Руската федерация по шахмат се премества от Европа в Азия

Руската федерация по шахмат се премества от Европа в Азия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във вторник Руската шахматна федерация (РШФ) направи историческа стъпка, като премина от Европейския шахматен съюз (ЕСС) към Азиатската шахматна федерация (АШФ). Преминаването беше подложено на гласуване по време на Генералната асамблея на АКФ в Абу Даби.

Делегатите гласуваха с огромно мнозинство в полза на промяната. В подкрепа на решението гласуваха 29 души, 1 беше против и 6 се въздържаха. Решението за включване на Шахматната федерация на Русия в АКФ беше взето от Надзорния съвет на руската организация на 14 април 2022 г. На 22 февруари Съветът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) одобри решението на CSF да премине към ACF.

Президентът на ФИДЕ Аркадий Дворкович, говорейки пред ТАСС, подчерта, че преместването е възможност за руските спортисти да участват по-свободно в континентални турнири. "Азиатските колеги и приятели оценяват приноса на Русия за развитието на шахмата. За руските шахматисти това е възможност да играят по-свободно в турнири, да участват в континентални първенства в тези трудни времена, през които преминаваме сега. Това е взаимно решение, взаимно съгласие - ние имаме едно шахматно семейство. Очакваме, че в крайна сметка цялото семейство ще бъде в добро положение", каза Дворкович.

Руският министър на спорта Олег Матицин също нарече прехода към АСФ историческо събитие. "Преминаването на Руската шахматна федерация от Европейския шахматен съюз към Азиатската шахматна федерация е положително и значимо решение, на първо място, разбира се, за спортистите", заяви Матицин. "Приоритетната задача е руските шахматисти да могат да участват в международни състезания и да покажат уменията си в партии срещу силни и достойни противници. Азиатската шахматна школа се развива активно и върви напред, като големи успехи имат Индия и Китай. А руските шахматисти имат какво да предложат както по отношение на състезанията, така и по отношение на развитието и популяризирането на шахмата."

От правна гледна точка преходът ще бъде финализиран на 1 май. Следователно шахматистите от руския национален отбор ще имат време да участват в европейското първенство, което ще се проведе в Сърбия от 2 до 14 март. "Юридически ще се присъединим към АКФ на 1 май", заяви Андрей Филатов, ръководител на Руската федерация по шахмат. - И няма да го протакаме - веднага ще се присъединим към азиатските състезания. Изказване на Европейското първенство? Надявам се, че ще се справим добре там.

Анатолий Карпов, 12-ият световен шампион, заяви, че шахматът в Азия бележи добър напредък. "Чудесно е, че влязохме в Азиатската федерация по шахмат. Сега и Китай, и Индия са укрепнали по отношение на шахмата. В Техеран има много силни шахматисти", каза Карпов.

Гросмайстор Сергей Карякин също говори пред ТАСС за силната конкуренция в Азия. "Гледам положително на прехода - това е правилна инициатива и правилна стъпка", каза Карякин. - В Европа не ни искат, това е очевидно. И например изявленията на Германската федерация по шахмат и на [норвежкия шахматист] Магнус Карлсен показват, че в момента за нас е почти невъзможно да участваме в европейски състезания. Нека преместим фокуса си към Азия."

"Ние не губим нищо - индийските, китайските и другите азиатски шахматни школи се развиват и днес са напреднали. С тях, между другото, ще ни е по-трудно да се състезаваме, това трябва да се разбере. Но при всички случаи това е нещо хубаво", добави той.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • там ви е мястото бе, в азия и африка

    28 Фев 2023 17:58ч.

    трети свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато селото не е излязло от теб,

    28 Фев 2023 18:28ч.

    започваш да мислиш по този начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    28 Фев 2023 18:45ч.

    Азия и Африка стават Първи свят. Страните където полът се избира в детска възраст, магазините са празни за зеленчуци, но се ядат 29 вида насекоми - става Трети свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прошляци с прошляци, затуй очите ви изтичат по западните стоки - коли, дрехи, техника, тоблерони и уискита, бижута и часовници, филми и култура, западни страни и градове, замъци и музеи - по всичко.

    28 Фев 2023 18:55ч.

    яжте тогава маниока, стойте си по бантустаните и оборите, и се обличайте с тръстика и зебло

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по Маркс

    28 Фев 2023 19:04ч.

    Обикновеният стоково-паричен фетишизъм е първата крачка към обикновения фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреме ми към кво е първа крачка

    28 Фев 2023 19:26ч.

    важното е аз и близките ми да сме добре материално

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ауе дебил

    28 Фев 2023 19:32ч.

    Аз живея на запад от 20 години захлупеняк ! Ти ли ше ми обясняваш за тука ? Коли ? За нова кола вече се чака по 10-12 месеца, и става все по-зле. Втората ръка са на цена на нова от преди 3 години. Какви "дрехи" те гонят ? Всичко е китайски боклук, всичко ! Тоблерони - ха ха ха, явно си комплексар от едно време ! Тука тоблерони, трюфели , вишни и др.сладки гъзогенни продукти махат само аутсайдерите. Можеш да ги видиш в Аксион и Алди , сладкото наистина е без пари - затова и те са по 150 кила, до един диабетици. Бижута, часовници ? Че който има пари си купува бижута и часовници навсякъде по света ! Иди на който и да е дютифри на голямо летище , не само в Европа , има и ролекси, и радо и диаманти ... Замъците и музеите в Европа съм обиколил, колкото ти е бедна фантазията. Общата тенденция е на постепенно занемаряване. И кое е по-лошо, на все по-малко посетители. Иди да видиш поддръжка на дворец в Петерхоф ! Че ти падне ченето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • живееш ти

    28 Фев 2023 19:42ч.

    мийш чинии в някоя закусвалня, бахти живота

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    28 Фев 2023 23:37ч.

    ОБИКОЛИЛ СЪМ р Обоколил съм Русия от Каспийско до Баренцово море и от Москва до Камчатка не съм видял бантустани. Видях ги в Южна Африка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    28 Фев 2023 23:48ч.

    "Иди да видиш поддръжка на дворец в Петерхоф ! Че ти падне ченето...:" Подкрепям. В западните музеи поне 50% е кадено от Изтока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цар е източна титла

    28 Фев 2023 19:03ч.

    Той шахматът си е изконно азиатска игра. Европа и Америка са изтърсаци в световете на големия шах, и преди всичко като геостратегическа символика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    28 Фев 2023 23:47ч.

    Правильно! Так держать! Мисля даже, че ако всички федерации минат към Антарктида, российские спортсменьi няма да имат никаква конкуренция! Могат и антидопинговата лаборатория да закрият. И без това реактивите свършват, щото са ембаргови...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи