Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници

Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници

Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

"Набирането на затворници от частната военна компания "Вагнер" е напълно спряно", заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. "Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента", допълни той.

"Вагнер" започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин - бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от девет години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна.

"Вагнер" не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че "Вагнер" е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

"Вагнер" през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Щото в Русия

    09 Фев 2023 12:46ч.

    в затворниците няма затворници. Няма такава пропаднала държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В САЩ има най-много затворници в света

    09 Фев 2023 13:46ч.

    Населението на САЩ е 5% от световното, а затворниците там са 25% от всички затворници по света. Повечето американски затвори са частни и затворниците са принуждавани да работят като роби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо?

    09 Фев 2023 13:49ч.

    Защо да не воюват за родината си, вместо да гният в затвора? Отдавна е казано, че армията е последното убежище за всеки негодник - тоест, който се е подхлъзнал по пътя към престъплението, може да изкупи вината си, като стане войник и, вместо да пукне в затвора, да умре достойно и с чест, защитавайки Родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриот = престъпник?!

    09 Фев 2023 14:19ч.

    Така излиза според вашето мнение. Може пък и да сте прав/а. В Русия милитизират децата още от детската градина с истински оръжия , т.е. обучават ги да убиват като "патриоти" "враг"-а. А сега затворниците от "Вагнер" (тези, които оцеляват) от фронта ги пращат в детските градини и училищата да им преподават руски патриотизъм. ПутинЮгенд е система за милитиризация на децата в Русия по примера на ХитлерЮгенд. >>> https://informnapalm.rocks/putinjugend

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрън-дрън

    09 Фев 2023 16:50ч.

    Да не си объркал Русия с Украйна? https://www.youtube.com/watch?v=vYDWvAcFAnM https://taksisto.livejournal.com/568013.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доста тъпо разсъждение!

    09 Фев 2023 16:53ч.

    Не "патриот = престъпник", а престъпникът може да стане патриот и да изкупи вината за престъплението си. Наистина ли си тъп или ти изнася да бъдеш такъв? Мисля, че ти е приятно да шкуркаш мозъка си до заличаване на всяка гънка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Русия милитизират децата още от детската градина с истински оръжия

    10 Фев 2023 8:09ч.

    Глупак. Нищо подобно не правят в Русия, и точно в това им беше грешката. Дано сега да започнат да го правят, макар че е доста закъсняло. Младите руснаци са изнежени и разлигавени. Само "съветското поколение" - 45+ знае да борави с оръжие и е готово да брани Родината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    09 Фев 2023 13:50ч.

    Удивително е каква полемика създаде включването на затворниците във война, когато има една много цивилизована педераска страна като Франс, дето имат цял легион от престъпници от цял свят, при това тежки криминали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бързо се е разнесла вестта

    09 Фев 2023 14:08ч.

    Сред вербуваните затворници от Пригожин имат много висок процент смъртност, а заплащането е почти същот, като в редовната руска армия. Този факт е стигнал до затворниците и те вече отказват да умират, предпочитат да си излежат присъдите. Обаче сред тях шетат ГРУ-чекисти да ги набират за редовната армия, като ги изнудват, че ще им повдигнат и/или измислят стари углавни дела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вестта

    09 Фев 2023 16:35ч.

    за твоята тъпотия се разнася по-бавно, понеже на огромното мнозинство от хората не им дреме за тъпунгери като тебе, но за сметка на това необратимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бързо разнесеният от вихъра

    09 Фев 2023 16:50ч.

    Ако е така, както казваш, защо "Вагнер" е спряла набирането на затворници? Напротив, трябва да увеличи рекрутирането и да им дава повече стимули, за да набира повече войници. В хипотезата ти няма логика. А чекисти вече няма, ЧК е закрита отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах какъв малоумник си само !

    10 Фев 2023 8:14ч.

    Защо точно "ГРУ шета" сред затворници ? Защо не агентите на самата ЧВК ? Изобщо знаеш ли какво е ГРУ , как се нарича днес , и какво изпълнява ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Фев 2023 17:41ч.

    Пригожин обясни по темата, че САЩ са му направили голяма реклама, след като са признали Вагнер за терористична организация. И след като поканил американците да се включат във Вагнер, получил към милион заявки, които желае да се разгледат приоритетно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето буквалните му думи

    09 Фев 2023 17:46ч.

    «После выхода рекламы ЧВК «Вагнер», ориентированной на американскую аудиторию, к нам пришло более 10 млн заявок от граждан США, желающих вступить в ряды ЧВК «Вагнер», чтобы бороться против НАТО. В настоящий момент, мы рассматриваем порядка миллиона американских граждан для приема на работу. Поэтому временно приостановили набор добровольцев из российских тюрем, однако, если будет соответствующее обращение из Госдепа США, будем набирать из американских».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи