Русия с предупреждение за котвени мини в наши води до 10 дни

Русия с предупреждение за котвени мини в наши води до 10 дни

Турция забрани риболова между България и Кефкен, след като намери втора мина

 

Руското министерство на отбраната излезе с официално предупреждение, че с влошаването на времето в северната част на Черно море остава заплахата от отнасяне на счупени котвени мини на украинската армия. Те могат да достигнат до териториалните води на Румъния за четири дни, а до България - за десет дни, се казва в съобщението.

Турция пък е забранила нощния риболов в Черно море, след като в района на Босфора днес бе забелязана и обезвредена мина руско производство, съобщиха турски медии. Решението е било обявено от министерството на земеделието и горите, съобщава новинарският сайт Ен сон хабер.

"С оглед безопасността на живота и имуществото на нашия народ, считано от днес (26 март 2022 г.) до второ нареждане е спрян всякакъв риболов, включително с малки лодки, във водите на Черно море между България и Кефкен от залез до изгрев", обяви министерството, съобщава БНТ.

Преди десет дни Русия предупреди, че мините, разположени от украинските сили в Черно море след руското нахлуване в Украйна, има опасност да дрейфуват чак до Босфорския проток и дори до Средиземно море, предаде Франс прес.

"След началото на руската специална военна операция (на 24 февруари) украинските военноморски сили поставиха минни заграждения на подстъпите към пристанища Одеса, Очаков, Черноморск и Южни", заяви тогава в комюнике руската Федерална служба за сигурност (ФСС), според която мините са стари, произведени "през първата половина на 20-и век".

Бурите вече предизвикват скъсвания на кабелите, с които мините са прикрепени към котвите си, отбеляза ФСС.

Вчера плаваща мина, забелязана в района на Босфора, бе обезвредена от турски сапьори, след като бе забелязана от рибари в района на истанбулския квартал Саръйер. По-късно друг обект, подобен на мина, бе намерен - изхвърлен на брега на град Чаршамба в черноморския окръг Самсун. Екипи на жандармерията установиха в този случай, че обектът няма експлозивни свойства. Турски екипи обезвредиха плаваща мина край Босфора. Това стана дни след предупреждението за мини, повлечени от морските вълни на брега в Одеса. Дали откритата мина е част от тях, все още не е ясно.

Според българските военноморски експерти - евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни. От Щаба на Военноморските сили, както и Министерството на отбраната са отказали на този етап да коментират пред БНТ по темата. 

Преди дни командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че са взети всички мерки да се реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

От "Морска администрация" пък успокоиха, че мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега. Рибарите също бяха предупредени да внимават и да подадат сигнал, ако забележат съмнителен обект в морето. Създадени са специални групи, които са в постоянна готовност да врязват на място откритите мини, тъй това е начинът те да бъдат обезвредени.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • братът на Иван Георгиев от Попово

    27 Март 2022 10:22ч.

    "обезвредена мина руско производство". По-скоро съветско, от миналия век, но така по-слабо ще се плюне срещу Русия, а някой недобросъвестен дори може да си помисли, че Украйна има нещо общо с тия мини и руското предупреждение съвсем не е било фейк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чувства се любовта към Русия, която расте и расте с всеки убит украинец, мъртва майка и разкъсано дете

    27 Март 2022 11:07ч.

    Русия ни била ПРЕДУПРЕДИЛА. Загрижена за нас. Виновни са украинците. Ако не съществуваха изобщо, ако поне се бяха предали покорно на братята си освободители, мини нямаше да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Март 2022 11:54ч.

    Обикновенно някакво обединение придобива военна сила.След това в битки се доказва и става държава.Тук имаме №404.Грешка софтуерна.Създадена държава ама армия няма,После се гради армия.Резултата е този т.е самоизтребване.Естествено и на съседите.А щяха и атмно оръжие да им дадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    27 Март 2022 12:13ч.

    Почти толкова чудовищен като руската агресия срещу Русия е фактът, че някои субекти с българско ЕГН, но с небългарски същност подкрепят тая агресия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Март 2022 12:24ч.

    Каква агресия ? Най-обикновена война на една велика сила срещу по-слаба държава. Като войните на САЩ срещу Ирак и Югославия ! Това са студените факти. Да не говорим, че Русия засега "пипа меко"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    27 Март 2022 13:27ч.

    Тия глупости за това, че Русия била някаква велика сила ги плещеха Вацев и Ивчо Христов, който в момента са се скрили като мишки, а иначе преди войната по цял ден обикаляха медиите да пропагандират Русия на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Март 2022 13:35ч.

    Русия всъщност е свръхсила. Това се доказва от факта, че Кремъл бие пред очите на целия свят един западен съюзник, като Украйна а западняците само гълтат сополи.... Що Запада не се намеси военно и да помогне на Украйна ? Щото го е шубе и е малко хленчещо момиченце..... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    27 Март 2022 16:39ч.

    Зипе, защо се изхвърляш като такова на онакова? Ти можеш да си плещиш каквото искаш, но горната мина на снимката е лично насочена срещу мене! Не виждаш ли, че на единия от роговете е надянат военен армиран презерватив с подсилена конструкция? Това го приемам като лично предизвикателство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи