Руски самолет с украински военнопленници падна в Белгородска област

Руски самолет с украински военнопленници падна в Белгородска област

Самолет Ил-76 на въздушнокосмическите сили на Руската федерация се разби в руската Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. Инцидентът е станал днес около 11 ч. московско време при изпълнение на планов полет, се казва в съобщението. В самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани за размяна, шест души екипаж и три лица, придружаващи военнопленниците.

Към мястото на катастрофата се е отправила комисия на въздушнокосмическите сили на Русия, за да установи причините за инцидента. Натам са се отправили и медицински екипи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега не може да коментира информацията за падналия руски самолет, предаде ТАСС.

Пред руската агенция свещеникът на църквата в село Яблоново в Корочанския район на Белгородска област - отец Григорий, разказа, че самолетът е паднал на 5-6 километра от селото.

Малко преди министерството на обраната да съобщи за падането на самолета, областният управител на руската Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за произшествие в Корочански район на областта, но не навлезе в подробности. Гладков съобщи, че е променил и работния си график и отива към района. В социалните мрежи се завъртяха снимки, показващи самолет да пада почти отвесно, преди да последва голям взрив, а после над мястото да започнат да се издигат пламъци и гъст черен дим, отбелязва Франс прес.

 

Самолетът Ил-76, който се разби в руската Белгородска област, е транспортирал ракети С-300, предаде междувременно Укринформ, като се позова на свой източник. Агенцията посочва, че за злополуката първоначално е било съобщено в руски канали в "Телеграм", а след това информацията е била потвърдена от въпросния източник, който е от украинските въоръжени сили.

Руски платформи съобщават, че на борда на самолета е имало 63 души, но източникът на Укринформ твърди, че той е транспортирал пратка с ракети земя-въздух С-300. Русия изстрелва този тип ракети срещу Харковска област и други райони по-близо до границата, отбелязва украинската новинарска агенция.

Украинските военновъздушни сили все още не са коментирали информацията за катастрофата, като само казаха, че предстои да бъде публикувано изявление. Укринформ припомня, че през последния ден силите на руските нашественици са обстреляли 20 населени места в Харковска област, включително град Харков, и са изстреляли ракети С-300 от Белгородска област.

Франс прес посочва, че от началото на офанзивата си в Украйна Русия преживя няколко самолетни катастрофи с военни самолети. Украйна в миналото е сваляла руски самолети, допълва френската новинарска агенция. Украйна например преди две седмици пое отговорност за свалянето на руски шпионски самолет A-50 и за разрушаването на руски боен самолет Ил-22. А през август самолетът, с който пътуваше ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от Москва за Санкт Петербург, се разби и загинаха както Пригожин, така и негови най-близки съратници. Тогава катастрофата стана няколко седмици след краткотраен бунт на "Вагнер". След тази нея руските власти отрекоха да имат каквото и да е отношение към инцидента и казаха, че самолетът може би се е разбил, защото пътниците в него може да са взривили граната на борда му, припомня Франс прес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Рене от съпротивата

    24 Яну 2024 12:48ч.

    Не е паднал в следствие на авария, а е целенасочено свален от укровермахта които е бил уведомен за полета от страна на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русоробе,

    24 Яну 2024 13:09ч.

    ВСУ защитава държавата си. В ролята на нацистите в тази война са руснаците, водени от техния фюрер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Получаваш !

    24 Яну 2024 13:22ч.

    20 стотинки ! ВлачИ !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    24 Яну 2024 13:50ч.

    още ли ползвате това лишче, бре? или вие за нищо не ставате, или тия, които ви захранват с опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, 13:09, верно ли си толкова тъп, или само ае ореструваш!

    24 Яну 2024 14:28ч.

    Май не се преструваш! Идиото? Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поглед

    25 Яну 2024 8:31ч.

    ПРОДАЖНО СЕЛЯНЧЕ,ТОЗИ САМОЛЕТ Е СВАЛЕН ОТ УРКИТЕ ЗАЩОТО НА НЕГО СА БИЛЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ОФИЦЕРИ ИТ ВСУто .ЗАМИНАВАЙ СИ НА СЕЛО ДА СИ ИСКАРАШ ПРЕХРАНАТА ПО-НОРМАЛНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    24 Яну 2024 12:51ч.

    Наркоманчетата в Киев са в агония. Пример ни е Германия 45 година. А ракетата е немска или американска и до часове ще се знае точно. Не могат да допуснат 200 души да се върнат и да разказват, че от другата страна са техни братя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    24 Яну 2024 12:54ч.

    Картаполов каза пред Думата, че ракетите са били 3 : https://t.me/VA_Nikonov/21579

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2024 12:52ч.

    Жалко само за 6-мата човека екипаж, плюс 3-мата охранители...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мале, мале

    24 Яну 2024 13:22ч.

    Ти по-голям фашист от руснаците шъ излезиш, бря. Ей затуй ни трябват по-строгички мерки към русоробите. Те обичат твърдата ръка. Бързо ще свикнат с репресиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Яну 2024 12:53ч.

    Баси, руснаците почнаха със самолети да возят пленниците? Конвоите ли свършиха, овчарките ли побесняха или вече да си руски пленник значи бизнес класа, стюардеси и обяд "Мишлен"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    24 Яну 2024 13:01ч.

    На азовците(пленени в Мариупол) раздадоха Айфони и ги черпеха с тирамису когато ги превозваха в Турция, на заслужена почивка! Ето това се казва денацификация по руски с тирамису и айфон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    24 Яну 2024 12:56ч.

    Украсите са знаели точно, какво превозва самолета и за това са го и свалили. Няма сметка укровермахта, да разменя военнопленници, а още по-малко да плаща на оцелелите си войници на фронта... Типично за укронацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Яну 2024 12:57ч.

    Падането е сваляне на самолета с украинска/натовска ракета. При това полета е бил съгласуван с украинците. След този самолет е летял още един с 80 пленници за обмяна. Върнали са го обратно. Днес е трябвало да обменят 200 украински пленници. Има предположения че това е следствие на вътрешни разборки между проамериканските и пробританските части на украинското ръководство. Както и да е факт е че освен самолета унищожиха и 65 свои военни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Текстовото малоумие

    24 Яну 2024 12:59ч.

    Под новината бележи нови успехи. Първо , няма никакви потвърждения че именно ВСУ е свалило миналата седмица А50 “Бериев” над Азовско море. Напротив, уликите сочат към “приятелски огън”, стара съветска ПВО установка без опознавателна система “свой-чужд” , каквито руснаците са извадили от хранилищата, е отговорна. Така че редакцията разпространява фейкове на улеите, или поне НЕпотвърдена информация. А пък самолетът ИЛ 22 не е “боен” , а разузнавателен самолет и летящ команден център (турбовинт).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-внимателно с внушенията

    24 Яну 2024 13:08ч.

    Няма никакви потвърждения за сваляне, ако питаш мене, ама като си я засмукал тая опорка, давай...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    24 Яну 2024 13:00ч.

    Военно космическите правят всичко възможно за да отнемат титлата "посмешище на столетието" от военноморските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    24 Яну 2024 13:01ч.

    Имало е договорен обмен на пленн ици, като преговорите са водени няколко месеца. Самолетите са били два в които са транспортирани украинските пленници към мястото на размянат, като РФ са уведомили Украйна за тези два рейса и тяхната дестинация, след свалянето на първият самолет от украинското ПВО вторият борд е приземен аварийно. Самите украински информациони източници в началото се хвалеха за свалянето на руски Ил-76, но след като се разбра, че е превозвал украински пленници всичко изчезна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще бъдат взети сурови мерки относно натовското военно съпротивление непосредствено до руската граница

    24 Яну 2024 13:05ч.

    Цялата ПВО на Харков, състояща се от американски, английски, френски и немски натовски разчети трябва да се унищожи, не могат да бъдат оставани така нещата. При онзиденшния удар срещу натовски офицери в един от хотелите на Харков е бил утилизиран цял италиански подполковник, все още оказващ се на щат към италианската натовска армия. Какво правят тия завоеватели в свещените руски земи? Докога ще им се осигурява уют да водят локални щурмови операции на укровермахта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • попр.

    24 Яну 2024 13:10ч.

    *оставЯни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2024 13:09ч.

    Много показателно е, как от сутринта до сега "еволюираха" заглавията в украинската преса. От гордите и гръмки заглавия, как укровермахтът бил свалил руския самолет, след като се разбра, че самолетът е превозвал украински военнопленници, заглавията драстично бяха заменени с лаконичното "Руски ИЛ-76 се разби в Белгород"... Ето така работи пропагандната машина на средствата за масова дезинформация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЪЪЪ

    24 Яну 2024 13:13ч.

    Российский военно-транспортный самолет Ил-76, летевший над Белгородской областью, был сбит украинскими средствами противовоздушной обороны. Об этом пишет украинская пресса со ссылкой на источники в Силах обороны Украины, сообщает "Страна.ua".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера

    24 Яну 2024 13:14ч.

    Статията беше, че украинците нямат с какво да воюват. И съвсем логично на пропагандната им машина за заблуда, беше ясно че днес ще има атака от тяхна страна. Следете оплакващите украински новини за загуба, и очаквайте техните садистки "геройства" на следващия ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Яну 2024 13:16ч.

    Фронтът се раздвижи.Все "по-касапско" почна да става.Не им е за първи път на хохлите да се самоизтребват.Така беше в Еленовка. Упорити СЛУХОВЕ , че до 02.02 започва НОВА ИНВАЗИЯ. Хохлите затва са докарали ПВО. За разлика от инфантилните русофили аз добре познавам "лицемерновизантийската" природа на воюващите страни. Не твърдя, че руснаците нарочно са вкарали 65 украинци и девет руснаци в зона на гъста ПВО, но и не мога да изключа сий факт. Във всеки случай надушвам започване на "голяма касапница 2024"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оптовлакно

    24 Яну 2024 13:23ч.

    То по твоята логика може и нищо да не са вкарали, и единственото нарочно е някой си уж случайно снимащ с камерата селянин от някакво белгородско село... ама така е снимано, ще не е ясно какво изобщо се взривява - нарочно казали, че бил транспортен самолет... Съмненията създават все по-големи обърквания. Човек трябва да вярва на шестото си чувство, защото войната, както казва Сун дзъ, е изкуството на измамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укророб

    24 Яну 2024 13:21ч.

    Ето ви един въпрос, киевският княз Светослав, който е разрушил Първото българско царство като наемник на Византия, дали е бил украински или руски владетел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Яну 2024 13:30ч.

    Тогава украинци е имало толкова колкото и северомакедонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Въпросът ти е много хубав

    24 Яну 2024 14:49ч.

    Защо ги плещиш тези глупости? Тъп ли си? Или си готов на всичко за няколко цента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът ти е много хубав

    24 Яну 2024 15:52ч.

    Отговорът: Светослав е бил варварин езичник. В Дръстър е правил жертвоприношения с младенци (новородени). Затова много по-достойни за негови наследници са днешните руснаци, на които не им пука колко младенци ще избият, за да завладеят някой и друг квадратен километър украинска земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Яну 2024 13:24ч.

    В интерес на истината реднеците също понякога жертват свои хора за тестване на ПВО. През 1983г над Сахалин Рейгън загроби 100 и кусур американци за да тества руското ПВО.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Яну 2024 13:27ч.

    ЗИП-е полета е съгласуван с украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    24 Яну 2024 13:25ч.

    На борту упавшего в Белгородской области Ил-76 находились 65 украинских военнопленных, которых везли на обмен. Руководство Украины знало о предстоящем обмене и способе доставки военнопленных к месту его проведения, заявил глава военного комитета Госдумы Андрей Картаполов. По его словам, ВСУ сбили самолет тремя ракетами Patriot или Iris-T.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахъм

    24 Яну 2024 13:30ч.

    Ми педъри, сэр. Сега това се цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Яну 2024 13:33ч.

    Абе шарани, кой вози 65 човека в товарен самолет за 60 тона товар? Там хангара не се отоплява, темп. е минус 60 градуса!!!! При пристигането ще са трупове. Пренасяни са сандъци с боеприпаси, вижте взрива при падането на самолета, керосина ли гърми така? Бил ударен с три ракети... май идиотите нямат край. Кой може да прати три ракети на 150 км от фронта с такава точност? Утре рашките ако кажат че укрите са стреляли от космически кораб от Марс, пак ли ще повярвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Яну 2024 13:35ч.

    Валят щайги една подир друга, а русоробите си хапят пръстите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти пак изгледай видеото

    24 Яну 2024 13:50ч.

    Видяхме взрива, огънят и димът едва се виждат. В противен случай щеше да има адско огнено кълбо и продължителни детонации. Нямало е никакви боеприпаси на борда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    24 Яну 2024 13:52ч.

    Официалният украински говорител пък (освен че излъгал за зенитните ракети С-300 на борда) направо заявил, че нямало никакви разпръснати трупове по полето. Сякаш е бил свидетел на самото местопроизшествие. Наложително е било да му се напомни, че самолетът е паднал в Белгородска област, на територията на Русия, а не в Харковска област на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Яну 2024 13:41ч.

    Хохлофеновете да не напрягат.Досега винаги пленниците ги разкарваха със самолети! Много по-бързо е при големите разстояния. Съвсем скоро при Скабеева и Попов ще покажат труповете.Тези неща не могат да се скрият.Има си бая 'документация" при "самолетните полети". Без съмение има видеа как ги товарят.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Яну 2024 13:57ч.

    Съвсем скоро хохлите от немай къде поради фактите ще се наложи да обвинят Русия, че нарочно е убила украинските военнопленици.Помнете ми думата.Няма как да бъде заметени труповете на 65 човека които са ясни ПОИМЕННО.Тези размени се правят със съдействието на ОАЕ, КАТАР И САУДИТСКА АРАБИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    24 Яну 2024 14:54ч.

    Заявление Минобороны: Пуск ракет по Ил-76 произведён ВСУ из района н.п. Липцы Харьковской области с применением зенитного ракетного комплекса, ▪️Радиолокационными средствами ВКС России наблюдался пуск двух украинских ракет, отмечает министерство. ▪️На борту самолета находились 6 членов экипажа, 65 украинских военных для обмена и 3 сопровождавших их российских военнослужащих; ▪️ Украинское руководство прекрасно знало, что по сложившейся практике сегодня будет осуществлена перевозка военно-транспортным самолетом на аэродром Белгород украинских военнослужащих для обмена; ▪️ По достигнутой ранее договоренности данное мероприятие должно было состояться во второй половине дня в пункте пропуска Колотиловка на российско-украинской границе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи