Руското сопрано Анна Нетребко заведе дело срещу "Метрополитън опера"

Руското сопрано Анна Нетребко заведе дело срещу "Метрополитън опера"

Руското оперно сопрано Анна Нетребко, едно време привличаща много бройна публика в "Метрополитън опера" в Ню Йорк, заведе дело срещу трупата и генералния мениджър на оперния театър Питър Гелб, предаде Асошиейтед прес. Делото е за предполагаема клевета, разтрогване на договора и други нарушения, свързани с решението на оперния театър да я отстрани от репертоара си след руската инвазия в Украйна.

Искът срещу "Метрополитън опера" е подаден от адвокати на Нетребко в окръжния съд на Манхатън. В него се иска обезщетение от най-малко 360 хил. долара заради несъстояли се представления и за загубите от това, както и за покриване на разходи за репетиции за тези несъстояли се спектакли. Нетребко твърди, че "Метрополитън опера" ѝ е причинил сериозен стрес и безпокойство, както и емоционална мъка и страдания и я е поставил в неудобно положение с решението си.

"От началото на руската инвазия в Украйна "Метрополинът опера" и Питър Гелб използваха Анна Нетребко за изкупителна жертва в тяхната кампания да се дистанцират от Русия и да подкрепят Урайна", казва мениджърът на 51-годишното сопрано. 

Нетребко, която дебютира на сцената на "Метрополитън опера" през 2002 г., трябваше да получи по 17 хил. долара на спектакъл, се казва в иска на певицата.

В него се допълва, че "Метрополитън опера" е поискал от певицата да излезе с публично изявление за противопоставяне на действията на руското правителство. В резултат на това пък руски театри са анулирали договори с нея и руската аудитория я е критикувала в социалните мрежи и в руската преса. Нетребко, нейното семейство и нейните приятели освен това са рискували репресии от руското правителство.

Заради решението на "Метрополитън опера" други оперни театри в САЩ също са се въздържали да наемат сопраното и в резултат на това Нетребко е трябвало да продаде апартамента си в Ню Йорк на загуба, се посочва още в иска.

И докато оперната прима отсъства от сцената в САЩ, тя откри 100-ия сезон на "Арена ди Верона" през юни с нова продукция на "Аида" на Верди.

Нетребко този месец ще пее  и на сцената на театър "Колон" в Буенос Айрес, а ангажиментите й за сезона 2023-2024 г. включват изпълнения в берлинската Държавна опера, във Виенската държавна опера, в миланския театър "Ла Скала" и в Парижката опера.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Митето

    05 Авг 2023 12:34ч.

    Интересно нещо - нея я репресират реално в америката,а се оплаква от някакви си евентуални репресии в Родината си,където тя ходи 1-2 пъти годишно.И в Европа бяха почнали да я репресират,но все пак се усетиха,че докато е сопрано №1 в света тя е златна кокошка,снася златни яйца и не се посвениха да я използват,защото Путин си е Путин,а парата-пара.А иначе аз много я харесвам и като блестяща певица със сериозен артистичен талант,и като жена,особено като беше по-млада със запазената фигура на бивша гимнастичка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rossych

    05 Авг 2023 16:18ч.

    Очевидно четенето с разбиране е проблем не само в училище. Искането е към Метрополитен опера и неговия мениджер. И това не е в Русия ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    05 Авг 2023 13:17ч.

    Че какво разбират простаците в САЩ от опера? Какво разбират педалите в САЩ от истински красиви жени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То в САЩ има щатове

    05 Авг 2023 13:24ч.

    Където няма оперни театри. На пръсти се броят и изпълнителите са чужденци, включително българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    05 Авг 2023 14:06ч.

    Ами да не е "излизала с публично изявление"! След като се е съгласила да бъде предателка, ще си носи последиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нетребко е изключителен глас !

    05 Авг 2023 14:11ч.

    Но , иначе казачка, се оказа слабохарактерен човек. Колебаещ се между политиката и славата зад граница... В днешно време не може да се стои на два стола. Нетребко трябва ясно да декларира че е РУСНАЧКА , и не може да искат от нея да се откаже от корените си и от държавата си ! Майната му на апартамента в Манхатън ! Целият свят освен Северна Америка и Европа е в краката й като певчески талант ! Ето - "Колон" /това е "Ла Скала" на Южното полукълбо/ , може да пее в Рио, Сао Паоло, Мексико сити, Йоханесбург, в Индия, в Китай...Тези места ще печелят от таланта й , тези страни ще се радват на гласа й. А който налага политически репресии над изкуството , ще духа супата ! "Сърдитко Петко - празна му торбичка !"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    05 Авг 2023 16:28ч.

    Тя ЯСНО декларира, че се обявява срещу Военната операция, след като западните й господари я заплашиха, че няма да има достъп да техните сцени. Сега да си седи на запад, в Австрия и да им пее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    05 Авг 2023 18:59ч.

    Нетребко с мъжа си живеят в Залцбург - там и е постоянното местожителство.Имаше апартамент в Ню Йорк заради ангажиментите си в МЕТ.Интересно е,че детето и е болно от аутизъм и долу-горе успешно го лекуваха в Щатите /където пък кой знае защо най-много деца заболяват от тази болест/.Мисля,че има апартамент и в Питер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко пари иска, що да не й ги дадат

    05 Авг 2023 17:41ч.

    нали за такива хора направили "правилния" избор ги печатат, пък после се разбира че "Който се опитва да седи на два стола, пада на земята".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи