Руското външно разузнаване: САЩ набират джихадисти за терористични атаки в Русия и ОНД

Руското външно разузнаване: САЩ набират джихадисти за терористични атаки в Русия и ОНД

Директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин Снимка: ТАСС, архив

Американски военни набират джихадистки бойци за извършване на терористични атаки на територията на Русия и страните от ОНД. Това съобщиха за ТАСС в понеделник от пресбюрото на Службата за външно разузнаване (СВР).

„Според достоверни данни, получени от Службата за външно разузнаване на Руската федерация, американската армия активно вербува бойци от джихадистки групировки, свързани с „Ислямска държава“ и "Ал Кайда" за извършване на терористични атаки на територията на Русия и в страните от ОНД“, се казва в съобщението.

В него се посочва, че през януари са били избрани 60 такива терористи с опит в бойни действия в Близкия изток. Според руското външно разузнаване те преминават ускорен курс на обучение в американската база Ал Танф в Сирия, където се обучават на умения за създаване и използване на импровизирани взривни устройства, както и на методи за провеждане на саботаж и подривна дейност. „Особено внимание се отделя на планирането на атаки срещу добре охранявани обекти, включително чуждестранни дипломатически мисии“, казаха от Службата за външно разузнаване.

Службата за външно разузнаване подчерта, че Съединените щати планират да извършват прехвърлянето на бойци на малки групи на територията на Русия и страните от ОНД. "Те ще бъдат натоварени със задачата да подготвят и извършват терористични атаки срещу дипломати, държавни служители, служители на реда и личен състав от въоръжените сили", се казва в съобщението. Според плана на американците те ще извършват съответната работа в сътрудничество с подземни клетки на международни терористични групи, включително "Хизб ут-Тахрир", "Джамаат Ансарула" и "Ислямското движение на Узбекистан".

Службата за външно разузнаване съобщи още, че се обръща специално внимание на привличането на хора от руския Северен Кавказ и Централна Азия, което свидетелства за окончателната загуба на всякакви морални принципи във властовите структури на САЩ. "Обсебени от налудничавата идея за „обезкървяване“ на Русия, вашингтонските стратези смятат за допустимо прякото използване на терористите за техните мръсни цели. Подобни действия поставят Вашингтон наравно с най-големите международни терористични групировки", заключава Службата за външно разузнаване, цитирана от ТАСС.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • На мястото на руснаците

    13 Фев 2023 13:29ч.

    не бих дърпал дявола за опашката. Много чеченци загинаха в Украйна. Недоволството от мобилизацията и сред останалите мюсюлмани в Русия е високо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян.А мобилизацията в Украйна

    13 Фев 2023 13:34ч.

    Видяхме колко е "доброволна"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @На мястото на руснаците 13 Фев 2023 13:29ч.

    13 Фев 2023 14:28ч.

    дай линк към това съчинителство дето си го написал. защото аз мога да ти дам линк към това, кого и към какво призова чеченския главен мюфтия съвсем наскоро населението в Чечня и мюсюлманите по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Калоян.А мобилизацията в Украйна 13 Фев 2023 13:34ч.

    13 Фев 2023 14:28ч.

    във видинско по подобен начин "мобилизират " прасетата по Коледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярващ чечен-мюсюлман

    13 Фев 2023 14:51ч.

    Ние сме за Запада и против Путин ! Ние вярваме в еднополовата любов, педерастките бракове, искаме малките чеченчета сами да определят пола си ! Ние сме за зелена икономика и да се откачим от вредната руска енергийна система ! Долу Путин ! Долу предателя Кадиров ! Да живей прайда на гейовете в Грозни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    13 Фев 2023 15:16ч.

    Пропусна, че искаме да ядем насекоми и червеи и доброволно да обедняваме два пъти, приемайки свръхтоксичното евро. Но най-много искаме публично всяка седмица пред целия свят да ни изгарят Корана в името на свободата на всяка приумица, която му хрумне на всеки западащ идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    13 Фев 2023 16:16ч.

    "свръхтоксичното" евро донесе цели 0,2% повишение на инфлацията в Хърватия...но първоначалните пропаганди на разбирачи с логопея твърдяха друго, а след това се правят на разсеяни и не искат да се осведомят с колко се е повишила РЕАЛНО инфлацията...естествено, те не си спестяват парите в рубли, юани и монголски тугрици. И същите разбирачи с логопея нАдали са прочели, че акциите на Расмус Палудан по изгаряне на корана са подбудени и заплатени от Чанг Фрик, служител на финансираната от Кремъл телевизия RT и агент на ГРУ. А ако случайно научат, че по този повод Норвегия е забранила акция близо зо Турското посолство, могат да се оплачат за нарушение правата на гражданите на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами време е да започнете да организирате подобни групи в Северна Америка и Западна Еврабия

    13 Фев 2023 13:30ч.

    В "свободния" свят сепаратисти да искаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Фев 2023 13:33ч.

    А какво трябва да очакват руснаците като атакуват петродолара?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, това минава всякакви граници на взаимоотношнията между народите на Планетата!

    13 Фев 2023 13:44ч.

    "Подобни действия поставят Вашингтон наравно с най-големите международни терористични групировки", заключава Службата за външно разузнаване." Ако не пречеха на съединяването на Русия с Германия - и до днес долара щеше да си бъде силна и хубава валута! ... Изглежда се чудят как да предизвикат руснаците да прибегнат към ядрено оръжие. Еййй, лоши човеци. .... УВЕДОМЕТЕ САЩката ОБЩЕСТВЕНОСТ за намеренията на политическата им върхушка, с листовки от небето, както американците са правили пропагандата над други държави... Не бива да допуска ескалация на Планетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, преводачите!

    13 Фев 2023 14:13ч.

    Няма "подземни клетки", джихадистите да не са къртици? Думата "подпольные" означава както "подземни", така и "НЕЛЕГАЛНИ", което явно е по-подходящо НА БЪЛГАРСКИ в случая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    13 Фев 2023 14:28ч.

    Уместна бележка! Не бива Гласове да наподобява на Вести по неграмотност на редакторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-важното посолство

    13 Фев 2023 15:58ч.

    Използват земетресението да хващат безнадеждни и безпомощни хора за свои цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    13 Фев 2023 16:26ч.

    Директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин твърдял нещо:-) https://www.youtube.com/shorts/svaYa_8wL8g

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи