Русия прекрати ремонтни лицензи на "Терем" и "Авионамс"

Русия прекрати ремонтни лицензи на "Терем" и "Авионамс"

Русия спира действието на сертификатите, издадени на чешката държавна компания Lom Praha и на българските компании "Терем" и "Авионамс". Това заяви на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Поне според наличната информация стана известно, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени по-рано на чешката компания Lom Praha и на българските компании Терем" и "Aвионамс", каза тя.

Според дипломата по този начин ще бъде прекратено предоставянето на услуги за проектиране и техническа поддръжка на капитални ремонти на хеликоптери "Ми", абонаментно обслужване на комплекти оперативна и ремонтна документация, както и доставката на резервни части и компоненти. "Тези предприятия са лишени от правото да извършват дейности, свързани с поддръжката и ремонта на хеликоптери руско производство. В тази връзка руската страна се отказва от отговорността си за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези предприятия", обясни Захарова. 

Коментар по темата направи българският министър на отбраната Драгомир Заков. Той обясни, че все още няма депозирано официално писмо за решението на руската страна. Доколкото е прочел информацията в руските медии, ставало въпрос за вертолети. 

„Това не е изненада, аз като експерт съм предупреждавал по този въпрос през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия”, коментира казуса той.

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинска техника. „Не мисля, че ще попречи по някакъв начин. Освен това, „Терем” има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи”, подчерта военният министър.

Спирането на лицензите за руските хеликоптери, коментира Заков, няма да е голям удар по нашата отбранителна способност. „Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може”, заяви още той. 

Заков е на мнение, че трябва да се търси най-бърза замяна на тези хеликоптери. „Много сме закъснели с това нещо. То трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива”, допълни министърът. 

„Терем - Летец” е специализиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

„Авионамс” предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

 

Коментари

  • Пусто лековерие

    14 Юли 2022 16:02ч.

    Тюх, руснаците пък да вземат да поверват на Кирето, че ще ремонтираме нещо на украинците. Не, бе, таваришши москали, немойте се връзва - нищо не ремонтираме, само доставяме к'вото можем да комисионираме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:26ч.

    пусто двойно, да питам примерно курнелия, кокорчо, кирчо и прочие - кой точно ще плати, потенциално разходите, щото печалбите са за юс, като фалират военните заводи кой ще лапне постата като псевдо-приватизация, имам отговор за себе си, работническата класа на улицата и на наш гръб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LarryCiB

    14 Юли 2022 16:46ч.

    Golden Apple Haze. While it is unlikely that you would face criminal charges, there is no guarantee because of the way federal law treats marijuana products. Hand-made goods from disadvantaged Communities around the world. <a href=https://clevelandcannabiscollege.com/colorado-seed-bank/>colorado seed bank</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очаква се обявяване на война

    14 Юли 2022 17:20ч.

    Айде да видим как ще ремонтират и как изобщо ще се движи техника без газ и петрол. Много интересна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    14 Юли 2022 17:32ч.

    На МИ-14 ПЛ ще останат да ремонтират само Сарповете, САРП-12 ДМ. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    14 Юли 2022 16:09ч.

    Чесането по главите ще настане, когато не подновят лицензите на реакторите в Козлодуй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    14 Юли 2022 16:15ч.

    Да, това е много разумно предупреждение! Всъщност ако Русия наистина реши да си го върне за безпрецедентното изгонване на 70-те дипломати, неподновяване на лицензиите за реакторите в АЕЦ Козлодуй ще бъде изключително болезнена за България мярка. Но не Киро и Асенка ще мръзнат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    14 Юли 2022 16:33ч.

    Няма да е болезнено. Това ше е края на българия. Както на 2 пъти ни дават свободата, така и ше я погребат... ако дотогава не го направят краварите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    14 Юли 2022 17:23ч.

    Българския народ е по принцип мъдър народ. Не случайно имаме поговорка: "Това което сам си направиш цяло село не може да ти направи."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:13ч.

    хахахаха, принципно и за юрокоптерите, поради неплащане на некои такси и пращане на всеки нелетящ кенеф ни резнаха преди години още, може и да сме дали едни стотици милиони да се оправяим, но не зная. сега ни свалиха авиацията с едно изречение (читавата, можещата макар и 30-годишна), като дойде за АЕЦ-а...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:16ч.

    как беше цоциологията на прокопи да питам отново? сега за да си намлим зеленият отпечатък влизаме в схемата "яж ла*на", пък Октомври, Октомврийска революцийка, като останем всички без работа и ресурси, яжте хевро-хатлантически "ценности", примерно 10лв/литър бензин, ток и газ НЕМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Юли 2022 16:17ч.

    Голям праз ! Украйна ще ни даде вдичко ! Слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Юли 2022 16:23ч.

    То е ясно, че ще спрат лиценза и на ядреното гориво, и на реакторите, но ние имаме отговор. Ще стане като със су-шките и танковете - даваме реакторите на Украйна и оставаме без реактори. На туй му се вика умна политика, по мъдрия съвет на Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:23ч.

    Злите езици искат да си платят през отан въоражението, никогаш не сме им пращали (довод арбитражният юс съд), пък още по-зли езици твърдт, че некои братски юс корпорацийки ще приватизират осрайна за без пара, пък след това ще ни кажат, че ония не са платили, да чакаме..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Син зелен

    14 Юли 2022 16:45ч.

    Ние реактори си имаме колкото щеш. Четири спряни, два работещи и два дето ръждясват благодарение на политическата класа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    14 Юли 2022 17:05ч.

    Няма да МУ се плашите, лично Камилата Харис потвърди, че за сметка на това Сатанинските Античовешки Щати ще ни издадат лиценз за производство на Ф16 на под мандатната си територията Булгаристан. Така й бил казал Бай Памперсън, ама като го попитали и той казал, че не помнел !!! Слава Американу, Слава Булгаристану, Героям слава !!! АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    14 Юли 2022 16:31ч.

    Ами освен да възприемем челния съветски опит. Те произвеждат биг маци под името Вкусно и точка, ние ще поправяме вертолети без разрешение. Те и лицензите решиха да отменят, пък то си е стара съветска, че и българска практика. Нашите партньори сигурно ще си затворят очите. Нали не им бърка в джоба. С други думи, няма страшно, другари. И господа също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е казал, че има страшно

    14 Юли 2022 16:56ч.

    А за произвеждането на "вкусното", не си в час. Първо, никой не може да лицензира сандвич, сандвичите са със или без еди какво си, по твоята логика когато правя у дома кюфтета, трябва да питам Макдоналдс може ли! Лиценза за Макдоналс е да се ползва марката, името, както нашите умните направили верига Happy и плащат за името луди пари, или за веригите пицарии, за да ползваш името им ставаш роб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:59ч.

    айде и челният сошуейски опит, щото там има едни компании, викат им "застрахователни" - няма лиценз - няма плащане, накарайте юс-ейски пайлот да се качи там, дето няма застраховки, проверете щом им викат пендоси(лвъпреки, че се сърдели били).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    14 Юли 2022 17:37ч.

    Observer, лошо няма, ама доколкото разбирам от медицина въртолети, а и всяка друга техника се ремонтира с резервни части. Като ги няма само пишеш работни карти. Ха - ха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еф 16

    14 Юли 2022 16:32ч.

    За преминалата на по- високо ниво виртуална българска авиация ремонтите и поддръжката така или иначе бяха останали в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уви

    14 Юли 2022 16:50ч.

    И България отива в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:01ч.

    Вие за фък сикстийн не се притеснявайте, щото даже няма да има керосин за него след Решението на козяк и канадистан и техният пророк белото, бг вече няма, до момента две седмици, след една-две години - Хаити здравей, здравей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ад под небето

    14 Юли 2022 16:49ч.

    С такива политици на въженце, опънато от колективния запад и американските бизнесмени, които не знаят думата корупция, но са купили за стотинки нашенци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Юли 2022 16:50ч.

    Така че това няма никакво значение. Но е враждебност. А на такава враждебност се отговаря симетрично - нито капка газ от Русия. Никакъв нефт и никакво ядрено гориво. И снижаване на дипломатическите представителства на по 3 човека максимум. А и те нали щяха да затварят посолството. Какво стана ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле, леле, как се ежиш, много си "умен" бе!

    14 Юли 2022 16:52ч.

    Ти си щтракаш на клавиатурата за стинки, а питаш ли тия дето остават без работа и как ще гледат семейства?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:03ч.

    син-чо явно не знае, че още тая зима ще има режимче на точеца, ще шрака срещу черният екран, пък даже няма да може да си заяви постовете пред водещият офицер бай-джон Чорний, пък и с целата сивил уор - няма да има нужда от него..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • понеже манджата ви изкипя

    14 Юли 2022 17:04ч.

    Sin 14 Юли 2022 16:50ч. , засега Русия се кани да улесни руското гражданство за украинци, после ще го улесни за членове на ОНД, после за европейци. И тогава няма да има нужда от избори, за да се преброим, нито от козяшки ятаци, за да ги фалшифицират. Тогава ще настане най-грандиозният резил за лъжливо0крадливата проамериканска еврошайка в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майка зайка

    14 Юли 2022 17:07ч.

    Ми те затова и бързат да закрият руските посолства, зер го очакват тоз резил да стане в близко време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:16ч.

    ще настане ойро-хатлантически мор, братска сошуа така и не дава визи (туристически 3-месечни) на туземците, па да вземе остатъчният капитал (човешката измет, враговете на давос и ко билдерберги) да им избега с 200? но кънтрол...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    14 Юли 2022 17:52ч.

    Смях. Европейците от Лазурния бряг щели да отидат в Мурманск. На обща външна тоалетна !?!? И глад, без пътища, без канализация и най-важното без цивилизация. С ватенки и галоши. Направо ше хукнат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    14 Юли 2022 19:05ч.

    Баце, не може да си толкова проз! Или, ако си джендърче, може, може ...!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Юли 2022 7:53ч.

    "Но е враждебност." Враждебност е, разбира се. Но с какво можеш да отговориш на онзи, който въръжава и всячески подпомага онзи, с когото воюваш? Ти какво очакваш - да омеси една баница и да те покани на гости? Оффф... Поискайте нови опорки, ама да са поне малко правдоподобни..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    14 Юли 2022 16:57ч.

    Тъкмо Нинова се похвали , че сме на първо място в ЕС по индустриално производство /оръжейна промишленост/ , а сега съвсем заслужено ни отнемат лиценза щом подкрепяме укрофашистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадин Костадинов: "Продължаваме промяната" са копче за изпълнение на нареждания от САЩ

    14 Юли 2022 16:59ч.

    https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/kostadin-kostadinov-vazrazhdane-e-kamacheto-koeto-mozhe-da-obarne-karutsata-na-evroatlantizma.144187 ++++ https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/kostadin-kostadinov-prodalzhavame-promyanata-sa-kopche-za-izpalnenie-na-narezhdaniya-ot-sasht.144189

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия спира действието на сертификатите, издадени на чешката държавна компания Lom Praha и на българските компании "Терем" и "Авионамс". Това заяви на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

    14 Юли 2022 17:01ч.

    На война, като на война. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е от голямо значение

    14 Юли 2022 17:09ч.

    Но ще има огромни последици, защото няма да има снабдяване с резервни части. Вертолет за милиони няма да може да лети, защото няма да има резервна част за няколко стотин лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лиценз означава разрешително

    14 Юли 2022 17:11ч.

    Без разрешително ще ги ремонтират, но няма да има с какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги ремонтираме с чук и отвертка

    14 Юли 2022 17:35ч.

    А ако се наложи и с тел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    14 Юли 2022 17:12ч.

    Тоест няма да можем да ремонтираме 40 годишните вертолети ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без суровини, само на checkii

    14 Юли 2022 17:18ч.

    Остави това, ами няма да има сметка да произвеждаш нови коптери поради висока себестойност - авантата от Русия свърши. Виж колко са скочили борсовите котировки за стоманата през последната година и си направи една бърза сметка относно бъдещето на евроамероиндустрията през следващите години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДНР щяла да пуска завода Азовстал в Мариупол

    14 Юли 2022 17:27ч.

    Пушилин обаче бе категоричен, че за неприятели на Русия продажбите ще са срещу злато и с 300% надценка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откъде ще го пуска?

    14 Юли 2022 17:38ч.

    От високо? Какво ти разбира специалистът по финансови пирамиди от лихие девяностых на Елцин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бил Гей тс, пардон ТМ

    14 Юли 2022 17:47ч.

    Щом един компютърен мениджър без висше образование започна да разбира от ваксинология и целият цивилизован свят го гледа вторачено и му изпълнява директивите, какво се учудваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    14 Юли 2022 17:15ч.

    Злата кикимора Захарова съобщава новините по обичайния си садистичен начин - капка по капка. Само след седмица ще я чуем да казва, че е отнет лиценза на казънлъшката оръжейница за производство и ремонт на голямокалибрени анални вибратори. Тогава ще започне скръбен политически квич - кой, кой ще се грижи за нашите любими политически успокоители?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:18ч.

    Звънчо, импортозамещение ще пада, мало-калибрени черни и кафяви амуниции за целата Елита, на преференциални цени, докарани с гейзовоз, разбира се на държавна софра,щото примерно боинг, лм, райтеон, н-г най-мразят "свободният пазар".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може”

    14 Юли 2022 17:19ч.

    Тоест всичко ще се прави глава в крака. И таз хубава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 18:12ч.

    кой наш ще се качи на 32+ годишна кошница ремонтирана в някой пл гараж от несертифицирани майстори с части канибализирани от катастрофирали, или от складове, дето са най-малкото ръждасяли - всеки такъв шофьор може да откаже по устав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 18:14ч.

    сещам се кой де, даже един дето покриха кво и що си замина миналата годината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Юли 2022 17:26ч.

    Колкото по-далече от Матушката, толкова по-добре. Като се смени сатрапа им с нормален и предложат много изгодни условия може, но при тоя сатрап - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдаващ санитар

    14 Юли 2022 17:29ч.

    Викаш, колкото по-далеч, толкоз повече гол и целия с мед намазан... ама пустите му мухи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакай някой да ти предлага нещо

    14 Юли 2022 18:20ч.

    Ще си умреш така, с чакането. Па чакай си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Юли 2022 19:03ч.

    когато мужика почне да яде газ Матушката ще предложи много изгоден договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    14 Юли 2022 19:10ч.

    Баце, джендърче, на кого се ежиш? Мамин-сладък идиотчо! Дали ще видиш следващия Путин? Едва ли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:34ч.

    с такива "партньои" и "приятели" казват врагове не ти трябват, току щп авиацията ни умря, умря и учебната, умря и тактическата(стратегическа предполагам нямахме), това добре, ама колко още псевдо-хеликоптери и самолети трябва да платим, пък те ще дойдат след 10-15 години, ако сме "надеждни партньори", нали ривахтиза Нац. Сигурност - къде са ви воплите питам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шаро на име Киро

    14 Юли 2022 18:01ч.

    Бау-бау....квик, квик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дребни пари, жълти стотинки

    14 Юли 2022 18:09ч.

    Дадохте милиарди за самолети, които не съществуват. Какво са няколко стотин милиона за стари вертолети. Хвърлете ги и си купете нови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Юли 2022 18:18ч.

    Ние си представяхме, че ще повикаме малко "Москаляку на гиляку", ще се дръвчим като палета, надничайки зад гърба на Америка, Русия ще клекне и ще го удари на молби. Обаче, йок, не, нет, no, nein и т.н. Не кляка мамка ѝ! Зехме да клякаме ний, тя пък не се трогва! Имам пресантиман, че ще ни удари по яйцата - демек по АЕЦ-а. Тогаз вече ще си такова мамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • първо предупреждение

    14 Юли 2022 18:24ч.

    Американски разузнавателен безпилотник MQ-9 Reaper е претърпял крушение в Румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    14 Юли 2022 18:27ч.

    Каквото повикало, такова се обадило. Сами сме си виновни, че повярвахме на лъжци. Другия път, ако има такъв, седем пъти мери, веднаж режи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я! Военният министър ще става пират!

    14 Юли 2022 18:41ч.

    Някой може ли да ми припомни какво ни беше отношението към интелектуалната собственост и пиратството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕОЧАКВАНО?

    14 Юли 2022 20:43ч.

    Министър Заков каза: Както с газа, така и с лицензите. Толкова наглост трудно се събира в една личност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    14 Юли 2022 21:40ч.

    Управляват ни безхаберни некадърници! Вече 32 г.! И ако не вземем сопите в ръцете и не ги подкараме, нищо добро няма да видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Юли 2022 9:27ч.

    Преди дни съсед ми каза, че ще трябва да си надписваме кофите за боклук пред блоковете, да не бъркат в тях другите съкварталци. Тогава се смяхме.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи