Русия уволни 115 военни, отказали да се бият в Украйна

Русия уволни 115 военни, отказали да се бият в Украйна

Руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде Франс прес. Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в кампанията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари.

Според съобщение от сряда съдебното решение гласи, че военнослужещите „самоволно са отказали да изпълнят служебна задача“ и техният иск е отхвърлен. Съдът заяви, че е проучил „необходимите документи“ и е разпитал длъжностни лица от федералната служба Росгвардия – бившите вътрешни войски, чиито сили, освен руската армия, също участват в нашествието в Украйна.

Заседанието е протекло при закрити врата, за да се избегне разкриването на военни тайни, съобщи съдът, който не уточни в коя част на Русия са разположени войниците.

Пресслужбата на съда, цитирана от Интерфакс, посочи вчера, че ищците са военнослужещи от Росгвардия, отказали да изпълнят задача, свързана със „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както я нарича Кремъл. 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    27 Май 2022 12:32ч.

    И Русия не била демократична? Война се води а обикновен гражданин се съди с държавата затова, че не е искал да се бие? Няма разстрели, няма Колима.Само им требе още една партия , като в САЩ и да си се менкат на четири години а нищо да не се променя... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славянската доброта

    27 Май 2022 12:49ч.

    и милозливост рано или късно ще изиграе лош номер на Русия!Вместо по късата процедура да ги изправят пред накаьателния взвод им позволяват на тия долни страхливци и прозападни мекерета да завеждат искове и даже да ги разглеждат!Сталин и Берия знаеха КСК да се разправят с тези отрепки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    27 Май 2022 13:03ч.

    Нищо де, Копейкин може да организира едно 115 души да ги заменят. Само от тоя форум ще излязат едно 20-30 души да се бият за Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    27 Май 2022 13:16ч.

    Тъкмо ще стигнат за формирането на един бастунен взвод "имени путина"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отказ да участват в офанзивата в Украйна

    27 Май 2022 13:09ч.

    Браво на тези солдати! Примерът им трябва да бъде последван!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    27 Май 2022 14:12ч.

    Тия 115 са тамошните майни. За тях туй родина, туй чест - да вървят на майната си. Продават се за жълти стотинки, като тукашния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БТА никога не лъже, само понякога!

    27 Май 2022 14:20ч.

    Тя, БТА е много почтена и честна информационна агенция - само дето не посочва собствения си източник. Може би СNN, дето лъжеше, че московската конна полиция бие демонстранти, които бягат около палми - а па то се оказа, че полицията била гръцка и бие демонстранти в Атина, а не в Москва! Палми в Москва - все пак интересно беше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    27 Май 2022 15:53ч.

    На теези вярваш ли им? --- Нальчикский гарнизонный военный суд в Кабардино-Балкарии признал законность досрочного увольнения 115 военнослужащих воинской части, входящей в состав Росгвардии, за отказ выполнять связанное со спецоперацией задание. Газета.Ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    27 Май 2022 15:49ч.

    Достойни момчета. Знаят, че това не е тяхна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи