С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС

С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

6 български евродепутати подкрепиха, 1 против, 3 се въздържаха

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция, предава БТА. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.

Шест години, след като ЕС подписа първия правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета и въпреки многобройните призиви на парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни членки, се казва в приетия документ.

В него се припомня, че Съдът на ЕС е потвърдил през октомври 2021 година, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към конвенцията не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутати, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го направят незабавно. 

От българските евродепутати "за" гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от "Обнови Европа" - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

"Против" документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки. 

В гласувания от ЕП текст се отчита, че днешното решение е по искане на Съвета на ЕС и съответства на решение на Съда на ЕС, на становището на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенството между половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията, се посочва в текста.

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна - в разгара на бушуващата война - ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията, допълват вносителите.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Куци Коньов

    10 Май 2023 15:23ч.

    Върви, народе изродени, към светла бъднина върви, с конвенцията инстанбулска, таз сила нова, съдбините си ти подрини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    10 Май 2023 20:33ч.

    както казал иванчо, бидейки все още сперматозоид: "пичове, попаднали сме в г*з!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Май 2023 15:25ч.

    "Върви, народе изродени, към мрачна бъднина върви, с конвенцията, таз сила нова, съдбините си ти подрини!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 455

    10 Май 2023 15:26ч.

    Сега очакваме и новото ''ни'' правителство с премиер Марая Гейбриъл, евроатлантичката от Хаджидимово, да стори същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    10 Май 2023 15:27ч.

    Как са гласували българските евродепутати при положение , че Конституционният съд на България обяви , че истамбулската конвенция противоречи на нашето законодателство? Ако има български евродепутат подкрепил конвенцията , трябва да бъде отзован незабавно и да му се потърси наказателна отговорност за национално предателство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Писах под съседната статия:

    10 Май 2023 15:31ч.

    'Зa' - Радан Кънев (ЕНП), Станишев и Йончева (С&Д). 'Против' - Джамбазки. Въздържали се: Александър Йорданов и Новаков. Останалите не са били в залата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    10 Май 2023 15:36ч.

    Наивни бяхме и ще си останем. Попаднахме в менгеме. Няма светлина,само удари, удари, ежедневно по снагата на тази страна. То не са конвенции, зелени сделки, еврозони.. Какво искат от нас тия извратеняци- искат да ни затрият тотално. Какъв политик може да си и да не го виждаш това нещо? Какъв ? Продажник? Извратеняк като тях? Глупак? Педофил? Горко на децата на тази страна, какво ли ги чака- да ги предлагат по педофилски сайтове..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    10 Май 2023 15:45ч.

    България трябва да се оттегли от конвенцията! А българските евродупетати, които са гласували "ЗА", както и тези, които са се въздържали, трябва незабавно да бъдат отзовани! Само че реално едва ли има такава възможност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    10 Май 2023 20:54ч.

    Ние не сме ратифицирали конвенцията (а и Конституционния съд я обяви за противоречаща на Конституцията!). Това, което ме притеснява е, че въпреки това ще ни я наложат, тъй като става част от Европейското право а ние сме се съгласили, че Европравото е над националното! Май е време за BULEXIT!!! ЕвроГейсъюзът става нетърпим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    10 Май 2023 15:46ч.

    Нека кажем, че депутатите държат децата си отделно от децките градини и училищата на простолюдието. Тази супа я гласуват да я сърбат плебеите и техните деца. Искам да видя поне един истанбулец дето ще я приложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • gost

    10 Май 2023 15:49ч.

    нещастна Европа! с такива, върви единствено към упадък и деградация! ние нямаме място сред такива извращенци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Май 2023 15:53ч.

    Сега ясно ли е, защо на следващите избори масово гласуване за "Възраждане" е единствения вариант да се спаси България по мирен път?!... Иначе, остава само Революцията, като алтернатива за спасение на народ и родина, но не е за препоръчване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив. Абе Лумпени СПОМНЕТЕ СИ

    10 Май 2023 15:54ч.

    Преди 20-15 години скачахте да влезем в този ЕвроГейски Съюз , вижте сега докъде ни докара .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джендерасткото мнозинство означава ли, че сега ще имат "право" да наложат насила Джендерастката конвенция върху териториите на Съюза, без оглед на това, дали квартално законодателство или референдуми не са съгласни с джендерастите и джендерастията?

    10 Май 2023 15:55ч.

    При такова катастрофално отклонение рециклирането е дваж неминуемо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    10 Май 2023 16:24ч.

    Абсолютно, ДА... За съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    10 Май 2023 15:56ч.

    Много амбреажи в тоя ЕП !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Честито" Народе!

    10 Май 2023 15:56ч.

    Това ще ни бъде наложено насилствено, ако се наложи!... И така, ще отечем в канализацията окончателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът не е с всичкия си

    10 Май 2023 16:00ч.

    Антихристът победоносно шества, най-вече на запад. Чака ни нов Содом и Гомор, на такова ми прилича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    10 Май 2023 16:32ч.

    А ако направим Референдум и по този въпрос, тогава какво, ще ни го набият насилствено ли?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви мерки, пълна заблуда: "... за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие." Моля?

    10 Май 2023 16:38ч.

    Кави са тези "политически мерки" бе, ей алоооо?! Правните мерки ги има всяка държава. И децата вече разбраха, че ГЛАВНАТА ПРИЧИНА за насилието е ИКОНОМИКАТА - доходите! Ако семейството има достатъчно пари - живеят спокойно в мир и разбирателство, покриват си нуждите. ..... Но когато има недостиг на пари за издръжката, почват скандалите и побоищата. ... Разбира се, има и изключения: ако с доходите всичко е наред, но има насилие - тогава вече е патология, за която всяка държава си има закони! ...... Още едно изключение за да има насилие е възпитанието в медийната среда - когато от екрана се леят простотии, насилие, жестокости и се гледа от ранна детска възраст - как да имаме ДОБРИ човеци, когато мозъците им от малки са изпепелени със сцени от брутално насилие от телевизии и филми?!?! ............ Народа на Белград поиска оставка на Сръбската национална тв за насилието и простотиите, с които облъчва подрастващите. Трябва ли контрол ФИЛТЪР над интернета и на медиите от държавата? Трябва! ... За да не чуваме днес ей тези дивотии и тъпотии - СИЛОВО налагане на подозрителна конвенция за човешки права ли, айде холан. Разбиване и разрушаване на семейството - основна клетка на човешкото общество, защо бе, на кого пречи?! Как пък не уцелихме времена на съзидание и изграждане на добри неща,.... ей лошотия, ей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остарели са Ви разбиранията

    10 Май 2023 19:51ч.

    Разсъждавате в плоскостта на бинарния пол - мъж/жена - остаряла концепция според влечугоподобните ни господари. "Джендърът" не е точно дефиниран - може да е мъж сутрин, жена следобед (флуиден), всичко по средата или пък извън определените рамки. Биологията няма нищо общо в случая. В конвенцията думата "жена" се среща само в заглавието и тук-таме в текста (където пише, че жените трябва да се овластяват), навсякъде там борбата е срещу насилието над джендъра (gender-based violence). Като имате предвид, че не е нужно насилието да е физическо - може да е вербално, писмено или изобщо несъществуващо извън главата на насиления (известно напоследък като hate speech), включая и кос поглед към въпросния джендър, усещате ли накъде бият нещата? Естествено, децата трябва от малки да се възпитават в джендър-неутрална среда, за да си нямат впоследствие проблеми с обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    10 Май 2023 16:39ч.

    Ама това е чудесна новина. ЕС с този акт повдигна вота на Възраждане с 10 пункта. А вероятното БГ правителство ще повдигне вота на Възраждане с още 20 пункта. Да не се окаже след 1 година Възраждане да са с абсолютно мнозинтво е парламента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Май 2023 16:41ч.

    Всъщност, по въпроса за "Истанбулската конвенция", отново става въпрос за пари (както винаги!). Цялата идея, която тънко се прокарва покрай другите глупости е, държавата да се задължи да спонсорира "правилните" (разбирайте, посочените) НПО-та, които уж ще се "грижат", за изпълнението на „поставените цели и задачи". А сега познайте, от чий джоб ще потекат (индиректно) кинтите за това извратено приключение?!... Да, от нашите, разбира се! Изобщо, всичко е поредната мръсотия, която ни готвят по схемата за глобално източване, а потърпевши ще са най-вече децата ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност, това е само ОЧЕВАДНОТО. Мислиш, че на тези, които притежават световните банки им трябват пари?! Та те ги създават! Като средство за контрол. Но сега вече искат повече!

    10 Май 2023 20:27ч.

    Сега вече искат тотален контрол на по-малко контролирани (че е по-лесно). И какво.... трябва да се намали раждаемостта. Как? Един от вариантите е като се "освободи" напълно индивида. Няма по-голямо зло от "напълно освоводен" от всякакви морални ценности човек - всъщност тогава вече от него не става човек! Това е целта - "общество" от напълно атомизирани и безморални, напълно "свободни" от ценности индивиди, които вече няма как да са "народ", а просто една управляема биомаса. Може би това са бъдещите "долни касти"? Които нито искат, нито могат да се възпроизвеждат и така бавно ще се оттекат в канала на времето. За това пък избраните висши касти няма да имат този проблем. Звучи като кофти фантастичен филм, но е възможният факт! Само не разбирам, защо ударът сега е насочен предимно към западната, бяла раса?! Може би тя трябва първа да си замине? Та не е за ПАРИ, парите може да ги искат само слугите като фон дер Лайен! Става дума за контрол, който е непознат досега на човечеството..... както и за намаляване на последното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Канада вече легално се продава ТЕЖКА дрога. Така се решават проблемите на населението, челен опит! Има и за по-бедните, да не се чувстват ощетени.

    10 Май 2023 21:46ч.

    https://politikus.info/events/151730-v-kanade-nachali-legalno-prodavat-tyazhelye-narkotiki.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    11 Май 2023 1:20ч.

    Там вече за щяло и нещяло директно предлагат евтаназия, с дрогата не се знае колко време ще ти трябва да те гътне... С евтаназията е по-сигурно: - Ето ви направление, елате и ще ви "оправим"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загрижен за бъдещето

    10 Май 2023 16:48ч.

    Кога започва отрязването на половите органи на момченцата и зашиването им върху тези на момиченцата, да знам още от сега, че да си приготвяме багажа да бягаме към не чак толкова развита държава, видяхме до къде са я докарали въпросните развити държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    10 Май 2023 16:52ч.

    https://youtu.be/JzQ4hTag30k Поздрави за всички гласували за подкрепа на решението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава России

    10 Май 2023 17:07ч.

    Май отдавна му дойде времето да помислим за Булексит ! Зер , явно Британците хич не са прости , И НЯМА да ядат буболечки и червеи ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    10 Май 2023 17:11ч.

    Антицивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Петров

    10 Май 2023 17:14ч.

    Еми слушайте гении като Шейтанов и Каракачанов и държавата ще цъфне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ся кво?

    10 Май 2023 17:34ч.

    Пак ли на Унгария ще трябва да се надаме, щото, поне докато Орбан е на власт, тая извратения там няма да мине?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до две години максимум, тези нечовеци (....... и шабатгойове) ще измислят закон, че

    10 Май 2023 17:41ч.

    който родител откаже да си джендъроса детето, то ще бъде евтанизирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хай Буй

    10 Май 2023 17:55ч.

    Гей до гея, тук таме хемафрофит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    10 Май 2023 18:37ч.

    позор трябваше всички от българия да гласуват против какво е това въздържал се или не са били в залата до кога с тази простотия като не мислите по изборите ето за какво сте гласували

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоржи Амаду

    10 Май 2023 19:00ч.

    Честито на всички гласували на сляпо за старата класика "Габриела, карамфил и канела". Кото не щете сърп, получавате само чука на Боци. И сега Габриела ще ви начука по една инстанбулска канела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    10 Май 2023 19:31ч.

    Бива да чуем мнението на президнта, на той пък четири дена нямало да е в България. Какви са тез командировки и разходки по света, когато държавата е в пълен хаос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев и Йончева, жалки плужеци, безполови!

    10 Май 2023 20:30ч.

    Мръсни копелета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Май 2023 20:36ч.

    Помахайте за сбогом на ЕС... те не разбраха, че не искаме дневен ред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Beco

    10 Май 2023 20:47ч.

    Хората не разбират тази ИК, защото са умишлено заблуждавани.ИК няма нищо общо със защитата на жената. И сега си има и съдебна медицина, и полиция, и съд. Тази конвенция е над нашите институции, при нея ти си обвинен и ти си този който да докаже че си невинен, а не прокуратурата да докаже, че си виновен, тя само те обвинява, а нататък ти се спасявай - с едно оплакване, с един донос и си в затвора. ЕС също не е съюз в който да сме равноправни, независими и прочие. Спасението е само и единствено в незабавно излизане от ЕС и натото. Англия по-прости ли са от нас че излязоха, не искат да ги командват разни марионетки и с голяма битка, с много зор ама се измъкнаха от лапите на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха въвеждането на Истанбулската конвенция в ЕС"

    10 Май 2023 21:04ч.

    ПЕ*ЕРАСИ, СЪР !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само така

    10 Май 2023 21:29ч.

    Като ви е страх да сте българи, да си пазите държавата, ще станете джендъри по неволя. Бойчо Огнян само козирува и изпълнява заповедите на този, който най-много плаща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Май 2023 21:56ч.

    ДЕПМ - в смисъл "Как можаха!?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    10 Май 2023 22:19ч.

    Ето кои са подкрепили прескъпата ни стамбулска или цариградска конвенция като не са се появили, въздържали са се или са гласували за - Радана Кънева, Елен Йончев, Сергея Станишева, Цветелин Пенков, Андрея Новакова, Асима Адемова, Александра Йорданова, Искрен Михайлов, Атидж Алиев, Илханчето Малката, Петра Витанова, Андрея Слабакова, Емила Радева, Евмо Майделов. Сал един Джамбазки се оказа мъж на място. За Иво Христов има противаречиво инфо, ще го оставим е него мъж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    10 Май 2023 22:25ч.

    ИК е само част от голяма цел за създаване кастово общество. Джендър идеологията е стотици пъти по жестока от германския нацизъм, защото засяга всички хора. Нацизмът е бил насочен към евреите и циганите. Сега не се чудете за защо Борисов ни предложи онази джендърка Габриел за Премиер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БНР - манипулативна медия; BULEXIT!

    11 Май 2023 11:14ч.

    Внимание: Европейският съвет, Съветът на Европейския съюз и Съветът на Европа са различни организации, като последната не е институция на ЕС. Самите наименования на институциите на ЕС са манипулативни - такава е целта - уж Европа е само в ЕС. Русия е най-голямата европейска държава и въобще не е подписвала конвенциата за налагане на Содом и Гомор в Нова Валилония=Европейски съюз (самата сграда на ЕС в Брюксел е реплика на Вавилонската кула, съвсем целенасочено). ТУРЦИЯ ДЕНОНСИРА Истанбулската конвенция, приета в Истанбул на 11.5.2011 г., от Съвета на Европа (Договори — No 210 Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие Истанбул, 11.5.2011 г.), защото в Турция проумяха, че заявените цели на Истанбулската конвенция, за защита на жените от насилие, не отговаря на съдържанието на същата тази конвенция. Точно обратното! БЪЛГАРИЯ ПЪРВА ОТКАЗА ДА РАТИФИЦИРА ИК, СЛЕД РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД! След България Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Унгария отказаха да ратифицират ИК за подлото налагане на Содом и Гомор, под претекста за защита на жените от насилие. Армения също като Русия отказа да подпише ИК, а Грузия и Азербайджан и отказаха да я ратифицират, и Нова Вавилония=ЕС по никакъв начин не може да им наложи джендър-практиките на Истанбулската конвенция, нито да ги контролира и санкционира (наказва) чрез надправителствената джендър институция=специалната джендър полиция, създадена от Истанбулската конвенция за нейното силово прилагане, която е упомената в ИК като GREVIO и има свойте джендър-началници в Брюксел (GREVIO members). ЗНАЕМ ОТ БИБЛИЯТА, ЧЕ БОГ НЕ РАЗРЕШИ ВАВИЛОНСКАТА КУЛА ДА БЪДЕ ЗАВЪРШЕНА… А ВАВИЛОН – УНИЩОЖЕН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    11 Май 2023 12:13ч.

    Май нищо друго не ни остава, ако имаме УМНИ и НЕЗАВИСИМИ политици, овреме да се махаме от тази зомбирана и самозагиваща структура, иначе всички вкупом загиваме като държави. Ако имаме УМНИ държавници!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    11 Май 2023 12:17ч.

    Права е баба Мара! Да мислим с главите си, когато гласуваме!! Само от нас си зависи всичко, никой друг не ни е виновен за глупостта и мързела ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи