Руският патриарх Кирил изрази съболезнования по повод кончината на митрополит Йоаникий

Руският патриарх Кирил изрази съболезнования по повод кончината на митрополит Йоаникий

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският патриарх Кирил изрази съболезнованията си за кончината на сливенския митрополит Йоаникий в писмо до Светия Синод на Българската православна църква. Дядо Йоаникий почина на 9 януари след продължително боледуване. 

До Светия Синод на Българската православна църква

Скъпи братя!

С прискърбие приех вестта за смъртта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, когото имах честта да познавам лично. Изказвам ви искреното си съчувствие във връзка с тази загуба.

Покойникът управляваше словото на Христовата истина в продължение на близо половин век, а повече от четиридесет години извършваше свещенодействието си на сливенския амвон, наставлявайки в отеческата вяра и благочестие пастирите и повереното му стадо.

Моля се на милосърдния Господ да положи новопочиналия митрополит Йоаникий в Своя светоносен престол, да го озари с блясъка на Своята слава (Канон на І глас в събота сутринта) и да му дари вечна и блажена памет.

Със съболезнования

+КИРИЛ,
ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ

Коментари

  • Тихомир Томов

    12 Яну 2024 19:06ч.

    Рускнак с фамилия по майка ВАКСЕНБЕРГ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    13 Яну 2024 10:16ч.

    Благодаря за съболезнованията, от все сърце. За мен лично това значи много. Дядо Йоаникий, Бог да прости, чрез негово слово за греховете, ме приобщи към светото Православие, за което ще съм му благодарен вовеки. Съболезнованията от Негово Светейшество руския Патриарх Кирил ми прозвучаха като балсам на фона на ругателите на Дядо Йоаникий. БЛАГОДАРЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи