С писма до САЩ и Европа: Скопие ни обвинява в нарушения на човешките права

С писма до САЩ и Европа: Скопие ни обвинява в нарушения на човешките права

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на правосъдието на Република Северна Македония Кренар Лога е изпратил писма до посолството на САЩ в Северна Македония, Делегацията на ЕС в страната, Мисията на ОССЕ и Програмния офис на Съвета на Европа, с които ги информира за неизпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека от страна на Република България, съобщават от Министерството на правосъдието.

В писмата, които са изпратени заедно с 14-те присъди, се посочва, че Министерството на правосъдието (на Северна Македония) търси подкрепа от международната общност в областта на насърчаването и защитата на човешките права. Изпълнението на тази цел предполага наличието на непрекъснат ангажимент и последователно спазване на международните задължения, които Република Северна Македония е поела като страна, която в момента е в процес на европейска интеграция. Спазването на международните документи е изключително важен сегмент, за който страните членки на ЕС, но и страните, които претендират за членство в ЕС, е необходимо да се застъпват, пише в съобщението.

В него се посочва, че международната общност е изключително важен партньор на Република Северна Македония, който участва във всички процеси на реформи, и който несъмнено твърдо и последователно отстоява зачитането на върховенството на закона, поради което Министерството на правосъдието на Северна Македония счита, че е от особена важност "да се актуализира темата с неизпълнението на решенията на Европейския съд за правата на човека, като се подчертае необходимостта от подкрепа от страна на международната общност за последователното изпълнение на решенията му".

Междувременно Скопие обяви, че правилникът за работа на работната група към Министерството на правосъдието в Република Северна Македония, която трябва да изготви предложение-инициатива за промени в конституцията на страната, ще бъде гласуван на заседание следващия петък. Това обяви след днешното заседание председателят на работната група Маргарита Цаца-Николовска.

По думите й на днешното заседание са обсъждали единствено правилника, по който ще работят. Тя заяви, че не би искала да спекулира с времето, в което работната група може да изготви предложението, тъй като в групата има 23 представители и е нормално всеки от тях "да има какво да каже, всичко това трябва да се обмисли, да се обобщи и в зависимост от това да се изготви проектът за промени" в основния закон.

Коментарът на Николовска беше в отговор на въпрос, свързан с думите на вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, че очаква до края на май предложението да бъде готово, за да започне общественото обсъждане.

Работната група трябва да подготви предложение за конституционни промени, което правителството на Северна Македония да внесе за гласуване в парламента. Необходимостта от тези промени произлизат от преговорната рамка, която правителството на страната прие и в която е записано, че българите трябва да бъдат вписани в основния закон като условие за отваряне на преговорните глави. В работната група няма представители на опозиционните партии, а от 23-мата й членове, десет са експерти, десет са предложени от политически партии, а трима са предложени съответно от президента, министерството на външните работи и секретариата по европейски въпроси в Северна Македония.

Източник: dne.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И в какво конкретно ни упреква

    11 Май 2023 20:58ч.

    Не се казва в тази нищо не казваща дописка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    11 Май 2023 21:52ч.

    Ще се опитат да пуснат СМакедония по украинската пързалка, заедно с нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали?

    11 Май 2023 21:55ч.

    Вижда се с просто око, обаче, къде докладват и кого слушат на пързалката. И те са едни хохли. Само проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканска Украйна тепърва ще ни създава проблеми

    12 Май 2023 6:44ч.

    БЮРМ е населена от същите психопати с промити мозъци като бившата УССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еничари

    12 Май 2023 8:54ч.

    Крайно време е да престанем да се занимаваме с тях, колкото повече се човърка едно ла@но, толкова повече се размирисва, категорични условия и докато не се изпълнят, никакви контакти, а "приятелчетата" ни от Европа да си гледат собствените проблеми, имат си предостатъчно. Това вече си е патология, сръбски еничари, а за наивността в политиката се плаща много скъпо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    12 Май 2023 10:02ч.

    НИЕ нарушаваме правата на тия сърбомани сбъркани, вЕрно ли!? НИЕ не спазваме договори!? Неблагодарни жалки нещастници. Ако не ги беше признал Зелю Зелев, вече отдавна да са албанска провинция! След дипломатическото признаване тогава много други държави ни последваха. И това направи от т. нар. Македония нещо. Различно от албански анклав. Ей, няма край комунистическата зараза! Няма. Родом съм от там. Корените ми са от оная земя. Обаче не мога да ги търпя тия мекерета гадни. Може би ние палим клубове и бием хора, а!? Идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи