Руснак срещу китаец в битка за световната титла по шах

Руснак срещу китаец в битка за световната титла по шах

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Груба грешка в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън позволи на руснака Ян Непомнящи да спечели седмата партия и отново да поведе в мача за световната титла по шахмат. Точно на преполовяването на срещата в Астана 32-годишният Непомнящи води с 4:3 точки в един от най-непредвидимите мачове за короната в модерната история на играта.

До момента Непомнящи на два пъти повеждаше след победи във втората и петата партия, но Дин успяваше да изравни с успехи в третата и в шестата партия.

В днешната среща китаецът, който играеше с черните фигури, имаше минимално игрово предимство, което се появи на 23-тия ход, на който той реши да жертва качество за сметка на игрова инициатива.

Позицията на Дин изглеждаше достатъчно солидна, за да му осигури поне реми, но на 33-тия ход, с по-малко от минута за мислене на часовника, той допусна груба грешка, която му коства загуба на пешка и пълно разпадане на позицията. Четири хода по-късно, на 37-мия, Дин се предаде, за да може Непомнящи да фиксира третата си победа в изиграните седем партии.

В сряда предстои почивен ден за двамата гросмайстори, а мачът продължава с осмата партия в четвъртък, в която китаецът ще бъде с белите.

Партиите между двамата може да гледате на живо с коментар тук.

"Играх много слабо и в един момент изглеждах като огледален образ на вчерашния мач, който спечелих. Напрежението е голямо, трябва да играя по-добре. Направих много лоши ходове в този двубой", коментира руският гросмайстор след загубата на шестата партия.

Вчера в битката за световната титла имаше почивен ден, а сблъсъкът се подновява днес във вторник с партия №7, в която Ян Непомнящи ще бъде с белите фигури.

Новият световен шампион в шахмата ще бъде определен след 14 класически партии, а при равенство ще се прибегне към четири мача по ускорен шах.

През лятото на миналата година шахматният властелин от Норвегия Магнус Карлсен изненадващо обяви новината, че няма намерение да защитава титлата си.

Водачът в ранглистата държеше ревностно най-престижния трофей от 2013 година насам, но сега казва, че не е мотивиран да играе още един мач за нея. Така стана ясно, че световната титла в шахмата ще има нов притежател - един измежду Ян Непомнящи и Дин Лижън.

Мястото е казахстанската столица Астана, а паричната награда - 2 милиона долара. 60% от тях отиват за победителя.

Претендентите

Ян Непомнящи си спечели тази възможност като №2 в световната ранглиста, но и по-важното - победител в турнира на претендентите, който се проведе през юни миналата година.

Тогава руснакът беше недостижим след 13 партии срещу най-добрите играчи в света и с 9.5 точки остави на 1.5 зад себе си именно Дин Лижън.

През 2021-а в Дубай Карлсен направи последната си защита на титлата именно срещу Непомнящи, побеждавайки го със 7.5 точки срещу 3.5 точки.

32-годишният руснак сега има възможност да стане първият световен шампион от тази държава от Владимир Крамник през 2006 година насам. Тогава той надделя над Веселин Топалов.

Китаецът Дин Лижън се впуска в битката като №3 в света. Той стигна до турнира на претендентите благодарение на своя рейтинг, и там се справи блестящо.

Какъв е форматът?

Мачът за световната титла ще определи новия световен шампион чрез 14 игри по традиционните правила. Първата ще се проведе на 9 април, а последната на 29 април.

Играчът, който първи стигне до 7,5 точки ще е големият победител. За първите си 40 хода от игрите всеки претендент ще има 120 минути, последвани от 60 минути за следващите 20 хода. След това им остават по 15 минути до края на играта, като след ход №61 двамата ще имат само по 30 секунди на движение.

Двамата нямат право да се съгласяват на равенство преди претендентът с черните фигури да направи своя 40-и ход.

Ако точките са равни след предвидените 14 игри, предстои тайбрек, който да определи победителя. Той включва игра по рапид правила (ускорен шах).

 

 

 

 

Коментари

  • prof. Popovski_MM

    19 Апр 2023 9:27ч.

    Успех на руския шахист. Китайци не обичам още от университета, в който преподавам математика и механика, и от китайската пицария, в която работя парт-тайм пица диливъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Апр 2023 17:04ч.

    Странен бе отказът на Карлсен да защитава титлата си. Тя май ще бъде спечелена от Ян Непомнящий. Той видимо е понапълнял и играе по-уверено. Любопитно е, че китайският шахматист е ученик на проф. Поповски от университета във Флорида. Друг интересен момент е, че Дин Лижън има брат-близнак, роден 11 години след него. Той в момента лети на борда на китайската орбитална станция Тянгун-4. Според непотвърдени сведения Дин Лижън също преминава обучение за тайконавт. Предполага се, че той ще участва в китайската лунна програма и ще стане първият земен жител, който ще изиграе няколко шахматни партии в морето на спокойствието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Апр 2023 18:46ч.

    Карлсен се прави на Фишер, но ина по-големи основания от него. Фишер можеше да загуби от Карпов а Карлсен най-вероятно щеше да спечели срещу Непомнящи. Но така е избрал да остане в историята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КурШуми

    19 Апр 2023 20:26ч.

    ЗИП-чо, гледай си боклуците във военното сандъче и не се изказвай неподготвен в сфери в които си дилетант. Робърт Джеймс Фишер е най-великия шахматист за всички времена. За времето, в което е живял на спортна, икономическа, идеологическа, военна надпревара между свръх държавите СССР и САЩ, той победи сам най-великата школа в шахмата - съветската и то в условията на изключителна конкуренция. В СССР шахмата имаше поддръжката на цялата държава, като символ на интелектуалното превъзходство на съветския човек. Направи шахмата популярен, но за съжаление според сестра му Джоан, Фишер е психично болен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nevena Balkanska

    19 Апр 2023 19:18ч.

    Карлсен се отказа да защитава титлата - беше казал, че ще го направи само ако се излъчи интересен за него противник - даже бе назовал 17-годишен иранец (вече французин) Фируджа. Но няма пречка да се включи в следващия цикъл. Сравнението с Фишер е неправилно - Фишер изобщо спря да се състезава, докато Карлсен непрекъснато организира силни турнири, в които играе и често печели, а спонсорите не се вълнуват дали той е световен шампион на ФИДЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Апр 2023 20:31ч.

    Фишер е смешник.Спечели един уговорен мач срещу предателя Спаски на който му обещаха бягство.. Ходи се скрий и не се изказвай за неща от които не отбираш. :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи