Руски Су-35 накара американски самолет да премине през турбулентната му следа в Сирия

Руски Су-35 накара американски самолет да премине през турбулентната му следа в Сирия

Руски изтребител прелетя много близо до американски самолет за наблюдение над Сирия, като го принуди да премине през турбулентната му следа и изложи на опасност живота на четиримата членове на американския екипаж, съобщиха американски представители, предаде Асошиейтед прес.

Длъжностните лица заявиха, че инцидентът, който се е случил малко преди обяд в неделя, е значителна ескалация в поредицата от криещи риск срещи между американски и руски самолети в небето над Сирия през последните седмици.

Прехващането от страна на руския Су-35 е възпрепятствало способността на американския екипаж да управлява безопасно своя самолет MC-12, заявиха служителите, наричайки случилото се израз на ново ниво на опасно поведение, което може да доведе до инцидент или загуба на човешки живот.

През последните седмици руски изтребители неколкократно създадоха проблеми на американски безпилотни самолети ЕмКю-9 Рийпър, но последният инцидент предизвика тревога, тъй като е застрашавашил живота на американците.

Миналата седмица АП съобщи, че Съединените щати обмислят варианти за противодействие на предполагаемата повишена активност на руските въздушно-космически сили в сирийското въздушно пространство, тъй като действията на руската авиация "затрудняват поразяването на лидера на "Ислямска държава". Активността на руските въздушно-космически сили се твърди, че е причинена от "увеличаващото се сътрудничество и координация между Москва, Техеран и сирийското правителство, за да се опитат да принудят САЩ да напуснат Сирия."

Междувременно ТАСС цитира думи на контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, който казва, че изтребители на проамериканската антитерористична коалиция са нарушили сирийското въздушно пространство пет пъти през последното денонощие в района на Ал-Танф, където минават международни въздушни маршрути. Според него подобни действия създават опасни предпоставки за авиационни инциденти с граждански самолети. Освен това са регистрирани 14 случая на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати на коалицията, които не са съгласувани с руската страна.

 

Коментари

  • Cicero

    19 Юли 2023 12:19ч.

    Незаконната и непровокирана окупация на Сирия явно няма да бъде толерирана повече. Краварите да си обират партакешите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има решение

    19 Юли 2023 13:44ч.

    САЩ да изтеглят всички свои войски от Сирия, където пребивават абсолютно незаконно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Юли 2023 12:30ч.

    Вие тепърва ще разбирате какво посяхте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Юли 2023 12:34ч.

    Цитат: "тъй като действията на руската авиация "затрудняват поразяването на лидера на "Ислямска държава"". САЩ-ниците ще поразяват ИДИЛ, която те създададоха. Голяма смешка са измислили от Асошиейтед прес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хегемонът направо да ги сваля тия ръждиви съвецки тенекии, какво се ослушва.

    19 Юли 2023 12:34ч.

    Бензиноколонка и суровинен придатък. Горна Волта с ракети. Кунистическа сатрапия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    19 Юли 2023 14:06ч.

    А кой им пречи?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Хегемонът направо да ги сваля тия ръждиви съвецки тенекии, какво се ослушва.

    19 Юли 2023 14:07ч.

    Как да стане тая работа? Тия от бензиноколонката чак чипове от хладилници и перални са се научили ползват за ракети, а краварите само да квичат високо и да сменят памперси... нАле? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " Горна Волта с ракети"

    19 Юли 2023 14:15ч.

    Сменете държавата. Горна Волта НЕ СЪЩЕСТВУВА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    19 Юли 2023 14:58ч.

    За @: Вас простите кировци алангро безмозъчни явно са ви събрали козяците. Нали това е самата истЕна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Юли 2023 12:43ч.

    Хубаво, заплашил бил живота на екипажа. Въпросът е, къде се е намирал екипажът??? И що е дирил там? Явно руснаците са имали право да го изгонят, затова са избрали "мекия" вариант - малко да го раздрусат, а не да го думнат с някоя ракета и да го разпорят със снаряди... 30 мм снаряди бая беля могат да сторят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия US пишманавиатори

    19 Юли 2023 12:57ч.

    останките си ли дирят в небето на държавата Сирия? Когато вече всички от Дрезден и София навремето през Прищина и Белград до Вавилон чак знаем, че ги бива единствено да ръсят бомбени килими над мирно население. И срещу кого сте тръгнали, бе бойз? Ще разорите Пентагона само за памперси, както е тръгнало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    19 Юли 2023 13:03ч.

    Да сме наясно: Руските ВВС и наземни войски присъстват ЗАКОННО в територията и въздушното пространство на Сирия- поканени и поддържани от законното сирийско правителство. А, US ( ако приложим техния, американския, ЕU и NATO-OTAN стандарт за ситуацията в Украйна ) са ОКУПАТОРИ на североизточна Сирия, където са най-големите и най- доходоносни газови и петролни сирийски находища, които US буквално крадът. Бахти мръсниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците нямат работа в Сирия

    19 Юли 2023 13:40ч.

    Влязоха незаконно и както навсякъде по Света, няма да излязат. Новина: Още един американски войник избяга от Южна в Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците в Сирия

    19 Юли 2023 13:58ч.

    Руснаците в Сирия са по покана, за разлика от САЩ. Руснаците обикновено отиват поканени. В Унгария ‘56, Чехословакия ‘68, Афганистан ‘79. В Сирия също. Те и в Казахстан наскоро отидоха с покана, но после Китай нещо им каза и си тръгнаха веднага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Китай нещо им каза и си тръгнаха веднага"

    19 Юли 2023 14:17ч.

    Китай нищо не може да им каже. Тръгват си след като са свършили работата. Така бе и в Казахстан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    19 Юли 2023 14:26ч.

    От такива като теб ще се информирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенберг

    19 Юли 2023 14:23ч.

    За следващите мисии ще има придружаващи Раптори да схрускат пост съветските тенекии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майор Майор Майор

    19 Юли 2023 15:03ч.

    Кой малоумен и вечно губещ се "президент" е пратил в Сирия треперещите от турбуленцията нещастни хамерикански пилоти? И защо? Чий го дирят там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците нямат работа в Сирия...

    19 Юли 2023 23:15ч.

    ... бе те и в София и България нямат, даже и на Балканският полуостров, ама на: - Седят тука без лев да плащат за базите, мътят умовете на шепата си слуги (доколкото ги имат) - родени глупаци и управляват - не, затриват държавата чрез тях. Докато умният плебс си чеше репите и чака налъмите да цъфнат... Има ли поне малко зрящи, та да поведат чудещите се пАтреоти и да си защитят къщурките поне?! За животите им не споменавам, те са вече харижени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи