Русия заяви, че в Мариупол са загинали 3000 цивилни

Русия заяви, че в Мариупол са загинали 3000 цивилни

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руски представители заявиха, че при обсадата на украинския град Мариупол са загинали 3000 цивилни, предаде ДПА, като отбелязва, че това са първите подобни данни, които Москва оповестява.

Според Следствения комитет на Руската федерация щетите, нанесени на града по време на дългата обсада, са на стойност 176 милиарда рубли (2,4 милиарда долара).

Москва хвърля вината за загиналите и за разрушенията в Мариупол върху Киев, въпреки че международни организации твърдят, че руските сили са извършили голям брой военни престъпления при превземането на града.

Бойните действия в Мариупол, който се намира в Донецка област, започнаха през февруари и продължиха до май.

Киев заяви, че артилерийските обстрели и хуманитарната катастрофа в града са отнели живота на десетки хиляди цивилни. Европейският съюз и ООН също обвиниха Москва в извършването на военни престъпления при превземането на Мариупол.

Москва обаче хвърля вината върху украинските защитници на града. Руският Следствен комитет, оглавяван от Александър Бастрикин, който е близък довереник на президента Владимир Путин, заяви, че трите хиляди цивилни са убити от украински войници.

Масовите разрушения на гражданска инфраструктура се дължат единствено на това, че украинските сили са я използвали за военни цели, твърди Следственият комитет.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • гено;идън на укрохунтата, подкрепяна от США

    31 Дек 2022 15:18ч.

    Мариупол е руски град.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • геноцидът...

    31 Дек 2022 15:20ч.

    Русия бе длъжна да спре геноцида на укрохунтата срещу Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Дек 2022 15:39ч.

    Де да беше изключение Мариопул, но не, това си е стил на действие на укрофашистите и до днес, храбро да се крият в жилищни постройки, да разполагат тежка техника в кварталите насред хората, а "демократичните" западни институции, неистово да мастурбират и да вият, как така хората загиват, ама загиват от малоумието на тези, които ги подкрепят и помпат с оръжие и пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    31 Дек 2022 16:39ч.

    Следствения комитет ще установи убийците, въпреки, че нещата са ясни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи