Русия прекрати участието си в последния договор за контрол над оръжията със САЩ

Русия прекрати участието си в последния договор за контрол над оръжията със САЩ

Русия прекрати участието си в Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), последното съществуващо споразумение за контрол на въоръженията с Вашингтон. Съответният закон беше приет днес от Държавната дума и Съвета на федерацията, съобщава ТАСС. Агенцията подчертава, че Русия прекратява участието си, но не излиза от договора.

Спирането беше обявено във вторник от руския президент Владимир Путин в послание до Федералното събрание. Съответният законопроект беше внесен по-късно същия ден и двете камари на руския парламент го приеха днес. 

В послание до Федералното събрание вчера Путин припомни изявлението на НАТО от 3 февруари, в което обвини Русия в неизпълнение на задълженията си по договора и призова за възобновяване на инспекциите на ядрените арсенали. Путин нарече тези искания "театър на абсурда" и отбеляза, че НАТО "всъщност е подала заявка да стане страна" по споразумението. Според руския президент, за да се възобнови действието му, е необходимо да се разбере как ще се отчитат арсеналите на Обединеното кралство и Франция, които са членове на Алианса.

Путин също така припомни намерението на Запада да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия и участието на западните страни в модернизацията на украинските безпилотни самолети, които атакуваха базата на руската стратегическа авиация "Енгелс".

По-късно руското външно министерство обвини Вашингтон в нарушаване на споразумението "за дълго време и по значителен начин", включително чрез възпрепятстване на руски инспекции (американската страна отправя подобни обвинения към руската страна), както и чрез оттегляне от споразумението на повече от 100 единици стратегически нападателни оръжия под претекст за превъоръжаването им. Освен това министерството подчерта, че сега политиката на Съединените щати „е насочена към подкопаване на националната сигурност на Русия“, което противоречи на основните принципи на СТАРТ.

Москва, както подчертаха в руското външно министерство, въпреки спирането на участието си в договора, възнамерява да „се придържа към отговорен подход“ и „стриктно да спазва“ ограниченията в документа относно броя на стратегическите нападателни оръжия до изтичането на СТАРТ ( тоест до февруари 2026 г.) . Министерството също така отбеляза, че Москва ще продължи да обменя данни с Вашингтон за изстрелвания на балистични ракети.

Москва, според зам.-външния министър Рябков, вижда възможност за възстановяване на СТАРТ в предишния му вид, което „зависи изцяло от поведението на Съединените щати“. По-рано руското външно министерство заяви, че Вашингтон трябва „да покаже политическа воля, да положи съвестни усилия за целите на общата деескалация“, както и да се въздържа от стъпки, които „биха могли да попречат на възобновяването на Новия СТАРТ“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също подчерта, че „всичко ще зависи от позицията на Запада“ и неговата готовност да вземе предвид опасенията на Москва, включително във връзка с участието на НАТО в конфликта в Украйна.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • На гол задник - чифте пищови.

    22 Фев 2023 17:40ч.

    Горна Волта с ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига бе Дачков

    22 Фев 2023 17:58ч.

    Така няма да си вдигнеш много монетизацията от сайта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    22 Фев 2023 17:45ч.

    Гласове, моля да преведете следния документ, публикуван от Китайското външно: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/202302/t20230220_11027664.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво ще е да видим натурални изпитания на ръждясващите от 1969 в силозите LGM-30G Minuteman III

    22 Фев 2023 18:03ч.

    Ще е голямо шоу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страх ги е да правят такива изпитания - 40годишни ракети - я излетят, я не...

    22 Фев 2023 18:43ч.

    Ще станат за смях на гаргите...И тогава как Ким чен ун ше плашат? А той е вече готов с ракети за унищожаване на пентагона - НОВИ -НОВЕНИЧКИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втора

    22 Фев 2023 18:08ч.

    С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой, САЩ ли?

    22 Фев 2023 18:46ч.

    Е не, макар че КНДР има толкова войници и толкова танкове колкото САЩ, все пак имат по-малко от американските ракети ( или ръждясали тръби за такети)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    22 Фев 2023 18:16ч.

    Америкосите могат да разоръжат Русия много лесно. Просто трябва още малко по - настоятелно да поискат ядреното им оръжие. Сигурен съм, че Путин ще клекне и ще им го изпрати на собствен ход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпроса е - кой ще го посреща когато е на собствен ход???

    22 Фев 2023 18:47ч.

    Това не е , като да посрещаш мераклиимигранти от Африка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Фев 2023 18:21ч.

    Предния път ситуацията беше обратната - Русия трябваше да догонва САЩ. Сега е малко по-различно... Така че сменете опорката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи