Русия спря доставките на суров петрол за Полша по тръбопровода ''Дружба''

Русия спря доставките на суров петрол за Полша по тръбопровода ''Дружба''

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия е спряла да доставя петрол на Полша през нефтопровода "Дружба" в рамките на последния действащ договор. Това съобщи полският петролен гигант "Пе Ка Ен Орлен", цитиран от Франс прес.

Доставките по въпросния договор покриват около 10 процента от нуждите и полската компания уверява, че спирането няма да се отрази на клиентите.

"Целият необходим обем на доставките може да бъде гарантиран по море", заявяват от компанията.

От февруари, след изтичането на договора с руската "Роснефт", PKN Orlen продължава да получава петрол по сделка с руската петролно-газова компания "Татнефт". Както "Татнефт", така и руският петролопроводен монополист за пренос "Транснефт" не отговориха на искане на "Ройтерс" за коментар какво се случва.

Спирането на доставките идва, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Варшава и Киев тази седмица в знак на подкрепа за Украйна една година след инвазията. В петък Европейският съюз одобри десетия пакет от санкции срещу Русия.
Портфолиото от доставки на PKN Orlen сега включва петрол от Западна Африка, Средиземно море, Персийския залив и Мексиканския залив, се казва в съобщението. Освен това има договор за доставка със Saudi Aramco от 2022 г.

Доставките по море достигат до Полша през "Нафтопорт" - петролен терминал в Гданск на Балтийско море. Той може да получи 36 милиона тона петрол годишно, надвишавайки обемите, които могат да бъдат преработени от полските рафинерии, и отчасти се използва за доставка на петрол за рафинерии в Източна Германия, които са свързани с "Дружба".

"Предвид капацитета на Нафтопорт и факта, че имаме и други маршрути за внос на моторни горива, клиентите няма да почувстват никакво въздействие, докато PKN Orlen е подготвен за това от месеци", каза за "Ройтерс" Матеуш Бергер, държавен секретар, отговарящ за стратегическата енергийна инфраструктура.


Източници: БНР, Дневник

 

 

Коментари

 • Rattrack

  25 Фев 2023 16:48ч.

  Разбира се, че по море ще им излезе по-евтино. Все едно да си отрежеш тръбопровода на водата в къщи и вместо това да носиш вода с туби от няколко километри и да твърдиш колко по-евтино и по-лесно било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само 10%

  25 Фев 2023 17:24ч.

  Съмнително

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деди

  25 Фев 2023 17:44ч.

  защо чак сега ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  25 Фев 2023 18:24ч.

  Трябва да се изолира западат от евтини и достъпни суровини с произход пряко от Русия. Да ги купуват от дето щат, да купуват през Индия или Китай пак руски.Важното да им е по скъпо.Това важи естествено и за гадната насрана колония.Да се спрат доставките,заводът да се фалира и колониалните говеда да се оправят по единично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента

  25 Фев 2023 18:46ч.

  Един от най-големите доставчици на руски петрол е Малайзия. И така - нека купуваме пак руски петрол, но от Малайзия, та да ни е по-скъп ! Това не е "ембарго срещу Русия" , това е ембарго срещу нас самите европейци ! Толкова ли сме тъпи, че не виждаме как ни "работят" американците ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия спря доставките на суров петрол за Полша по тръбопровода ''Дружба''

  25 Фев 2023 18:35ч.

  Русия знае от собствен опит, че налагането на санкции вреди на този който ги налага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце????

  25 Фев 2023 19:06ч.

  Би ли ни развснил какво искаш да кажеш с тези "мъдри" мисли? Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  25 Фев 2023 20:36ч.

  Договорът е изтекъл, но за известно време тръбата е работила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dam

  25 Фев 2023 20:25ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=R_EX-VwKjng

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патриот Z

  25 Фев 2023 22:38ч.

  Стрелков В ЯРОСТИ с Послания Президента Путина. https://www.youtube.com/watch?v=l2xgPU4JcOM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи