Русия, Турция, Украйна и ООН са изготвили план за износ на зърно от украинските пристанища

Русия, Турция, Украйна и ООН са изготвили план за износ на зърно от украинските пристанища

 Русия, Турция, Украйна и ООН изготвиха пътна карта, която ще осигури функционирането на безопасен коридор за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища. Това съобщи в четвъртък Анадолската агенция, позовавайки се на дипломатически източници.

Турция провежда дипломатически контакти от известно време с цел формиране на механизъм за гарантиране на безопасната доставка на зърно от Украйна до световните пазари. В резултат на преговорите между турската страна и представители на Руската федерация, Украйна и ООН е изготвена пътна карта, която ще осигури функционалността на "Зърнения коридор" под егидата на световната организация, съобщава ТАСС.

Създаващият се център за износ на зърно в Истанбул ще регулира взаимодействието между Русия и Украйна с посредничеството на Турция в координация с ООН, съобщава Анадолската агенция. Това ще позволи износ на 20 млн. тона зърно от пристанищата на Украйна към световните пазари.

 

Коментари

 • Наблюдател

  02 Юни 2022 18:39ч.

  Нагли са тези от ЕС и НАТО. Не било възможно да се транспортира зърното ОТ Украйна, а няма проблем да се транспортират военните доставки ЗА Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Транспортирането на зърно и на военни доставки са различни неща и това касае не само политика, дипломация, ами чисто технически проблеми

  02 Юни 2022 20:16ч.

  Основните пристанища на Украйна, където се претоварват зърнени храни, сега са блокирани, освен това районът на Черно море е опасен заради руски обстрел. Други методи за транспортиране (с камиони по шосета или жп транспорт) на зърно са много по-малко ефективни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първо, в Украйна се води война, унищожава се инфраструктура, т.е. шосета, мостове, жп, петролни хранилища, петролни рафинерии. Т.е. проблеми с горивото. И това, разбира се, увеличава разходите за логистика

  02 Юни 2022 20:20ч.

  На кораб със среден капацитет, който се натоварва два-три дни, могат да се натоварят около 60 000 тона. В същото време един камион може да побере само 25 тона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Второ...

  02 Юни 2022 20:21ч.

  Транспортирането на храна по жп транспорт се усложнява и от факта, че в Украйна, както и в цялото постсъветско пространство, железопътната линия е по-широка, отколкото в Европа. Поради това товарът трябва да се претовари в нови влакове, а са необходими елеватори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това отнема поне три дни

  02 Юни 2022 20:22ч.

  Или, за претоварване в европейски вагони, или е пренареждане на колела - украинските се премахват и европейските се пренареждат. Това е основният проблем. Износът по суша е поне два пъти по-скъп. Основната причина са текущите цени на горивата, които също се повишиха заради действията на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  02 Юни 2022 20:24ч.

  В допълнение към пристанищата Одеса и Николаев, транспортът на зърно все още е възможен през пристанищата на Дунав: Измаил, Рени и Уст-Дунайск, откъдето товарът трябва да отиде в Северна Африка и Азия. Те обаче не могат да се справят с такова натоварване. Освен това практически няма жп достъп до Измаил поради постоянния обстрел от руските военни на моста през устието на Днестър в Одеска област.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има удобен и дълбок път до дунавските пристанища на Украйна, Румъния и Молдова - Сулински морски канал

  02 Юни 2022 20:27ч.

  За да се стигне до него, трябва да прекосите цяла Молдова от север на юг. Той обаче не може да се справи и с украинския товарен трафик, има ежедневно задръстване в канала от около 100 кораба. Устието на Дунав е претоварено, почти 1/3 от заседналите кораби трябва да взимат зърнени товари от украинските пристанища Измаил, Рени и Килия. А Румъния провежда не повече от пет кораба на ден по канала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  02 Юни 2022 20:28ч.

  След като зърното премине инспекцията, следващото препятствие е липсата на място за съхранение в европейските пристанища, където десетки хиляди тонове зърно трябва да бъдат поставени в пристанищните елеватори, преди да могат да бъдат натоварени на товарни кораби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юни 2022 20:43ч.

  Написали сте куп глупости. Стотици хиляди тонове оръжие е доставено на Украйна, а вие ми обяснявате за кораби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател, имате синдром "Дънинг-Крюгер"

  02 Юни 2022 20:54ч.

  Безсмислено е да се спори и обсъжда дадена тема с дилетанти и невежи със самочувствоето на безпогрешност, още повече зомбирано от рашистката пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юни 2022 21:52ч.

  До горният. Ти наистина ли си тъп? Как е отишла пшеницата до пристанището? Да не са жънали морето? Както са я превозили или ще я превозят до корабите, така могат да я превозят до Румъния, Молдова или България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAG

  02 Юни 2022 22:10ч.

  Само за уточнение към горните - само сащ и украйна си мислят, че има война. Както каза лавров, това е военна операция, ни повече, ни по-малко. И тъй като много им се иска война, може и да я получат. Въпроса е колко време ще продължи, 15-20 минути??? ЕВЕНТУАЛНО. А после?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До инспектора по зърното, изчислитела на тонажа, академик по логистика и баща на модерната дипломация:

  02 Юни 2022 22:20ч.

  Тая работа с доставката не може ли да я поеме Еконт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  03 Юни 2022 1:54ч.

  Няма претоварване. Само се сменят талигите на вагоните, което става много бързо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  03 Юни 2022 12:28ч.

  Пешо коня навремето ни достави с ж.п. вагони жито от Полша. А и двете страни имат пристанища. Та ми е едно чудно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  02 Юни 2022 18:44ч.

  Русия и Турция прихванаха инициативата. Западът затова веднага започна да се муси. ООН е хванато и то в нещо като менгемето на неумолимостите. Истината е, че предпоставки за криза няма, ако се изземе инициативата от Запада. Западът иска да изнудва със слухове и саботажи, както е свикнал. И да, удобно им беше украинският народ да умира от глад, а те нагло да обвиняват за това Путин и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юни 2022 19:31ч.

  " И да, удобно им беше украинският народ да умира от глад, а те нагло да обвиняват за това Путин и Русия." Има една такава работа. Проблемът е в разминирането. иначе Русия преди няколко дена обяви и на карта нарисува безопасните фарватери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неслучайно изп. д-р на СПП на ООН Дейвид Бийзли отбеляза, че отказът на Русия да отвори пристанища в района на Одеса е "обявяване на война срещу глобалната продоволствена сигурност и ще доведе до глад, дестабилизация и масова миграция по целия свят"

  02 Юни 2022 20:40ч.

  Украйна е световен лидер като цяло по доставки на царевица, пшеница, ечемик, слънчогледово масло. Среден обем от царевицата отива в ЕС, както и към Египет, Турция, Южна Корея. Основният потребител на царевица е Китай. 1/3 от вноса на царевица в Китай идва от Украйна.Пшеница основно е за Египет,Индонезия , Турция, Пакистан , Бангладеш. Ечемик основно за Китай, Турция и Саудитска Арабия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юни 2022 20:44ч.

  Лидер е баба ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предполагам в торенето...

  02 Юни 2022 22:12ч.

  на сайтове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недостигът на зърно ще удари света заради войната в Украйна и може да предизвика не глад, а нова "арабска пролет"

  02 Юни 2022 20:46ч.

  https://theins.ru/ekonomika/250081

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надявай се Иванчо

  02 Юни 2022 22:14ч.

  на пияни жени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин следва тактиката на рекета от 90-те

  02 Юни 2022 20:57ч.

  Първо създава проблем и след това предлага да го реши срещу награда. Цялата руска външна политика е изградена именно на такива принципи. Западът е наясно с тромавите "две хода" на Путин и затова не смята да се поддават на изнудването му. Няма да има отмяна на санкциите в замяна на деблокирането на украинските пристанища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без ербапщини

  02 Юни 2022 21:02ч.

  Като няма да има, ще гладуват, ако наистина толкова са го закъсали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът за деблокиране на доставките на украинско зърно на световния пазар все още ще зависи от два компонента – военен и дипломатически

  02 Юни 2022 21:06ч.

  От военна гледна точка Украйна скоро ще може да унищожава от стотици километри разстояние, благодарение на получените ракети Harpoon и др. ефективни оръжия руските военни кораби, които сега БЛОКИРАТ украинските пристанища, обстрелват и разрушават инфраструктурата, шосета, мостове, жп линии и така създават световен проблем с продоволствието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В дипломатическата сфера с нарастването на глобалния недостиг на храна, броят на страните, оказващи натиск върху Русия, ще расте бързо

  02 Юни 2022 21:10ч.

  Много страни от Близкия изток, вкл. Китай, Северна Африка, вкл. и така наречените уж дружествени страни, които последните седмици Лавров обикаля, както и други уязвими региони напр. в Южна Америка ще се присъединят в бъдеще към антируската коалиция и антируските санкции, за да окажат натиск върху Русия и да я принудят да реши проблема с недостига на храна, като спре РЕКЕТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юни 2022 21:13ч.

  "Първо създава проблем и след това предлага да го реши срещу награда. Цялата руска външна политика е изградена именно на такива принципи. " Претенциозни глупости, неадекватности и т.н. Изчакайте до неделя, да отворим неделното училище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #без ербапщини 02 Юни 2022 21:02ч.

  02 Юни 2022 21:16ч.

  Западър няма да гладува, а просто ще плаща по-скъпо. Но милионите изгладнели ще пометат като цунами рашистката гад и бункерите няма да спасят няколко самозаблудили се жалки рашистки "елитни" психопати, решили да изнудват света. Скоропостижно ще постъпят в "елитски" санаториум, обгрижвани до края на дните си:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  02 Юни 2022 21:37ч.

  Да, те ще ти повярват, че рашистката гад им предизвиква глада, както ти се иска на тебе. Ами няма ли да е по-лесно да се разберат, вместо да се карат, или както винаги, вие, Западът, ще вземете мерки да ги скарате?! Айде не ни вземай за будали, мизантропията си няма да скриеш зад русофобия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западащ мизантроп

  02 Юни 2022 21:39ч.

  Изнудване на света от страна на Русия няма. Изнудването е от Запада, в стремежа му всичко да контролира и да присвоява по комониалному, както винаги. С Русия винаги можеш да се разбереш, ако си добър. На силите на злото обаче им е трудно, затова бесовете трябва да бъдат накарани да излязат и да влязат в свинете, за да се самоиздавят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чул те Господ!

  02 Юни 2022 22:17ч.

  Да се сурне стадото по стръмнината. Че гадаринците отдавна изгониха Спасителя от града си, новия Содом

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юни 2022 21:22ч.

  Въобще изобщо, Украйна и сега изнася със стахановски ентусиазъм зърно. Ако искат да става по-наедро, да си разминират фарватерите в Одеса, Черноморск (бивш Иличовск, където се куми още един наш параход), щото със самолети няма да стане работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юни 2022 21:25ч.

  Обаче, йок! ЕС не дава! Ма ще гладуват не тлъстите ЕС паткани, а африканци, азиатци. Които пък на свой ред ще тръгнат да усвояват европейските ценности на място. Те в Бг няма да дойдат и аз ще наблюдавам (живот и здраве) с хладен академичен интерес (по автентичния ЗИП) процесите, явленията и другите феномени в милата ми Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юни 2022 22:25ч.

  За кои пристанища става дума? Някои вече не са в Украйна. А и Украйна има пристанище на Дунава, което не вярвам да е минирано и в него влизат и морски кораби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  03 Юни 2022 12:48ч.

  Александр Лукашенко сообщил, что с Россией прорабатывается вопрос о транзите экспортного украинского зерна через Белоруссию. Остается неизвестным, будут ли теперь отправляться на Украину белорусские железнодорожники после их интернирования после 24 февраля https://t.me/infantmilitario/77022

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи