Руското посолство: Евентуални доставки на български оръжия за Украйна ще усложни руско-българския диалог по много насоки

Руското посолство: Евентуални доставки на български оръжия за Украйна ще усложни руско-българския диалог по много насоки

Посолството на Русия в България публикува на своята фейсбук страница т. нар. "седмичен брифинг". Този път оттам коментират, освен войната с Украйна, и ситуацията с газа, доставките на оръжия за Киев и др. злободнeвни теми.

Ето пълния текст на посолството:

"За ситуацията в Украйна

Продължава специалната операция на Въоръжените сили на Руската Федерация в Украйна. Да напомним за основните й цели:

▪първо - защита на жителите на Луганска и Донецка народни републики;

▪ второ - демилитаризация и денацификация на Украйна;

▪ трето - премахване на пряка заплаха за Руска Федерация, идваща от украинската територия поради военното й овладяване от страните на НАТО.

Подчертаваме, сложилото се катастрофално военно-политическо положение в Украйна е предизвикано не от действията на Москва, а от многогодишния стремеж на Вашингтон и съюзниците му да създадат на територия на страната фашистка държава, насочена срещу Русия.

С успех се завърши първият етап на спецоперацията, в резултат на който въоръжените сили на Украйна бяха принудени да се съсредоточат върху удържане на големи градове, което не им позволи да реализират потенциала си на донбаското направление.

Националистическите батальони продължават да прилагат тактиката на терор, използвайки най-разрушителните видове въоръжения срещу мирното население и гражданската инфраструктура. Заплашвайки със смъртта, главорезите пречат на излизане на граждани по хуманитарни коридори. Постъпват съобщения за това, че жителите плащат на националистите за възможността да напуснат зоната на бойни действия.

Редовно получаваме свидетелства на измъчване и насилие над пленени руски военнослужещи, които понякога са даже по-жестоки от онези методи, които са се използвали в прославяната от украинските националисти фашистка Германия. Всички подобни случаи ще бъдат внимателно разследвани. Виновните ще получат строго заслужено наказание.

Руската Федерация оказва всестранна хуманитарна помощ на пострадалите жители в Донецка и Луганска народни републики, както и в контролираните райони на Украйна. В същото време се водят преговорите с украинската страна за деескалация на напрежението в региона и осигуряване на сигурността на мирното население.

Доставки на оръжия на украинските въоръжени сили

Внимателно следим неспиращата сред българския политически елит дискусия за възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти. За пореден път бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план.

За ситуацията с газа

От днешния ден действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като "неприятелски" в резултат на враждебната им политика спрямо Русия. В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори.

Русия, както и преди, продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие със задълженията според действащите договори, включително чрез транзита през Украйна. Новия ред на плащания е направен по принуда отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни достъпа до получаваните за газ средства. Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задължения според договори с всички произлизащи от това последици.", обобщиха от руското посолство в София.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Адолф Путин

    01 Апр 2022 20:39ч.

    Българското НС ще реши дали да има оръжие за Украйна, а не тези, които непрекъснато ни шпионират, и ще реши да има.Освен това Путлер си седна на задника и заяви,че ще плащат с евро, както досега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брех че си ербап

    01 Апр 2022 22:43ч.

    мислейки, че у нас, като си с "ник" (не че знаеш какво означава това) си недостижим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Uabdyw

    12 Май 2022 14:31ч.

    trimethoprim without prescription - <a href="https://xviagrpill.today/">viagra 100mg pill</a> sildenafil 50mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aukjaj

    25 Юни 2022 12:53ч.

    flexeril 15mg oral - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">order flexeril online</a> inderal drug

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wkhqzc

    19 Юли 2022 10:57ч.

    cheap omeprazole 10mg <a href="https://vafdlevit.com/">order vardenafil 20mg generic</a> medrol over the counter

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zcvxzd

    12 Авг 2022 10:03ч.

    cleocin 300mg brand <a href="https://budesonidec.com/">rhinocort sale</a> purchase budesonide pills

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво оръжие за бандити?

    01 Апр 2022 20:43ч.

    Помощ за русия да, но за украинските бандити никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    02 Апр 2022 9:37ч.

    общи приказки п- дали личен пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Апр 2022 21:20ч.

    Ахмат Сила, ето това са добре изхарчени пари за стабилни хора, а не предатели и страхливи олигарси, крадци и мошеници! Рамзан трябва да бъде повишен и ще оправи нещата за една седмица в Цяла Украйна! България кани Кадировци на море и почивка след краят на войната, кат знак на приятелство и вечна дружба! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Апр 2022 21:33ч.

    За да стане шоу у истински преговори, Пратете при Зеленски да иде Рамзан и да си поприказват по мъжки за мира и комшулука! Специален високо точен поздрав за госпожа Митрофанова- youtube.com/watch?v=Qz-F_cnp0bE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите обичаме черкезите още от турско

    02 Апр 2022 9:32ч.

    Рамзан ага ще е добре дошъл у нас. Ще го посрещнем със свалени фесове и калпаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи