Русия върна "опасната зона" в Черно море и обяви условия за връщане към зърнената сделка

Русия върна "опасната зона" в Черно море и обяви условия за връщане към зърнената сделка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Северозападната акватория на Черно море отново става "временно опасен район" от гледна точка на Русия. Това се разбира от думите на руски представители часове след като Русия обяви край на зърнената сделка, сключена миналото лято за износ на зърно през Черно море.

Министерството на външните работи в Москва публикува съобщение, според което Украйна вече е уведомена заедно с Турция и ООН, че "Черноморската инициатива" спира от 18 юли заради неучастието на Русия.

Какво се променя и обратимо ли е?

Според изявлението:

приключват гаранциите за сигурност при корабоплаване и Русия няма да гарантира безопасността на преминаващи оттам съдове;

затваря се хуманитарният коридор в северозападната част на Черно море;

разпуска се Съвместният координационен център в Истанбул, който отговаряше за прилагането на сделката;

в условията на "саботаж" зърнената сделка губи смисъл, но "конкретни резултати, а не обещания и уверения" може да подтикнат Русия към готовност да обмисли възстановяването на "сделката".

Русия също така обяснява какви са "конкретните резултати", които очаква.

Условията

С последните думи се има предвид възможността за износ на руски храни и торове през коридора заедно с други искания като връщането на руската земеделска банка "Росселхозбанк" към системата за международни плащания SWIFT. Тя бе сред банките, загубили достъп до системата в първите месеци на войната с Украйна в резултат от западните санкции.
От съобщението се разбира, че предложена от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш алтернатива миналата седмица - дъщерни структури да имат достъп до SWIFT, е жизнеспособно, а това признавали и в Европейския съюз. "Опитаха се да ни продадат празно обещание за продължаване на сделката", продължава дипломатическото ведомство.

Изтъкват се и други познати искания, свързани с възстановяване на тръбопровода за пренос на амоняк Толиати - Одеса, повреден преди месец в експлозия, за която Москва обвинява Киев.

Изброените обстоятелства Русия смята според публикацията за "откровен саботаж".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче, според публикация на "Ройтерс", днес дал сигнал пред репортери, че оттеглянето на Русия от зърнената сделка предполага и край на разговорите с ООН да бъде улеснен руският износ на зърно и торове през Черно море.

"Послание" към европейците

Текстът съдържа и иронично подмятане към "европейските съюзници на Киев": "предполагаме, че дойде време за проява на заявената солидарност" чрез пропускане на украински продоволствия през сухопътните коридори.

"Вярно е обаче и че евтиното и некачествено зърно, постъпващо без какъвто и да било контрол, рискува окончателно да наводни европейските пазари, като предизвика (а и вече предизвиква) протести на местните фермери", продължава съобщението.

Преди няколко седмици Европейската комисия одобри плащания за българските зърнопроизводители, за да бъде покрита част от щетите за безмитния внос на украинско зърно.

Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

  • Берлин звъни, Брюксел истерия: Европа реагира на прекъсването на сделката за зърно

    17 Юли 2023 23:21ч.

    Германия призова Русия да удължи споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Федералното правителство „отново призовава Русия да удължи зърнената сделка и да не води конфликт за сметка на най-бедните хора на планетата“, каза днес, 17 юли, говорителят на германското правителство Кристиане Хофман, съобщава Deutsche Welle * ( чуждестранни медии , признат в Руската федерация за чуждестранен агент В същото време от Берлин посочиха, че са за споразуменията за износ на зърно и торове от Украйна в бъдеще да се сключват за дълги периоди, а не да се удължават всеки път с няколко месеца. Руският президент Владимир Путин "взема за заложници най-бедните хора в света в името на своята ужасна война", каза на свой ред германският министър на храните и земеделието Джем Оздемир . Според него се е очаквало Москва да отмени сделката, така че сухопътните маршрути с железопътен и автомобилен транспорт са изключително важни за износа на украинско зърно до европейските пристанища. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано този понеделник, че Русия е предприела "цинична стъпка", като се е оттеглила от сделката за зърно. Черноморските споразумения фактически престанаха да важат, не е изпълнена частта от договореностите, касаещи Русия по сделката за зърно. Това заяви на 17 юли прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков . По-късно руското външно министерство излезе с изявление, в което подробно обясни решението за прекратяване на сделката със зърно. https://eadaily.com/ru/news/2023/07/17/berlin-prizyvaet-bryussel-isterit-evropa-reagiruet-na-razryv-zernovoy-sdelki

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ВЕЧЕ ПОДГОТВЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯ: ПУТИН КАЗА, ЧЕ АТАКАТА СРЕЩУ КРИМСКИЯ МОСТ НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ОТГОВОР

    17 Юли 2023 23:28ч.

    Руският президент Владимир Путин заяви, че атаката на въоръжените сили на Украйна срещу Кримския мост няма да остане без отговор. По думите му Министерството на отбраната вече подготвя своите предложения относно отговора на атаката. Това заяви държавният глава в понеделник, коментирайки поредния украински терористичен акт. Стопанинът на Кремъл нарече самата атака безсмислена от военна гледна точка, тъй като този мост отдавна не се използва за прехвърляне на военна техника в Крим. И жестоко, защото в резултат на терористичната атака бяха убити цивилни. Разбира се, ще има отговор от Русия. Министерството на отбраната подготвя съответните предложения, Каква може да бъде реакцията на Русия на терористичната атака, все още не е известно. Въпреки това, след подобна украинска терористична атака срещу Кримския мост миналата година, руската армия започна масирани удари срещу украински енергийни съоръжения, сериозно подкопавайки настъпателните и отбранителни способности на Въоръжените сили на Украйна. По-рано вицепремиерът Марат Хуснулин каза , че обстрелът е причинил щети на участъка от пътя и железопътната част на моста. Но опорите на конструкцията не са повредени. Припомняме, че на 17 юли украински наземни дронове атакуваха Кримския мост. В резултат на това е повреден участък от пътното платно. Освен това двама цивилни бяха убити по време на нападението. https://tsargrad.tv/news/minoborony-uzhe-gotovit-predlozhenija-putin-zajavil-chto-ataka-na-krymskij-most-ne-ostanetsja-bez-otveta_827495

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    17 Юли 2023 23:35ч.

    Русия и Турция трябваше да се заемат сами, без посредничества на куклите на конци ООН. Все още има шанс за двустранна сделка само между руснаци и турци, ала Ердоган преигра с подмазвачество към подпалвачите на Корана и не знам сега как ще тушира лошото впечатление за безпринципно съглашателство. Но и на него не му е лесно след това изкуствено предизвикано от сатанистите земетресение, даваме си сметка... При всички случаи, не е честно да бъде изоставяна Русия сама да се бори срещу тия самозабравили се западащи изверги в името на един нормален свят... В този смисъл, това е повик и към Турция, и към Китай, и към Индия - да не изоставят Русия и Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя гилотината е за всички

    17 Юли 2023 23:47ч.

    Американците така и така се ползват от евтините ресурси на Русия, но на тях им се иска и да са господари на тия земи. И тактиката е един по един. Дано имат разум в главите си лидерите на големите държави и да осъзнаят сатанинските планове на САЩ и мъгливия остров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Системата за международни плащания SWIFT

    17 Юли 2023 23:44ч.

    Е идеален пример, как могат да те изнудват и поставят на колене, ако не нещо по-лошо. Точно така, ще ни контролират и чрез еврото, влезем ли в еврозоната. не им харесва, на колене. Всички организации, уж международни, са инструменти за влияние и изнудване. Да видим къде са сградите им например? Това е от огромно значение, защо повечето са съсредоточени в САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-интересното е, че SWIFT е белгийска система, която в последствие стана международна

    17 Юли 2023 23:53ч.

    След като стана международна, САЩ започнаха да я контролират, както правят с ВСЯКА “международна” организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сивков: Време е да превърнем украинските пристанища в лунната повърхност

    17 Юли 2023 23:47ч.

    Тъй като страните от НАТО планират да ескортират украински кораби, след като Русия се оттегли от сделката за зърно, най-подходящата контрамярка срещу това биха били руски въздушни удари за унищожаване на пристанищната инфраструктура на Украйна. Това каза в ефира на телевизионния канал Русия 1 военният експерт Константин Сивков, съобщава кореспондентът на ПолитНавигатор. Като се има предвид, че Песков вече обяви днес, че сделката за зърно няма да бъде удължена, предвид факта, че НАТО ще направи така, че военните кораби с голяма вероятност да могат да отидат, за да осигурят ескорта на кораби, идващи от Одеса и други пристанища със зърно. Най-ефективното и решително действие може да бъде - това е унищожаването на пристанищните съоръжения в тези крайбрежни градове с лишаване от възможността за комуникации. Просто товарене на тези кораби, унищожаване на тези кейове, товарене на танкове, като цяло - всичко, което се нарича пристанищна инфраструктура ”, каза той. „Тази задача е напълно разрешима, но за това ще е необходимо да се проведе въздушна настъпателна операция, това е недвусмислено, тъй като високоточните ракети могат да извадят от строя отделни критични съоръжения, но не и да унищожат инфраструктурата като цяло. Необходимо е този случай да се превърне в лунната повърхност по нормален начин - чрез бомбардировки на далечна авиация с помощта на свободно падащи бомби ”, предложи Сивков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атака срещу един от най-явните символи на руския суверенитет и модернизация

    17 Юли 2023 23:59ч.

    Контратерористични действия, според мярата на престъплението, трябва да има, те са праведни. Хохлите и най вече наглосаксите, които ги използват, трябва да са наясно, че с Русия сиганските им номера, маркиращи явна елементарна завист към модернизацията и напредъка на руския свят, няма да минават. Но за целта е нужно руско втвърдяване, което ще се отрази на цивилния живот на руското гражданско общество, заварен от миналото. Въпросът е, доколко това общество е реално готово да понесе подобни ограничения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Юли 2023 2:13ч.

    един от най-явните символи на руския суверенитет и модернизация е строен от китайци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    18 Юли 2023 15:52ч.

    Сивков се върти като фурнаджийска лопата. Един път казва, че трябвало по-полека да се водят военните действия, за да не се ядосат янките и да докарат ТЯО, а сега призовава обратното. Лигавенето при война е най-лошото, което може да се прави. Шойгу отдавна е за гонене, ако не и за нещо по-съществено. Но Путин го държи. И Кримският мост, пък и Крим ще бъдат атакувани все по-нагло и успешно. А Путин щял да отговори. На кого, бре умник? И най-вече кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руският военен комисар призова за целенасочено ликвидиране на лидерите на киевския режим

    18 Юли 2023 0:05ч.

    Руският военен кореспондент Евгений Поддубни изрази днес, 17 юли, мнението, че атаките на териториите и обектите на Руската федерация, които водят до смъртта на цивилни, от въоръжените сили на Украйна ще продължат. В тази връзка военният командир призова в своя телеграм канал за целенасочено ликвидиране на лидерите на киевския режим, които стоят зад атаките. Докато има враг и неговата съпротива не е сломена, ще има и опозиция. Липсата на противодействие се осигурява от отсъствието на врага ... Докато не победим, ще има атаки. Отново говоря за необходимостта от целенасочени ликвидации по отношение на лидерите на киевския режим. На първо място, това са отговорните за терористичните актове на територията на Русия. Началници на Главно разузнавателно управление, СБУ, висши ръководни кадри, — каза Поддубни. Както EADaily съобщи , прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна Артем Дехтяренко коментира по-ранната нощна атака на Кримския мост. Според представител на киевския режим СБУ „определено ще разкрие всички подробности за памука след победата на Украйна“. В същото време Дехтяренко се позова на думите на ръководителя на СБУ Василий Малюк , който твърди, че според „традицията на войната“, нормите на международното право и анализа на оперативната обстановка „е разрешено пресичат логистичните пътища“ на врага. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/07/17/rossiyskiy-voenkor-prizval-k-tochechnoy-likvidacii-glavarey-kievskogo-rezhima

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После се обиждате на фашета

    18 Юли 2023 0:35ч.

    Фашета сте, но за разлика от хитлировите сте некадърни и неграмотни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не сме от вашите, тъй че изчезни от тъдява

    18 Юли 2023 0:49ч.

    С терористи не се преговаря, дженди. Терористите подлежат на безуговоръчна ликвидация. Като си искал да не ти се връща, да си спазвал Минските споразумения. За атаки пък спрямо цивилна инфраструктура, при условие, че всички интересуващи се виждат как руснаците водят война с бели ръкавици, няма какво изобщо да говорим. Ще изтръгваме наглеците, които не спазват правилата на нормалното човешко общежитие, като плевел на нивата. И това изобщо не е фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Юли 2023 2:41ч.

    Нерде комисар, нерде кореспондент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    18 Юли 2023 0:55ч.

    Гоуемите "гросмайстори" Путин и Лавров пак излъгани гарките. Уж договорили нещо, ама Западът не го изпълнинил. Нищо, пак ще се договорят. Този път Западът няма да ги излъже. Ако пък ги излъже, те си "запазват правото да отговорят"... жалък, смешен, безсилен е режимът на Путин. ВСИЧКО, което твърдеше западната пропаганда за гниенето на режима се оказя вярно. Няма да се очудя и ако Путин наистина е болен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Няма да се очудя"

    18 Юли 2023 1:00ч.

    Предлагам всички, включително и ти, да посмекчим малко блясъка си. Хеле пък да не казваме къде е инсталирана главата, която вмирисва целия глобален организъм. В никакъв случай не е в Москва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    18 Юли 2023 1:43ч.

    За мен и за много други вонята от Кремъл е по-страшна. По-страшна, защото повярвахме, че се ражда алтернатива, че Рим се въздига отново. Ако и да ти звучи помпозно. Оказа се, че Путин е един елементарен сатрап, а "гросмайстори" като Лавров все ги изненадват. Лично аз имам познати в Донбас и знам от втора ръка какво преживяха след 2014 г. Как вярваха горките, че е имало някакъв план, някаква истинска причина режимът на Путин да ги предаде. За какво умряха хилядите руски хора в Украйна??? Многоходовките, хитрите иронични изявления, великите речи... В момента в Русия събират дарения за дрехи на армията, по-дяволите!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кога фашистикият запад не е лъгал

    18 Юли 2023 1:52ч.

    Лъже той ,ама накрая си намира майстора от Руската мечка .И сега така ще стане ,подигравките ще се върнат като бумеранг срещу тези които ги ползват .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти плачи за

    18 Юли 2023 1:58ч.

    500 -те хиляди убити украйнски войници ,които дадоха фира и заминаха при бандера .А от 4-ти юни насам нови 30 хиляди станаха клиенти на глистите .И друго украйнското външно министерство е изготвило списъци със забегналите украйнски мъже от войната и са във държавите от европедалският съюз .Тези списъци са предостаени на посолствата на украйна във другите държави ,за да ги върнат във украйна за мобилизация и да станат пушечно месо на украйнският фронт .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    18 Юли 2023 0:59ч.

    Какво връщене към зърнената сделка? Путин вече сериозно започва да дразни собственото си население, което иска реванш за тези терористични акции, в които загиват цивилни граждани. Ако Русия продължава да преглъща такива посегателства към суверенитета си, и гражданите си, скоро ще и се наложи да изтърпи и удари, на които няма да може да отвърне. Да напомня една стара сицилианска мъдрост - колкото повече се премиряваш с обидите, без да им отвръщаш, толкова по-бързо се приближаваш към смъртта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БРИКС СИЛА!

    18 Юли 2023 1:28ч.

    1 рубла = 2 ст. 1 юан = 25 ст. 1 рупия = 2.2 ст. 1 ранд = 1 ст. 1 реал = 35 ст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли успя да измислиш?

    18 Юли 2023 1:35ч.

    Няма значение кое колко стотинки е. Важното е количеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рози

    18 Юли 2023 2:33ч.

    Хайде сега със същия хъс приравни и скандинавските валути към Българския лев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долар ще служи за изтриване на гъз

    18 Юли 2023 3:06ч.

    Бразилски реал BRL 10 3.62459, 2.75893, Китайски ренминби юан CNY 10 2.4309 4.1137 , Индийска рупия INR 100 2.12343 47.0936 ,Руска рубла * RUB няма спрямо лева Южноафрикански ранд ZAR 100 9.65451 10.3579 https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm Забележка: Валутните курсове се определят на основание чл. 12 от Валутния закон и се използват за целите, предвидени по закон. * Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ) не може да определи референтен курс на българския лев към руската рубла, който да е представителен за пазарните условия. Във връзка с това БНБ преустановява временно публикуването на курс на българския лев към руската рубла, докато пазарните условия не се нормализират. Последният курс на българския лев към руската рубла е публикуван на 1 март 2022 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоил Малевски

    18 Юли 2023 1:29ч.

    Щом пак се прибягва до подобни похвати, рашистите са отчаяни :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Юли 2023 2:43ч.

    Много символична новина , Из России ушел крупнейший иностранный производитель туалетной бумаги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много си умен

    18 Юли 2023 3:53ч.

    Напуснал е Русия и си е взел тоалетната хартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Юли 2023 3:00ч.

    друга знаменателна новост - "минздрав поддерживает ограничение продажи и перевод в предметно-количественный учет препаратов для прерывания беременности " . Или - бабьi еще нарожают.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Току що Сергей Михалков говореше по тази тема по Планета РТР

    18 Юли 2023 3:55ч.

    Гледай предаването му на запис в нета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление

    18 Юли 2023 10:48ч.

    Пълна импотентност на руското ръководство. Тази нощ - нищо ! Пуснали няколко "Шахид"-а и това е. Безнаказаност за теракта по моста ! Вече сме твърдо убедени че Путин е в договорка със Запада и водят "дирижирана война" , не война за победа на Русия. Конкретно провала на зърнената сделка е тайна цел на двете страни, за да се вдигнат цените на храните в глобален план. Адженда 2030 , ДЕПАПУЛАЦИЯ !!! Всички са "вътре" , в това число и Кремъл. Впрочем - поредният "нож в гърба" нанесе Ердоган. Подтогвя даването на турските ПВО системи С 400 на САЩ/Украйна ! https://eadaily.com/ru/news/2023/07/09/povorot-turciya-mozhet-peredat-ukraine-ili-shtatam-kuplennyy-u-rossii-triumf?utm_source=smi2&utm_term=4df3f022c20474e95bb555c28a2fb97a&utm_content=94788 По-голямо късогледство на Путин от това - да подари в ръцете на враговете си важно оръжие като С 400 , трудно може да се измисли. Това или беше малоумие, или чисто предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе и ти си тъп като свински гъз

    18 Юли 2023 11:24ч.

    Ракетите С-400 биват два вида .тези които Русия даде на ердоган са непълна модификация .Другите са със цялата електроника .Тези Русия си ги пази за себе си .Така че турция нищо не може да даде на САЩ .Освен това във договора за ракетите няма такива условия . И накрая тези факти дето ги публикуваш тук са пълни лъжи и миришешти на шизофрения .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупак

    18 Юли 2023 11:56ч.

    Ти си им "светил" на С 400 когато са ги продавали , бахти олигофрените пишете тука ! Служил ли си изобщо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗРВ

    18 Юли 2023 12:13ч.

    Американците нямат чак такова техническо проникновение, че да схванат нещо от сложната електроника и автоматика на С-400. Те такъв комплекс няма да имат никога - единственото, което могат, е най-много да го откраднат подло, както само те си умеят. Затова и ще гледат като невидели и само ще се пулят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • непълна модификация

    18 Юли 2023 11:58ч.

    И ти си непълен идиот. Но има време, дерзай да станеш пълен идиот ! Колегата горе ти е дал линк от руската преса, дали си го отворил изобщо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак да питам

    18 Юли 2023 12:50ч.

    Пак да питам, някъде в бг медиите пуснаха ли видеото на дъртия Джо как хапе (ниббл) ръчичката на литъл гърл, когато си тръгва от хелзинки и стафа на американското посолство го изпраща. Явно има яки инструкции до посолствата и оттам до местните медии, защото у нас не гъкнаха, може би защото не е гаф ами си е чиста педофилия, и се опитват да го прикрият, както и всичките му подобни "случки."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KILLER

    18 Юли 2023 13:15ч.

    НИТО ЕДИН ЖИВ САКСОНЕЦ И УКРОПИТЕК АН ЗЕМЯТА . ВСИЧКИ В АДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво представлява договор между две или повече страни?

    18 Юли 2023 14:13ч.

    ВСЯКА страна поема ангажименти и ВСЯКА страна извлича ползи. Но ... медиите на Запад пишат САМО за руските ангажименти. НИКОЙ от читателите им не е информиран за ползите за Русия от договора. Повечето от българските медии пишат както на Запад и затова под друга статия форумец питаше какви са исканията на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи