Русия разпространи писмо в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН за обстрела на Донецк с ракета "Точка-У"

Русия разпространи писмо в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН за обстрела на Донецк с ракета "Точка-У"

Ракетните системи "Точка-У" не са на въоръжение в руската армия, се казва в писмото от постоянната мисия на Русия в световната организация, съобщава ТАСС.

В сряда Русия разпространи в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН писмо и материали за обстрела на  Донецк на 14 март с ракета "Точка-У". Това се казва в съобщението на руското постоянно представителство към световната организация.

„Около 11:30 ч. на 14 март московско време ракета „Точка-У“ с касетъчна бойна глава беше изстреляна по жилищен район в центъра на града от територия, контролирана от режима в Киев“, се казва в текста.

Това нападение, подчертава писмото, се разглежда като „нарушение от режима в Киев на основната норма на международното хуманитарно право, залегнала в член 48 от Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 г. и относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти [Протокол I] от 8 юни 1977 г. Международното хуманитарно право, посочва руската мисия, ясно определя кои атаки се считат за непропорционални: в съответствие с параграф 5, буква б) от член 51 от Протокола, това са атаки, „от които може да се очаква да причинят инцидентна смърт, нараняване на цивилни, щети на цивилни обекти ( ..)".

„В този жилищен квартал на Донецк нямаше военни съоръжения, така че не можеше да има никакво „очаквано военно предимство“ за украинските въоръжени сили от това варварско нападение“, подчертава руското постоянно представителство в ООН. „Това обстоятелство, избраното време на атаката (по обяд) и мястото, както и вида на оръжието – тактическа ракета с касетъчна бойна глава – ясно показват, че основната цел е било цивилното население. Задачата е била да се нанесат колкото се може повече щети на цивилните."

Този обстрел от въоръжените сили на Украйна е „не само сериозно нарушение на международното хуманитарно право, но се счита и за терористичен акт и военно престъпление срещу цивилното население“, твърдят от руската страна.

„Като се има предвид репутацията на режима в Киев, насърчаващ фалшиви обвинения и фалшиви доказателства, трябва да се отбележи, че "Точка-У" не е на въоръжение в руските въоръжени сили“, се казва още в писмото от постоянната мисия на Русия в ООН.

 

 

Коментари

  • Ами война е. Двете страни си избиват взаимно мирното население, русия повече избива, понеже е по-могъща, украйна по-малко, колкото сили са и останали.

    17 Март 2022 9:50ч.

    Значи в Съвета за сигурност трябва да се внесат всички ракети и от двете страни, за да е по-справедливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TAСС e упълномощена да заяви

    17 Март 2022 10:42ч.

    Първата страница на вестник STAMPA е пример за особен цинизъм, след като представи снимка на жителите на Донецк, убити след удара на ракетата „Точка-У“, КАТО СНИМКА ОТ КИЕВ !!! Това е доказателство, че главното "оръжие" на запада е лъжливата информацията която е горивото на демокрацията !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z“ като „Заканчиваем войны“

    17 Март 2022 10:43ч.

    Живеем в свят, измислен от западните медии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На този фон продължава неизвестността около бомбардирания театър в Мариупол.

    17 Март 2022 10:04ч.

    На този фон продължава неизвестността около бомбардирания театър в Мариупол. Засега се знае само, че в убежището в сградата са се криели стотици хора, останали без покрив след обсадата на града. Надеждата е, че те са оцелели в подземията. Остава въпросът как хората ще бъдат отведени от театъра заради разрушенията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В западната сфера на лъжите така се говори,

    18 Март 2022 1:13ч.

    че театърът в Мариупол уж бил бомбардиран. Реалността е, че е бил предварително миниран с експлозиви от нацистите на "Азов" и взривен за да бъде обвинена Русия. След всеки превзет жилищен блок бойците на ДНР евакуирват жителите - жени, деца, мъже, - а укро-нацистите ги държат за заложници и жив щит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Операция «Ы»

    17 Март 2022 10:07ч.

    Очаква се броят на загиналите от бомбардирания театър в Мариопул да са стотици. Все още няма официална информация за жертвите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kim Pu Tin

    17 Март 2022 10:17ч.

    На лъжата краката са руски. Путин изби над 400 човека в жилищни сгради в Русия, за да си оправдае войната в Чечения. А руските баби винаги са готови да народят още за пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батюшка Цар

    17 Март 2022 10:58ч.

    МАЙ АКЪЛА ЩЕ ТИ ДОЙДЕ, КОГАТО СТАНЕШ С ЕДНА ГЛАВА ПО – НИСЪК !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    18 Март 2022 2:47ч.

    Той завърши войната в Чечня, построиха им столицы в и всички са доволни, както и в Украина се опитва.И много интересной факти излизат в Украина. Не успеха да уничтожат документите и още ще излезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росмордорнадзор

    17 Март 2022 10:49ч.

    Заповяда блокиране на ББС като екстремистка организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коварен удар на американския империализъм по руския президент.

    17 Март 2022 11:36ч.

    Заради войната в Украйна американската биофармацевтична компания AbbVie спря доставката на ботокс и филъри за Руската федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и техните като нашите

    17 Март 2022 11:59ч.

    Хиляди италианци са подписали писмо до президента на Русия Владимир Путин, с което се извиняват за шайката сервилни на САЩ негодници, окупирали управлението на страната им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ми сра в гащите?

    17 Март 2022 12:07ч.

    Кремълските Убийци викат,дръжте убийците. Руската кремълска наглост е необятна като космическото пространство.Абе кремълските военнопрестъпници още ли не са ги изхвърлили от всички международни организации.Нали със терористи,не се договаря.Ами вече в Украйна,освен руски терористи има и сирийски и чеченски такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо учудващо

    17 Март 2022 12:11ч.

    Показната ти злобица издава само едно - пълно безсилие по всички фронтове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    18 Март 2022 3:11ч.

    Русия сама излиза от всички организации, Европа ще занине сега. Повечето конкуренти заминаха и сега почва бизнеса. Всеки ден добра новина за Русия!!!!!Сега ще изгонят нацистите от Украина(кои-то 8 години бомбардировали ДНР и ЛНР) и ще живём как то преди. А сколько изненади излизат сега, какво искаха да направил Киев с своите лаборатории)))) Поддържам Путин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пу Тин

    17 Март 2022 12:28ч.

    Говорителят на Путин Дмитрий Песков твърди: „Ние не сме обстрелвали театъра в Мариупол!“ Да твърдиш това, при положение, че има десетки снимки на бомбардирането, е грешка. На снимките се вижда дори, че на сградата има надписи „Деца“! Грешка с лоши последици, само една от които е недоверие на света към посланията от Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ------------

    17 Март 2022 12:30ч.

    Подобен е примерът с руския външен министър Лавров, който след първите часове на преговори в Турция заяви пред журналисти от цял свят: „Няма война в Украйна. Не сме я нападали“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъко моя, седероуродлива

    17 Март 2022 12:33ч.

    Сградата е била минирана от "Азов" и взривът задействан дистанционно. Днес източници съобщават, че хората от подвалите са останали невредими и сутринта са започнали да напускат убежището. Партенката на амероционистите и техните слуги отново не мина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • информационната война - войната на лъжата

    17 Март 2022 12:38ч.

    Няма и една новина, излизаща от укроинформ, която да не е вече банален фейк. Всичкият син тролетариат злобеещо преживява и се пали за сметка на фалшивия свят на фейковете, които му дават все още някаква надеждица - https://vz.ru/politics/2022/3/17/1149003.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    17 Март 2022 12:53ч.

    Донецк чий град е, че Русия поставя тоя въпрос ? И всичко това при положение, че е нападнала по най-долния начин Украйна. Това не е държава, която трябва да има представител в съвета за сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди в Съвета за сигурност

    17 Март 2022 13:54ч.

    и ги напляскай тия лоши руснаци, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    17 Март 2022 14:24ч.

    Това е единствената международна организация в която Русия все още участва. Да видим докога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците сами са се избили в Мариупол както навални сам си намаза гащите с новичок

    17 Март 2022 13:30ч.

    От злоба. Затова ще лежи 15 години в строг тъмничен затвор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    18 Март 2022 3:33ч.

    Когато Русия поиска от Германия доказательство за Новичок, Германците нищо не отговорили и нищо не са доказали.А за Мариупол знаем какао е станало,хората расказват които живёт там. Украински Нацисти като бягаха от Ручка атака, просто гръмнаха по театъра и как-то винаги-Путин е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Март 2022 15:04ч.

    ООН няма да помогне! Русия трябва да ги накаже. Харков е превзет, зачиства се, Киев също се прочиства! Биолабораториите се унищожават! Азов е напълно обкръжен. А обкръжената донецка групировка има 5 часа да се предаде, след което се задействат тежките оръжия! Танкови колони се насочват на запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    18 Март 2022 3:38ч.

    Никой няма да им помогне. Кой ще иска да умира?Ако почн трета Световна, Никой няма да остане.И за какво да помага на бандити?8 години бомбардировали Донецк, сега Донецк помоли Путин да помог не и Путин помага, какви проблеми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи