Руски закон изхвърля всички филми с ЛГБТ теми

Руски закон изхвърля всички филми с ЛГБТ теми

"Планината Броукбек" и "Позови ме с твоето име" са сред свалените под заплаха от глоби

Героите на Хийт Леджър (вдясно) и Джейк Джиленхол от "Планината Броукбек" вече са персона нон грата за руския екран.
Филмите „Планината Броукбек“ на режисьора Анг Лий, удостоен с 3 награди „Оскар“ и 4 БАФТА, „Призови ме с твоето име“ на Лука Гуаданино с „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий и др., бяха свалени от руските сайтове за филми онлайн по силата на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношение, съобщи „Ведомости“.

Още в края на декември Роскомнадзор (федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации) разпрати списък с филми и телевизионни сериали, които съдържат ЛГБТ теми. Онлайн платформите бяха помолени да обърнат внимание на този списък, да наблюдават независимото съдържание и да вземат решение за премахването на материали. Отбелязва се, че някои епизоди и от руските телевизионни сериали „Сексуалният живот на студентките“ и „Ще боли“ също са включени в списъка на РКН. И двете поредици вече са премахнати от онлайн каталозите. Представители на стрийминг услугите засега са отказали да коментират тази ситуация.

На 5 декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закон за пълна забрана на пропагандата на ЛГБТ отношения. Съгласно промените в Закона за информацията, информационните технологии и защитата на информацията, в социалните мрежи, медиите, рекламите и филмите ще се забрани изцяло пропагандата на ЛГБТ ценности, смяната на пола и педофилията. Роскомнадзор ще изготви единен регистър на забранената информация за последващо блокиране. Очаква се заповедта за разработените критерии за забрана на съответна информация да влезе в сила от 1 септември и да важи за следващите 6 години.

Сега активно се работи по подзаконови актове, които ще регулират класифицирането на тази или онази информация като пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения, смяна на пола, педофилия, заявява представител на Министерството на цифровото развитие пред „Ведомости“. За нарушения на закона физически лица ще са изправени пред глоба от 50 000 до 400 000 рубли (около 673 – 5360 евро), длъжностни лица – от 100 000 до 800 000 рубли (1350 – 10 700 евро), а юридически лица – до 5 милиона рубли (близо 67 000 евро). Крайният срок ще бъде 23 януари 2023 г.

Сериозната експертиза на един филм може да отнеме няколко седмици и да струва на компаниите за видео услуги десетки хиляди рубли, а репертоарът в категорията 18+ дори на един сайт за филми онлайн може да съдържа десетки хиляди и повече часове съдържание и, за да бъдат изгледани, ще са нужни години, предупреждават експерти. Освен това преценката дали дадено съдържание е „пропаганда“, или не, е субективна.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Браво. Вън педалщините от екрана.

  24 Яну 2023 9:07ч.

  Да живее традиционният, старомоден ултра-ултра-хард!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е,

  24 Яну 2023 9:15ч.

  в модерния запад човек да го е страх да си пусне НВО или Синемакс, ако детето е около телевизора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехе, а в...

  24 Яну 2023 9:51ч.

  ...САЩ и Гейропа ситуацията е, че дори без закон скоро хетеросексуалните бели семейства ще бъдат напълно стигматизирани и с тях ще се заеме ЛГБТ - инквизиция, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  24 Яну 2023 10:26ч.

  както каза съвсем наскоро Кедми - "Ако в Швеция наречеш някой хомосексуалист педераст, ще те осъдят... Значи не можеш да обидиш един човек, но можеш да се гавриш с религията на милиони като изгориш корана. Толкова за вашата демокрация и цивилизованост."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно е, че Западът се оля с LGBT правата.

  24 Яну 2023 16:19ч.

  Това обаче съвсем не означава, че руснаците не счупиха тъпомера. Интересно ми е ще забранят ли Чайковски или ще станат за смях, като започнат да цензурират биографията му, както правеха във времената на застоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Робърт Шекли

  24 Яну 2023 19:37ч.

  И защо да забраняват Чайковски? Да не би в произведенията му да се пропагандира ЛГБТ? Или ти си мислиш, че Чайковске е обратен? Това го пуска една невъзвръщенка, която се представя в щатите като екперт по живота на известни руски композитори. В книгата си за Чайковски цитира някакви писма, които обаче не съществуват в природата. Така че тоя мит за гея Чайковски не врви, мой човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде почна се руската простотия

  24 Яну 2023 23:00ч.

  Когато нещо не ни отърва, го отричаме. Помним заглавията: “В СССР нет наркомании и проституции”, “В СССР СПИД-а нет” и стотици от този сорт. Заравянето на главата в пясъка доведе до разпадането на неразрушимия съюз. Русия е тръгнала по този път. Руснаци … За 70 г. три държави. За 110 - четири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  25 Яну 2023 0:13ч.

  Мисли за себе си. Руснаците ще си решат проблемите, европейците със своите измислени 28 пола ще повлекат нашите деца в блато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Яну 2023 9:20ч.

  Ще ставам руснак! Купил съм си гемия с бяло знаме, ся като ни пратят на фронта да умираме за западноевропейците, качвам си домочадието и обявявам война на Русия 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можем само да поздравим

  24 Яну 2023 9:30ч.

  Россия за това достойно начинание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мека синя китка

  24 Яну 2023 14:05ч.

  Тъпи изостанали руски примитиви. Слагаме прашките и ще ги размажем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долу световната

  24 Яну 2023 9:34ч.

  педерастия,горе хетеро сексуалнит мъжага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пладнешки лесбиец

  24 Яну 2023 10:06ч.

  Протестирам! Да разкарат педерунгелите, но да оставят разменящите си взаимни ласки девойчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Яну 2023 10:14ч.

  Ба, истинските лесбийки са с мъжки хормони, нямат нищо общо с ментето къде ти пускат в ония канали трита хикса 😆 пенделите са по-женствени от тях бе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  24 Яну 2023 12:31ч.

  Достойно и отговорно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХА ХА ХА ...."удостоен с 3 награди „Оскар“"

  24 Яну 2023 12:33ч.

  "удостоен с 3 награди „Оскар“" днес означава гейпрайд филм. Правилно са направили в Русия! И ние ще имаме такъв закон, надявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достойно!

  24 Яну 2023 12:49ч.

  Е, как после да не ги уважаваш руснаците!... Браво на Путин, а и на Орбан! Така се прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  24 Яну 2023 12:52ч.

  Ако колективния запад иска де педалее и да се въргаля в мръсните си псевдо либерални чаршафи - майната му тогава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  24 Яну 2023 13:59ч.

  Ето защо всички нормални хора по света подкрепят Русия, която се бори срещу сатаната ! Борбата срещу световното зло е трудна , но успехът на Русия е предопределен от горе !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  24 Яну 2023 16:38ч.

  Чудесна новина. А тия дето се "страхували като си пуснели ТВ-то децата да не били наоколо" ще им напиша-За чий грездей гледата тая помия?ТВ -то отдавна е голям монитор.Замунда 1 и 2,рарбг ,руртракер.орг,пиратския залив,кикасс, енержиторент,р2рбг ,фт.ру....още искаш ли?Само нови неща и огромен от стари.А в ютуб има толкова много филми неплатени че ум да ти зайди. Отделно сериали,публицистика,наука,история и прочие.По ТВ са само бози и то стари.Не им ща ни новините, ни филмите, ни музиката.Нищо.ТВ за мен е мъртва кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме и в България да се забрани

  24 Яну 2023 17:01ч.

  Браво! Подкрепям! лъгъбътъ е извращение, но антибългарските управници са атланцити и подкрепят извращенията на лъгъбътъ! Българското общество и българската църква сме твърдо за тотална забрана на всякакви лъгъбътъ извращения във филми, сериали, учебници за ученици и прочие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ и англия са сатанисти

  24 Яну 2023 17:14ч.

  Малко хора са разбрали, че страните на злото, на сатаната са сащ и англия! Тези сатанисти (сащ и англия) представят ненормалното, гнусното, извращенията за "ценност"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Асена от ПП

  24 Яну 2023 17:32ч.

  Извратени боклуци..да забраняват най сладкото...мъжката либов...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • върнете дъгата на децата!

  24 Яну 2023 18:36ч.

  пидораси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  24 Яну 2023 21:54ч.

  Ако забранят и вноса на храни със скакалци и насекоми - май всички вкупом ще тръгнем натам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще наблегнете

  24 Яну 2023 23:02ч.

  на самогона. Истински еликсир за душата и тялото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще наблегнем за довиждане

  25 Яну 2023 3:35ч.

  върху внучката ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учител

  24 Яну 2023 22:18ч.

  Точно така, София. По-силно, по-смело, по-уверено казвайте това, хора. Противопоставяйте се на това насилие над човека.Нека го чуят и децата ни, и учениците от учителите си. За някои млади,за съжаление, вече съществува само една истина-насадената отвън и извратената. Трябва да се борим и за тези след нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народеее ????

  25 Яну 2023 7:17ч.

  НАДЯВАМ СЕ СКОРО И В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ЗАКОН ПРОТИВ ПЕДАРЕСТИЯТА И ПЕДОФИЛИЯТА А ТИЯ КОИТО НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА ЗАТВОР ДО ЖИВОТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  25 Яну 2023 10:11ч.

  Като се има предвид, че повечето от новите творения на англоезичните кино и тв творци са с подобна тематика, като се стига до невероятни комбинации - в криминален сериал имаше отношения между две жени, при това едната беше дух, вероятно това е правилно решение. А който много се вълнува от тези въпроси, ще си намери и филмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи