Руски и китайски самолети "изпратиха" Байдън при посещението му в Азия

Руски и китайски самолети "изпратиха" Байдън при посещението му в Азия

Руски и китайски военни самолети проведоха съвместни учения в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщи руското министерство на отбраната. Те задочно се сбогуваха с президента на САЩ Джо Байдън, който приключи пътуването си в Азия, предизвикало недоволството на Пекин.

Съвместното патрулиране е продължило 13 часа над Японско и Източнокитайско море и в него са участвали руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и китайски самолети Xian H-6, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Министърът на отбраната на Япония нарече учението провокация, докато официален представител на САЩ заяви, че то разкрива дълбочината на сътрудничеството между двете държави.

Самолети от японските и южнокорейските военновъздушни сили са засенчили руските и китайските самолети през част от учението, съобщи руското министерство. Япония изпрати самолети, след като руски и китайски военни самолети се приближиха до въздушното ѝ пространство, докато Токио приемаше лидерите на страните от четворката, в която влизат и САЩ, заяви министърът на отбраната Нобуо Киши. 

По дипломатически канали Токио обяви "сериозната си загриженост" на Русия и Китай , заяви Киши на пресконференция. Той окачестви инцидента като вероятна провокация от страна на Пекин и Москва в деня, в който Байдън, индийският министър-председател Нарендра Моди и новоизбраният лидер на Австралия Антъни Албанес се срещаха в Токио.

"Смятаме, че фактът, че това действие е предприето по време на срещата на върха на четиристранката, го прави по-провокативно, отколкото в миналото", каза той и добави, че това е четвъртият подобен инцидент от ноември насам.

Китайското министерство на отбраната потвърди съвместното въздушно патрулиране над Японско море, Източнокитайско море и западната част на Тихия океан и го нарече част от годишно военно учение. Според американски официален представител това е първото съвместно военно учение на Китай и Русия, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари, и се случва в края на пътуването на Байдън.

Съвместното учение със стратегически бомбардировачи показва дълбочината на сближаването между двете страни, заяви високопоставен представител на американската администрация. "Смятаме, че то показва, че Китай продължава да желае да се сближава с Русия, включително чрез военно сътрудничество", каза служителят, като добави, че подобни действия трябва да бъдат планирани много предварително.

"Китай не се отдръпва от Русия. Напротив, учението показва, че Китай е готов да помогне на Русия да защити източната си част, докато Русия се сражава в западната си част", каза служителят.

В понеделник Байдън разгневи Китай, като обяви, че би бил готов да използва сила за защита на Тайван, но по-късно заяви, че политиката на САЩ към самоуправляващия се демократичен остров не се е променила. Китай смята Тайван за неотменима част от своята територия, която трябва да бъде обединена с континенталната част.

Демонстрацията във вторник е първата, за която се съобщава, откакто новият южнокорейски президент Юн Сук-йол встъпи в длъжност на 10 май. В неделя Юн приключи срещата си на върха с Байдън, на която двамата лидери обещаха подкрепа за мерки, разглеждани като противодействие на влиянието на Китай в региона, и разкритикуваха войната на Русия в Украйна.

Южнокорейската армия съобщи, че е задействала изтребители, след като най-малко четири китайски и четири руски военни самолета са навлезли в зоната на въздушната ѝ отбрана. Според Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея руските и китайските самолети са влизали и излизали от зоната за идентификация на въздушната отбрана на Корея (Korea ADIZ) в Японско море, известно в Корея като Източно море, няколко пъти през деня.

Самолетите, които включваха изтребители и бомбардировачи от двете страни, не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея, заявиха оттам. Южна Корея не е била предупредена за очевидните учения, заяви военен източник в Сеул. Когато Сеул видял, че самолетите изглежда се насочват към отбранителната зона, той използвал горещи линии, за да предупреди китайските и руските си колеги, каза източникът.

Китай е отговорил, че това е редовно учение, допълни източникът, а от Русия не е имало отговор.

За разлика от въздушното пространство, зоната за идентификация на противовъздушната отбрана обикновено е зона, в която държавите могат едностранно да изискват от чуждестранните самолети да предприемат специални мерки за идентификация, като няма международни закони, които да уреждат ADIZ.

Източник: Ройтерс

 

 

 

 

Коментари

  • Някой много засенчен списува текстовете тука

    24 Май 2022 17:50ч.

    Добре, че не са ги затъмнявали :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Май 2022 18:31ч.

    Яко харчене на бюджетите ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Май 2022 17:53ч.

    "Той окачестви инцидента като вероятна провокация от страна на Пекин и Москва". Няма такова нещо! Похулиганили немножко и всьо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унизителни са

    24 Май 2022 17:54ч.

    Унизителни са опитите на Русия да се отърква о значително по-мощния Китай. Ефектът от подобни изпълнения е задълбочаване на ерозията на руския авторитет в света. Приличат на набито дете, което плаши побойниците със съседа си шампион по карате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унизително за рода човешки е дето теб те има

    24 Май 2022 17:55ч.

    Но това е поправимо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Май 2022 17:56ч.

    Кой е шампьонът по карате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти,недраги не мисли

    24 Май 2022 18:13ч.

    кой в кого се отърква!Идва Видов ден и НАТО и последствие и за подобни нему!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унизителни са

    24 Май 2022 18:39ч.

    Струва ми се, че се разпознахте в образа на Русия като набито дете и затова сте толкова гневни. Овладейте се. Демонстрирате слабост и комплекс за малоценност. Решението на проблемите ви е просто. Изберете си да симпатизирате на някой по-силен. Предлагам ви Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    24 Май 2022 18:49ч.

    Как не те е срам бе, комплексар нещастен, не виждаш ли, че Русия ви млати всичките вкупом, ако и да е сама?! А иначе, по-добре рамо до рамо с китайските другари срещу сатанинското зло, отколкото без тях. Одобрявам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По Первый канал ли разказаха за руските успехи

    24 Май 2022 19:13ч.

    Волк, по Первый канал ли разказаха за руските успехи. Имат навика да лъжат яко още от времената на Съветския съюз. А иначе, китайските другари са друга работа. Построиха икономика номер 1 в света и не са въздух под налягане като руските комплексари, които се оказаха хем дрипльовци, хем слабаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само МОРАЛА, ами и времето определено е срещу руснаците - изчерпват оборудване, жива сила, а украинците стават все по-силни всеки ден

    24 Май 2022 19:21ч.

    Рашистите разчитат на количество, но им липсва ефективност на постигане на целите и силна демотивация. Украинците удрят по слабите места/стратегия "Корозия" и оддържат, докато се преформатира армията им с нови сили, обучени и въоръжени с модерни оръжия на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За "волк" преглед на "успехите" на рашистите от началото на войната до днес

    24 Май 2022 19:43ч.

    https://www.bbc.com/russian/news-61554365

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха. Украинците се пилят като въшки

    24 Май 2022 19:44ч.

    размножават се в геометри§на прогресия и се обучават да боравят с такива елементарни неща като ракети и самолети за има-няма 15 минути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    24 Май 2022 20:07ч.

    Недей ги подкача на тая тема. Те се надяват на РусКит и новия световен ред, макар, че няма да издържат и 3 дни в Китай или Русия и ще се приберат обратно в кочината България. Това е секта подобна на Свидетели на Йохова, само, че при тях Путин играе ролята на Йехова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украйна позорно пада, а всичките и подстрекатели са я изоставили

    25 Май 2022 0:34ч.

    Да бе, затова Кисинджър взе да замазва еврейския провал, а Пентагона обърна знамето на украйна наобрато, което означава, че с украйна е свършено. Помощ отнигде взора не види.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рубла 160 - долар 1 март

    25 Май 2022 0:51ч.

    Рубла 50 долар 1 май ???????? умник!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    25 Май 2022 0:53ч.

    Армия 1.5 милиона участници 0 за Р, за усрайна армия 700 хил. Участници - 700 хил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като са я подкарали

    24 Май 2022 18:11ч.

    поне да вземат да я от почнат това световно мурабе!И без това т.н. Запад и НАТО друго не заслужават!Раьбират само от удар в зъбите или директно до стената пред дулата на накаьателните взводове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се запасим с търпение

    24 Май 2022 18:23ч.

    Изхода от капитализма ще е подобен на входа в него - с тридесетгодишна война. Много вода ще изтече до следващия Весфалски мир и много войни със средна интензивност ще изгледаме. НАТО, ЕС и САЩ (в този ред) ще ги изгубим по пътя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Май 2022 18:38ч.

    Не е инцидент, а планирано учение. Но все пак е показателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машината на времето от Хърбърт Уелс

    24 Май 2022 18:43ч.

    Ту-95 е самолет от времето на Сталин, а китайският народен Xian H-6 всъщност е Ту-16, от същата година. Някои от родените тогава вече не са между нас. Джо Байдън е бил в началното училище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отнася е и за янките с техните архаични фърчила

    24 Май 2022 18:51ч.

    А Б-52, който е още на въоръжение в САЩ, е даже няколко лазарника преди посочените два.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Б-52 е на същата възраст като руснаците

    24 Май 2022 19:42ч.

    Пенсионер и той. Само дядо Байдън е по-стар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно машина на времето

    24 Май 2022 19:53ч.

    носи такива ракети, че ще върнат рептилоидите и глобалопитеците дето им е мястото - в тестисите на баща им сатаната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Май 2022 18:56ч.

    ТУ-95 е превъзходен самолет, затова все още е на въоръжение. Но в даденият случай е и за да го видят. Ако бяха с ТУ-160, докато вдигнат изтребителите, ще се скрие в далечината. Имаше такъв случай край бреговете на Англия. Изтребителите не можаха да го застигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 19:11ч.

    айде посмали манго, туту се движи с 1000 км

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИП

    24 Май 2022 19:19ч.

    Зипче, с 1099 км само на задна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    24 Май 2022 22:48ч.

    Момчета, не се тормозете кое е по..... Механичните конструкции на тези самолети са изпитани и няма какво още да се постигне в механиката и аеродинамиката. Такива са и Ф-16 и МиГ -29. Може да се каже, че 50-те, 60-те и 70-те години на изминалия век са най-плодородните за науката и техниката. Нещата са солидни и работят. Сега се развива само следенето и пропагандата по т,н. социални мрежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • К'ви ВВС тренировки, като в неделя украинците свалиха рашистки СУ-25 над Попасная и загина НАЙ_ВИСОКОПОСТАВЕНИЯ рашистки пилот ген. лейтенант Канамат Боташев

    24 Май 2022 19:02ч.

    Пилотът не е имал време да се катапултира, се казва в доклада. Боташев е бил снайперист. Според руското министерство на отбраната обучението на такъв пилот отнема 10-12 години и струва около 8 милиона долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската офанзива в Донбас е в застой и затова се налага да се пращат най-квалифицираните пилоти, но и това няма да им помогне на окупаторите

    24 Май 2022 19:06ч.

    Една от причините за застоя е именно липсата на господство на руската авиация в небето. Украйна устоява, защото не само води ОТЕЧЕСТВЕНА отбрана, ами и активно използва, както системи за ПВО с голям обсег на действие, така и ПЗРК, в случая Stinger от съюзниците. --> https://www.bbc.com/russian/features-61559430

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 19:24ч.

    Ще стане феерично,коги пристигнат хамериканскити патриоти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Май 2022 19:25ч.

    Дубльор, товШайгу ще пусне Су 57

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    24 Май 2022 19:48ч.

    Поредната партенка, дай линк от сериозен източник, защото вчера един обявен за мъртъв от укропропагандата преди два месеца руски генерл-лейтенант възкръсна. Не пуснеш ли линк, считаме, че си излъгал за пореден път, пробутвайки ни фейкометите на укронацизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал лейтенант пилот снайперист

    24 Май 2022 19:56ч.

    Ей, защо се самонаричате "философи", "филолози", "хуманитарии" когато сте един файтон недоучили пАтки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мани, ами

    24 Май 2022 23:16ч.

    и 67 годишен.. Пълен смях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младежо, Вие сте олигофрен!!!!

    25 Май 2022 1:01ч.

    Генерал лейтенант и су25 - абсурд! Снайперист - пилот - абсурд! Първо научи родовете войски и ранговете бе дебил! Как неВи втръсна да пишете пълни олигофрени бе! Поне да бяхте питали бащите си дет са ходили едно време в армията. Нерде снайпер нерде су 25, айде лека нощ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я прочети новините

    25 Май 2022 1:03ч.

    Мар само днес усрайна загуби повече от 100 населени места.. Баламурник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Май 2022 19:40ч.

    Горкият, през цялото пътуване е бил в WC със свалени гащи ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    24 Май 2022 19:41ч.

    деменцията заговорничеше с япония после с южна корея сащ щели да запитават таиван от китаи и резултата веднага доиде съвместни учения на китаи и русия сега кимчо да изкара ракетите и да ги подреди в боина готовност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    24 Май 2022 19:45ч.

    Руският "мечок" над океана, съпровождан от изтребители Су-30СМ - https://t.me/RVvoenkor/13416

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    24 Май 2022 20:09ч.

    Истината е, че Байдън направи такава коалиция на колективния Запад, каквато никога досега не е имало и контрила всякакви опити за своеволие от страна на Китай. китайците го разбраха, само Джуджето - не и ще страда жестоко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бенито Мърсолини

    24 Май 2022 23:58ч.

    Майничке непоръбена! Що не си легнеш, преспи един здравословен сън и белким на сутринта ти просветне нещо в тъпата кратуна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно е, че "умната Майна" денонощно е на вахта,

    25 Май 2022 9:27ч.

    Трябва някой да я предупреди, че има опастност от апоплектичен удар от толкова старание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай си води бележки и получава безплатни уроци наготово от горчивия опит на руснаците, при това дори не й се налага да подпомага "дружествената" Раша с военна и друга модернизирана технология:)

    24 Май 2022 20:16ч.

    Китай събира/анализира база данни за войната в Украйна не само с оглед за Тайван, ами и за бъдещи геополитически конфликти дали е резонна бойната стратегия "сила срещу сила", самоизолацията, пропагандата на "освобождаване", кибератаките, санкциите във финансов и пазарен аспект. И още нещо - днес са дружествени държави, но утре?! Има принцип "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    24 Май 2022 21:03ч.

    Всеобща слабост на привилегироващото определен референт говорене е неговата идеализация, специално в науката гарнирана с абсолютизация. По тая логика мога да кажа, че Русия е най-боеспособната и силната, защото единствена тя събира реален боен опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "И още нещо - днес са дружествени държави, но утре?!"

    24 Май 2022 21:06ч.

    Тоя въпрос е напълно резонен и относно неподражаемата досега коалиция на майната, създадена от Бай Пън (прочети по-горе). Излишно е да казвам, че спрямо тая уникална коалиция на толкова много разнородни ам.марионетки, вероятността за неудържане или разпад е къде-къде по-голяма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Май 2022 20:20ч.

    Много ме кефи висотата на Новговора - "засенчили" - транслейшъна на суахили вероятно е "насрали се"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    24 Май 2022 22:15ч.

    т.е. старика на перфокартите е изритан в общи линии със силата с която се изнесе от хафганистан, май освен проститутките му в ес не остане кой да бръсне "империята на доброто" за слива, до последният гейропеец разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Май 2022 6:49ч.

    Прекрасна е новата тотална конфронтация между Запада и Изтока!Време беше.Тепърва започват безброй локални войни.Украйна е само първата птичка.Русия и Китай срещу САЩ и ЕС! Какво по вълнуващо от това? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    25 Май 2022 8:49ч.

    Няма никаква глобална конфронтация, бе Мунчо. курса на златото показва всичко - в началото на войната отиде до 2000 долара за тройунция, и след като целия свят видя, че руската армия е пълен ташак падна до обичайното си ниво от 1830.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Май 2022 8:53ч.

    Руската армия продължава да опустошава американското прокси Украйна за назидание. Накрая там няма да остане нищо по-високо от 50 см ... :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Май 2022 16:22ч.

    Нищо живо не трябва да остане, иначе пак ще тръгнат да искат свобода от Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи