячовци..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    19 Юли 2022 18:15ч.

    Сметката е ясна, само бакшиша за съдийката не е деклариран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    19 Юли 2022 21:13ч.

    Съдът и прокуратурата са държава в държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали "държавата е лош стопанин" бе г-да?

    19 Юли 2022 21:17ч.

    Я оставете "невидимата ръка на пазара", "конкуренцията" и пр? Ама май при глобализма ги няма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • извинявайте,

    19 Юли 2022 22:54ч.

    ама какво общо има заглавието, че решението е на Върховния административен съд, като от текста става ясно, че решението е на Административен съд - София и то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Не, че имам особено доверие на ВАС, но все пак делото не е приключило с влязло в сила решение. Нека изчакаме и да дадем шанс на ВАС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи