Руски военен самолет неволно пусна боеприпас над Белгород

Руски военен самолет неволно пусна боеприпас над Белгород

Изстрелване на ракети срещу Украйна от руската Белгородска област. Снимка: АП

Руски военен самолет късно вчера неволно пусна боеприпас над руския град Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, като при инцидента се стигна до експлозия и щети по сгради в Белгород, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Местните власти съобщиха за голяма експлозия в Белгород. Губернаторът на Белгородска област заяви, че са ранени две жени.

"При прелитането на самолет "Сухой Су-34" над град Белгород неволно е пуснат авиационен боеприпас", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Ведомството не уточнява какъв е боеприпасът.

Су-34 е свръхзвуков изтребител бомбардировач.

Според министерството са повредени няколко сгради и във връзка със случая е започнато разследване.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви в "Телеграм", че вследствие на падането на боеприпаса се е образувал кратер с диаметър 20 метра.

Повредени са четири автомобила и четири жилищни сгради, съобщи още той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Почти сигурно

    21 Апр 2023 9:03ч.

    Става дума за дефектирала планираща авиобомба. Последните седмици руските ВКС започнаха масово да използват руски варианти на т.н. планиращи авиобомби. Подобни на американските JDAM, разработени преди повече от четвърт век. Идеята на тези боеприпаси е такава , че една обикновена свободно падаща бомба се преработва в планираща бомба , слагат й се малки крилца и насочващи устройства, плюс сателитна навигация. Така бомбата става "умна" , високоточен боеприпас. И което е най важно , няма нужда да се пуска точно над целта, а от разстояние 40-50 км, при някои модели до 70 км отдалеченост. Така бомбардиращият самолет избягва доближаване до вражеската ПВО и риска да бъде свален. Руснаците имат големи запаси от свободно падащи авиобомби от съветско време , тип ФАБ /фугасна авиационна бомба/, които в момента се доработват до "планиращи" по руската сателитна система ГЛОННАС. Най-вероятно СУ 34 е извършвал безопасен пуск на такава бомба от "своя територия" над Белгород по украинска цел /Белгород е на под 40 км. от украинската граница/ , но бомбата е дефектирала и от "планираща" се е върнала към свободно падаща. Случват се такива произшествия, доработката е още "сурова" както казват техниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    21 Апр 2023 9:30ч.

    Благодарности за компетентното, професионално обяснение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още едно предимство

    21 Апр 2023 9:54ч.

    На планиращите бомби е ниската цена. На практика те вършат същото, което върши една високоточна ракета, при 8-10 пъти по-ниска цена. Така руснаците пестят ракетно въоръжение /например Х 22/ с много по-висока далекобойност, пазят го за евентуално "изостряне" на войната. За целите на фронтовите битки се ползва само евтинджос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    21 Апр 2023 15:07ч.

    "Така руснаците пестят ракетно въоръжение /например Х 22/ с много по-висока далекобойност" ХОРА СПРЕТЕ С ТАЗИ УКРАИНСКА ИЗМИСЛИЦА Х-22 - Х-22 е Почти Хиперзвукова крилата противокорабна ракета с ТЕЧНОГОРИВЕН РАКЕТЕН ДВИГАТЕЛ РАБОТЕЩ НА ТОКСИЧНО ГОРИВО Конструкцията на ракетата е от Стомана, Титан и керамика издържаща на топлинния удар на скорости по-високи от 4000км/ч в атмосферата. Ракетата е БЕЗУМНО СКЪПА заради конструкцията си. Главата за самонасочване не позволява да се стреля по НАЗЕМНИ ЦЕЛИ само по КОРАБИ. В момента Х-22 се модернизира до Х-32 също противокорабна ракета като се извършва капитален ремонт и подмяна на цялата електроника!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позволява, но

    21 Апр 2023 22:18ч.

    Просто е хабене на скъпо оръжие по цел, за която не е профилирана. По същия начин с С 300/400 може да се стреля и по наземни цели. Но е хабене на специализирана ПВО ракета за несвойствени задачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руски военен самолет късно вчера неволно пусна боеприпас над руския град Белгород

    21 Апр 2023 11:15ч.

    айде следващия път над масква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • боебайпас

    21 Апр 2023 12:07ч.

    Идиот!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    21 Апр 2023 12:09ч.

    Ще ви се, но по-вероятно е нещо много, много по-голямо да "планира" по заслужите дейци на дермокрацията из земните кълбета. Лошо 11:15ч., много лошо! Незачьот тавагищ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Апр 2023 13:14ч.

    Лошо,Седларов,лошо - Митрофанова незачьот днеска, няма да има рубладжийски баярищник за тебе, анадънму ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова

    21 Апр 2023 13:15ч.

    Тавариши, не е добре, не знам как ще висите от самальотите като почнете да бягате, току виж сме ви изпуснали над Черно море

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма смели руснаци

    21 Апр 2023 14:33ч.

    Да ликвидират Путин. Или мрат като мухи или бягат като зайци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече има видеа

    21 Апр 2023 22:27ч.

    От падането на бомбата. Явно става въпрос за "противо-бункерна бомба" , първо слаб взрив и прах от падането на бомбата и потъването й в земята, след около 20 секунди втори огромен подземен взрив , цялата улица се издига нагоре, а една кола изхвърчава на покрива на съседна сграда ... https://www.youtube.com/watch?v=sDBmM0PTiMc Истински късмет че бомбата избухва под тротоар и улица, а не в жилищна сграда. Има само няколко ранени, иначе можеше да има десетки убити... Логичен е въпросът "а защо руски бойни самолети летят с пълен боекомплект над градове, а не ги заобикалят" ? Но това си е Русия - героизъм и храброст са премесени с мърлящина и безотговорност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи