Русия въвежда на въоръжение 50 нови междуконтинентални ракети

Русия въвежда на въоръжение 50 нови междуконтинентални ракети

Русия планира до края на есента да въведе на въоръжение около 50 нови междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят ядрени бойни глави, заяви генералният директор на космическата агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от ДПА.

Ракетите ще бъдат произведени в сибирския град Красноярск, каза Рогозин пред агенция Интерфакс през уикенда.

Първото пробно изстрелване на ракетата от ново поколение "Сармат" беше извършено в края на април на космодрума Плесецк в Северна Русия. Ракетата е с обсег от 18 000 км, което би дало възможност на Русия да достигне мишени в целия свят, предприемайки атаки през Северния или Южния полюс.

Първите ракети "Сармат" се очаква да бъдат разположени в Красноярския край.

Руският президент Владимир Путин използва изстрелването на "Сармат" през април, за да отправи заплахи към Запада, на фона на военните действия на Москва в Украйна. Ракетата може да преодолее всички видове отбрана и да принуди страните да помислят добре дали да заплашват Русия, предупреди той тогава.

В същото време съветникът на Кремъл Виктор Медински, натоварен с преговорите с Киев, заяви, че Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна. 

"От наша страна сме готови да продължим диалога", заяви Медински в интервю за беларуска телевизия. "Замразяването на преговорите беше изцяло по инициатива на Украйна", добави той, като подчерта, че "топката е в тяхното поле".

"Русия никога не е отказвала преговори", заяви още Медински.

Преговорите между двете страни се състояха, след като руските сили влязоха в Украйна на 24 февруари, но не успяха да превземат бързо столицата, припомня АФП. Външните министри на двете страни се срещнаха в Турция през март, след това делегациите се срещнаха отново в Истанбул, но без да постигнат успех.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви във вторник, че преговорите са спрени, а Русия пренасочи силите си към източната част на Украйна.

 

Коментари

  • ЗИП

    23 Май 2022 8:38ч.

    С блага дума и Сармат си по-убедителен отколкото само с блага дума! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чаромик

    23 Май 2022 9:24ч.

    наборе,това не е ЗИП - няма ряз,много е омекнал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • унгарец

    23 Май 2022 9:25ч.

    хептенмекечек пенционер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви преговори

    23 Май 2022 8:48ч.

    с това квази образование зовящо се украина още повече с това недоразумение Медински(бил е наритан като министър на просвещението от командата на предният президент)!Преговори с тая украинска върхушка е срам и предателство към всички загинали руски и чеченски бойци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Май 2022 8:49ч.

    Ммммм, дали ще са вкусни със салата от брезови клонки? Защото след година това ще е менюто на орките. А да заплашваш с ракети и танкове тези които са създали МЛАВ и свети Джавелин.... Рашките вече стъпиха ли на Марс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАРСИАНЕЦ

    23 Май 2022 15:54ч.

    Никакви хамериканци не вижданм тук, и теслата на онзи , какму беше името , я няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първите ракети "Сармат" се очаква да бъдат разположени в Красноярския край.

    23 Май 2022 9:58ч.

    Това е ключовата фраза, за който разбира темата. Красноярск е географският центърна Русия, на хиляди километри от всяка граница - т.е. от всяка ПРО ! Така и теоретически отпада последната възможност за САЩ да атакуват мълнеиносно "Сармат" на стартовата траектория. А после вече не могат, нито знаят орбитата, нито имат средствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красноярския край

    23 Май 2022 10:03ч.

    Дефакто "Сармат" стартира остро, ускорява много по-бързо от "Сатана" /"Воевода"/, защото е по-лека, за 2-3 минути напуска атмосферата и лети по космическа орбита. Прилага всички познати досега средства за заблуда, а вероятно и нови такива, при наближаване зоната за атака бойните блокове се разделят /МИРВ/ , пуската се десетки фалшиви блокове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красноярския край

    23 Май 2022 10:08ч.

    Ако атаката е през Индия , Индийски океан, Антарктида, Южна Америка, Мексико..."Сармат" долита с няколко минути по-късно, отколкото при атака над Арктика. За сметка на това идва от зони в които не само че няма средства за радарна защита на САЩ /това е извън зоната на отговорност на NORAD/ , но и в бъдеще няма как да има такива средства...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така че...

    23 Май 2022 10:14ч.

    "Сармат" сложи точката на дилемата - може ли ПРО да възпре руски междуконтинентален ракетно-ядрен удар , или не може ? Отговорът е отрицателен. Не 50 ракети, а само 5 да достигнат Северна Америка, с нея е приключено. Макар и по-лека като въоръженост от "Сатана", "Сармат" носи до десет бойни глави по 750 КТ всяка. Пресметнете колко бойни глави удрят САЩ само с 5 "Сармата"-а ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговорът

    23 Май 2022 10:20ч.

    50 ядрени блока по 750 КТ , всеки такъв е около 37 пъти атомната бомба над Хирошима ! Т.е. само 10 % от "Сарматите" да достигнат до Северна Америка -тя ще бъде поразена от 1800 "Хирошими" !!! А ако долетят повечето "Сармати" ? А за другите руски МКБР въобще не говорим - "Воевода" , "Ярс", морско базираните "Булава" , "Синева"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Май 2022 12:43ч.

    " всеки такъв е около 37 пъти атомната бомба над Хирошима" Не е вярна сметката. Бомбата над Хирошима е ураниева и е с мощност 15 Килотона, над Нагасаки е плутониева - 21 Килотона. Един Сармат носи 10-15 бойни глави с обща мощност 8 Мегатона (8000 Килотона). Един Сармат = 533 Хирошима бомби. За 50 ракети Сармат - умножавай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сармат носи ДО 10 глави по 750 КТ

    23 Май 2022 13:37ч.

    Може да носи и няколко тежки мегатонни заряда, според целта . 8 МТ е пределът за бойно натоварване [= около 10 тона товар} Това не значи че конкретна МКБР с конкретна цел, винаги е натоварена до предел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Май 2022 10:24ч.

    Не е важно колко Сърмата имаш.Важно е кой стои зад копчето.Дайте 10 на Кимчо и той ще обедини Кореите с Япония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не се лъжем

    23 Май 2022 10:26ч.

    НОРАД и той е един въздух под налягане на фона на никаквата ПВО/ПРО по защита на американските бази в Ирак (както видяхме през януари 2020 след високоточните ирански ракетни удари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за НОРАД

    23 Май 2022 11:24ч.

    НОРАД няма нищо общо с Ирак. Това е система за ПВО и космическа отбрана само на Канада и САЩ. Системата е с няколко ешалона на отбрана и е насочена основно на север , към Арктика, от където винаги са очаквали да долетят - в миналото ТУ 95 , а по-късно и МКБР . Образно камано НОРАД пази лицето на САЩ /на север/ , но не пази задникът /от юг/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой разбрал,

    23 Май 2022 10:52ч.

    разбрал !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Май 2022 11:19ч.

    Ще си ги ядат на закуска, обяд и вечеря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плюс

    23 Май 2022 13:40ч.

    Водка и хайвер(черен), а ти ще клечиш на опашка за олио… жизнь несправедливая?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плюс

    23 Май 2022 16:27ч.

    Всъщност исках да кажа самагон и гречка, в Матушката вече започнаха гладни бунтове...жизнь несправедливая

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Лоши" хора.

    23 Май 2022 11:23ч.

    Каквото повикало, такова се обадило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    23 Май 2022 12:48ч.

    Всичко започна с излизането на САЩ от договора за противоракетна отбрана. Според него само един район в САЩ и само един в СССР трябваше да е с ЩИТ. Идеята на такъв договор е, всяка страна да е уязвима и по този начин да не е агресивна. САЩ започнаха да изграждат ЩИТ навсякъде. Русия трябваше или да изгражда ЩИТ или да има ракети, които да го преодоляват. И сега виждате резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щит и меч

    23 Май 2022 13:45ч.

    Разликата в поведението се определя от разликите във военните доктрини. Руската пази РФ и близките й съюзници. САЩ прилагат доктрина за “Изнесена напред отбрана “

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Май 2022 16:28ч.

    И сигурно ще ги изстрелват с ластик! Рогозин лъже както диша...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи