Руският патриарх Кирил призова папата и Гутериш да убедят Киев да спре кампанията срещу Украинската православна църква

Руският патриарх Кирил призова папата и Гутериш да убедят Киев да спре кампанията срещу Украинската православна църква

Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа Франциск и други религиозни лидери да убедят Украйна да спре с кампанията си срещу свързаната с Русия църква в Украйна, предаде Ройтерс. В петък Киев разпореди Украинската православна църква да напусне манастирски комплекс, който заема. Това бе поредната стъпка срещу църквата, която украинското правителство определя като проруска и като сътрудничеща с Москва.

Патриарх Кирил призова религиозните лидери и международните организации да положат всички възможни усилия, за да предотвратят принудителното затваряне на манастира, което ще доведе до нарушение на правата на милиони украински вярващи.

Кирил подкрепя силно руската инвазия в Украйна. Украинската православна църква заявява пък, че е прекъснала връзките си с Русия и с Московската патриаршия и че е жертва на политически лов на вещици.

 

От октомври службите за сигурност на Украйна редовно извършват претърсване на църкви на Украинската православна църква, налагат санкции на епископите и на финансовите ѝ поддръжници и започнаха разследване срещу десетки нейни духовници.

Патриарх Кирил заяви, че е достойно за съжаление това, че правата и свободите на украинските вярващи са крещящо нарушавани.

Освен до Франциск Кирил е адресирал апела си и до Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби,  както и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и до върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

Украинското министерство на културата заяви, че Украинската православна църква има срок до 29 март да напусне манастирския комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намираше централата й.

Повечето от украинските православни принадлежат към Православната църква на Украйна, която бе създадена преди четири години чрез обединението на независими от московската власт църковни клонове.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Михаил

    12 Март 2023 9:44ч.

    Днес 12.03. пред НДК в 12 ч. стартира антивоенния протест-шествие с София. Майки и сестри, съпруги и дъщери ще кажат НЕ на войната. Мъжете, които не искат да получават повиквателни ще бъдат там с бащите и синовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    12 Март 2023 12:35ч.

    перманентно дрогирания евреин Зеленски изгони монасите от манастира на Киево-Печерската лавра – а това е престъпление срещу православната църква и дори срещу човечеството. въпрос: а къде ги изселва - нали манастирът е единствения дом за монасите! и сега къде трябва да отидат - те нямат апартаменти, вили и имения в чужбина като същия този укрофашист. ясно е, че от синергичния триморец р. радев-мустафа осъждане на укрофашистите не може да се очаква, но защо светия синод мълчи и дори дума не казва в защита на православието...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папуас

    12 Март 2023 10:41ч.

    Интересно има ли по-страшно нещо за римския папа от бурятите и православието? Бая ще се изпоти, докато се определи по този въпрос. Както видяхме той не е в състояние да се определи в тази война на чия страна да застане, при съвсем ясно дефиниран образ и проявление на Сататаната. Така че не му пука на папата за православието. На него му е нужно нещо друго. Скоро ще разберем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втори план

    12 Март 2023 12:17ч.

    Папата вече много ясно е заел позиция, ама крие ножа под казулата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Новоучредената" преди 4 години Православна църква на Украйна ПЦУ проповядва истинското Христово учение ли?!

    12 Март 2023 11:08ч.

    Ако отговорът е "да" - тогава да вземат и да СИ ПОСТРОЯТ нови храмове, в които да провеждат Учение на Източното православие, вместо да прогонват античовечно стопаните на съществуващата от векове Украинската Православна църква УПЦ! ......... Нали не искат да противоречат на "демокрацията", която държавната секретарка на свръх демокрацията САЩ от близо 10-тина години НАЛАГА на нещастната Украйна?! ................ Синьор Гутериш, ако е истински шеф на ООН хайде да призове "Новосъздадената преди 4 години" Православна църква на Украйна ПЦУ - ДА СИ ПОСТРОИ НОВИ ХРАМОВЕ и да се настани в тях цивилизовано, вместо да позволява дивачеството "лов на вещици" срещу вековната Украинска православна църква УПЦ! ................... п.с. Православието от Африка до Европа и Азия - обединете се в Световен Православен комитет или конгрес и защитете истинското Христово Учение срещу опитите за насаждане на омраза и разделение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    12 Март 2023 11:13ч.

    Папата трябва да престане само да папка и да хапка, а да се заеме с душите на божиите си чада, а не да раздава политически индулгенции. Същото се отнася и за ООНе-то, от едни все иска, от други - не, мълчи като пукел, щото е настъпена жаба-кикерица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    12 Март 2023 11:13ч.

    Хитлер идва на власт с прякото участие на Ватикана. По това време най-популярната партия в Германия е Партията на католическия център, която получи задачата да гласува за Хитлер, разпусна се след изборите и препоръча на всички свои членове да се присъединят към Националсоциалистическата партия. А след войната имаше така наречените „пътеки на плъхове“, по които Ватикана помагаше на нацистките престъпници да избягат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 14 декември 2020 г. на среща в Ню Йорк "Коалицията" подписа споразумение с Ватикана за съвместни усилия за поставяне на човечеството на релсите на включващия (приобщаващия) капитализъм!

    12 Март 2023 12:10ч.

    През 2018 г. по инициатива на Лин де Ротшилд е създадена международната организация с нестопанска цел Коалиция за включващ капитализъм . На уебсайта му можете да разберете кой се е присъединил към тази коалиция: “Юнилевър” “Джонсън и Джонсън”, “Нестле”, “Пепси”, “Дюпон” и други. ....... Както и най-големите финансови холдингови компании в света, занимаващи се с управление на активи: State Street Global Advisors, BlackRock, Vanguard, Amundi Asset Management, Schroders, Barings, JPMorgan Chase & Co. и т.н. .......... КВК (Коалицията за включващ капитализъм) подписа споразумение за създаване на СЪВЕТ за включващ капитализъм с ВАТИКАНА (КВКВ). Появи се и уебсайт, от който се вижда, че в партньорството участват 33 организации. Това споразумение между КВК и Ватикана вече беше наречено от някои журналисти като „глобален съюз“, „съюз на Кръста и Мамон“. .......... Та какво е днес Ватикана и папа Франциск?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта на Съвета за включващ (приобщаващ) капитализъм

    12 Март 2023 12:22ч.

    Лин Форестър де Ротшилд и папа Франциск си размениха протоколни любезности. Ето ги думите на представителя на Ротшилд: „Ние отговаряме на предизвикателството на папа Франциск да създадем по-приобщаваща икономика, която по-справедливо разпределя ползите от капитализма и позволява на хората да разгърнат пълния си потенциал“. ................. Папа Франциск на свой ред: „Спешно е необходима икономическа система, която е СПРАВЕДЛИВА, надеждна и способна да реши най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството и нашата планета. Изправихте се пред предизвикателството, търсейки начини да превърнете капитализма в по-приобщаващ инструмент за цялостно човешко благосъстояние. " ?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи