Руската "Транснефт" е получила оферти от Полша и Германия за изпомпване на петрол през 2023 г.

Руската "Транснефт" е получила оферти от Полша и Германия за изпомпване на петрол през 2023 г.

Варшава е готова да закупи 3 млн. тона петрол, заяви президентът на компанията Николай Токарев.

"Транснефт" е получила оферти от Полша и Германия за изпомпване на петрол съответно за декември 2022 г. и първото тримесечие на следващата година, въпреки съобщенията за нежелание за продължаване на доставките. Това съобщи президентът на "Транснефт" Николай Токарев във вторник по телевизионния канал "Россия-24".

"Те обявиха, че от първи януари няма да приемат петрол от Русия. И сега имаме заявки от полски потребители: дайте ни 3 милиона тона за следващата година, а за декември 360 000 тона, а за първото тримесечие Германия вече е подала заявка - дайте и нея", каза той.

По-рано, на 12 декември, полският кабинет призова за въвеждане на "пълни, всеобхватни санкции без изключения" срещу Русия, включително "всеобхватни санкции срещу северния газопровод ("Дружба")".

"Ако това не се случи, ще продължим дискусиите заедно с концернът Orlen ще реши какво да прави по-нататък с вече поетите ангажименти", заяви пред репортери полският министър на климата и околната среда Анна Мошка, която отговаря за енергийните въпроси.

Orlen има дългосрочни договори за доставка на петрол с Роснефт и Татнефт. Първият договор предвижда доставки до 300 000 тона на месец и изтича през декември 2022 г., а вторият - 200 000 тона на месец и изтича през декември 2024 г. Orlen извършва всички тези доставки чрез тръбопроводи. Планира се руският петрол в Полша да бъде заменен от договори със Saudi Aramco, доставки от Нигерия, Ангола, района на Северно море и от норвежкия шелф.

На 1 декември Германия и Полша подписаха съвместна декларация за взаимна подкрепа за сигурността на доставките на петрол. С подписването на декларацията двете страни искат да гарантират, че полските рафинерии в Гданск и Плоцк и германските рафинерии в Шведт и Леуна работят и се снабдяват с достатъчно суров петрол. Страните призоваха за двустранни инвестиции, търговия и сътрудничество между германските и полските петролни компании с цел максимално използване на тяхната инфраструктура и укрепване на енергийната сигурност.

 

Източник: ТАСС

 

Коментари

  • Truman

    20 Дек 2022 13:24ч.

    Пълен ЦИРК.... и глупавото е, че само ние се хващаме на тази въдица.... Западът ЛАЕ.. ама точи нефт и газ.... НИЕ барабар Петко с мъжете.. лаем.. ама вкарваме вълка в кошарата.... нали се сещате, че Русия НЯМА да остави тези нашенски прекалени дивотии без да им отговори... то не бяха дипломати, самолети, снаряди, санкции... ееее.. по-полека дееее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козичката

    20 Дек 2022 14:07ч.

    Тия лъжат, както дишат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Дек 2022 14:23ч.

    Ужасяващи и плашещи лицемери. Нещата в някакъв момент придобиват толкова уродлив вид, че дори Господ, въпреки добиранат си, се чувства задължен да извика: Содом и Гомор трябва да бъдат заличени! Полша иска репарации за трилиони от Германия, но двете заедно са в необявена война с Русия, като едноврменно обединяват усилията си за получаване на руски петрол, въпреки жестоките санкции, които са наложени от самите тях. Моля, колеги, подайте ми една крепка ръка - ако няма мъжка, поне някоя от дамите да се смили и да ме покрепи, че получих убийствен световъртеж и не мога да се държа на краката си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Дек 2022 14:39ч.

    Докато темата е нова и има все още шансове да бъде посетена от повече читатели, ще ви предложа да се запознаете с един изключителен материал. Търся му подходящо място от известно време, но все не се получава и не искам повече да отлагам, че времето си върви. Доклад на Габриеле Кроне-Шмалц. https://www.youtube.com/watch?v=Gkozj8FWI1w За съжаление е достъпен само за тези, които ползват немски език. Както разбирате, тя е германка - журналист и публицист, политолог-изследовател. Забележителен човек и жена! Няма никакво значение, че е над 70. Говори ясно, достатъчно бавно, но използва твърде висок немски, което предполага поне средно ниво на владеене. Изключително балансирано, без преднамереност, без идеализации или принудено демонизиране на нито една от страните, тя обяснява генезиса и етапите на конфликта в Украйна, действителните участници в него. Какво се случва, включително на дипломатическия фронт в последните десетки години. Събразете, че събитието е от края на октомври - т.е. все още не са се случили "откровенията" на г-жа Меркел. Дискредитацията и фалитът на великия Запад са пълни! Точно тук има пресечни точки с действията и политиката по повод на петрола, така че прегрешението ми да публикувам това тук, не е чак толкова голямо! Понася се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    20 Дек 2022 16:22ч.

    Въпросът с езика не е толкова нерешим. Има възможност субтитрите на видеото да бъдат извлечени - на оригиналния или на друг език. Нататък всеки би трябвало да знае какво и как да прави. https://downsub.com/ https://checksub.com/ Не е идеално, но представа за казаното може да се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Дек 2022 0:14ч.

    Именен, благодаря за коментара! Не знаех за тази опция, но ще пробвам как работи тази гяволия в подходящ момент. Почвам да си тренирам пръстите :)) Дано не се окаже, че те не са най-големият проблем :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Дек 2022 14:43ч.

    Да се обръщат дружно ЕС към Опек+ за становище, а не най-големите крякачи, отново да са най-големите лизачи, само за собствения гъз! Дружбата не е вечна, още повече с неприятелски страни, номерата на Меркел вече не минават! Пакетно по нанадолнището, със сурвакница от Дядо Мраз, като бонус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    20 Дек 2022 15:04ч.

    Има ли в Президенството, Министерски съвет и Народното събрание, някой който да НЕ МРАЗИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД? Всички участници в това предателство с оръжието за Окрайна, еврозоната и т. н. с удоволствие се гаврят с нас, българите. Даже лигите им текат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговарящ

    20 Дек 2022 15:48ч.

    Да, има: партия Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Дек 2022 15:14ч.

    В публикацията се изпуска важният аспект на цената. Възможно ли е Полша и Германия да закупят нефт от Русия, Но на определеният вече таван от Запада и дали Русия ще се съгласи. Може би тук става въпрос за сондиране от страна на Запада?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • харе

    20 Дек 2022 15:33ч.

    Цялата срамежлива работа е, че Русия отказва да продава петрол по досегашните котировки на международния пазар в долари. търговията с по-голямата част от клиентите, особено от Азия, вече върви в местни валути, рубли или юани. Това, разбира се, няма как да го прочетете в господстващия западен мейнстрийм, защото свобода на словото липсва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо тъгува Путин?

    20 Дек 2022 16:12ч.

    Канада арестува пари на Абрамович https://stalingrad.life/articles/anfan-terribl/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор

    20 Дек 2022 17:04ч.

    канада е с население от отрепки от цял свят както и говедария !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    20 Дек 2022 18:36ч.

    Западни ценности, дами господа. Който не схваща лицемерието на тези отрепки е дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    20 Дек 2022 21:28ч.

    Последните изречения как кореспондират с иска на Полша срещу Германия за изплащане на трилиони репарации от Втората световна. А и цялата статия с неистовия им рев срещу Русия. Доставки от Саудитска арабия ще гледат през крив макарон. Сащисани марионетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да видиш

    20 Дек 2022 23:04ч.

    Е най вероятно нефт ще има , но срещу рубли . А България ще пие една вода срещу долари . Това е лицемерие иии кой както може да се оправя Ебем ти евросъюза ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    20 Дек 2022 23:08ч.

    А онзи дебелия мирчев какво мисли по въпроса ? Шляхите и фашистите предават евроатлантическото братство или за тях може ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    21 Дек 2022 3:13ч.

    иде реч за тръбопровод Дружба, който е изключение от решението за купуване на нефт от Рашистка Фашагия(както и българския тръбопровод), явно с някаква по-късна дата. Но...това е новина от руската страна, говорителят на германското министерство на икономиката казва, че това как Германия поръчвала някакъв нефт от РФ за 2023 не е истина. Дачков пак вдигна топката, дебилите пак наскачаха:-))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen robot

    27 Дек 2022 22:36ч.

    A sankciite izglezhda se otnasiat samo do Bylgariq?! Ili prosto po-servilni bokluci ot bylgarskite politici nqma.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи