Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев, няма жертви сред служителите (видео)

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев, няма жертви сред служителите (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководителят на надзорния съвет на енергийната компания "Центренерго" Андрей Гота каза пред агенция Интерфакс-Украйна, че в резултат на руския удар е била напълно разрушена триполската топлоелектрическа централа, най-голямата в Киевска област, пише руската служба на "Би Би Си".

Според Гота "всички служители, които са били на смяна по време на обстрела, са живи". Гота каза, че ударите са причинили голям пожар в турбинния цех, с който противопожарните служби в момента се борят.

Както съобщи агенция Interfax-Ukraine, "Центренерго" вече е загубила всичките си 100% от капацитета си за производство на електроенергия: на 22 март тази година руска атака напълно унищожи топлоелектрическата централа Змиевска в района на Харков, а на 25 юли 2022 г. те окупираха Углегорската ТЕЦ в района на Донецка област.

Ръководителят на областната администрация на Киев Руслан Кравченко написа в Telegram, че пожарът в "едно от енергийните съоръжения на региона" е частично потушен.

Според Кравченко енергетиците са успяли бързо да възстановят мрежата, така че жителите на региона продължават да получават електричество. Възстановено е и водоподаването.

Атаката срещу Триполската ТЕЦ беше съобщена по-рано от украински медии. Кметът на близкия град Украинка призова жителите да затворят прозорците си заради пожара.

На уебсайта на "Центренерго" се казва, че строителството на Триполската топлоелектрическа централа е започнало през 1967 г., а последният й енергиен блок е пуснат в експлоатация през 1972 г.

Триполската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области. Станцията разполагаше с четири прахообразни и два газови и нефтени енергоблока с мощност от 300 MW всеки.

Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    11 Апр 2024 13:11ч.

    На третата година от войната Лидерът най-сетне стопли, че требе да се удрят "генераторно-турбинните помещения". Образно казано досега Володя стреляше по краката най-много корема а сега вече в сърцето и главата ... Пиленца твърдят, че е взето "политическо решение" да бъдат извадени от строя и атомните централи на Украйна.Споко.Никой няма да ги обстрелва. Ще се разрушат само ОРУтата 330 кв и особено 750 кв. Без тях ще не ще персонала сам ще спрее реакторите... Иначе унищожената ТЕЦ е 1.8 гигавата . Хич не в малко.Всичките "марици" са около 3.2 гигавата. Харков и Одеса са унищожавани планомерно.В Одеса се стреля по ЖП трасето от Румъния.Целта е да се прекъсне връзката на Одеса с Буджака.Масирано тази нощ бяха ударени и газохранилищата в Западна Украйна . Засега три години вече не се пипат МОСТОВЕТЕ над Днепър.Всеки да си прави сам изводите защо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • У нас без война ги иазкарват изън строя

    11 Апр 2024 14:20ч.

    По-добри сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Апр 2024 15:19ч.

    В началото удряха по трафопостовете, но бе загуба ба ракети. Сега се сетиха да удрят централите. Целта е да се парализират влаковете. Украинските ЖП линии са 100% електрифицирани и ползват предимно електрически локомотиви. Наследство от комунизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    11 Апр 2024 13:16ч.

    Как тъй тец-ът е на 100% унищожен, пък захранването е възстановено и ток има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    11 Апр 2024 13:21ч.

    Електропреносната мрежа не е еднопосочна. Електричество идва от други електроцентрали, докато не станат твърде слаби за потреблението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да предположим

    11 Апр 2024 13:22ч.

    Захранването е възстановено и ток има, но вече не идва от точно тази централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    11 Апр 2024 13:21ч.

    След показаното във видиото е чудно как няма жертви сред служителите, но при всички случаи в сравнение с геноцида осъществяван от юдеи и кравари в Газа трябва да се признае, че Русия води този конфликт изключително премерено и с хуманност неприсъща за враговете ѝ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те не са врагове

    11 Апр 2024 13:32ч.

    А братя, ама как да го осмислят началниците. То Путин го осъзнава, защото ще трябва с тези хора - руски украинци занапред да гради нова държавност, ама... До кога ще продължи това безумство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    11 Апр 2024 14:20ч.

    по-точно украински руснаци и украински македонци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    11 Апр 2024 13:36ч.

    За сметка в матушката вода за гасене на пожари бол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж там с евтаназията на запад как напредват

    11 Апр 2024 14:22ч.

    Вода за това не ти трябва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    11 Апр 2024 14:03ч.

    Ако и да съм електричар, следното изречение се нуждае за разяснение дори на мене: ...Станцията разполагаше с четири прахообразни и два газови и нефтени енергоблока с мощност от 300 MW всеки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    11 Апр 2024 14:14ч.

    От Уики: Трипольская ТЭС имеет 4 пылеугольных и 2 газомазутных блока мощностью по 300 МВт каждый. ---- "пылеугольных" следва да се преведе на "въглищен прах"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    11 Апр 2024 14:16ч.

    Основным топливом служит донецкий антрацитовый штыб, поступающий по железной дороге и по реке к причалу станции. ---- Штыб, штиб (нем. Staub − «пыль») — производный продукт от добычи каменного угля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    11 Апр 2024 14:27ч.

    неправилен превод! А за да разбираш трябва да си енергетик, а не електричар! В БГ-то електричарите са най-незнаещите в професиите свързани с ел. енергия! Един от начините да се подава гориво е въглищата да се смелят до прах и да се впръсква в горивната камера. По-долу са писали че това е отпадъчна суровина от добива на каменни въглища. Прах и пепел имаха една и съща дума в руския .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Апр 2024 14:29ч.

    Въглищата се смилат на прах и се смесват с вода и се подават в пещите чрез форсунки в течно състояние подобно на мазута. При достигнатите температури въглищния прах направо се взривява образно казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Апр 2024 15:14ч.

    “ въглищния прах направо се взривява”. Всяка прах се взривява. В Минпроект, Драгичево се правеха опити с тези неща. Прах във въглищни мини е много опасен, защото лесно се запалва и взривява. На практика, барута е точно това: Прах (от дървени въглища), лесно запалим и бурно изгарящ. Когато е в затворено пространство се взривява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    11 Апр 2024 16:16ч.

    Именно и затова се смесва с вода за да се управлява процеса на горене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    11 Апр 2024 16:19ч.

    70-те години на миналия век поляците от Цигелски Зулцер направиха дизел на въглища но износването на цилиндрите беше много голямо а и петролната криза свърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    11 Апр 2024 18:27ч.

    "70-те години на миналия век..." - каквото може да се прави от нефт, може и от въглища. учеше се в университетите навремето. в този смисъл, до реално изчерпване на енергийните запаси е далеч. сега не знам какво учат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Апр 2024 14:24ч.

    Продължават обстрелите по цели в района на град Стрьiй където се намира голямо газохранилище и електроразпределителен център чрез който Европа подава ток за да компенсира загубите. Примечательно, что при нанесении ударов по объектам генерации электроэнергии очевидцы фиксировали множественные прилёты, как и в случае с недавним добиванием Днепрогэса. Косвенно это говорит о том, что ВКС РФ поставлена задача полностью уничтожить или критически повредить ВСЕ крупные неатомные объекты генерации на территории Украины. Твърденията на др. ЗИП за закъснение при вземането на това решение вероятно е грешно. Това е война на Русия срещу НАТО. НАТО е огромна сила икономически и военно пред която Русия е безсилна при водене на война с конвенционално оръжие. Вземането на решения за ескалация зависят не само от положението на фронта в Украйна а и на това колко полка със Сармати са въведени в бойно дежурство. Най-голямата комедия или трагедия е, че Запада държи войната да продължи да е неядрена и разчита на това (Франция и Англия), публиката може би си спомня, че месец преди да се отпочнат в Украйна петте големи ядрени сили подписаха декларация, че използването на ядрено оръжие е недопустимо и т.н. в този дух. Да ама не, писъците как Путин заплашвал да използва ядрено оръжие са на измамените западни "стратези" че руснаците няма да използват стратегическите си сили, договорите с руснаците не струват и хартията на която са написани както ни го повтаряха. Затова и САЩ постепенно се отдръпва уж поради проблеми между републиканци и демократи и ги оставя европейските пудели насаме с мечката. Да но руснаците казаха, че много бързо след гръмването на първия ТЯ заряд ще се премине към стратегическите. Колко бързо - дни, часове, минути?Кофти положение. Лично аз съм убеден, че руснаците преди да използват ТЯО могат да ударят с Авангарди без ядрена бойна глава, само от кинетичната енергия на удара разрушенията са огромни. Проблема е, че никой не знае какви са главите и това може да послужи за сигнал американците да изстрелят стратегическите си ракети. Абе наистина кофти ситуация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    11 Апр 2024 14:32ч.

    една голяма глупост си написал!! Тя е свързана с използването на ядрено оръжие! Избощо наясно ли си какво означава това и какви са последствията моментите и дълготрайните върху Европа и след това на цялото земно кълбо!??? А между другото българин ли си ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Апр 2024 15:12ч.

    На умник като Ваша милост трябва да е ясно, че при авариите в Чернобил и Фукушима се отделиха много повече радиоактивни елементи отколкото се отделят при мегатонен ядрен взрив. Според Караганов с чиито виждания безспорно сте запознати ' ядрената зима" са я измислили съвместно те (руските учени) в договорка с тях ( американските учени) за да уплашат политиците и ерхалето та да се сложи край на ядрената надпревара. Капиуш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Апр 2024 16:19ч.

    "НАТО е огромна сила икономически и военно пред която Русия е безсилна при водене на война с конвенционално оръжие." Тъй ли? Я виж ти! Интересненько. Надо проверить."Доверяй, но проверяй" - тов. Рейгън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    11 Апр 2024 16:27ч.

    thenewone 11 Апр 2024 16:19ч Ами това го каза др.Путин а не аз. И затова всички повтарят, че война с НАТО с конвенционални оръжия няма да се води а ще се пробват отначало с ТЯО и по нататък както дойде. Ваша милост трябва не само да слуша но и да помни какво е казал Лидера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    11 Апр 2024 16:33ч.

    Според руските наблюдатели френския министър на войната преди дни когато се е обадил на Шойгу е целял да се уточнят правилата на срещата в детайли- да не ги гърмят а ако ги гърмят да не е много силно и подобни. Не е ясно какво е казал Шойгу на засега сме на етапа - Ще влезем, няма да влезем, ще влезем ама по малко, дръжте ме че ще вляза и т.н. Та така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Апр 2024 20:46ч.

    Ако някой си мисли че американците ще рискуват Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго и т.н. заради Рига, Варшава, Букурещ, Варна та дори Париж и Лондон много се лъже и явно е триморец. А иначе Шойгу му казал на франсето - всички виновни за теракта в Крокус ще бъдат наказани. Надяваме се че френските служби не са замесени. След което се вдигна шум че Шойгу бил много груб в разговора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • верно си моного тъп наблюдател

    12 Апр 2024 8:44ч.

    Или си изкукала дядка, или пъпчив тийнейджър, ама пишеш редки глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Апр 2024 15:01ч.

    Май онези, които твърдят, че "пияните ватенки" са пълни некадърници, ще се окажат прави, тъй като не могат един "геноцид/етноцид" да организират като хората, щом "всички служители, които са били на смяна по време на обстрела, са живи". Явно руските пишман терористи трябва да ходят на уроци при Биби и ЦАХАЛ, за да ги научат на ноу-хау-то за извършване на истински терор и геноцид/етноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    11 Апр 2024 16:18ч.

    Ударът не е само в ТЕЦ край Киев. Същата участ сполетя и втори ТЕЦ край Харков, както и подстанция в Полтава, важна за снабдяването на Харков от други региони. Останаха доста ВЕЦ-ове, но те са очевидно второстепенни цели за сега. За утре е неясно...За сметка на това русофобът -кореспондент Репке съобщава че в 404 са изчерпани или унищожени запасите от ракети за ПВО - за Патриоти и за Ириси, както и за С-300. Може да е подвеждащо, но руснаците не спират безнаказано да млатят с ФАБ и ОДАБ където е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямам друга идея за Запада

    12 Апр 2024 8:47ч.

    Защо още не притиснат Киев за подписване примирие при руски условия !? Явно искат Украина да загуби повече военни и по-голяма територия ! Западът негласно играе за Путин ! Толкова ли са тъпи редовите украинци ? Не разбират ли че ги изиграха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи