Русия разпуска координационния център за зърно в Истанбул и отменя гаранциите за сигурност на товарните кораби

Русия разпуска координационния център за зърно в Истанбул и отменя гаранциите за сигурност на товарните кораби

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия съобщи на Турция, че разпуска координационния център в Истанбул и отменя гаранциите за сигурност на товарните кораби след излизането на Москва от знаменателното споразумение за разрешаване на износа на зърно от Украйна, предаде АФП.

"Изпълнението на споразуменията за зърно е прекратено", заяви външното министерство, след като руският първи дипломат Сергей Лавров разговаря с турския си колега Хакан Фидан. Излизането на Москва от сделката означава "разпускане на Съвместния координационен център в Истанбул" и отмяна на "гаранциите за безопасно корабоплаване", наред с други условия, се казва в изявлението на министерството.

Оттеглянето на споразумението за зърно предполага "оттегляне на гаранциите за сигурност" за износа на украинско зърно в Черно море, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Това конкретно означава… и възстановяване на временна опасна зона в северозападната част на Черно море“, добави той.

Днес Кремъл обвини Киев, че използва морския коридор, досега предназначен за износ на украинско зърно, за военни цели, часове след като Русия се оттегли от ключовото споразумение за храните, предава БГНЕС. 

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • баба мара

    18 Юли 2023 21:19ч.

    краино време е всички да бъдат сложени на мястото им една години русия ги изчака да се наиграят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо Маро,

    18 Юли 2023 23:07ч.

    Подготви се да изпратиш в историята Русия така, както изпрати СССР. Ще си поплачеш малко, но ще ти мене, когато се влюбиш в новата Московска република. След 30 г. децата и внуците ти ще стискат палци на Московската република, нападнала Екатерининбургската. И така, докато един ден някой от наследниците ти отиде на п

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поход в Урал -

    18 Юли 2023 23:07ч.

    на финландско-китайската граница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо Маро, 18 Юли 2023 20:07ч.

    18 Юли 2023 23:20ч.

    Хайде стига споделя мокри мечти. Не копай гроб другиму, ами се заемай в обратните западни резби, защото няма бъдеще на хомо сапиенс-а при тях - всичкото им дебилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първият ден без зърнена сделка: Росселхознадзор забави партида турски плодове

    19 Юли 2023 0:42ч.

    През изминалата седмица специалисти от Южната междурегионална дирекция на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор са открили карантинен обект за Руската федерация в шест партиди пресни плодове от Турция на ГКПП Новоросийск по време на карантинен фитосанитарен контрол, пресслужбата на Росселхознадзор съобщава днес, 18 юли. В две партиди нектарини с тегло 30,3 тона, в две партиди праскови с тегло 27 тона, партида кайсии с тегло 22,5 тона и партида грозде с тегло 20,5 тона е открита средиземноморска плодова муха. Наличието и жизнеспособността на карантинния обект се потвърждава от заключенията за карантинния фитосанитарен статус на регулираните продукти на Южния клон на Федералната държавна бюджетна институция "VNIIKR". В съответствие с правилата и разпоредбите за осигуряване на карантина на растенията, за да се предотврати разпространението на карантинен обект на територията на Руската федерация, не се допуска внос на заразени плодове, информира ведомството. Както отбелязва EADaily , въпреки интензивността на военните действия в зоната на специалната операция на Русия, сделката за зърно с участието на Турция, която Москва прекрати миналия понеделник, беше многократно удължена. Последният път беше преди втория тур на президентските избори в Турция, който се проведе на 28 май. Според наблюдатели това е направено умишлено като руски жест на помощ към турския лидер Реджеп Тайип Ердоган . След това обаче преизбраният президент на съседната държава на Черно море направи две много неприятелски стъпки към Русия. Първо, по време на посещението на Володимир Зеленски на 7 юли той се съгласи да предаде на режима в Киев група от командири на забранената в Русия организация „Азов“.* , което беше грубо нарушение на постигнатите по-рано договорености. Тогава, в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс (11-12 юли), Ердоган оттегли възраженията си срещу приемането на Швеция в Северноатлантическия алианс. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/07/18/pervyy-den-bez-zernovoy-sdelki-rosselhoznadzor-zaderzhal-partiyu-tureckih-fruktov

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Султанът Ердоганът

    19 Юли 2023 11:01ч.

    Край , Путин загуби привилегията да коленичи и целува смирено не само благословенната ми султанска ръка но и мазолестият ми крак .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи