Руски ракетни удари извадиха от строя електрозахранването в Харков

Руски ракетни удари извадиха от строя електрозахранването в Харков

Парамедици евакуират ранен мъж от мястото на руска атака в украинския град Харков, 20 март 2024 г. Снимка: АП/

Повече от един милион потребители на енергия в Украйна са без ток след снощните руски въздушни удари по енергийни съоръжения, заяви днес високопоставен служител от президентството, цитиран от Ройтерс.

Ударите са засегнали около 700 000 жители в Харковска област в източната част на страната, най-малко по 200 000 в Одеска и в Днепропетровска област и още 110 000 в Полтавска област, каза заместник-ръководителят на президентската администрация Олексий Кулеба. Украинският енергиен оператор "Укренерго" каза, че енергийната система на Украйна получава спешна помощ от Полша, Румъния и Словакия след масираната руска атака

Русия е изстреляла над 60 дрона "Шахед" и близо 90 ракети при мащабно нападение срещу Украйна тази нощ, предаде Ройтерс, като цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски в "Телеграм". "Светът вижда целите на руските терористи толкова ясно, колкото е възможно - електроцентрали и електропроводи, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус", подчерта Зеленски.

Около 15 взрива се чуха тази сутрин в украинския Харков, каза кметът Игор Терехов, а руските ракетни удари изглежда са били насочени към електроснабдяването на града, причинявайки частично спиране на тока, предаде Ройтерс. Терехов не съобщава за жертви. Той съобщи, че някои от водните помпи на града са спрели заради атаките. Светофарите във втория по големина град в Украйна не работят в резултат на руски удари срещу електрически съоръжения.

В Централна Украйна, кметът на Кривой рог Александър Вилкул каза, че в града са се чули взривове, но не даде повече подробности. 

Администрацията на южния украински град Запорожие също съобщава за осем ракетни удара. Според украински официални лица няколко руски ракети все още се движат към цели в Украйна.

Държавната хидроенергийна компания на Украйна съобщи междувременно, че руски удар е поразил най-големия украински язовир - "ДнипроХЕС" в Запорожка област, но добави, че няма опасност от скъсване на стената, предаде Ройтерс. Енергийна инфраструктура в други области на страна също е била засегната, съобщиха официални представители.

"В момента във водноелектрическата централа (ВЕЦ) има пожар. На място работят аварийните служби и енергетици, които се справят с последствията от многобройните въздушни удари", заявиха от "Укрхидроенерго", която управлява мрежата от язовири в Украйна.

Министърът на енергетика на Украйна Герман Галушченко заяви, че това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в последно време. "Целта е не само да се повреди, а да се опита отново, както миналата година, да се предизвика мащабен срив на енергийната система на страната", написа той в профила си във Фейсбук.

В западната Хмелницка област украинската телевизия цитира местен официален представител, според когото един човек е загинал, а няколко са пострадали при руска атака, която е повредила критична инфраструктура.

Междувременно украинската телевизия се позова и на най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК, която заяви, че Русия е предприела масирана атака срещу енергийни съоръжения и е поразила някои от топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на компанията. Според украинската телевизия компанията е предупредила за прекъсвания в електрозахранването в югоизточната Днепропетровска област, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ?????

    22 Март 2024 8:31ч.

    «Ответочка за Белгород»: ВКС РФ нанесли самый мощный за СВО массированный удар - https://www.mk.ru/politics/2024/03/22/otvetochka-za-belgorod-vks-rf-nanesli-samyy-moshhnyy-za-svo-massirovannyy-udar.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Март 2024 12:58ч.

    След като си съсипят взаимно енергетиките ще преминат към обществените тоалетни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Март 2024 8:48ч.

    Ударът е МОНУМЕНТАЛЕН! Завалийката Путин и руските фуражки най-сетне взеха за съветници електро и машинни инженери! Ударени са множество турбини и генератори. Удерено е ОРУ 750 КВ!!! Днепрогрес е смляна.Стената на язовира засега е цяла.... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как така завалийката Путин не се е сетил да се консултира с вселенския военен експер ЗИПчо!?

    22 Март 2024 9:29ч.

    Може би щото разведката е установила, че навремето си се направил на ненормален, за да скатаеш казармата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Харков

    22 Март 2024 9:34ч.

    Е голям индустриален център, танкостроене, танкоремонт... По време на война е легитимна военна цел. Смешни са писъците на Зеления. Когато ВСУ изстреля дронове в дълбочина на Русия и удари летища, самолети, сгради ... каквото и да е - Зеленият е много горд и триумфиращ ! Когато руснаците правят същото по украинската военна инфраструктура - реве като ученичка ! На война като на война, хохли ! Искате "Путин - хуйло" - имате хуйлото путиново ! Искахте "Москаляку на гиляку" - имате москаляку на 1/5 от територията на Незалежная. И повече ще става. Защото каквото сам си направиш - никой друг не може да ти го направи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    22 Март 2024 9:54ч.

    "Е как така..." -- ей така, както казала тъщата. зипчо не е помирисвал казарма, поради което и се превъзбужда от всякакви такива неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    22 Март 2024 11:24ч.

    След като са минало орките на Путин и трева не никне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Март 2024 9:43ч.

    Сега е важно да се разбере дали тва е"еднократен акт" или е част от по-голяма офанзивна стратегия? Преди тези удари бе унищожена фактическа цялата ПВО на Украйна.Пейтриъти, Ириси, Букове и С-300. Вчера излезе новината за МАСОВО производство на ФАБ-3000!!! С ФАБ -3000 може буквални да се остъкляват малки и средни градчета с ЕДИН рейд.Но дали може да им се сложат "крилца" ? Ако не , ще трябва летене дълбоко над Украйна.Затова изваждането на ПВО е от иструменрална важност. Забелязвам, че Кремъл не пипа мостовете над Днепър от началото на войната . Тва е най-важният признак дали смята да спира само до Днепър.Почне ли да бомби мостовете всичко е ясно. Засега Путин май иска и централна Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    22 Март 2024 10:19ч.

    Браво ЗИП-че, стигнал си до най-важния извод, а именно, че всичко върви добре за Путин, а Русия печели тази предизвикана от САЩ война, която позорно напусна, като това не им е за пръв път...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шог

    22 Март 2024 10:21ч.

    Като отстъпват ВСУ ще ги взривят сами. Не мисля, че руснаците ги пазят за да ги ползват. По-скоро ги пазят за да могат максимално много укро-тъпаци да влязат в зоната на СВО и да посрещнат смъртта си. Все пак целта е "денацификация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    22 Март 2024 10:37ч.

    Руснаците казаха, че не удрят все още много мостове, защото се ползват и от цивилни. И все още масово щадят цивилните в Украйна. Но ударите по Белгород нямаше как да не бъдат наказани. Буданов, МИ6 и Зеленски ще получат болезнени шамари за това, което правят на руска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    22 Март 2024 10:02ч.

    Разбира се, когато укpoпитeците удрят петролни рафинерии или градският площад на Донбас с касетъчни заряди, това не е "тероризъм"? Час не мога да го разбера Путин: защо още търпи тоя мрсен наркоман? Достатъчно е да обяви намерението си да ги ликвидира. Повече няма и да чуем за зеленски !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    22 Март 2024 10:36ч.

    Защото и той не се различава от него,човекомразец,готов да пожертва всички и всичко само за да си задоволи жаждата за мъст и кръв и болната си глава за величие.Ето за това.Кое го различава него като Зеленски,като всички диктатори по света преди и сега,НИЩО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    22 Март 2024 10:09ч.

    Сега Западът откъде ще намери генератори, високоволтови трансформатори и друго оборудване, за да компенсира щетите от детската градина, която в продължение на месеци устройваше с терористични удари по руската цивилна инфраструктура и нападение над руски градове? Да се благодарят, че зимата свърши, поне няма да умрат от студ скоро, ако и да се наложи да пристъпят към безпощадна математика дали си струва да поддържат тоя изцяло емоционален прокси режим, който вкарва обществата им в гигантска икономическа и социална криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    22 Март 2024 10:40ч.

    Отговорът е, че западът и не търси такива. Не се споменава, но още след първите удари на Русия по енергийната система на незалежная, те от износител на ток се превърнаха във вносител и капацитетът им падна трайно с 30%. Точно, защото голяма част от оборудването е от съветско време и резервни части има само Русия. А да изградиш наново генератори, парогенератори и турбини е скъпо начинание. Отделно, че в подстанциите има скъпо и специфично високоволтово оборудване, чиято подмяна също отнема време и струва сериозни пари. А западът пари за цивилни нужни не дава. Финансира само войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди тези удари бе унищожена фактическа цялата ПВО на Украйна

    22 Март 2024 10:10ч.

    Айде посмали малко. Ако беше унищожена, руските ТУ 22М3 щяха да летят свободно над Киев и Лвов и да си хвърлят класически ФАБ-ове без инвестиции за ГЛОННАС и планиране... Щом не го правят, значи украинската ПВО не е унищожена. ФАБ 3000 е тежка за тактическите самолети, с които оперират руските ВКС на фронта. Изисква по-големи носители. КАБ 500 и КАБ 1500 пуснати от 10 км. височина /от Су 34 например/ - планират до 60-70 км. от мястото на пуска. Т.е. те не са стратегическо оръжие за поразяване в дълбочина на вражески обекти. Стават /отлично !/ за фронтови, оперативни цели ! ФАБ 3000 дори да се модифицира в КАБ 3000 не може да има по-голям обсег на планиране от 500 и 1500. Т.е. не става в никакъв случай за "стратегическо бомбардиране" в дълбочина на Украйна ! Докато има поне един ЗРК в изправност, над Украина няма да видим тежки бомбардировачи . ЗИП-чо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    22 Март 2024 10:25ч.

    Военните са с вързани ръце спрямо политическите намерения. Политическата стратегия понякога изисква да изчакваш даже когато във военно отношение всичко отдавна е готово за офанзива, включително и такава, каквато сте описал. Все още нямаме отчет какво е ударено вчера, твърде е възможно Украйна вече да е без централно ръководство, но това, разбира се, няма да ни се каже от западащите медии веднага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    22 Март 2024 10:46ч.

    Всяко оръжие си има спецификата. Ще ги пускат там, където няма риск за самолетите или са подавили предварително ПВО с осветяване и контрабатарейна война. Дроновете също осветяват военните зони във все по-голяма дълбочина. А ВСУ изнасят ПВО близо до фронтовата линия, точно така загубиха Пейтриъта. Всички допускат грешки и търпят загуби, руснаците не правят изключение. Но показаха, че се учат и адаптират. Армията, която влезе 2022 и сегашната са тотално различни като тактика, въоръжение и връзка между отделните звена по командната линия. Западът не случайно изпадна в истерия. Смятаха, че ватенките със старото оръжие ще затънат във втори Афганистан. Вместо това Русия си пази основните сили и отговаря адекватно и реципрочно на всички ескалации дотук. Резултатите за Украйна са все по-плачевни. А всичко можеше да се размине с преговори, но Макрон и Джонсън умишлено ги саботираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    22 Март 2024 10:54ч.

    Руските военни са с вързани ръце. Засега. /До кога ?/ Ако се започне истинска, голяма руска офанзива, алгоритъмът ще бъде подобен на този, който американците показаха в Ирак, Югославия... Първоначално - пълно подавяне на вражеската ПВО , а после бомбардировки до пръсване. В Украйна обаче първата част на задачата е неимоверно трудна. Пълно подавяне на украинската ПВО с авиационни средства е невъзможно. От изток до запад Украина е почти 1500 км. Това е огромна територия, и то урбанизирана и защитена военно, това не е пустиня или малката Сърбия. Ако руснаците тръгнат да подавят украинската ПВО на щурм, това ще стане с гигантска вълна от ракетни удари ! "Искандер"-и , "Калибр"-и , Х 22 , "Кинжал"-и и дори С 400 по наземни цели. Такава атака ще бъде изключително скъпа , изисква огромни средства и подготовка /натрупване на ракети/. Дали Русия подготвя такава атака, аз лично се съмнявам. Руснаците със сигурност са в бясна надпревара да произвеждат нови и нови такива ракети, но според мен ги натрупват за евентуална война с НАТО. Твърде рисково е да ударят прокси-то, а да останат без средства срещу Господаря на прокси-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    22 Март 2024 11:14ч.

    Шахидите са за подавяне на ПВО-то - с цена от 25 000 $ за стойността на един Калибър могат да пуснат 250 Шахида ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Март 2024 11:24ч.

    "унищожена фактическа цялата ПВО на Украйна" Разбира се, че не е унищожена, но прехвърлиха много в източна Украйна. Руснаците удариха Киев преди няколко дни за да принудят нацитата да прехвърлят ПВО отново на запад. Целта е да могат да започнат сериозна акция на изток. Описаният удар е подготовка за нападение. Така е винаги. Първо авиоудари, след това артилерийска подготовка последвана от пехота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шахид Шахидич

    22 Март 2024 12:04ч.

    Не е стратегическо оръжие. Първо, една голяма част от дроновете наистина се свалят от ВСУ. Един отряд с калашници, разположен на правилното място, сваля Шахид-а без проблем. Второ, Шахид носи 30-40 кг. взривчатка. Може да нанесе ограничени поражения. Например да повреди сграда. Да изкара от строя трафопост. Но за подаввяне на ПВО абсурд. Всяка система за ПВО има собствена защита от такава бавна атака. Два американски Гатлинг-а с една радиосистема за контрабатарейна борба /подобна на руския "Панцир"/ стигат за да свалят рояк от Шахиди. Шахидите в момента се използват основно за отвличане на вниманието на ВСУ , за издаване на позициите на батареите им за ПВО , за хабене на ПВО муниции. Сериозните удари се осъществяват от "Искандер" , и то балистичния вариант, "Калибр", която лети по земния релеф , но три пъти по-бързо от Шахид, най-вече от Х 47 /Кинжал/ . Всички досегашни твърдения на укропропагандата , за сваляне на "Кинжал"-и приемам с големи резерви, а твърдението че "от 31 хиперзвукови ракети са свалени 31" определено със смях. Което обаче е най-ефективно, съответно е най-скъпо. Така че сме далеч от момента на пълно руско господство във въздуха над Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    22 Март 2024 13:16ч.

    Не от пехота, а от сухопътни войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВКС России

    22 Март 2024 10:21ч.

    До сега са най-добре представящия се род войски във войната. Загубите им са малки, а ползата за общата военна ситуация - огромна ! Руските ВКС си пазят скрупольозно тежките машини. Ту 22 М 3 досега се появиха само един път, когато се бомбеше Азовстал и скрилите се там в подземия нацисти. Но тогава фронтът беше се отдалечил на над 100 км от Мариопул и нямаше опасност за Ту-шките. Ту 95 /Медвед/ редовно пуска ракети от клас Х - но го прави дълбоко от руския тил. Излитат от базите си в Мурманск, Саратов ... излизат на огневи рубежи в Южна Русия, пускат ракетите към цели в Украйна и обръщат назад. Така не са изложени на ПВО , единственото което урките могат да направят, е да се информират от американските средства за следене, че руски "стратези" са пуснали ракети. За Ту 160 изобщо не се говори. Твърде скъпа и ценна машина за да се рискува в близост до фронта... Ту 22 не е особено трудна цел за съвременните средства за ПВО . Още въ войната в Чечня, и срещу Грузия през 2008 руснаците загубиха Ту-шки срещу много по-слаби противници като чеченците и грузинците. Изключено е днес , срещу набичканата със средства за ПВО, РЭБ и западни инструктори Украина, да рискуват "свободни полети" с бомбардировачи и "килимни бомбардировки". ЗИП-чо... Това не ти е мултик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    22 Март 2024 10:28ч.

    Съветските щайги нямат живи роднини и са ценни, защото сегашната кочина няма ресурс да произведе нови. Ту-95 като развърти витла и го чуват дори на луната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде къш, глупав трол

    22 Март 2024 10:43ч.

    Да не ти подаде човек пръст ! Съветските "щайги" Ту 22 М3 дори и днес, след дълбоките модернизации, тресат гащите на САЩ защото с опция за дозареждане във въздуха са си междуконтинетални бомбардировачи. Ту 95 е на доизживяване , за сметка на това ТУ 160 се реновират до най-високо ниво, както и се строят нови Ту 160 ! Капичи ? Не нагазвай във военно-технически теми че ще те изям и изплюя, какъвто си прост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на стар краставичар краставици не се опитвай да пробутваш

    22 Март 2024 10:46ч.

    Не се изказвай по въпроси, от които нищо не разбираш. И по-добре сравни възрастта на СБ Б-52 с руските мечки. Една и съща е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    22 Март 2024 10:53ч.

    @ВКС России Тази война пренаписа учебниците по военно дело. Масовото използване на дронове беше тотално подценено от всички. А сега станаха основното ударно оръжие и направиха танковете почти безполезни, включително и най-модерните. Също се развенчаха много митове за разни безаналогови оръжия, като се озоваха във военни действия с невиждан интензитет. В момента ФАБ с УМПК станаха брутално оръжие, на което за момента няма противодействие. Руснаците могат да пуснат 100-тина изневиделица където си поискат по фронта с дължина над 1000 км. ВСУ могат да опитат да контраатакуват, само ако уцелят мястото на атаката. Но и руснаците им отслабиха сериозно ПВО системите, затова въздушните удари станаха все по-разрушителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глупав трол

    22 Март 2024 11:07ч.

    Не размивай глупостта си с общи приказки. Руснаците поддържат томно това, което им трябва. Както Б 52 е универсална въздушна "платформа" за един куп бомби и ракети, така и Ту 95 е същото. Б 52 му удължават непрекъснато срока за експлоатация, очевидно ще направи 1 век служба. Да се смеем на американците ? Съвсем не. Б 52 е "старо но златно" , направили са си добре сметката. Освен това е доста по-евтин като поддръжка от Б 2, а Б 2 се оказ с толкова слабости, че ще го спират от експлоатация/ще се заменя с безпилотна версия, по-малка и по-евтина/. Б 1 е отдавна отписан като стратегически бомбардировач. Имаше даже идеи да го преквалифицират в "свръхтежък изтребител", което естествено не стана. Какво различно прави Русия, почти нищо. Има един върхов стратегически бомбардировач, който видимо напомня на Б 1 , но е с по-високи характеристики и на пълноценна служба, поддръжка, модернизация и производство на новимашини. Има един Ту 95 който е връстник на Стратофортрес и върши същата работа като него. Има Ту 22 М3 , аналог на който американците нямат. Общо взето 1/1 ...преди години се смяташе че Б2 дава предимство на САЩ в стратегическата авиация зарди "Стелт" , по-късно самите американци се отказаха от това твърдение, така че има равенство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глупав трол 22 Март 2024 11:07ч.

    22 Март 2024 11:10ч.

    Постът е за трол-краставичаря по-горе. Не е за 22 Март 2024 10:53ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът с дроновете

    22 Март 2024 11:12ч.

    Не е въпрос от рубриката "Авиация". Дроновете правят революция в начина на водене на наземните сражения, ползването на бронетехника, артилерийските дуели. Дроновете не касаят самолетите във въздуха, това са различен род войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и още по повдигнатия въпрос

    22 Март 2024 11:29ч.

    Има и нещо друго. Офанзива на пехотата не може да бъде направена без танкове. Дроновете затрудняват танковете, но при мощна антидронова защита няма кой да спре танковете, когато се налага настъпление, незаменими са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Март 2024 11:16ч.

    Гласове, не публикувайте фалшиви новини. Снимката на разрушената язовирна стена е на КАХОВКА, която укрите разрушиха с надежада да успеят по-лесно да прекосяват Днепър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Март 2024 11:19ч.

    Русия удря САМО обекти, където няма хора. А хора няма през нощта. Нацистите удрят болници, детски градини, училища, спортни зали ПРЕЗ деня, когато знаят, че там ще има хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    22 Март 2024 11:23ч.

    Абе, днеска кой ден от войната сме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Март 2024 11:27ч.

    Брой ги. Важното е, че не само, че има напредък, но и завладяха територия. САЩ заедно с още ПЕТДЕСЕТ и една държави воюваха ДВАДЕСЕТ години в Афганистан и се изсулиха като насрани БЕЗ какъвто и да е успех и без да осъществят контрол поне на няколко десетки квадратни километра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    22 Март 2024 11:45ч.

    Бахти завладяването - 47 000 мужика убити за да вземат Авдеевка и после 8 км. Навътре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    22 Март 2024 12:19ч.

    СССР как се изсули след 10 години в Афганистан, леко порнат с обидени наборничета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъпоъгълника

    22 Март 2024 11:39ч.

    Излизат първи информации за вчерашните високоточни удари по Киев и др. райони, общо-взето струва се да се посочи една от невъзвратимите загуби - унищожен до голяма степен или напълно е най-големият фармацевтичен завод в незалежната с оборудване за милиарди евро - https://russkiy-malchik.livejournal.com/1295545.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офанзива на пехотата не може да бъде направена без танкове.

    22 Март 2024 11:52ч.

    Изглежда че този постулат отпада от новата военна наука. Дроновете в Украйна силно намалиха участието на бронетанкови сили на предна линия. Просто не излиза сметката ! Един "Лансет" /баражиращ снаряд с крилца, вид дрон/ който струва около 30 000 долара, извежда от строя танк за 6 милиона ! Абсолютно несъпоставими стойности ! Танковите в момента се ползват само като допълнение към артилерията, от време на време /предимно руснаците/ правят "рейдове" над вражеските позици, една бърза стрелба от упор, и оттегляне докато врага не се е опомнил. Друго приложение на танковете е заедно с БМП да стоварват малки пехотни "десанти" в близост до противника. Често при такива рейдове се дават загуби. Опитите /пак повече руски/ за масирани танкови атаки с десетки машини, като цяло бяха неуспешни.Дадоха се неприемливо високи загуби. Укрите използват танковете си по-страхливо, защото вече нямат много такива. Западните танкове /Леопарди и Абрамси, Челенджърите си биха камшика/ се ползват изключително като далекобойна артилерия. Всеки опит на укрите да доближат тези танкове до предната линия завършва по правило плачевно, поредния трофей от подбит Абрамс или Леопард показан от руските блогери. В момента развитието на бойните действия прави и двете страни да се надпреварват бясно , най-вече в производството на дронове ! Някои експерти предричат че до есента ще има толкова дронове и от двете страни, че пехотата буквално ще стои закопана под земята през целия ден ! За всеки боец ще има поне по един чакащ дрон !!! Активни действия ще се водят единствено през нощта, като това пак няма да е безопасно, защото нараства процента на дронове с опция за нощно виждане /инфраред/. Друго направление в надпреварата е създаването на анти-дрон системи , това е към сферата на РЕБ-аджиите. Радио смутове, оптични системи, лазерни, тук шансовете са 50/50 . За момента като численост в дроновете Русия превъзхожда ВСУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нужни са множество примери за евентуално премисляне на постулатите, но за отмяна е рано или безсмислено да се говори

    22 Март 2024 12:27ч.

    Ясна е логиката ви, може и да е така, както всичко изглежда досега, а е възможно успешните антидрон оръжия все още да се крият (особено от руска страна) като коз при евентуално разгръщане на нападателни рейдове, които до момента не сме наблюдавали по съображения на стратегическо изчакване. Имам предвид главно оръжия за подавянето на управлението и насочването, напр. такива като РЕБ системата Алабуга, която, въпреки че отдавна е готова, рядко се включва засега в активното бойно използване, въпреки че действа на фронт с дължина поне 15 км, височина до 10 км и дълбочина поне 25. Но следвайки логиката на поста Ви, почвам да си мисля сериозно за бъдещето на друг определен вид въоръжена сила - флота, особено в тесни акватории. Защото щом танковете, чието полево маневриране е много по-лесно, отколкото на надводните морски съдове, изпитват такива затруднения с антидроновата защита, какво тогава да кажем за тромавите за управления кораби от корвет и нагоре, които при масиран удар с дронове едва ли биха имали защитните възможности на високомобилната полева техника. За това, че военен кораб е адски скъпо бойно средство пък няма какво да говорим - там математиката е още по-безпощадна, особено по сравнение с евтинийката даже на рой дронове. Така че да наблюдаваме занапред флота как се справя, макар че все още явно се уповава на негласно споразумение да не се атакуват масирано английски и американски съдове в Червено море например... и наблюдавайки как и доколко успешно се справя флотът с въздушните дронове, да мислим какво от тази защита (ако изобщо е ефективна) ще може да се използва на сушата. Защото и децата виждат, че морските съдове на коалицията им в Червено море са принципно лесни мишени, ако някой сериозен флот или брегови сили се заемат с добре обмислени и организирани масирани атаки срещу действащите съдове. И наистина въпросът за ефективността на флотски операции в тесни акватории поставят много сериозно въпроса за бъдещето на надводния флот като част от цялостната структура на ВМС, което в определен смисъл навежда на още по-печална равносметка, отколкото с танковите и бронетанкови войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Март 2024 13:06ч.

    Шахеда е с модифициран двигател на "Трабант" и евтина пластмаса , електроника от китайски таблет и пренася бойна глава пейсе кила на 2000 км. С прилична точност. И струва смешни кинти. Може да се прави в гаражен цех. Да се програмира и изстреля и ученик с опит в гейминга.Сравнете го с Таурус за 700 000 долара , обсег 350 км и десетки души ангажирани с един пуск-специалисти в дефицит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи