Руската въздушна атака срещу Украйна вдигнала изтребители на НАТО

Руската въздушна атака срещу Украйна вдигнала изтребители на НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния и са вдигнали във въздуха изтребители на румънските Военновъздушни сили и германски самолети "Юрофайтър Тайфун", предадоха ДПА и Аджерпрес.

ДПА е научила, че германските екипи са идентифицирали руските летателни апарати, включително чрез визуален контакт, но не са имали заповед от НАТО да ги свалят.

До 70 руски дрона от типа "Шахед" 136 са регистрирани по време на вълната от атаки по цели в Украйна. Един от дроновете изглежда се е взривил над румънското въздушно пространство, посочва ДПА.

Според украинските Военновъздушни сили през изминалата нощ са били свалени 41 от 42 руски дрона, като повечето са били насочени към региона на Одеса.

Румънската новинарска агенция Аджерпрес съобщава, че Министерството на националната отбрана е сигнализирало за възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство. В близост до село Гринду, окръг Тулча (Югоизточна Румъния), са открити елементи, които най-вероятно произлизат от руски дрон, съобщава Аджерпрес.

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана радарната система за наблюдение на румънската армия е засякла възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство със сигнал, засечен на ниска височина по траектория към зоната на Гринду, окръг Тулча. Това е станало в нощта на сряда срещу четвъртък, когато Русия е изстреляла множество дронове срещу пристанищна инфраструктура на река Дунав в Украйна в близост до границата с Румъния.

Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети "Юрофайтър Тайфун" (Eurofighter Typhoon) на германските ВВС от 57-ма база "Михаил Когълничану" са били вдигнати във въздуха, за да изпълнят мисия по наблюдение на националното въздушно пространство, съобщава Аджерпрес.

Смесени екипи на министерството на националната отбрана и на министерството на вътрешните работи са били изпратени в зоната на Гринду през нощта, а тази сутрин са открили кратер с дълбочина 1,5 метра. Според информацията на министерството на националната отбрана кратерът е резултат от неконтролирано падане на дрон, използван при атаката срещу украинската пристанищна инфраструктура. Мястото, което са намира на около 4 км от село Гринду, е обезопасено и са взети проби за по-нататъшно разследване, информира ведомството.

Министерството на националната отбрана остава в постоянен контакт със съюзническите структури, които са информирани в реално време за ситуацията.

Министерството на националната отбрана на Румъния твърдо осъжда атаките на Руската федерация срещу цели и елементи на гражданската инфраструктура на украинските пристанища на река Дунав. Тези атаки са неоправдани и представляват грубо нарушение на правилата на международното хуманитарно право, се посочва още в прессъобщението, цитирано от Аджерпрес.

От началото на септември за пети път на румънска територия биват открити останки от дрон, напомня още министерството на националната отбрана.

Източници: dnes.dir.bg, БТА

 

 

 


 

Коментари

  • Гадюха

    14 Дек 2023 15:31ч.

    Според украинските Военновъздушни сили през изминалата нощ са били свалени 77 от 42 руски дрона. Ей така звучи по-добре информацията.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    14 Дек 2023 23:40ч.

    Още 31 се уплашили, завили и се върнали обратно. По-нататък съдбата им е неизвестна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Дек 2023 15:38ч.

    Югоизточна Румъния, Тулча - това е нашата Северна Добруджа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Дек 2023 23:31ч.

    Подсещаш ме за: – Луно, земльо македонска. И тебе ли ке те делиме?! – Ние и сегашната територия не можем да опазим. Мечтаните граници няма да ни оправят държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Над Румъния на път към Украйна?

    14 Дек 2023 15:40ч.

    Трябва да са пуснати от България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OTANxNATO

    14 Дек 2023 15:50ч.

    Много смели румънските летци, или знаят, че вече край Одеса украинците нямат зенитни ракети? Когато им свалиха с „приятелски огън“ истребител в началото на 2022 г., бързо бяха прекратили полетите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Дек 2023 15:50ч.

    Без никакво съмнение Кремъл се готви за въздушни удари над Румъния.Боли го.. Путин за член 5. А сблъсъкът с Румъния така или иначе е неизбежен .Лавров на няколко пъти каза, че след Украйна идва ред на Молдова... :) Основната военна кампания нфронтация с НАТО обаче ще е в Прибалтика.Лидерът вече заплаши Латвия.Дания иска да не пропуска танкери през протоците си, но и бе казано, че Балтийския флот ако се наложи ще ги конвоира....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаквам с нетърпение кога

    14 Дек 2023 15:54ч.

    руските ВВС ще подпукат мамалигарите а после и НАТОвска съседка на наследниците на Антонеско!Не зле и нашите доморасли пишман политици като Борисоф,Методиев,оня тлъст шопар от турската етническа псевдо партия+типове като Бойкикев и Кирето да си спомнят съдбата на Богдан Филов и &!Твърдо вярвам че тоз момент рано или късно ще дойде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от дроновете изглежда се е взривил над румънското въздушно пространство, посочва ДПА.

    14 Дек 2023 16:04ч.

    Айде, пак отломки .......... които достигат целта си! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    14 Дек 2023 16:29ч.

    Споко! След Държавния следва Народния съд! А след Народния следва Страшния съд на тълпата ... без колесници на излитащи американски самолети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисинджър

    14 Дек 2023 16:35ч.

    Когато украински дрон се появи на българска територия. Са ни нужни 2 дена и еди пиян сапьор евентуално да го обезвреди, барабар с двама полицаи на по цигарка. Но пък когато дрона е Руски, вдигаме цялото ВВС на крака защо се предполага, че може би се е взривил на Румънска територия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аналгин

    14 Дек 2023 17:37ч.

    Малий,:Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети "Юрофайтър Тайфун" : за някакви дронове,ами ако дойдат Сушките какво ще вдигнете-може би нивото на Дунав?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    14 Дек 2023 18:10ч.

    баща ми е бил военен летец...отиват на учение в Русия...третокласно летище не ги допускат на важните летища руснаците кацат без перащут устав БНА не го позволява,,,руснаците стр,,ни бг офицери...говорил е със зап офицери всички признават силата на руската армия...не ги хваля само факти....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 19:08ч.

    А така браво на Украйна и Румъния. От 42 дрона 41 са свалили украинците, а 1 се е взривил над Румъния. Т.е. не са достигнали целите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравяш нещо

    14 Дек 2023 19:40ч.

    “ До 70 руски дрона от типа "Шахед" 136 са регистрирани по време на вълната от атаки по цели в Украйна”. Какво е станало с останалите 28?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещастниците от на то

    14 Дек 2023 20:43ч.

    Много им се иска Русия да сгреши.А когато това не се случи правят от Мухата СЛОН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не виждам хегемона

    14 Дек 2023 21:02ч.

    Да се отказва или да линее. Виждам го готов за още бой. А пък е от другата страна на Земята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сарьожа от Коиловци

    14 Дек 2023 22:40ч.

    Поздравления. Живите украинци ще имат поредния повод да завидят на мъртвите. Поздравления и на Мая Санду - няма по-топла прегръдка от тази на разложения евротруп. Весело прекарване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Дек 2023 23:26ч.

    Много страхливо това НАТО. Вдигат изтребители за щяло и нещяло. Ние плащаме за техните прищевки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заглавието е убиец

    15 Дек 2023 7:38ч.

    Де го това НАТО, бе! Вдигнали Го!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи