Русия ще разположи ядрени оръжия близо до границите на Беларус с НАТО

Русия ще разположи ядрени оръжия близо до границите на Беларус с НАТО

Русия ще премести свои тактически ядрени оръжия в близост до западните граници на Беларус, съобщи руският посланик в Минск, като по този начин те ще бъдат разположени в близост до НАТО, който ход вероятно ще доведе до по-нататъшна ескалация на противопоставянето на Москва със Запада, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че на 26 март руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Двете съседни държави официално са част от "съюзна държава" и от години водят преговори за по-нататъшна интеграция - процес, който се ускори, след като Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна миналата година.

Оръжията "ще бъдат преместени на западната граница на нашата съюзна държава, което ще увеличи възможностите за гарантиране на сигурност", заяви руският посланик в Беларус Борис Гризлов по беларуската държавна телевизия.

"Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и Съединените щати."

Гризлов не уточни къде ще бъдат разположени оръжията, но потвърди, че ще бъде завършено съоръжение за съхранение, както беше наредено от Путин, до 1 юли и след това ще бъде преместено в западната част на Беларус.

Беларус граничи на север с Литва и Латвия и на запад с Полша, които са част от източния фланг на НАТО, който е подсилен с допълнителни войски и военно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ и другите съюзници на Киев заявиха, че са загрижени за възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус, като президентът Джо Байдън заяви, че това е "обезпокоително".

Президентът Александър Лукашенко заяви в петък, че Беларус също ще позволи на Русия да разположи на нейна територия и междуконтинентални ядрени ракети, ако е необходимо.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Малка корекция

  03 Апр 2023 9:08ч.

  Бих искал да помоля уважаемата редакция и уважаените форумци да спрат да употребяват абревиатурата "НАТО", която на български не означава нищо и да започнат да ползват абревиатурата на правилния превод, а именно: САДО (Северно Атлантическа Договорна Организация).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  03 Апр 2023 10:36ч.

  На коя руска граница има ядрено оръжие на НАТО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На всяка.

  03 Апр 2023 10:43ч.

  Границы России нигде не заканчиваются.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руското ядрено оръжие е

  03 Апр 2023 10:40ч.

  единственият гарант за стабилен и траен световен мир. Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи