Руският посланик в ООН: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Руският посланик в ООН: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че Близкият изток е на прага на пълномащабна война, предаде ТАСС. Небензя потвърди, че Русия е внесла резолюция в Съвета за сигурност на световната организация, призоваваща за незабавно примирие в Близкия изток.

"Това, което предлагаме, е да призовем към незабавно примирие (...), необходимо е да се започнат преговори", каза той. Русия поиска от членовете на Съвета за сигурност да отговорят на проекторезолюцията "преди 12 (19 часа московско време - бел. ТАСС) в събота", посочи руският постоянен представител в ООН. Небензя добави още, че някои членове на Съвета за сигурност са реагирали положително на проекторезолюцията на Руската федерация, докато други са реагирали сдържано.

"Ние сме готови да посредничим в конфликта", добави дипломатът, като подчерта, че и двете страни са важни за Русия, включително защото руски граждани живеят както в Палестина, така и в Израел. В същото време Небензя отбеляза, че настоящата вълна от насилие в Близкия изток възниква на фона на израелските нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в последно време. 

„Не трябва да пренебрегваме нарушенията на правната система и решенията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, включително разширяването на селищата, което постоянно се осъжда от мнозинството членове на ООН“, каза той.

„Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза Небензя пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Той добави, че Русия "недвусмислено осъжда" бруталността, убийствата и "ужасяващото" ниво на насилие. "Убийствата и насилието срещу мирни жители както в Израел, така и в Палестина са неприемливи. Това, което се случи на 7 октомври в Израел, е неприемливо", подчерта той.

Небензя заяви още, че отговорността за последната ескалация на ситуацията в Близкия изток до голяма степен е на САЩ. „Позволете ми да внеса яснота, отговорността за назряващата война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати“, каза той. Небензя посочи, че именно Вашингтон „безотговорно и егоистично блокира работата на близкоизточния квартет от международни посредници, опитвайки се да монополизира мирния процес и да го сведе до налагане на икономически мир с Израел на Палестина и други арабски страни без реално решение на палестинския проблем."

"Ние постоянно предупреждавахме за това, казвайки, че един ден ще има последствия. И това се случи", подчерта той. Небензя добави, че САЩ от години блокират "всяка реакция и всякакви сигнали от Съвета за сигурност на ООН", уверявайки, че "тихата регионална дипломация е по-ефективна".

Коментари

  • ЗИП

    14 Окт 2023 8:58ч.

    Именно тва е целта на кукловодите от ИЗТОК И ЗАПАД! Единствено голяма война в Близкия Изток може да направи така, че да се отвлече вниманието от войната в Украйна! Арабите и евреите винаги са били "съчки" на свръхсилите от 1945г до днес.Само така работят техните геополитически двигатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Окт 2023 9:25ч.

    Ако сионистът Нетаняху успее да вкара САЩ във война с Иран, ще е голям майтап. Що ли му трябва на Васката да си слага пръстчето там, където от 40 години скърца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тихата регионална дипломация е по-ефективна"

    14 Окт 2023 9:52ч.

    но частните военни компании са най-ефективни. Ребята, работайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Окт 2023 10:17ч.

    Това становище на РФ е предсказуемо. Но Небензя каса и нещо друго, което е още по значимо! Армията на РФ е преминала в настъпление по целия фронт! https://www.kp.ru/online/news/5497993/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дорде

    14 Окт 2023 10:58ч.

    Ако Натаняку и евро-американските жендъри и либерасти си мислят,че с магическа пръчка могат да напъдят над милион палестинци от Газа... излъгали са се, сон ги лаже! Тръгне ли тоя геноцид и алаби ,и мюсюлмани ще имат обоснованимотиви да нападнат Израел, а Израел види ли зор ще употреби ядрено оръжие. Така Третата световна война няма да започне нито от САЩ,нито от Русия,Китай,Индия,Пакистан , а от Израел. Зарасявайте се с храни и вода дорде не е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Окт 2023 11:41ч.

    Освен ал Тани и Хашемитът на Юрдания едва ли някой друг ще се засили. Саудите и другите монархии от Залива отдавна си сритаха калеврите с Катар точно за „Братята„ Египет също изгони „Братята„ . Либия и Турция останаха. Либия е разграден двор на различни терористични групи, воюващи по между си, а Турция едва ли ще се бие за джентлимените. Тя себе си трябва да опази. А шиитски Иран на черните чалми защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи