Руски ядрени подводници до две години може да започнат постоянно да патрулират край бреговете на САЩ

Руски ядрени подводници до две години може да започнат постоянно да патрулират край бреговете на САЩ

През следващите две години Русия може да разполага с най-мощните си и безшумни ядрени подводници, които постоянно да патрулират край бреговете на САЩ, заяви ръководителят на Северното командване на САЩ (НОРТКОМ) пред сенатската комисия по въоръжените сили. Това съобщи ЮЕсЕнАй нюз, порталът за новини на Военноморския институт на САЩ.

В отговор на въпроси на сенатор Джони Ърнст относно заплахата от китайски и руски ракетоносни подводници, действащи в близост до САЩ, командващият НОРТКОМ генерал Глен Ванхерк заяви, че разполагането на руските атомни ракетни ударни подводници клас "Ясень" се извършва все по-често. "[Рискът] абсолютно се увеличава. През последната година Русия също разположи свои ["Ясень"] в Тихия океан", каза той.

"Сега не само в Атлантическия океан, но ги имаме и в Тихия океан и е само въпрос на време - вероятно година или две - преди това да се превърне в постоянна заплаха, 24 часа в денонощието. ... Това въздействие намали пространството за вземане на решения от националния висш ръководител по време на криза."

Известни и с името по данни на НАТО клас "Северодвинск", 13 800-тонните ударни лодки клас "Ясень" са сред най-модерните подводници в света. По-специално трите подводници  от този клас са способни на специален тих режим на действие при операции, който ги прави трудно откриваеми в открития океан. През 2018 г. подводницата "Северодвинск"в продължение на седмици се изплъзвала от усилията на САЩ да я открият, поазват съобщения в пресата.

Представители на ВМС заявиха пред ЮЕсЕнАй нюз, че бойният флот на САЩ е все по-загрижен от ефикасността на руските подводни сили.

Нарастващата способност на руските подводници да действат незабелязано в Атлантическия океан подтикна ВМС да реактивират 2-ри американски флот и да създадат през 2018 г. командване за борба с подводници в Атлантическия океан.

Руският флот е планирал да построи десет ударни подводници клас "Ясень", като четвъртата ще бъде въведена в експлоатация по-късно тази година, съобщи руската преса.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Нека патрулирането

    24 Март 2023 8:05ч.

    да започне сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реално не е нужно да се приближават до САЩ

    24 Март 2023 12:01ч.

    Затвореното вътрешно Охотско море например е достатъчно близо за стратегическите ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това се отнася

    24 Март 2023 18:52ч.

    За стратегическите подводнци клас "Акула" Тайфун" и новите "Борей" . Тези които носят МКБР "Синева" и "Булава". Те нямат нужда да напускат крайбрежните руски води, където са в безопасност... В случая става дума за друго, ударни подводници, които могат да изпълняват и стратегически функции заради своята безшумност и въоръженост с хиперзвукови ракети...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Март 2023 8:05ч.

    неизбежно беше, като данъците и оная с косата. логичен отговор, предвид палавите мозъчета в нашингтон - хубаво е във всеки момент да знаят, че възмездието е гарантирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братушки, обикновените американци ви очакват с трепет да ги освободите от тиранията на сатанистите. Паметник ще ви издигнат, по-висок от тоя в Парка на Свободата.

    24 Март 2023 8:16ч.

    И няма да позволят, за разлика от нас, и косъм да падне от него, камо ли лумпени с чукове да вилнеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясен знак за САЩ

    24 Март 2023 8:39ч.

    Четвъртата подводница клас "Ясен" , която се казва "Красноярск" е готова, влиза на бойно дежурство до седмици... "Ясен" са висок клас подводници, равностойни по характеристики с най-квалитетните американски, британски и френски. А по функционалност определено превъзхождат западните. "Ясен" имат супермодерен атомен реактор и могат да плават 30 години без презареждане с гориво ! Има /непотвърдени/ сведения , че за безшумност са конструирани без опашен винт, а с водометно устройство. Най-силната им страна е въоръжението. Имат 8 пускови установки за ракети, които изстрелват от подводно положение. Ракетите могат да бъдат всякакви от руския арсенал - крилати "Калибър" и "Оникс" , както и хиперзвуковата "Циркон". "Циркон" може да лети със скорост над 2 км/секунда на височина 40 км. и да поразява цели до 1000 км отстояние. Бойната глава е 300-400 кг , което позволява една средно мощна термоядрена бойна глава. Практически "Ясен" може да атакува от подводно положение американска самолетоносачна група от разстояние 500 км и да я порази за около 5 минути със залп от няколко "Циркон"-а без шансове за противодействие. Възможността "Ясен" да носи комбинация от различни руски ракети я прави наистина многофункционална ударна подводница, която може да поразява и наземни цели... Съвсем скор Яков Кедми заплаши Великобритания именно с "Ясен" и ракетите "Циркон" , като отговори на коментар - да се атакувал Острова със стратегически МКБР "Сармат". Той отхвърли идеята като разточителна и заключи че Британия стигат два ракетни залпа от Северно море с ракети "Циркон". След което тя се връща в "каменната епоха"... Видеото го има в Ютуб, забавно е да се четат истеричните коментари на английски под него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 8:54ч.

    Благодаря Ви, че ме разсмяхте, признава си, от отдавна не се бях смял така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смех без причины -

    24 Март 2023 9:01ч.

    - признак дурачины

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 9:16ч.

    Когато на учтив коментар, отговаряш с глупости и агресивност, това най-вероятно е признак на идиотизъм! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цирк Женя

    24 Март 2023 10:28ч.

    Ти си клоун бе, няма как да се смееш, освен на недоверието си. Клоунът винаги е тъжен, и най-вече защото му се смеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    24 Март 2023 10:38ч.

    Пенсиите се надяват на нов 9 септември милите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 14:44ч.

    https://www.youtube.com/live/XriRa7_qdbY?feature=share&fbclid=IwAR1tUgWsR4tQgpzoJ706vbL0Smtd7yu170GrOogqvEaDvZ3S3yIt1T4GlsM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 14:46ч.

    Най-тъжните и нещастни хора са и най-агресивни, ако прочетеш още веднъж това, което си написъл ще откриеш много тъга и агресивност, че и доста страх! Ха,ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подводниците "Ясен"

    24 Март 2023 8:53ч.

    Не са заместител на стратегическите атомни подводници на Русия клас "Борей" , които носят тежките твърдогоривни ракети "Булава" за удари по САЩ от 9-10 хиляди километра. "Ясен" са клас ударни подводници, имат и торпеда. Но хиперзвуковото им оръжие и високата "скритност" ги превръщат на практика и в стратегически подводници. Могат да доближат вражеските брегове /на 100-200 км. примерно/ и да нанесат ракетно ядрен удар който за секунди да порази цели по крайбрежието и в известна дълбочина на сушата, удари които е невъзможно да бъдат отразени. Така руските стратегически ядрени сили стават по-"гъвкави" и резервирани от вражеско противодействие. Русия е жива благодарение на ядрената си триада /Слава на Курчатов и Берия!/ , ако не са ядрените й оръжия , ще разкъсат Русия на парчета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия трябва да нареже всичките си ракети в съответствие с подписаните договори и да престане да дрънка оръжие.

    24 Март 2023 8:57ч.

    И децата разбраха, че загуби Студената война и така само удължава агонията и пречи на света да се развива в желаната свободна и демократична посока под ръководството на САЩ и западните демократични сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква "Студена война" бе , дърт реститут ?

    24 Март 2023 9:04ч.

    Я се събуди и виж коя година сме ! Скоро ще почнете от безсилие да давате аргументи с татарското нашествие ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    24 Март 2023 9:11ч.

    децата, които разбраха за студената война, са 30+ вече. сегашните ще разберат, че на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pierre

    24 Март 2023 9:13ч.

    Кой си ти че да казваш кокво ще прави РФ? Не пиши глупости, вземи нацепи дърва, измии съдовете, прекопай градината,,, не се занимавай с несвойствени за теб неща да пишеш глупости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Март 2023 9:39ч.

    А, това са му свойства и неща. Несвойствено е размишлява правилно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Студената война никога не е приключвала, тя продължи и след 1991 г. чак до ден днешен и едва в този момент се оформя окончателният победител - и това е Русия

    24 Март 2023 12:13ч.

    В момента САЩ губят пред очите ни Студената война. Сега, днес. Горките измамени камилчета, нашите евроатлантици. Не е лесно да разбереш, че си изживял един живот напразно. Сега ви чака същото лекарство, с което бяха церени дядовците ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    24 Март 2023 12:26ч.

    Засега,ватенка,единствено ботоксовото джудже в Кремъл губи,намали самагона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живяхте напразно, предатели. След ЕС и ОТАН няма да ви остане нищо

    24 Март 2023 13:32ч.

    Жал ми е за вас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Внимавайте какво мислите и какво пишете! Не забравяйте, че сме партньори и съюзници на САЩ и НАТО!

    24 Март 2023 9:09ч.

    С проруските си изявления попадате под ударите на Родния и Международния наказателни кодекси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Март 2023 9:41ч.

    Хайде бе? Кой член за възхвала на НАТО? Международен наказателен кодекс???!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кого плашиш бе пръдльо ?

    24 Март 2023 9:41ч.

    Айпи-то ти се знае, мери си заплахите, че скоро може да съжаляваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За възхвала на руската агресивна империя и кунистическа носталгия

    24 Март 2023 9:45ч.

    подлежите на съдебно преследване и сурово наказание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като ти изплющя два шамара

    24 Март 2023 9:51ч.

    Ще видиш едно сурово наказание ... Я отивай да си пишеш домашните !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е туй сте москалите и кумунизите.

    24 Март 2023 10:03ч.

    Агресори и сопаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    24 Март 2023 10:11ч.

    Днеска на 4 километър да няма санитарен полуден, че някой пациенти са се добрали до включен компютър?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    24 Март 2023 11:32ч.

    На реститутите да им надяват усмирителните ризи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Март 2023 12:27ч.

    А на путиноидите по един тежък камък на врата и в Дунава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дунава има да го гледате до края на прахосания си живот от санаториума в Белене

    24 Март 2023 13:34ч.

    Можехте да сте живяли, ако не бяхте предатели. А сега след вас няма да остане нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    24 Март 2023 9:28ч.

    ФАЩ постоянно твърди, че може да плава където си поиска в международни води и това не представлявало опасност за никого. Ами и Русия може да плава в международни води, където си поиска и това не представлява заплаха за никого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руското плаване представлява опасност за световната демокрация и корабоплаването.

    24 Март 2023 9:32ч.

    С тия ръждиви допотопни ракети, продънени лодки и пиени матроси с балалайки голяма пакост могат да сторят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на кого могат да я сторят

    24 Март 2023 9:46ч.

    ще споделиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свикнал съм да живея нашироко и в лукс за без пари,

    24 Март 2023 9:52ч.

    а Русия ми пречи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свикнал съм

    24 Март 2023 10:19ч.

    Къде каза, че живееш? В Столипиново или в Комлука?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ханойчо от Токайто

    24 Март 2023 10:22ч.

    и асъм свикнал брачед, ма никой не ми пречи, а помагат даже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    24 Март 2023 10:39ч.

    Щото е хегемон, бе Мунчо. А Русийката не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселска зелка

    24 Март 2023 11:43ч.

    Мога ли да те запитам, колко пъти, аджеба, си гледал оная Холивудска тъпня "На лов за Червения Октомври"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето какви балалайки

    24 Март 2023 9:45ч.

    Носят руските матроси в подводниците си https://primamediamts.servicecdn.ru/f/big/1250/1249933.jpg?58164ec45d43dd58003daece035a9c5b УжасТ какой-то ! Недемократични балалайки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    24 Март 2023 10:36ч.

    А Харков кога ще вземе ? 2050 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    24 Март 2023 11:07ч.

    Че кой има бърза работа? Нека догодина сената да вдигне двойно сегашния бюджет пък ще видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    24 Март 2023 12:45ч.

    При 23 млрд. Евра дефицит на месец имате време до Нова година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгения Георгиева Василева

    24 Март 2023 11:07ч.

    Здравейте милички! Пак съм аз! Направих си доброволна кастрация и вече съм щастлива кукумяфка от третия пол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    24 Март 2023 11:11ч.

    Чудесна и демократично отговорна постъпка, мила! Ти си многоцветна перла в короната на демокрацията и трансхуманизма! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Март 2023 12:28ч.

    И аз така,смених си пола за да ми увеличат френския социал, че иначе няма за папо, Митрофанова не плаща надник....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 14:56ч.

    Забавно е да чета, колко безсилие изливате в отчаянието си! Не се ли досещате, че ние се досещаме, колко всъщност Ви дразни всичко, щом сте столкова злобен и агресивен! Продължавайте в същия дух!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгения Георгиева Василева (вече Женичка !)

    24 Март 2023 11:24ч.

    Ами да, ами да ! Сега пия естрогени за да ми поникнат цици. Понеже е пролет, надявам се никненето да е бързо! Като разцъфна, ще пусна фото за да ми се радвате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Март 2023 12:29ч.

    Всички третополови сме за Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    24 Март 2023 14:50ч.

    Ха,ха! Женати не мисли така! Беше много доволна! Ха,ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жена ми, Женя , след срещата с теб

    24 Март 2023 15:50ч.

    реши да стане мъж, щото си и казал че уважаваш само еднополовата любов.. Благодаря ти, всички сме доволни от този развой на събитията..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи