Руските власти в Херсон призоваха всички жители незабавно да напуснат града

Руските власти в Херсон призоваха всички жители незабавно да напуснат града

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Назначените от Русия власти в Херсонска област, Южна Украйна, призоваха днес всички жители на Херсон незабавно да напуснат града, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Апелът бе отправен на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в региона. Окупационните власти определят ситуацията като напрегната, допълва БТА.

"Всички цивилни жители на Херсон трябва незабавно да напуснат града", призова в "Телеграм" назначената от Русия администрация. Тя спомена за "напрегната ситуация на фронта" и предупреди за "повишена опасност от масирани обстрели".

От сряда е в ход евакуация на хора от десния (западния) на левия (източния) бряг на река Днепър, отбелязва АФП.

Русия установи контрол над Херсон на 3 март - в началото на инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари. Градът остава единственият украински областен център, превзет от руските въоръжени сили от началото на войната. Украйна обаче премина в контранастъпление в региона преди няколко седмици и заплашва да обкръжи хиляди руски войници на десния бряг на Днепър. Задаващата се битка за Херсон се очертава като една от ключовите от началото на войната.

Окупационните власти непрекъснато съобщават за украински обстрели, включително със западни оръжия, сред които американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS).

Ситуацията в херсонското направление остава стабилна, въпреки опитите на украинските войски да пробият отбранителната линия, каза днес назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

Руското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че неговите сили са осуетили опит за пробив на украинската армия. "Всички атаки бяха отблъснати, врагът бе изтласкан на изходните си позиции", каза говорителят на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Москва съобщи за двама убити цивилни при украински обстрел по руски град, сред жертвите е и дете

Двама цивилни са били убити днес при украински обстрел по руския град Шебекино в граничната Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на регионалния губернатор Вячеслав Гладков. Сред жертвите е едно дете, уточни Следственият комитет на Руската федерация. Здравните власти в Белгородска област съобщиха за 12 ранени. От тях четирима са в тежко състояние, като един човек е в реанимация.

Електроснабдяването в Шебекино вече е възстановено, обяви местният електроенергиен оператор. Регионалният губернатор каза, че всички пожари в цивилни обекти в града са потушени. Близо 15 хиляди човека са останали без ток, добави той и прогнозира, че електрозахранването ще бъде възстановено до 5-6 часа.

Шебекино, с население от около 40 хиляди души, се намира на двайсетина километра от границата с Украйна.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отчете в средата на този месец значително зачестяване на украинските обстрели по свои гранични области - на първо място Белгородска, но също Курска и Брянска, отбелязва Франс прес. Властите съобщиха наскоро, че са били поразени петролна база край Белгород и електроцентрала в града.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • nan

    22 Окт 2022 20:12ч.

    нека позная - руснаците са минирали язовирна стена, сега искат да я гръмнат, за да видят колко бързо могат да бягат от вълната и да се самонаводнят. гениално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Назначените от Русия власти в Херсонска област, Южна Украйна

    22 Окт 2022 20:45ч.

    Колкото и да ви се ще да сте обективни, херсон не се намира в украйна. Всъщност украйна не съществува де факто. Скоро и де юре. Това което сами си причиниха, никой нямаше да може да им го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тече подготовка за як обстрел на украинската армия

    22 Окт 2022 20:47ч.

    Щом хората напускат града значи ще се стреля яко и този път украинците няма да бъдат жалени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ,,22

    22 Окт 2022 20:48ч.

    руснаците губят по всички направления, отстъпват абсолютно позорно оставяйки своята територия на украйна. вече се обстрелва и доста навътре в русия днес убиха хора с малко градче в белтгородска област явно и там ще стане украйна. просто нищо не може да спре хаймарсите абсолютно нищо. това е най позорното поражение в историята на света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Окт 2022 22:39ч.

    Вие, който и да сте-от правописът Ви може да се желае още усъвършенстване. Имате ли подходящо образование, за да правите Вашите изводи? Уважавам мнението на всеки,но голословни думи, на база харесвам-не харесвам не ми се струват издържани. Нищо лично! Вие сте привърженик на амер. оръжие, но има и други производители, които не са американци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи