Русия стреля предупредително срещу търговски кораб в Черно море срещу България

Русия стреля предупредително срещу търговски кораб в Черно море срещу България

Руски патрулен кораб е открил предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море, който е плавал към дунавското украинско пристанище Измаил, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Инцидентът е станал около 6:40 тази сутрин московско време с участието на "Василий Биков", който извършвал "контрол върху корабоплаването". От екипажа на "Сукра Окан" не изпълнили искането да спрат за инспекция на товара за забранени стоки и се наложило да се стреля с автоматично оръжие. След спирането на плаващия под флага на Палау морски съд руска група се прехвърлила с хеликоптер Ка-29 и след огледа той продължил, описва случилото се военното министерство.

 

Изглежда в съобщението е объркано името на кораба - в района срещу България, за който става дума, се намира SUKRU OKAN ("Шукру Окан"), произведен през 1989 г. сравнително малък кораб под флага на държавата Палау и по последни публични данни собственост на турска фирма. Същото име посочва и "Ройтерс" с допълнение, че в момента корабът се движи на север покрай българския бряг.

Системите за проследяване на съдове в реално време показват, че дестинацията му е Сулина в Румъния.

Името му е сменяно два пъти - от "Хаджъ Абдула Томпа" на "Шахън Кая" през 2014 г. и след това на "Шукру Окан".

Сулина е пристанище почти на входа за Сулинския ръкав и изобщо не е на пътя към Измаил, освен ако не се прави голямо заобикаляне през Тулча.

Какво се разбира под "забранени стоки" руската страна още не е обявила публично след като замрази участието си в зърнената сделка и на 19 юли министерство на отбраната обяви, че ще смята за военна цел всички кораби, влизащи в украински пристанища, тъй като ще ги разглежда като превозващи военни товари.

На 21 юли започнаха и руски тренировки по превземане на търговски кораби. До края на юли руското контраразузнаване съобщи за два случая на кораби, за които имало съмнения за следи от експлозиви.

"Корабите на Черноморския флот продължават патрулирането в назначените им райони", завършва днешното съобщение от руските военни.

 

Коментари

  • горд евро-гей

    13 Авг 2023 17:19ч.

    Нищо общо със България... Подвеждащо заглавие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    13 Авг 2023 20:01ч.

    Така е. Не стига, че сезонът по черноморието ни не е съвсем добър, сега хептен ще спатъхне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домашен насилник

    13 Авг 2023 17:22ч.

    На борда на кораба е имало домашно насилие. Затова е спрян от руШняците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дневник винаги манипулира

    13 Авг 2023 17:32ч.

    Морският път за украинското пристанище Измаил и за румънското пристанище Сулина е един и същ. Пътят за Измаил през Сулина и Тулча - през средния ръкав на Дунав - е съизмерим с този, който е за Сулина през северния ръкав, а може би и по-къс, и по-бърз. Достатъчно е да отворите wikimapia, за да се уверите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измислете как да ви се

    13 Авг 2023 17:34ч.

    Вдига прозореца на Москвича, бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, Калинка, Калинка, Калинка мая!

    14 Авг 2023 3:55ч.

    В саду ягода малинка, малинка мая! https://www.youtube.com/watch?v=oCc7ySI9YMw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bella Ciao

    14 Авг 2023 3:58ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=KLGY_htXtPI

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bella Ciao • Katyusha • Kalinka • Sheva - Grupa MAESTRO

    14 Авг 2023 4:03ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=UO4Sj6OyZGM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Авг 2023 17:38ч.

    Черно Море е РУСКО ЕЗЕРО! Останалите черноморски държавици колко дивизии и кораба имат за да опонират? Морската Блокада на Украйна е съвсем реална и всеки кораб който е подозрителен ще бъде претърсван от руския черноморски флот.Както през 1962г американския флот претърсваше всеки кораб за Куба! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИЩО ОБЩО

    13 Авг 2023 17:39ч.

    България какво общо има със Измаил и Сулина ? турция и румъния са комшии. Комшиите да се трепят , България да стои настрани , за да не отнесе някой ритник от бесните. А има и по лошо - някои от комшиите да отнесат части от България , Боже опази от такива бесове !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    13 Авг 2023 18:20ч.

    "за които имало съмнения за следи от експлозиви" -- май нямаше съмнения, а бяха установени следи от експлозиви. мъка ш.орошоидна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нова Покана

    13 Авг 2023 18:24ч.

    Нищо страшно. Окан ще си смени още веднъж името. Важното е, че пристига на 14 август и 89-та му била майката. Хаджъ или Шахън, Сукру или Шукра все тая. Важното е, че сега е Окан. Минало и заминало покрай България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Авг 2023 18:26ч.

    n'oubliez jamais! никой от тези майкопродавци не се кани да изпраща синовете и внуците си да умират на източния фронт за интересите на чичо сам. но без никакво колебание ще изпратят нашите деца на смърт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    13 Авг 2023 18:30ч.

    Боже мой, и тука ли вече започна да се цитира "Дневник" - рупора на либерал-фашистката пропаганда в колонията...? Като че ли не са достатъчни 99% от всички останали педии в страната на победилата мутро-соросоидна фалшификация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е излишно

    13 Авг 2023 19:05ч.

    За да се оценят истински, обективно и многостранно информиращи медии, ни се напомня, че има чисто пропагандни медии като "Дневник" и повечето са чисто пропагандни (и "подпомагани от нашите приятели").

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    13 Авг 2023 19:12ч.

    Гласове, когато цитирате чужди заглавия, уточнявайте - примерно: "заглавието според Дневник...Факти...Сега...БТА...CCN." ..и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако е вярно: поздрави за руския военен

    13 Авг 2023 19:31ч.

    кораб-черно море е руско езеро и всеки трябва да се съобразява с Руската Империя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    13 Авг 2023 19:41ч.

    Патрулният кораб "Василий Быков" е нов, на вода е спуснат през 2017. Той е част от серията стражеви кораби по проект 22160. Разполага с площадка за 12 тонни вертолети, включително и Ка-29. В 6.20 тази сутрин екипажът му закусва - блини с червен хайвер и водка "Адмирал Ушаков". В 6.45 на борда му е обявена тревога. Преминаващ наблизо товарен не реагира на сигналите да спре и бъде проверен. След няколоко предупредителни изстрели корабът спира. Към него с бордивия вертолет полита мичман Куроедов с трима матроси. На борда на спрения за проверка кораб "Сукра Окан", бивш "Хаджъ Димитра", бивш "Майор Томпсън Кая" е открита голяма пратка виетнамска водка LUA MOI. В него са открити и 20 тайландски масажистки, както и филипински танцьорки от балет "Тзонтемок". Целият товар епредназначен за пристанището в Тулча.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Авг 2023 19:43ч.

    Естествено, че е вярно.Ор месец време руския флот прави морска блокада на входа на Черно Море , югоизточно на около 70-80 морски мили от Ахтопол.Хохлите постоянно пускат дронове, но тва са съвременни руски кораби с композитни материали и модерна електроника и всички дронове се унищожават.Корабите са ударни.Имат ракети Уран и Калибър.Вторите с обсег до 2500 км и способност да носят ядрена бойна глава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво се разбира под "забранени стоки"

    13 Авг 2023 19:45ч.

    Сигурно червена капия и сушени сливи. А може и Мисирки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    13 Авг 2023 19:51ч.

    Тези дни излезе инфо, че Турция се чуди как да си прибере 14 кораба замръкнали по чужди пристанища в Черното море. Днес някакво корито се отправило и то да търси чужд пристан. Ясно е, че това е проверка за руснаците! Все пак Плесенясълият тези дни започна да прави списъци за мераклии, които да се изправят срещу руските стражи. Е, видяха! Едно корито само да посмее да пренася оръжие и ще се отправи при Свети Петър! Засега нищо екстраориданрно не се е случило. Засега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Авг 2023 20:20ч.

    Сега корабите няма да минават директно Босфора- Сулина..... а ще карат в 12-милната зона на Турция, България, Румъния..... рашките да си висят в средата на морето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма проблем да си карат

    14 Авг 2023 12:34ч.

    И като стигнат на север Делтата ? Като опрат до украински (все още) води, на къде ще продължат ? Отвори приложенията за корабоплаване в реално време. Виж каква търговска флота се е събрала там и не смеят да мръднат…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Авг 2023 20:56ч.

    Демек за чуждите кораби морето ще стане река? Нека си карат в 12 милната зона.Първо ще стане мазало, второ ще заострят вниманието на руските фуражки и щом влезат в Украйна ще бъдат избомбени.Чистият вариант за търговските кораби е да се подчинавят на заповедите на руския ЧФ.Когато е нужно ще бъдат проверявани. Официално Русия не е наложила морска блокада, както американците през 1962г.Все още.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адмиралът декларира, че всичко е под контрол

    13 Авг 2023 21:07ч.

    Няма значение как се казва или колко имена има кораба, на нас всичко ни е ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хуманист

    13 Авг 2023 21:45ч.

    На руснаците трябва да се даде възможност да избират между две алтернативи: или доставки на далекобойни противокорабни ракети за Украйна, или отваряне на Проливите за американски и други натовски кораби за неограничен престой в Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    13 Авг 2023 23:22ч.

    а като се събудиш...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според мен

    13 Авг 2023 21:54ч.

    Това е подготовка за завземане на украинското крайбрежие. Усул-усул.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РУСОФИЛ

    14 Авг 2023 3:28ч.

    Украйна е поделена. След 3 години като свърши войната ще изглежда тъй https://poli.tube/watch/Tn5MC8KHo3v3REU?lang=russian

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голем праз

    14 Авг 2023 10:18ч.

    Каквото търсили - намерили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи