Руска изложба в София изкара Св. св. Кирил и Методий руски просветители

Руска изложба в София изкара Св. св. Кирил и Методий руски просветители
Руcия зaличaвa Бългaрия oт иcтoриятa зa пиcмeнocттa, cъздaдeнa oт cвeтитe брaтя Кирил и Мeтoдий – тoвa cтaвa яcнo oт излoжбaтa прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. Проф.Минчо Палангурски коментира пред "Фокус", че това е поредната политическа провокация. Според него твърдението, че Кирил и Методий са руски просветители може да възмути всеки, който има дори елементарна представа от българска и европейска история. А проф.Пламен Павлов отбелязва, че е голяма нелепица да се твърди, че през 9 век е имало църковно-славянски език.

 

Снимки: "Монитор" 

 

Нa дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, нo никъдe в тях не ce cпoмeнaвa принoca нa Бългaрия зa тoвa. Тe ca чacт oт кoлeкциятa нa Мocкoвcкия държaвeн oбeдинeн худoжecтвeн иcтoрикo-aрхитeктурeн и прирoднo-лaндшaфтeн музeй – рeзeрвaт.

 

В eкcпoзициятa, прeдcтaвeнa пoд зaглaвиe „Извoрът нa cлaвянcкaтa културa”, ca пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти и aртeфaкти.

 

Светителите Кирил и Мeтoдий ca oпиcaни тaкa: „Cвeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф (827-869) и нeгoвият брaт Мeтoдий Мoрaвcки – рoдeни в гръцкия грaд Coлун, рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”.

 

 

Избягвaнeтo нa Бългaрия кaтo ocнoвeн фaктoр зa рaзпрocтрaнявaнeтo нa aзбукaтa прoдължaвa и в oпиcaниeтo нa Coлoвeцкия мaнacтир, къдeтo cпoрeд утoчнeниeтo пoд cнимкa имaлo нaд 4000 тoмa нa „дрeвнoруcки, гръцки и лaтинcки eзик”. Експозицията е на Московския държавен музей. 

 

През 2017 г. руският президент Владимир Путин заяви: "Днес е специален ден и за Русия - Денят на славянската писменост, а славянската азбука и литература са дошли до нас от Македонска земя."

 

Преди няколко години навръх 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов президентът Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

 

 „В Руcия знaeм, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия“, каза пък преди време в България шaхмaтиcтът и дeпутaт oт руcкaтa Думa Aнaтoлий Кaрпoв.

 

“Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”, заяви митрополит Ювеналий при откриването на тържествата в град Коломна, Русия, посветени на 24 май, празнуван като Ден на славянската писменост и култура.

 

Един от най-големите културолози Дмитрий Лихачов пък казваше приживе: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”.

 

Източници: "Сега", "Монитор", "Фокус" 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  23 Май 2020 17:55ч.

  Закриване на Руския културно-информационен център.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  23 Май 2020 17:56ч.

  Няма какво да се сърдим на руснаците. От 30 години помиярите продажни в нашата политика бълват само помия и лъжи за Русия, СССР и за това как са ни "експлоатирали". Извратени изроди като Инджев, Паси и всякаква сган нагъзени вият какви проблеми са ни създали руснаците. Ето, получаваме отговора им. Русия е достатъчно голяма и влиятелна, за да ни изличи от всякакви исторически факти и обстоятелства. В тази насока всеки пърдел, тръгнал да се надява на добро развитие в северна Македония, може да си остане само с пръдните. Руснаците и там ще ударят едно рамо на македонците, а вечните помияри в България ще останат да си вият на умряло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • milevan

  23 Май 2020 18:06ч.

  извъртвате от контекса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  23 Май 2020 18:09ч.

  Каквото повикало - такова се обадило. На каквото си постелиш, на това ще легнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • milevan

  23 Май 2020 18:09ч.

  извъртвате от контекста

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  23 Май 2020 18:16ч.

  Първите предатели вече се разписаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Май 2020 18:29ч.

  за гостуващите петоколонници от мурзилажЪ: "Чем был церковнославянский язык в России? Это не был всеобщий для нашей письменности литературный язык. Язык очень многих литературных произведений просто далек от церковнославянского: язык летописей, изумительный язык «Русской Правды», «Слова о полку Игореве», «Моления Даниила Заточника», не говоря уже о языке Аввакума. Церковнославянский язык, перенесенный на Русь из Болгарии не только через книги, но и устно -через богослужение, сразу стал на Руси своеобразным индикатором духовной ценности того, о чем на нем говорилось и писалось. Болгария дала восточным славянам высший слой языка, «полюс духовности», чрезвычайно обогативший наш язык, давший нашему языку нравственную силу, способность возвышать мысль, понятия, представления. Это язык, которому доверяли самые высокие мысли, на котором молились, на котором писали торжественные слова. Он все время был «рядом» с русским народом, обогащал его духовно. Потом молитвы заменила поэзия. Памятуя молитвенное прошлое нашей поэзии, следует хранить ее язык и ее «высокий настрой»." академик Дмитрий С. Лихачев «Заметки и наблюдения: Из записных книжек разных лет»,- Л.: Сов. писатель, 1989

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  23 Май 2020 18:34ч.

  Азбукарски фитили за комплексирани шарани. Не е нормално зрели хора да се вълнуват от един детски празник.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брей много агресивни станаха тия!

  23 Май 2020 18:48ч.

  Много е странно - ако имаш и капка мозък точно такава изложба можеше да пробуташ в друга държава. Но да го пробутваш това на българите, които друго може да не знаят, но знаят наизуст всичко за братята Кирил и Методий... Човек седи и се чуди какво иска Русия? Сякаш нарочно го прави, за да ни отблъсне още повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  23 Май 2020 18:49ч.

  Не ме интересуват руснаците - имат си интереси,борят се за да ги постигнат.Но това,което ние направихме за 30 г. с българския език и българската азбука е престъпление.Ако продължаваме така,просто ще изчезнем.И тогава никой няма да си спомня за някаква си руска изложба,а за българите ще пишат в учебниците по история и в едни други учебници,в които ще са разкрити технологиите за създаване и заличаване на народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грантче от "Америка за България"?

  23 Май 2020 18:56ч.

  "твърдението, че Кирил и Методий са руски просветители" просто не съществува. "първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия” не ги прави руснаци. И какво възмутително има във факта, че в Coлoвeцкия мaнacтир имaлo нaд 4000 тoмa нa „дрeвнoруcки, гръцки и лaтинcки eзик”? Да не би да са на старобългарски, а? Впрочем, да попитам соросоидчетата, внезапно обзети от патриотични чувства - Кирил и Методий българи ли са? Родени са в град, който никога не е бил български, учили са във византийско училище и цял живот са били на византийска служба. В България не са стъпвали. А да са написали нещо на български?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали бяха получили азбуката от Македония?

  23 Май 2020 19:06ч.

  Айде да заминават там да си правят изложбите. Докога ще ни занимават? Всяка тяхна изложба вече е скандал. Всяка тяхна изложба е минала покрай истината. Стига внушения. Стотиците книги по техните манастири не са на древноруски. Те са на старобългарски. Промиваха ни мозъците 45 години, че и до днес, и продължават да се натискат. Стига вече! И да си прибират МОЧА. Тук от лъжливи паметници нямаме нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  23 Май 2020 19:13ч.

  Външната ни министърка да обясни защо омаловажи ролята на СССР за победата във ВСВ преди няколко дни, подписвайки поръчково американска профашистка декларация. Колко пъти заставахме срещу Русия, няма да ни пожалят, защото даже бяха прекалено търпеливи срещу простащините ни. На неблагодарния повече Господ не помага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемерен плач

  23 Май 2020 19:14ч.

  България отдавна е предала делото на Кирил и Методий, сключвайки сделка със сатанистите от Ватикана. Празнуванито на просветителския празник във Ватикана на датата, на която е короновано чудовището Григорий13 и на датата която убива истината, е достатъчен повод за замисъл. Ако смятате че атентата срещу кулите близнаци не беше ритуално убиство на близнаците, като продължение на ритуалното покушение срещу двойния полски папа, избран за жертвена мишена именно като отстрел на славянските братя, живеете в дълбока заблуда. Много скоро истината ще лъсне в цялата и прелест. Защото точно с това се занимава Ватикана с ритуални убийства на връщащите се. Да не мислите, че и пука за славянските ви братя. Година след година езикът ни се латинизира с новата азбука на Гейтс. Къде виждате авторството на Кирил и Методий в думичките- портфолио, ъпдейтва, ъплоудва, хейтва, лайква, сорсва, линква, поства и пейства. Русия ли ви открадна езика? Спомням си как преди години някакви родотстъпници искаха да въвеждат латинициата. Ако авторът беше такъв родолюбец, на какъвто се прави, нямаше да се държи сякаш братята са му кръвни роднини по бащина линия, а щеше да се радва, че има поне една страна в света, която цени делото им и ги признава за свои просветители, и не е латинизирала азбукатата си както Сърбия и Украйна например. Анонимният автор на тази статия чете случващото се като дявол евангелие и сипе хули и дезинформация по адрес на Русия, благодарение на която днес има възможността да диша въздуха на собствената си държава, носеща още името България, а не на някой турски вилает или както я беше нарисувал един чешки художник - като турски кенеф. Чехите също имат право над Кирил и Методий, колкото и българите. Не случайно първата мисия на братята е именно във Велика Моравия. Така че не се изхвърляйте толкова в патриотарските си изблици. Фалшиви сте. Много скоро тези, на които слугувате ще ви вземат и въздуха, който ви е останал. Маските са само началото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lafaro

  23 Май 2020 19:15ч.

  Cel svet pishe na latinica, nie oshte se zanimavame s nekakva si cirilica. Vse sme na obratno. Kato iskat, da ia vzimat, i rusite i severnomakedontsite. Da si vavedem latinitsata, a ne da se karame za qluposti.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подсказка

  23 Май 2020 19:19ч.

  Кирилицата,която ползваме, е написана от Климент Охридски,която е нарекъл Кирилича в чест на св.Кирил. Кирил и Методий са написали глаголицата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "модерно робовладелство"? от 19:13

  23 Май 2020 19:20ч.

  Понеже вече извадихме шпагите да спасяваме поредната глупава изложба, която руския културен институт ни пробутва с лъжливи твърдения - та да попитам - защо намесвате "победата на СССР във втората световна война"? Статията е за изложбата. Ама дай да се намесим у гювеча, да отклоним вниманието от изложбата. Така ли пише у лисчето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стотиците книги по техните манастири не са на древноруски. Те са на старобългарски.

  23 Май 2020 19:21ч.

  Така си е. Чист старобългарски, с падежите му и с кво ли не щеш. Тогава всички руснаци са говорели старобългарски, с лек шопски акцент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писани са на старобългарски.

  23 Май 2020 19:24ч.

  След това започват да пишат на руски. Даже и първият им Патриарх е българин Отишъл да им налее малко цивилизация в главата. Ама май не е успял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Византия?

  23 Май 2020 19:26ч.

  България някога да е изразила поне капка признателност на Гърция за делото на византийците Кирил и Методий?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фигаро

  23 Май 2020 19:27ч.

  Мисля, че Русия е в правото си. Щом са общославянски просветители, значи са и руски просветители. И съм съгласен с оня пост - че ако от ЕС комисарите ни наредят да си сменим кирилицата, директивата ще я изпълним веднага, защото така е демократично, нали? Добре че е Русия и че е силна и независима - това е най-сииялният гарант, че делото на Кирил и Методий ще пребъде и занапред. Ако я нямаше Русия, отдавна щяха да ни въведат латиницата, но никога не е късно да ни го поставят като условие за влизане в еврозоната например... и Баце да изпълни колнопреклонно на началниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупава изложба, която руския културен институт ни пробутва с лъжливи твърдения

  23 Май 2020 19:28ч.

  Може ли по-подробно за лъжливите твърдения? Кои са те и кои са верните твърдения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • която руския културен институт ни пробутва с лъжливи твърдения

  23 Май 2020 19:31ч.

  Цитирайте дословно оригинала на руските твърдения, и без преразказ от трето лице, плийз! А ако са решили да ви жегнат, значи е имало за какво, или ме карате и аз да си заравям главата в пясъка, като Вас?! На тоя свят всичко е свързано с всичко. Да би мирно седело, не би чудо видело, както казваше известният наш поет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свети Киприян - българинът, който пое духовното водачество на Русия

  23 Май 2020 19:31ч.

  Четене му е майката, а не само тролене срещу копейки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писани са на старобългарски. на 23.05.2020 в 19:24

  23 Май 2020 19:36ч.

  И кой ги е написал, превеждайки ги от ромейски на български? Кой е превеждал съдържанието им от старобългарски на староруски? Нали се сещаш, че става въпрос за богослужебни книги и религиозни трактати, които трябва да бъдат сведени до знанието на вярващите, които не знаят латински или гръцки? Колко падежа има в българския език? Къде ви намира чичко Сорос такива недосмаслени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vladimir Petrov

  23 Май 2020 19:37ч.

  Какви руски земи през 9 век? Какви руски земи през 12 век? Какви руски земи през 14 век? Какви руски земи през 16 век? Каква русия, какви 5 лева? За пръв път терминът Руска империя се споменава през 1721г. Дотогава в Европа са я наричали Тартария - васал на Златната татарска орда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  23 Май 2020 19:40ч.

  Тъжно но пък очаквано. От край време историята се използва за постигане на политически цели. През целият "преход" за всичко ни беше виновна Русия. Личности с изключително спорна морална репутация като Александър Йорданов и Росен Плевнелиев, направиха всичко възможно да настроят Москва против нас. Борисов, Захариева и цялата герберастка сган с друго не се занимават. Дори се хвалят колко руски проекти са провалили! Тези хора освен че са американски подлог, те са подлог от най-долно качество. Текът. В Мюнхен, Путин заяви в очите на целият свят - във външната си политика Русия вече ще се ръководи изключително от собствените си интереси! Който разбрал, разбрал! Нашите политически тулупи и мисирки не са сред разбралите. Мърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сори

  23 Май 2020 19:43ч.

  Аз не виждам къде е драмата Всичко наисано от руснаците е вярно Те не казват Кирил и Методи са руснаци , а че са техни росветители , както междувпрочем на целия славянски свят . Те са славяни написали глаголица и са я дали на славяните .После се пише и преработва от Преславската школа и се получава това на което пишем днес Тъжно е че има толкова хора неумеещи да четат текст с разбиране и така стават сакатлъците Историците пък които си търсят поле за изява, като искат да си скъсаме ризите че Кирил и Методий са само наши и едва ли не умрели за България са смешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свети Киприян - българинът, който

  23 Май 2020 19:44ч.

  премина на византийска служба, бе командирован от константинополския патриарх в литовските земи и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам и позор !

  23 Май 2020 20:01ч.

  Срам и позор ! Сега много наши русофили ще станат русофоби ! Съвсем сериозно, бях решил да се запиша в Национално Движение Русофили, но сега взех решение никога да не допусна подобна грешка ! А дали това не е таен план на световната конспирация да бъдат насъскани българите срещу Русия ? Разбира се такъв план не може да бъде прокаран без благословията на руските държавни ръководители !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешен плач

  23 Май 2020 20:03ч.

  Да ви питам аз Лондонско ли е Лондонското четириевангелие на цар Иван Александър и кога България ще предяви претинция за нещо, което изконно й принадлежи, и което е откраднато от английския колекционер Robert Curzon от атонския манастир "Свети Павел" в 1837, заедно с още едно - Видинското четириевангелие. И двете принадлежали на една династия, създала Търновската книжовна школа . Що рев изревахте за кражбата на История славянобългарская и я върнахте даже на Атон, а англичаните нямат срама, крадейки цели две български четериевангелия създадени малко преди падането на България под Османско владичество, чиито съюзник Англия винаги е била. Запитал ли се е някой , защо са им на британците точно тези старобългарски реликви? Кой в ново време открадна факсимиле 74. Знаете ли че 68 години след кражбата, в 1905 година изгаря библиотеката на злощастния манастир. Така че това са единствените ДВЕ книги надживяли пожара. Добавете още 68 към годината на пожара и ще се озовете в 1973г, годината в която Лондонското четириевангелие се премества да живе в Лондонската библиотека. Годината в която в България започват да се случват едни странни катастрофи. А крадецът на библии от 1837г, умира в 1873г на датата на Свети Илия. Познати ли са ви тези години - годината на раждането на Левски и годината на неговото обесване. Родолюбците, които не знаят къде е гроба на Левски да замълчат. Защото вината по силата на договора със Сатанната е колективна. Заради няколко български продажници , всички изплащаме колективната карма да сме българи, предали и убили ДВЕТЕ си най-големи икони - Левски и Ботев. А сега спорете за Кирил и Методий, дето нито знаете кой е баща им нито коя е майка им, но си ги своите сякаш са ви домашните кученца. Ако толкова ценяхте делото им щяхте ли да превеждате Вазов от български на български? Какво създадохте на този език, над който твърдите че имате монопол? Не само че не създадохте, но и не прочетохте онова което са написали великани, като Толстой и Достоевски, Чехов и Горки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не забрявяме ...

  23 Май 2020 20:06ч.

  Да не забрявямер че ние българите сме дали на Русия православната вяра ! По руските земи е върлувало езичеството, докато български духовници не са покръстили първите руски племена ! А за благодарност Сталин обяви волжските българи за татари !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Май 2020 20:17ч.

  Това е спор между два братски народа, докато с англосаксите приятели никога няма да бъдем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България

  23 Май 2020 20:20ч.

  Преди време така скочиха за думите че Кирил и Методий идват от земята на Македония. Нека разсъждаваме логически без комлекси и със хладен разум . Гърците славяни ли са ? Не, те се водят от друг етност Кирил и Методий славяни ли са , българи ли са, гърци ли са ? Верния отговор е славяни . Обяснявам защо По земите на северна Гърция според гръцката история са живеели староселци наричани и до днес от тях словомакедони За това областта там те и днес я наричат Македонико .Ако ходите там ще видите навсякъде този надпис .И сега трябва да знаете че Кирил и Методий ги възриемат от Европа и Русия за славяни и македони. За това когато честват във Ватикана празника задължително присъства македонска делегация Тази година не знам заради андамията как ще е, но папа Франциск ще изпрати оздравления към българския и македонския народ благодарение на които това велико дело на Кирил и Методий живее .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Май 2020 20:21ч.

  Съветски са ! Пак са се объркали .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • български духовници не са покръстили първите руски племена

  23 Май 2020 20:35ч.

  Може ли имената на тия български духовници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jxk

  23 Май 2020 20:39ч.

  Кирил и методи са мисионери на тогавашния европейски съюз из нашите земи и са създали глаголицата, която няма нищо общо с кирилицата - българската азбука създадена от българи в България по заръка на Цар Борис и използвана от други държава в това число и русия. Руснаците ограбват и опожаряват българската столица през 9ти век и отмъкват цялата библиотека създадена по време на Златния век на Симеон , оттогава сасе се научили на българска азбука руснаците. Откраднали са библиотеката, защото струва много пари - в Средновековието една книга е струвала колкото една къща, да се каже за някой , че е богат са се изброявали имотите му и се е добавяло - има и 3 !! книги примерно - щом може да има книги , значи е богат човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • омразници

  23 Май 2020 20:40ч.

  Цитирате Дмитрий Лихачов, но плюейки Русия плюете и Лихачов. Забравяте какво направи Людмила Живкова за българската памет , история и култура. Същите кресльовци, патриотари шовинисти , свалиха името й от Националния дворец на културата и го превърнаха в битак и дворец на халтурата. Но да знаете, че бумерангът се завръща. Скоро ще излязат много истини за истинските предатели на род и култура, които удобно се скриват зад омразата си към Русия. Всички помним как беше извършен преврата на 10 ноември. Отпред беше съветската перестройка, но отзад й стоеше големия брат. Така, че когато казвате А, кажете и Б. Биг брадър никога не е признавал славянството, а Лихачов никога не е говорил против славянството. Така че не си кривете изкривените души повече отколкото можете да понесете. Като искате да сте прабългари, нямащи нищо общо със славяните- бъдете, но имайте предвид, че прабългарите също са били езичници преди да приемат християнството. А по късната уния с папството е грях, който се плаща за векове и поколения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • edin

  23 Май 2020 20:48ч.

  Така е ,когато предаваш страната си срещу една тръба ,която ти я набиват бавно и постепенно ,ще мълчиш и ще изпълняваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заслужили сме си го

  23 Май 2020 20:48ч.

  Стига сте хленчили като Тити Папазов. Това е резултат от колективните усилия на много “демократи”, като започнеш от Стоян Ганев, та стигнеш до Иво Инджев и Огнян Минджев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • васил георгиев

  23 Май 2020 20:50ч.

  каквото повикало-такова се обадило.Русия много години с лека благожелателна усмивка се съгласяваше с нашите патриотични изблици за братята Св.Св Кирил и Методий,че са българи и че сме дали на вси славяни език,писменост,просвещение.Другите славянски държави пък си пасуваха незаинтересовано.Чехите-славяни-неосъзнали и неприели мисията на братята-дори ги изгонили и затворили техните сподвижници.Но нахалството на русофобската тайфа презпоследните години им дойде твърде много и те -руснаците-решиха да не мълчат нанашите самовъзхваления и да изрекат гласно своите доказателства за азбуката/глаголица.От тези откровения ру софобите подскочиха-не защото толкова държат на азбуката,която е смокинов лист на тяхната омраза към езика,азбуката и православието,а защото истината беше казана от руснаци-те русофобите-не приемат нищо друго,освен похвалнитеслова на акад.Лихачев,който ги е изрекъл в името на "вечната и братска дружба",т.е с политическа цел.А нещата са много по-елементарни.Ние можем да претендираме и настояваме на безспорния факт,че Княз Борис е прогледнал в бъдещето и осъзнал,че новаазбука опираща се на говоримия език е крайно необходима и полезна за суверинитета на държавата и неговата царска власт.Затова е приел учениците на Братята,създал им е условия,благодарение,на което те измислят и разпространяват кирилицата-доставреме след кончината на авторите на глаголицата.На руска Кирилица са написани хилядократно повечестраници,отколкото на българска Кирилица и самото съществуване на Русия и народи ѝ,с неговата сила и многобройност е било фактор и гаранция за славянската писменост.иначе досега отдавна да бяхме претопени и да пишем на гръцки или латински.което при днешните реалии,очевидно ни предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пър

  23 Май 2020 20:50ч.

  Още Аспарух навремето е бягал към Европа от руските пияници и негодяи, безкнижовници, най-големите мизерници на глава от населението разделено на природните богатства по земята им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  23 Май 2020 20:51ч.

  Така се случва, когато се гавриш цинично със собствената си история и минало! Падналото знаме се вдига само от смелите! Ако ще държим на славянските си корени, редно е да приемем очевадното, че имаме общи корен с другите славяни, без значение как се казват! Някой все пак трябва да защити славянската чест! И кой, ако не Русия? Само тя не се отрече от миналото си! Да не забравяме, че на кирилица се пише и в Монголия. Паметник на Кирил и Методий имат монголците! Та какво повече да говорим! Нормален човек не би оставил да се търкаля славното му минало в праха, винаги ще се намери кой да го приюти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига хленч

  23 Май 2020 21:01ч.

  Да не сме си давали задника на американците. Вървете сега им обяснете на краварите, че ние сме им дали писменост и да са наясно, че те са ни освободили от турско робство. Да знаят защо сме им толкоз благодарни, иначе има да се чудят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Май 2020 21:15ч.

  Соросоидчето автор на статията защо не си пише името? Пак припечелва мръсни парички на широкия гръб на Русия. В приветствие към патриарх Неофит и към митрополитите от Светия синод на Българската православна църква, патриарх Кирил каза, че Руската православна църква винаги помни, че именно българските мисионери - ученици на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през десети век са просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровишницата на християнската култура. По думите му, "затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска обич между нашите църкви". На невярващите ето линк от сайта на БНР https://www.bnr.bg/play/post/100940806?forceFullVersion=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  23 Май 2020 22:44ч.

  "Стотиците книги по техните манастири не са на древноруски. Те са на старобългарски. на 23.05.2020 в 19:21 Така си е. Чист старобългарски, с падежите му и с кво ли не щеш. Тогава всички руснаци са говорели старобългарски, с лек шопски акцент." Аз, разбира се, не съм лингвист, но мисля че акцентът всъщност е този на меките балкански говори. Шегувам се! И въпросът изобщо не е лингвистичен, а политически. Сега върви пренаписване на новата история на политическа основа, която е и по-ясна поради близостта си. Защо да не се пренаписва и старата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Май 2020 22:47ч.

  бай Иване, това Кирил го е казал през 2018г, а през 2019г Тов. Путин каза, че славянската писменост идва от македонската земя. А Тов. Путин знает лучше, он большой ученьi...и большой християнин как все ребята из КГБ...ако утре Той ни каже, че трябва (пак) да се разделим на българска, македонска, добруджанска и тракийска нации -товарищите задунайци веднага ще ни разделят, нЕма лабаво. Копейките трябва да се заработват без да се мисли. А ако има виновни, естествено това ще са американците и по-конкретно Бил Гейтс(той замества временно Сорос:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Май 2020 22:53ч.

  начи стотици книги имало на руски от тези 4000 книги в манастира...откакто Гутенберг измисля печатането на книги и така до Петър Велики има всичко на всичко 12 книги отпечатани на руски, които не са църковни. С този "багаж" не се стига далеко. Личи си от способностите на онези в Руския култ.-информ. център

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  23 Май 2020 23:06ч.

  Не е пряко свързано с въпроса, но е интересен един украински учебник по география за осми клас под редакцията на П. Масляк и С. Капирулина (одобрен от министерството на образованието на Украйна), в който се казва: "Славяноезичните руси имат угро-фински произход, а близките им по език българи – тюркски."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Май 2020 23:49ч.

  До задунайската офцъ. Да Владимир Путин е прав! Наистина българската азбука е създадена в Охрид със покровителството и подкрепата на тогавашната Българска държава от Свети Климент Охридски, който в знак на почит и уважение към Равноапостолите Кирил и Методий я е нарекъл Кирилица! Всъщност Кирил и Методий създават Глаголицата, която всъщност има ограничено използване, но огромната им заслуга е, че те успяват да защитят пред папата правото да се слави господ и на друга азбука и езици освен латински, гръцки и еврейски, както е било официално прието по онова време! А що се отнася до фалшивите новини за Съветската армия, те съветвам да погледаш документални филми, как тази армия е посрещана от населението на окупираните от фашистка Германия европейски страни. А какво са правели твоите любими наглосакси с жените в Италия, Германия и други страни от западна Европа (след като се спотайват цели 5 години и чакат 4 години съветската армия да им спасява задниците от Хитлер) те съветвам да изгледаш италианския филм "Чочарка". Така, че по-полека с фалшифицирането на историята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimus

  24 Май 2020 2:42ч.

  Взимам думата повторно, понеже сега видях че тук един предлага да сме им били дали кирилицата и да сме минали на латиницата, "та да сме били като цял свят"! Идиот!!! Кирилицата е наше, българско творение!!! Няма какво да се отказваме от нея!!! Малоумник нещастен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българи!

  24 Май 2020 2:51ч.

  Вече е 24ти май! Честит Национален празник! Да живее БЪЛГАРСКАТА азбука, свещената БЪЛГАРСКА писменост и свещеният БЪЛГАРСКИ език! А винаги ще има "кучета, които да лаят към звездите" както беше казал Пеню Пенев. Волът рие и на главата си хвърля. Не могат да ни простят, че дори когато им бяхме личната "курица" и ни тъпчеха ПАК живеехме по-добре от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Май 2020 5:41ч.

  За какво достойнство говориш на тази патица? Та тя повтаря това, което и наредят от Вашингтон и Брюксел. Всъщност след 1990 г. всичките ни външни министри се назначават от там и по антибългарските им действия си приличат, като сиамски близнаци! Те са срам за България! А ти дето хвърляш камъни по нашите освободители и се възхищаваш от подобни новоеничари нямаш нищо общо с нас българите! Ти си турчин, циганин или някакъв друг мелес, но не и българин! Ако не бе Русия до сега да сме, като кюрдите, а може би да сме изчезнали, защото те са 40 милиона само в Турция, а нас турците периодично са ни "съкращавали" та от един от най-големите народи в Европа сме останали 5-6 милиона преди Освобождението. Сега, като ни управляват новоеничарите почти 30 г. отново ни намалиха от почти 9 милиона през 1989 г. на 5 милиона! Тогава насилствено отнемаха най красивите, най-силни и умни деца от майките им за да засилват дивашката си държава та сега, като гледаш турските филми, повечето от артистите им са синеоки и с подчертано европеидни антропологични черти! Сега еничерството е много по-рафинирано по англосаксонски, не по турски. Сега българските майки сами казват на децата си да отиват на Запад, за да живеят по нормално и да се махат от тази циганизираща се страна. Боли ме сърцето, като пиша тези редове, защото и аз съм дал този новоеничарски данък! А що се отнася до Русия, тя ни спасява втори път след поражението ни в края на Втората световна война в която сакскобурга и нашата алчна върхушка ни набута на страната на хитлериска Германия. Ха мирните преговори гърците искат границата ни с тях да минава до Пловдив, за да има достатъчно буферна територия, която да ги пази от агресивните българи! Добре, че бяха пак "лошите" руснаци, които не разрешиха да се откъсне територия от тялото на нашата Родина! Затова не смей да плюеш по Русия ти неразумний юроде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Май 2020 8:21ч.

  Жалка картинка. И изложбата с нейния неосъзнат комплекс за малоценност и напълно ненужна глупава провокация, и опитите на тукашната агитка с робско самосъзнание да измести темата или да ни припише вина, заслужили сме си го значи. Сякаш историческата истина зависи от политическите обстоятелства и може да се извърта и променя според интересите на някой. И нека кажем и нещо хубаво. Споменатият в статията академик Лихачов беше този, който в Съветския съюз защитаваше тезата за българския произход на писмеността и връзката с България на проникването на християнството. В един период той беше единственият, тогава там 24 най не се отбелязваше. У нас го наричаха големият приятел на България. Лихачов е потомствен аристократ, лежал в лагера в Соловки, това е същият споменат Соловецки манастир, бил е лагер тогава, заради произхода си в края на двайсетте години. Такива личности като Лихачов не се раждат често, добре е, че е споменат, макар и мимоходом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАНски старец

  24 Май 2020 8:57ч.

  Обстоятелството, че текстовете са писани от неграмотник, е ясно от определянето на братята Кирил и Методи като "реформатори на славянската азбука".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  24 Май 2020 11:38ч.

  observer, би ли посочил кое в изложбата е провокация? Или и ти си на мнението, че книгите в Соловецкия манастир са на старобългарски и че старобългарският език е с падежи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Май 2020 12:00ч.

  Дори в новобългарския език има падежи, в езика от времето на Възраждането са повече, а в старобългарския още повече. Справки - в интернет. За останалото, по същество, се изказа президентът Радев. Точно и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  24 Май 2020 12:18ч.

  Руснаците фалшифицират историята, и се опитват да докажат с лъжи, че имат някакви културни корени още в ранното Средновековие. Истината е, че до 15 век са живели по землянки, и няма реални следи за някакъв културен принос...което много ги измъчва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е

  24 Май 2020 12:30ч.

  Истината е, че си измисляте истина, както ви е угодно, за да си начешете антируската краста на британски агент. В землянки са живели и нашите предци-славяни, траките пък - в наколни жилища. При освобождението къщите на българите по селата са били 99% от кирпич и със сламени покриви. Е, и?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АНТИ СОРОС

  24 Май 2020 12:53ч.

  От "Козяк" така ли ти наредиха? Получи ли си центовете бе, каиш ....добре заработваш Тиквар долен?!!! Сорос и НПО, вън от България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • salqrius

  24 Май 2020 13:04ч.

  Stiga s taq kiriliza we.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  24 Май 2020 13:06ч.

  "Справки - в интернет." означава "не знам". "За останалото, по същество, се изказа президентът Радев." означава "нямам собствено мнение". Църковнославянски, а? Случайно да има църковноанглийски, или църковнонемски, или друг такъв?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г.С.Раковски

  24 Май 2020 19:04ч.

  Прадядото на Наполеон е бил българин, повече виж тук - http://www.desant.net/show-news/34858

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марко Полов

  24 Май 2020 20:32ч.

  http://kolevn38.blog.bg/politika/2016/05/24/shto-za-ezik-e-ruskiiat.1453576

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Май 2020 8:47ч.

  Ех, Тепах, “справки в интернет” означава, че вместо да те уча като някакъв частен ученик на елементарни неща, можеше сам да напишеш в Гугъл или която искаш търсачка “падежи в българския език”. Можеш и да прочетеш някой и друг стар текст. Удобно е, вече не се налага да ходиш по библиотеки и да търсиш книги, на които не им знаеш заглавията. Но това с падежите са подробности без значение, по-важното е, че на най-ценения ни, най-близък на всички и най-стар официален празник, хора, с които този празник ни свързва, отново намериха начин да ни обидят. Че и се намират разни да ги оправдават. Поне да си бяха затраяли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи