Русия предупреди Румъния да не предоставя на Украйна летищна инфраструктура за Ф-16

Русия предупреди Румъния да не предоставя на Украйна летищна инфраструктура за Ф-16

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Използването на тактически изтребители Ф-16 на територията на Полша, Словакия и Румъния, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки - за това предупреди по време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов, изразявайки позицията на руското външно министерство. 

Посолството на Руската федерация в Букурещ на официалната си страница във Facebook припомни тази позиция, информира Нюз.ро., цитирана от "Диджи24" и БТА. Румънските медии разчитат това като открита заплаха от страна на Москва към Букурещ, в случай, че Украйна използва самолети Ф-16, които излетят от територията на Румъния. 

Наскоро говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че "като се има предвид унищожаването на значителна част от летищната инфраструктура на територията на Украйна, има голяма вероятност тактическите бойни самолети Ф-16, предадени на украинските въоръжени сили от държавите-членки на НАТО, да излетят от военновъздушни бази в Полша, Словакия и Румъния", припомня Нюз.ро.

"По време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов заяви, че Русия твърдо предупреждава, че "използването на тактически изтребители F-16 на територията на държави, споменати по-горе, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки".

Миналия месец Румъния откри в 86-а авиобаза Фетещ европейски център за обучение на пилоти на самолети Ф-16, припомня Диджи24.

Центърът ще обучава румънски пилоти да управляват летателните машини, които ще влязат във военновъздушните сили на Румъния, но също и пилоти от съюзническите и партньорски военновъздушни сили, включително от Украйна.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Cicero

    14 Дек 2023 9:11ч.

    Да не забравят и Булгаристан чиято колониална администрация се похвали, че щяля да предоставя въздушното си пространство за Флакони 16 с укропилоти ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    14 Дек 2023 9:53ч.

    Нашето летище за подобни самолети в момента се строи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебнещ

    14 Дек 2023 10:07ч.

    Летище за ф16 що за глупост. Това е военна техника, трябва да работи при лоши условия. Да излита и каца където има що годе равен асфалт. Що за глупости, нали първо ще издънят летището и после какво авиацията от ф16 приключва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    14 Дек 2023 10:09ч.

    F-16 са самолети, за които трябва идеално чиста и добре поддържана писта. Освен това, те изискват специфична техническа инфраструктура и условия за поддръжка, доколкото знам. Това за разлика от руските машини, които са пригодени за много по-широк диапазон от работни условия и могат да излетят от всеки що-годе добър път. Затова и ние правим специално летище в момента, специална база със специално обучен персонал и условия на съхранение, поддръжка и употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    14 Дек 2023 10:14ч.

    Правилно отбелязвате, че "трябва да работи при лоши условия. Да излита и каца където има що годе равен асфалт." Точно в това е проблема на тези самолети. Трябват им добре оборудвани, дълги и чисти полоси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    14 Дек 2023 10:19ч.

    Специално летище за F-16 се изгражда в района на с. Граф Игнатиево до Пловдив. По-точно съществуващата авиобаза се преоборудва и се изгражда нова полоса (писта). Наземното оборудване е доставено и монтирано, но след завършване на пистата при сертифицирането от НАТО, се оказва, че е построена с 350 метра по-къса от необходимото. При все, че проектът е спазен изцяло. Тече разследване, защо е подадено техническо изискване за пистата да е по-къса. Проекта е американски, изпълнява се от Българската армия. Така, че авиобазата в Граф Игнатиево в негодна за F-16 поне в следващите 1-2 години. Подходящи по размери са летищата в Безмер и Сарафово. В авиобаза Безмер няма наземно оборудване за F-16. Сарафово може да ги поеме защото е гражданско и на тази база F-16 са съвместими частично. Но проблемът е концесионерът и статута на летището. Също така, там няма удобна военна инфраструктура. Ама все пак не се знае как бръмчат бръмбарите в главата на Тагаренко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 10:54ч.

    А как досега Ф-16 си кацаха и излитаха в Граф Игнатиево. Доколкото зная става въпрос за удължаване на съществцващата писта с около 500 м. за да може да приема и големи самолети цистерни. И естествено и изграждане на инфраструктура за Ф-16. Явно на американските самолети им трябва по-дълга писта. Защото при социализма например Ил-76 си кацаха и излитаха и на съществуващата писта в Граф Игнатиево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    14 Дек 2023 11:10ч.

    Пистата е изместена с 500 метра на запад, за да не е в непосредствена близост до жп линията и шосето. Но явно нещо са объркали или някой нарочно е объркал, ни си е по-къса от стандартите. Това не значи, че не могат да летят, а че не може да се пусне в експлоатация летището. Все пак си има и изисквания за безопасност, ако и да са военни. А големи самолети и сега могат да кацат, но само аварийно, летището реално е затворено и се работи по него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 11:25ч.

    Общо взето и аз това написах. Това че е изместена с 500 м. или удължена с 500 м. не значи че се строи нова писта все пак, а че се реконструира старата. Ако не ме лъже паметта старата писта е дълга 2 576 м. и широка 80 м. И да тя започваше непосредствено след ж.п. линията Пловдив-Карлово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не могат да летят от България

    14 Дек 2023 12:05ч.

    Далече е. Тези самолети са боклук и оперират в радиус 500км.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оопс!

    14 Дек 2023 19:40ч.

    Могат и още как! Предплатените от българските данъкоплатци 16 бр. Ф-16/70 са закупени не за защита на България, а за нанасяне на ядрени удари по Руската федерация (затова за по-специални - годни за хвърляне на усъваршенстваните американски атомни бомби), което ни гарантира руски изпреварващи или ответни ядрени удари по летищата на Ф-16. Това и синергетикът с дневния ред на САЩ го знае и може би това е и една от причините да поиска закупуване на шведските изтребители "Грипен". Самите ф-16 имат радиус на действие от порядъка на 1950 км, а с дозареждане във въздуха и повече. Именно затова Ф-16/70 не са самолети за отбрана на въздушното пространство на България, а се купуват за нападение срещу Русия. Те ще бъдат като колите рента-кар, т. е. на разположение на американски летци в България. България е покорна слугиня на САЩ и затова е най-бедната държава в ЕС. Във всеки един момент САЩ могат да въвлекат България във война срещу Русия, директно - както нярязаха ПСА - или с гласуване на мнозинството от отрепки в антинародното "Народно" събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Дек 2023 9:18ч.

    Да не са объркали инчове и сантиметри, както и числото "пи" да са го заместили със 180?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    14 Дек 2023 9:13ч.

    Освен вербалното предупреждение на пленарната сесия на ОССЕ, Русия предупреди и с нарочни дипломатически ноти Полша, Словакия, Румъния и България да не се предоставят летища за украинската авиация - F-16. Допълнително, Румъния и България са предупредени да не предоставят пристанища за евентуалните украински бойни кораби, които са обещани от Великобритания. Паралелно с това генералния секретар на НАТО Столтенбетг заяви, че предоставянето на летища и пристанища на украинската армия е собствено решение на всяка страна и не обвързваща НАТО. Т.е. който реши да си играе на война с Русия да не чака член 5.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой ще се лиши от летищата си

    14 Дек 2023 9:18ч.

    Прозрачно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кукер

    14 Дек 2023 9:56ч.

    Лека перефраза на поста на Сталин *9.13ч. : Който си реши да си играе на война с Русия да не чака чл.5, а само член!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Или

    14 Дек 2023 10:27ч.

    пет члена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rachid

    14 Дек 2023 10:09ч.

    Могат да добавят България в списъка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 10:09ч.

    Словаците в лицето на зам-председателя на парламента вече са казали че не учавстват в тази игра. Тагарев като нищо може да ни вкара в някаква патаклама. Надявам се че ще му стигне пипето да не си играе с огъня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев пипе

    14 Дек 2023 12:25ч.

    НЕМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    14 Дек 2023 10:20ч.

    Има проект и осигурено финансиране за летището в Балчик за цялата авиация на НАТО. Оттам черноморските сили на матушката приключват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид

    14 Дек 2023 10:30ч.

    Преди да излети нещо от там за да приключи с "матушката" от Каспийско море ще ти изпратят приключвател на летището в Балчик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    14 Дек 2023 10:39ч.

    НАТО не е във война с Русия и това ти го казват всички официални представители на Алианса. Освен това, няма летище в света, което може да поеме "цялата авиация на НАТО".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не целокупната

    14 Дек 2023 12:20ч.

    а всички видове черни птици, устремени към североизточно православни небеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русийката във война с

    14 Дек 2023 10:40ч.

    Нато ако влезе и давам 3 дни да се изсули от Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    14 Дек 2023 11:06ч.

    Много интересно, защо тогава сатаНАТОвските пос*рковци не са влезли досега? А, да! Защото не са толкова глупави като част от българските им адепти и знаят, че от няколко минути до един час след това ще бъдат изтрити от лицето на Земята ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    14 Дек 2023 11:11ч.

    Тези, които загинат веднага ще са за завиждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваш Путьо е страхливец за тая работа

    14 Дек 2023 11:46ч.

    Много добре се видя при ковида и по време на войната и преврата на Пригожин как се кри като мишка в бункера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото Украйна не е член засега на

    14 Дек 2023 11:48ч.

    Нато, бе копейка, докато Румъния. Митрофанова да вземе да ви ограмоти малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    14 Дек 2023 11:59ч.

    От кой окоп в Украйна пишете, смели байо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5-ти член на договора на НАТО защитава само от конвенциално оръжие

    14 Дек 2023 12:09ч.

    Путин го каза ясно: С НАТО няма да воюваме с танкове. И сега въпрос: Ако Русия унищожи Румъния с ядрена бомба, САЩ ще рискуват ли съществуването си с удар по Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    14 Дек 2023 12:38ч.

    Кой съветски филм гледа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косев

    14 Дек 2023 13:26ч.

    не няма да си рискуват задниците хамериканците. Но аз лично предпочитам да не е Румъния, а Полша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваш Путьо е страхливец

    14 Дек 2023 13:44ч.

    Аха, явно затова американците проливат кръвта на заблудените укри, а не своята ....... щот са смели рамбовци, нали? Как бяха думите на онзи нежен ам. сенатор : "До последният украинец" .........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,защо не са живи сега другарите ни

    14 Дек 2023 11:23ч.

    Луканов,Джуров,Лилов,че и оня помак Семерджиев,да видят как им се сбъдва мечтата България да бъде член на НАТО,да се руши всичко съветско ,да се строи българският капитализъм,дастойните им наследници да станат русофобо,новоизлюпени милионери и т.н. И т.н.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След

    14 Дек 2023 11:23ч.

    такова предупреждение какво следва?? Най-добре е да го имат в предвид, за тяхно добро е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно голямо нищо

    14 Дек 2023 13:22ч.

    В Румъния има базирани Ф35.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има базирани Ф35

    14 Дек 2023 13:37ч.

    За ония грозни корита, дето едвам излитат ли говориш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говоря за ТУ-144

    14 Дек 2023 13:46ч.

    Дето само разби световната гражданска авиация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе ту-144 не ми прилича много на онзи търалясник ф35

    14 Дек 2023 16:15ч.

    ф35 е излагацията на американската самолетопромишленост. Това е и най-скъпият им боклук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Svin

    14 Дек 2023 19:01ч.

    Следва озабоченост. Какво друго?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охотник

    14 Дек 2023 19:50ч.

    Радвам се че в изброените три държави. Новогодишната заря ще е по емоционална. Дано има и в България! Иначе няма да осъзнаем, какви глупости правим. И с какъв срам ще ни запомнят бъдещите поколения. Да се махат всички чужди военни, и да вземат продажните безродници. И чуждите агенти. Да живее България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Дек 2023 9:22ч.

    Предстои летище Фетещ да бъде преобразувано на летище "сФетещ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи