Руски хакери атакуваха България, заради доставките на оръжие за Украйна

Руски хакери атакуваха България, заради доставките на оръжие за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руски хакери, нарекли себе си "We are killnet",  твърдят, че са свалили наши сайтове. Преди обяд сайта на президента не се отваряше, а правителствените работеха със затруднения.

Към 17 ч. всички институционални сайтове възстановиха нормалната си работа, като има готовност да се реагира при нови ситуации. Това съобщиха от Министерството на електронното управление във връзка с хакерските атаки към различни министерства. 

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различни сила и интензитет. 

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

 Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • английска му работа

    15 Окт 2022 13:18ч.

    Демет тъпа работа. И си мислят, че ще ни натикат във война с бебешки мурафети. Малеее колоко са просити!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MI-тата много свалиха нивото

    15 Окт 2022 13:21ч.

    Вероятно защото GB е в цугцванг и цайтнот едновременно. Трябва да успее да разглоби ЕС, преди да се разпадне сама. И все повече не успява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а паспорта на руските хакери видяхте ли го?

    15 Окт 2022 13:19ч.

    Да не се окажат ми6? Щото на тези тъпи номера се връзват само тъпаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    15 Окт 2022 13:24ч.

    Тези хакери нямаше да хакнат глупавите им сайтчета, а нещо много по-сериозно. Последното изречение явно е писан от някой с много сериозни умствени проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-чл.5

    15 Окт 2022 13:40ч.

    1. Не е толкова безобидно както изглежда.Не помня точно кой но отговорен фактор в НАТО заяви че чл.5 може да бъде задействан при кибер.атака от Русия.Та на мястото на Русия бих пресякъл всякакви бебешки ''игрички''2.При сериозни познания руските хакери биха имали отговорни занятия и не биха се занимавали с глупости. 3.Не идва от Русия.По скоро ''Дневника е подменен''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-наште специалисти

    15 Окт 2022 13:44ч.

    Какво казват за ''Дневника подменен''?Изборите подменени ли са или да?Евроатлантическото ''мнозинство'' получи ли мощно рамо след 17ч в изборния ден?От кого,как,защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евтини лъжливи дансаджийски номерца за оправдание на поредните идиотски изяви на едни безмозъчни амеби по цветанкаризовската и старанова телевизии.

    15 Окт 2022 14:10ч.

    При условие че същите тези "спецове" в изпълнение на завета на урсулата-майка са блокирали хиляди руски сайтове, в които за да влезеш трябва да направиш стотици набирания на адреса, кой е хакера и кой е потърпевшия? Малките сатанистчета на големия Сатана си търсят поредния повод за това, което ще последва в следващите дни. Не ви ли омръзна този евтин театър от лондонския музей на фалшификатите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фют

    15 Окт 2022 14:18ч.

    Очакваме пряко включване от подопечните на Козяк партийни централи, които отново да призоват към окончателното закриване на руското посолство, защото дори и без готвач г-жа Нора продължава да им тревожи съня, даже повече от самия гявол Путин. Спрете го този петрол, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    15 Окт 2022 14:46ч.

    На кибератака бяха подложени сайтовете на следните отдели: ► Правителство на България ► Сайт на президента ► Министерство на финансите ► Министерство на отбраната ► Електронно правителство ► Конституционен съд ► Министерство на правосъдието ► Министерство на здравеопазването ► Министерство на вътрешните работи ► Дирекция „Разузнаване” Источник: https://rusvesna.su/news/1665828942

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали е атака или от "Информационно обслужване" пак не са си свършили работата

    15 Окт 2022 15:16ч.

    Май от едно място се поддържат всички изброени. При "подходяща" поддръжка хакери не са нужни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Окт 2022 14:53ч.

    Едва ли руските хакери, ще се хабят за такива действия. Вие гледайте да не ударят Козлодуй, та да проверят дали ще издържи киберзащитата на Уестингхаус, дето наляхте милиони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредната доза Новичок

    15 Окт 2022 15:02ч.

    Скрипал, Навални и т.н. В резултат – убита заразена котка, но живи хора; обезвреждащите бойното отровно вещество– без предпазни средстава. В другия край на света– разклатено шишенце с нещо си в ръцете на Колин Пауъл. . Боя се, че тези евтини номера разобличаваме само ние отсам Желязната завеса. Тези хора от другата страна са болни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    15 Окт 2022 15:07ч.

    Наистина ли и тук е публикуван тоя пасквил? Дали има и една вярна дума в него? Кой днес ще се занимава със смотани ддос атаки, при положение, че дори скапан рутер от 5 лв има защита срещу това? Някой, дето сега си е купил компютър ли? Имат късмет, че руснаците не са се захванали наистина с българските "подсигурени" сървъри...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    15 Окт 2022 15:10ч.

    Аз вярвам! Това е началото на Война народная за Русия. Западът отново атакува славянската земя. Този път острието на банкстерите не са тевтонските нацисти, а предателите на славянския род- бандеро фашистите. Нормално е всеки да ни атакува с каквото умее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Впрочим Пламене...

    15 Окт 2022 16:35ч.

    Нато се върнем в годините на ВОВ - укро-бандеровците пак са били основна сила за Вермахта. Благодарение на тях стотици хиляди немски войници са се биели на предна линия, вместо да охраняват тила от съветските партизани. Това са правели укро-бандерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    15 Окт 2022 17:24ч.

    Точно със ддос атака ли бе? Защо ли се смея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски, руски, колко да са руски?

    15 Окт 2022 15:14ч.

    Навярно Боширов и Петров са били! Щото дал те са шпиони и са навсякъде по света, че и у нас! Ниска топка, Сър, ма за нашия умнокрасив жълтопаветен планктон, е супер, че и дупер! Козяк, незачет! И опорките козяшки днес много нефелни, бе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 24 боклука

    15 Окт 2022 15:16ч.

    се преписват безкритично от "Гласове".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз не вярвам

    15 Окт 2022 15:23ч.

    Че са руски. Ако бяха, досега да са показали видеофилм с кадри на изнесения барут и оръжия към Украйна. Безсмислените атаки не са руска работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамицата им руска

    15 Окт 2022 16:59ч.

    Още първия работен ден НС да гласува безвъзмездно предоставяне на съветско оръжие на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    15 Окт 2022 20:40ч.

    Ама ние нали не изпращаме оръжие? Защо не ни вярват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Окт 2022 21:07ч.

    Не са оставили балалайка, не се брои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според бившият началник на сектора за борба с Киберпрестъпността в ГДБОП Явор Колев в подобни случаи обикновено няма изтичане на информация:

    15 Окт 2022 23:42ч.

    "Такива атаки много лесно могат да бъдат свършени и от петокласник... Не става дума за нещо, което е заплаха за националната сигурност".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви руски хакери, какви пет лева?

    16 Окт 2022 4:10ч.

    Някой пъпчив пубер, вместо да си играе с пишката е решил да си прави тъпи майтапи с нашите нефелни “институции”. И айде сега - “руски хакери”. НАТО ще задейства чл. 5

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хак

    16 Окт 2022 4:13ч.

    Путин като пръдне и тука вече се насират. На базедовото джудженце очите му ще изскочат. Хак да му е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи