Русия с апел към срещата на НАТО във Вилнюс - да се фокусира върху сигурността на АЕЦ "Запорожие"

Русия с апел към срещата на НАТО във Вилнюс - да се фокусира върху сигурността на АЕЦ "Запорожие"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Участниците в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли би трябва да обърнат основно внимание на темата за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, заяви в канала си в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова коментира изказване на украинския заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, че са минали "273 дни, откакто е бил нанесен първият удар по Кримския мост, за да се наруши логистиката на руснаците".

"Терористичният режим", както Захарова определя властите в Киев, изпълнява според нея плана си, като нанася системно щети по Запорожската АЕЦ.

"Срещата на върха на НАТО трябва да се съсредоточи именно върху тази тема. В края на краищата, в зоната на пряко поражение ще се окажат мнозинството от членовете на Алианса", отбеляза говорителката на руското външно министерство, цитирана от БТА.

В навечерието на посещение на ръководителя на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в Русия на 23 юни украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва че подготвя атака срещу АЕЦ-а. Той уведоми за това Бразилия, Индия, Китай, САЩ, както и страните от Европа, Близкия изток и Африка.

Прессекретарят на руския президент Путин - Дмитрий Песков - определи казаното от Зеленски като поредната лъжа. Според Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на компания "Росенергоатом", изявленията на украинския лидер може да са знак, че Киев подготвя терористичен акт или удар по АЕЦ, за да въвлече НАТО в украинския конфликт.

На 23 юни руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че Москва е изключително разтревожена от все по-честите твърдения на Киев, който твърди, че Русия е минирала атомната електроцентрала. Той отбеляза, че мисията на МААЕ, която неотдавна посети централата, е видяла абсурдността на подобни твърдения.

Лидерите от НАТО ще се срещнат в литовската столица Вилнюс, за да обсъдят широк кръг въпроси - от разногласията сред членовете на Алианса за Украйна. през увеличаването на запасите от боеприпаси, до присъединяването на Швеция към него - и да направят преглед на отбранителни планове за пръв път от десетилетия, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че Вилнюс се намира на около 1000 километра от Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в планове за атака срещу централата, която се намира на контролирана от Русия територия в украинската Запорожка област, близо до фронтовата линия. Зеленски от дни предупреждава за сериозна заплаха за централата, като наскоро каза, че руските сили са минирали покривите на няколко реактора.

Експертите на МААЕ, намиращи се в централата, казаха, че досега не са забелязали никакви свидетелства за наличието на мини или експлозиви в централата, но се нуждаят от по-неограничен достъп, за да бъдат сигурни.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Миме

    09 Юли 2023 19:55ч.

    Вече Манхатънски кръчми няма да помиришеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна има интерес да се засегне сама от радиоактивно замърсяване

    09 Юли 2023 20:49ч.

    Нещо, което Русия, която срива градовете и, никога не би направила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    09 Юли 2023 21:45ч.

    Украинците са ментално увредена нация. Още преди войната имаше публикуван манифест на персонала на ЗАЕС в който те декларираха готовността си да взривят и шестте реактора стига да получат заповед от Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи