Русия разширява зоната за евакуация в Херсонска област в Украйна

Русия разширява зоната за евакуация в Херсонска област в Украйна

Назначеният от Москва управител на Херсонска област (първият вляво) разшири зоната за евакуиране на цивилни от областта поради, както той твърди, опасност украинските сили да атакуват язовира в Каховка и да наводнят района. Снимка: АП.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Назначените от Русия управляващи на южната Херсонска област в Украйна обявиха, че разширяват зоната за евакуация от река Днепър, повтаряйки твърденията си, които Киев отхвърля, че Украйна може би се готви да атакува язовира в Каховка и да наводни региона, съобщи Ройтерс.

В публикация в "Teлеграм" Владимир Салдо - подкрепяният от Русия ръководител на областта, частично окупирана от руските сили, заяви, че разширява района, обхванат от заповедта за евакуация на цивилните граждани с още 15 км, което включва още седем селища.

"Поради риска украинският режим да използва забранени методи за водене на война и във връзка с информация, че Киев подготвя масиран ракетен удар по водноелектрическата централа в Каховка, съществува непосредствена опасност Херсонска област да бъде наводнена, което ще доведе до смъртта на много цивилни, до унищожаването на инфраструктура и до хуманитарна катастрофа", заяви Салдо във видеосъобщение.

"Предвид ситуацията, реших да разширя зоната за евакуация с 15 километра от Днепър... Решението ще направи възможно създаването на многопластова защита с цел отблъскване на украинските атаки и защита на цивилното население".

Киев отрича да планира атака срещу язовира в Каховка, което би довело до изпускане на огромно количество вода и наводняване на градове и села, някои от които руските войски превзеха в началото на войната.

Украйна заяви, че многократните руски твърдения, че Украйна се готви да атакува язовира, който регулира доставките на вода за анексирания Кримски полуостров и Запорожката атомна електроцентрала, всъщност са признак, че самата Русия обмисля да организира нападение на обектите, за което впоследствие да обвини Киев и западните му поддръжници.

Русия евакуира десетки хиляди цивилни граждани от западния бряг на река Днепър през последните седмици заради напредващата украинска контраофанзива. Назначените от Москва официални лица предлагат на гражданите еднократни плащания в размер на 100 000 рубли (1628 долара), за да напуснат, а Русия им осигурява жилища в други райони на Русия, каза Салдо.

До момента от разположените на десния бряг на Днепър територии на Херсонска област са евакуирани около 70 000 жители, заяви пред телевизионния канал "Соловьов лайв" Салдо, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • бай Дрън

    01 Ное 2022 13:07ч.

    Абе дебили,още ли не сте разбрали,че Херсонска област вече не е в Усрайна !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, рубладжийски

    01 Ное 2022 13:37ч.

    ти в паралелната реалност ли живееш ? В статия се говори, че орките на Путин се изсулват от Херсон, той за Херсонска област мечтае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе ,Центович,

    01 Ное 2022 15:20ч.

    Изсулват се от Херсон както Крум от Плиска.. После знаеш какво следва, нале..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    01 Ное 2022 16:48ч.

    Херсонска област не е Украйна. Нали уважаваме правото на самоопределение ? Там наскоро се самоопределиха доста категорично (87 % "за").

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    01 Ное 2022 17:06ч.

    87% "за" под дулата на калашниците, които разнасят урните по къщите.......А КОЛО местни жители депортираха "доброволно" в сибир за да в "безопасност"???? Само децата са над 25 000, които ще бъдат настанени в суворовски училища и КАКВИ ще станат след това "обучение"? А петоколонник, ще отговориш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бе Симо

    01 Ное 2022 17:11ч.

    Ти да не би да си бил там, че да го представяш като неотменима истина.. Бахтън от промити мозъци на първоколонници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше международни наблюдатели

    01 Ное 2022 17:21ч.

    Включително и от България. Защо българинът си мълчи? Или някой не му дава да говори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно ли, бе рубладжийски ?

    01 Ное 2022 18:41ч.

    Най-обикновен руски фашизъм е тая анексия през референдум. Съчетана с етническо прочистване, което не е правено в Европа от югославската война, а преди това от Хитлер и Сталин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкаджия

    01 Ное 2022 18:42ч.

    беше твоя наблюдател, от партийката на Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    01 Ное 2022 17:23ч.

    Язовирната стена е и път.Единствения оцелял по който се снабдяват руските войски в Херсон.Под непрекъснат обстрел е.Но има и ешолонирана ПВО.От 100ракети се промушват единици.За да го съборят ВСУ трябва да концентрират Химърсите.Русия това и чака.Има я и обратната логика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    01 Ное 2022 17:29ч.

    При масирана атака от ВСУ руснаците сами взривяват язовира.И всичко де е в зоната на разлива ще бъде пометено.Или от вълната или после от артилерия и авияция.Чувал съм че подони сметки има и за Ю.България.Над Киев също има огромно водохранилище.Най лесният начин да бъде превзет е да бъде взривено.Но жертвите в Киев ще са 10ки хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    01 Ное 2022 18:10ч.

    Е,съвсем друго демократично,политкоректно и поощрявано от цивилизования Запад щеше да бъде акоруските войски се криеха зад цивилните граждани - нещо,многократно демонстрирано от укронацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът е

    01 Ное 2022 18:43ч.

    защо втората уж армия в света бяга позорно ? това е въпросът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорът е логичен

    02 Ное 2022 12:31ч.

    Защото следва тактиката на Крум Страшни.. Прикотква украинците в чувал и после бавно и методично ги утилизира.. Други въпроси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи