Руската НТВ: Български моряци, блокирани в Мариупол, молят ДНР за помощ

Руската НТВ: Български моряци, блокирани в Мариупол, молят ДНР за помощ

Репортаж на руската НТВ:

Пет чуждестранни кораба, включително "Царевна" с екипаж, все още се намират в пристанището на Мариупол. Капитанът на кораба, български гражданин, и няколко души от международния му екипаж чакат помощ на борда вече 2,5 месеца. С началото на боевете за града украинската администрация на пристанището решава да блокира чужденците тук, превръщайки ги в заложници.

Изглежда, че корабът "Царевна", който е пристигнал в пристанището за товар от метал през февруари, е забравен. Преди месец България заяви, че ще окаже пълна подкрепа на екипажа. Сега капитанът трябваше да поиска помощ от правителството на ДНР. Днес първият хуманитарен товар беше доставен в "Царевна" чрез Министерството на външните работи на републиката.

Дмитрий Тодоров, представител на Министерството на външните работи на ДНР: "Предадохме на екипажа храна, стоки от първа необходимост и вода".

Търговските кораби, плаващи под чужд флаг, можеха да бъдат изтеглени от залива предварително, преди да започне минирането, но украинските военни командири не се интересуваха от това. Украинската армия минира залива през нощта, набързо, сякаш се страхува да не бъде забелязана от чужденци.

 

 

Украинските медии се опитаха да превърнат "Царевна" в инструмент за пропаганда - твърди се, че руските военни са блокирали кораба и не са пуснали екипажа на сушата. Всъщност преди около месец по-голямата част от екипажа - 15 души, предимно български граждани - е евакуирана от силите на ДНР в Донецк. След това екипажът заминава благополучно за родината си. Сега няколко негови помощници са на борда на "Царевна" заедно с капитана. Те не искат да напускат кораба. Поддържат работата на машините и електрическата инсталация. Старшият помощник трябва да служи и като готвач, но като цяло екипажът не роптае и няма намерение да се бунтува.

Владимир Маринов, старши помощник на капитана: "Надяваме се, че ако ситуацията се проточи, властите по някакъв начин ще снабдят кораба с гориво, за да има време да изчака свободен син коридор".

На борда трябва да се качи нов екипаж - само с петима души ще е невъзможно да измъкнем "Царевна" от залива. Българските власти запазват мълчание по въпроса. Не е известно и кога акваторията на пристанището ще бъде напълно разминирана и разчистена. Не е изключено да се наложи екипажът да напусне пристанището и да се евакуира в родината си по суша.

 

Източник: НТВ

 

 

 

Коментари

  • Какво чакат там ?

    13 Май 2022 22:34ч.

    Какво чакат там ? Да не мислят да обслужват новата схема на киро със зърното дето бай дън отдавна мечтае да заграби? За спасяването си признаха. И за други неща иде ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дмитрий Тодоров

    13 Май 2022 23:36ч.

    от МВнР на ДНР - звучи като да е българин по произход. При руснаците и украинците няма име Тодор - при тях еквивалентът е Фьодор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четворната ви коКалиция се състои от патологични лъжци, крадци, и майцепродавци от всички полове, гибелни за България.

    14 Май 2022 7:24ч.

    Какво още чакате? Времето да се събудите от робския си сън мина всъщност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи