Русия приветства готовността на Китай да помогне за разрешаване на кризата в Украйна

Русия приветства готовността на Китай да помогне за разрешаване на кризата в Украйна

Москва е благодарна на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в разрешаването на кризата, заявява руският президент Владимир Путин в статия за китайския в. "Женмин жибао" в навечерието на тридневното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия, което започва днес. 

Путин пише, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на останалите за "сериозен диалог с отчитане на реалностите", съобщава ТАСС.

В статията си руският президент отново повтаря тезата си, че Западът е разпалил конфликта в Украйна в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред. От друга страна, пише Путин, Русия и Китай "последователно се обявяват за създаването на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви "правила", обслужващи нуждите на "златния милиард".

Руският президент заявява, че НАТО грубо нарушава принципа за неделимостта на сигурността. "Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и направо опасни действия, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност", пише Путин в нова косвена заплаха за възможността от употреба на ядрени оръжия.

Путин определя руско-китайските отношения като "крайъгълен камък" на регионалната и на глобалната стабилност и като образец за хармонично сътрудничество между големи държави.

В статията си той прави прогнозата, че стокообменът между Русия и Китай още тази година може да надхвърли 200 млрд. долара. Освен това, пише Путин, делът на разплащанията в национални валути нараства, което прави двете страни "по-суверенни".

Руският президент определя газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ в Китай като "сделката на века". Той посочва, че нараства износът на руски нефт и въглища за Китай. Като други сфери на успешно сътрудничество Путин споменава строителството на енергийни мощности в Китай с участието на руски специалисти, съвместните проекти в индустрията и селското стопанство, развитието на нови технологии и сътрудничеството в космоса.

Руския президент определя Си Цзинпин като "добър стар приятел", с когото го свързват "най-топли отношения".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • йосарян

  20 Март 2023 8:08ч.

  "основан на международното право, а не на някакви "правила" -- разочарован съм! както писах другаде, ние, носитлите на ценности, си искаме правилата. нашите правила! какво право, какъв парад в берлин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  20 Март 2023 9:54ч.

  Като приветства да си изтегля орките от Украйна, в китайския план няма и ред за продължаване на войната и анексия на територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копелейкин,

  20 Март 2023 10:10ч.

  тъп сюртук козешки, що си не шибнеш камшика накъмто днес, капитал, дневник или друг седесарски парцал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин е умна партизанска глава

  20 Март 2023 10:12ч.

  Ковпак настоява само за един възможен ред - политиката на ФАЩ за ред-уване на международен рекет с вътрешно изнудване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато продължава...

  20 Март 2023 11:35ч.

  Путиновата мекушавост, гънене пред сатанистите и жални жалби за мир, нищо добро не чака нито Русия, нито Света ! Е, пример от завчера ! Обявяват президента на страна от СС на ООН и първа ядрена сила в света за "арестуване", а от Москва - НИЩО !!! Няколко полу-официални коментара и толкова. Трябваше моментално да се скъсат дип-отношенията с Холандия ! Холандският посланник да се задържи за разпит ! Членовете на т.н. МНС - да се изброят поименно и да им се обяви заповед за арест от Руските правни органи, самият " Съд" незабавно да се обяви за ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ !!! Какво от това направи Кремъл ? Нищо ! Мън - мън - мън - мън... А руските медии подготвят публиката за ...Голямото Украинско Настъпление ! Баси... Не война, а договорняк !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  20 Март 2023 11:41ч.

  Май написаното от теб е истина. Съгласен съм с мерките, които трябваше да се предприемат от Кремъл. Дано имат други скрити козове, но се съмнявам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дай си и другата буза

  20 Март 2023 11:49ч.

  Много старозаветно предлагаш да действат от Кремъл. Там са новозаветници, но това не означава, че няма да си свършат работата, при това по свръхчудесен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не означава, че няма да си свършат работата...

  20 Март 2023 12:17ч.

  КОГА ??? Втора година върви най-голямата война в Европа от ВСВ насам. Русия е в глуха отбрана. Руските военни се бият с вързани от Кремъл ръце ! Половината от завзетите територии след 24-ти февруари 2022 бяха ОТСТЪПЕНИ ОБРАТНО на бандеровците ! Подчертавам - КРОТКО ОТСТЪПЕНИ , а не с боеве и сражения ! Мобилизираните 300 000 в Русия така и не са на фронта, чакат ! Какво чакат ??? Американците да навлезат към Смоленск и да удрят Москва ? Дали знаете какво е днес и сега в Брянска и Белгородска област на Руската Федерация ! ? (не бивша Украина, а "Старата Русия" ) - леш ! Шосета са застинали полумъртви ! Хората не смеят да се придвижват под страх от украински ракетни атаки ! Непрекъснато нахлуват укро-диверсантски групи ! Непрекъснато има убити и раненеи цивилни руснаци, саботажи ! Урките пускат с дронове мини и експлозиви ! Пускат дори дронове като детски играчки, и като ги вземе едно дете - избухва в ръцете му ! Вече има осакатени русначета от това... Какво прави КРЕМЪЛ ? Чоплят си носовете ! "Подготвят руските позиции за отбрана !" . Копаят глупави траншеи по кримските плажове ! Карат се по между си ( МО с Вагнеровци) , правят си мръсни номера, и кой е по-велик ! Русия военно затъва. И не защото няма военните ефективи за победа, не защото няма хората, не защото народа не е единен ! Русия затъва, защото ГОРЕ, ВЪРХЪТ е "пробит".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  20 Март 2023 14:12ч.

  До не означава,че няма да си свършат работата.Колега с много от нещата за които говориш съм съгласен.На повечето от нас ни се иска това братоубийство да приключи по скоро.Знаем кои са участниците и какъв е залога.В същото време си мисля,че обективно почти нищо не знаем по същество.Нека се опитаме да разгледаме тази война като партия шах.Всеизвестно е,че в шаха най-важни са скритите ходове които противника не забелязва и когато си мисли,че те е притиснал до стената ти просто го матираш. Така ще се случи и сега,още повече,че руснаците имат опит в подобни ситуации.Въпрос на време,търпение и правилно подреждане и изиграване на скритите ходове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи