Русия предупреди България с нота да не ремонтира руски хеликоптери за Украйна

Русия предупреди България с нота да не ремонтира руски хеликоптери за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е получила нота днес от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация (РФ). В нея се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

В тази връзка МО категорично заявява, че от януари 2022 до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на МО, не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна, се казва в позицията на българското военно ведомство.

Министерството не посочва дали е отговорило официално на руската служба. В Доклада за състоянието на отбраната за 2202 г. министерството отчита, че невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия създават проблеми на армията. И изтъква, че хибридните атаки против държавите от НАТО и ЕС целят и вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне, намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна.

Нотата от РФ идва само няколко дни публикикации в руските агенции, подкрепени от изказвания на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, че България подготвя бойни хеликоптери за Украйна. Тогава бяха отправени обвинения за незаконен ремонт на бойни вертолети спрямо заводите българските предприятия "Авионамс" и "Терем-Летец" и чешкото "Лом Прага", че продължават да ремонтират и модернизират бойни вертолети руско и съветско производство. В материалите директно се заявяваше, че Русия още през юли миналата година е прекратила лицензите на изброените предприятия заради "неприятелски действия на София и Прага".  В договорите с тях пише, че нямат право да продават или предават "имущество, документация и информация" на трети страни без писменото съгласие на Русия. Нито да модернизират вертолетите без участието на производителите и разработчика. 

Седмица преди това се появи информация, че бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна. Появи се и неофициална информация, че става дума за съветски Ми-17, които САЩ са ползвали в Афганистан. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Реалният износ на машината обаче е станал чак през октомври миналата година. Преди месеци САЩ обявиха, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Тогава се твърдеше, че повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които досега ползваха за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.

Източници: dnes.dir.bg, БНР

 

 


 

Коментари

  • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

    05 Апр 2023 17:16ч.

    За успокоение на нашите „заклети американски партньори“: със специални сили и средства на Черноморския флот на Руската федерация изваждането на елементната база на бордовото радиоелектронно оборудване от пропастта е успешно извършено. Специализираните звена на руското военно ведомство станаха собственици на безценна информация за характеристиките на редица критични електронни компоненти на MQ-9 Reaper. Това са куполният многоспектрален оптико-електронен комплекс AN / AAS-52 и комплексът (тип контейнер) за наземно радарно разузнаване AN / APY-8, телеметрични и защитени сателитни комуникационни станции и терминалът на системата за обмен на данни Link-16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    05 Апр 2023 17:20ч.

    https://svpressa.ru/war21/article/367984/?utm_source=sp_send&utm_medium=sp_push_top

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито БСП-то на Нинова,нито т.н.нова Левица заслужават подкрепата на българският народ

    05 Апр 2023 17:24ч.

    заради проатлантическата им измикярщина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, ти да видиш измамници!

    05 Апр 2023 17:42ч.

    Ето кой и как гласува в НС на 01.02.2023 г. за изпращане на български военни в задгранични мисии на коалиции на желаещите и под командването на небългарски, а на натовски офицери. Вижте как дружно ведно са гласували от коалицията на войната в НС - ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ, Възраждане и ДПС - срещу децата на България! Вижте гласувания №20 и №21 в НС от дата 01.02.2023 г. - последният ден на 48-ото НС. https://www.parliament.bg/pub/StenD/20230203120706_gv010223.pdf Внимание! Президентът Радев - верен слуга на САЩ, в синергия с интересите на САЩ в България, не наложи вето на въвличането на България във войната на нАТО срещу Русия, а именно неговото продажно правителство подготви и прокара в НС това сатанинско злодеяние срещу България и нейните синве и дъщери

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    05 Апр 2023 19:51ч.

    Стига си писал навсякъде тези лъжливи опорки! Гласуваните фев. 2023 г. изменения са козметични и не изпращат никакви български войници зад граница, нито дават нови възможности/правомощия за изпращане на бълг. военни зад граница! Докато гласуването през декември 2022 г. изпраща директна военна помощ в Укр, както и 50 човека в Полша. Тогава БСП и Възраждане гласуват "Против"! Редът за взимане на решение за изпращане на войски зад граница си е все същият, и преди, и след фев. 2023г. НС и МС ще решат дали да се пращат бълг. военни извън страната. Достатъчно е само мнозинство, което да е " от правилната страна на историята".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    05 Апр 2023 17:25ч.

    Мароко подари на Украйна 20 танка Т-72, Македония подари своите танкове и БТР на Украйна, а преди седмица подари и своите 14 бойни хеликоптера. Това няма ли да го отразите? Но че Захарова ни е напсувала... е главно заглавие в Гласчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Форсчо, беше ти казано, че не си за сий форум!

    05 Апр 2023 17:32ч.

    Ти, како, си за пик, мик, дир, капитал, дневник etc.! Идиотите сте там! Ще сте си лика-прилика! И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? То, верно че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    05 Апр 2023 17:35ч.

    Мароко и Македония да правят каквото искат.Ние българите не трябва да участваме с нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек би трябвало да е наистина малоумен,

    05 Апр 2023 17:40ч.

    за да повярва, че хеликоптери и танкове се подаряват. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    05 Апр 2023 17:43ч.

    Папкай, папкай, топли, топли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Апр 2023 18:25ч.

    Много си нагъл. Никой не те е калесвал тук. Щом не ти харесва сайтът, направи си собствен и пускай там каквото искаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret, по изказа ти си личи, че не си особено зрял.

    05 Апр 2023 18:27ч.

    Та се чудя, дали пак ще си толкова отворен и смел в окопа? Гарантирам ти - там ще станеш вярващ! И по-смирен. ...... Това за "Папкай, папкай, топли, топли!"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито Мароко, нито Македония са подарявали каквото и да е

    05 Апр 2023 19:06ч.

    И нямат намерение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    05 Апр 2023 17:27ч.

    Ама разбира се, че позицията на МО е вярна- вертолетите са изпратени за Полша, не за Украйна. Те там си ги събират... Ако не вярвате-питайте Нинова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    05 Апр 2023 17:31ч.

    МО изхожда от безпочвената натовска презумпция, че българското общество уж било солидарно с убийците на деца и жени в Донбас от фашистката власт в Украйна и уж подкрепяло Украйна. Когато МО лъже, кого лъже? - Себе си или идиотите в НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България няма адекватни управляващи.

    05 Апр 2023 17:37ч.

    Обръщението Ви трябва да е срещу НАТО ,те нашите са само послушковци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мир и неутралитет !

    05 Апр 2023 17:40ч.

    България по собствената си същност и близост както с руснаците, така и с украинците, трябва не да налива масло в огъня на гражданската война ! България да бъде платформа за преговори и за търсене на мир ! България да бъде неутрална в тази война !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сещай се снахо!

    05 Апр 2023 17:41ч.

    Опа, май сме се престарали с пращането на оръжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай Боже, да сме се престарали наистина.

    05 Апр 2023 17:58ч.

    Подоляк неслучайно се кълнеше, че след Украйна, Полша и Прибалтика най-силно обича България. Неслучайно и Резидента се мятка напред-назад като кокошка с отсечена глава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е този Подоляк ?

    05 Апр 2023 18:30ч.

    След една година дали някой ще го помни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селективна солидарност

    05 Апр 2023 17:49ч.

    А къде беше солидарността за народа на Донбас, и не само... Учим се на лицемерие и арогантност от Запада, но не ни утива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В отговор на тази руска претенция

    05 Апр 2023 17:53ч.

    България трябва да отправи нота към РФ с призив руската страна да възстанови незабавно суверенитета на Украйна върху незаконно окупираните нейни територии и да изтегли войските си от нападната държава. В края на нотата може да се изрази готовност двете взаимни претенции да бъдат разгледани съвместно. Това ще е много по-достойна позиция от непочтената теза, че не ремонтираме за Украйна, тъй като имаме договор с Полша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна е част от Русия,

    05 Апр 2023 18:07ч.

    така както Източна Румелия и Западна Румелия (Македония) са част от създадената от Русия на 03.03.1878 г. Сан Стефанска България, населена преимуществено с българи, с излаз на Черно и на Адриатическо море и с площ над 170 хиляди кв.км. И ние си имаме своята окраина/покраина - антибългарската част от България - измислената и изкуствена квази-държава РСМ. Днес Русия се бори за своето Съединение, така както България се бореше за своето Съединение през 1885-1912 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нота към РФ

    05 Апр 2023 18:35ч.

    Че шъ ги набийм ли, ако не слушат? Та кое "военно формирование" ще го прави? Абе вий с главите ли сте си? Три пъти Европа е опустошавана след опит да завземе и подчини лошите руснаци. Докога, бе, все едно и също?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна не е част от Русия.

    05 Апр 2023 19:13ч.

    Украйна е самата Русь, чиято идентичност Московията като васал на Златната Орда си присвои. Днес Русия е васал на Китай и притискана от господаря си, се опитва да премести територията си на запад в украинската земя, за да освободи жизнено пространство за многочисления китайски народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайде да почнете да мислите неунструментално, а задълбочено

    05 Апр 2023 19:45ч.

    Не може самата Рус да е нещо у Крайнината, ще трябва по към центъра да е и да е свързана с мозъка (Мозгва). Виж, Киев е нещо като на баба ти Ева ки-то, демек оная работа. Ки в източните учения е синоним на енергията откъм ниските чакри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През 1240 г. самата Новгородска и Киевска Русь - Първата руска държава

    06 Апр 2023 2:11ч.

    е унищожена заедно с Киев, който е разрушен до основи, а населението му поголовно изклано през 1240 година от Бату хан, който е внук на Чингис хан и основател на Затната орда, която налага монголското иго над руския народ в продължение на 240 години. Благодарение на дипломацията на Александър Невски, избран за княз на Новгород през 1236 г. Новгород е запазен, а князът става васал на Бату хан и запазва Православната църква както от монголите, така и от католическата църква и нейния Тевтонски орден, над който княз Александър Невски удържа победа, като издавя тевтонските рицари в Чудското езеро. През 1380 г. в победоносната Куликовска битка на руснаците от различни княжества срещу Златната орда, под предводителството на московския княз Дмитрий Донски, монголско-татарското иго е оспорено и Русия постепенно възкръсва с център Москва. "100 години по-късно, през 1480 г., наследникът на Дмитрий Иван III, на когото се приписва създаването на централизираната руска държава, слага край на монголското владичество в Русия." https://bg.rbth.com/history/2017/07/21/kulikovskata-bitka-rozhdenieto-na-ruskata-naciya_807135

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Апр 2023 18:03ч.

    Абе, за къде сте се занатискали, бре храбри всеотдайни български политцици, невдеващи от предупреждения?! Като на гламави ли трябва да ви се повтаря едно и също по 100 пъти, и пак не разбрали? И къде изобщо сте се засилили вие, дето дори глупави бомби нямате, да не говорим за умни или РЕБ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    05 Апр 2023 18:08ч.

    На снимката за незаконния ремонт на Ми-8 в България, е показан вертолет AS 532 AL Cougar на българските ВВС, сниман вероятно на летище Враждебна. А превземането на Киев редакцията верятно ще илюстрира с фотографии от влизането н руски войски във Варшава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    05 Апр 2023 18:44ч.

    Колкото и да се напъват нашите евроатлантици.Каквито и доводи да дават зная ,че щом ние участваме в някакъв съюз,особенно насочен срещу Русия ние сме на губещата страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие определено сте на губещата страна

    05 Апр 2023 19:42ч.

    Ние не сме. В неделя стана ясно, че сме три пъти повече от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че сте три пъти повече от нас, не означава,

    05 Апр 2023 21:48ч.

    че не сте на губещата страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    05 Апр 2023 19:00ч.

    Първото предупреждение и предложение на Путин е най-доброто. Да му мислят предупредените!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питам се кога Путин направи

    05 Апр 2023 19:49ч.

    по-добро предложение на Украйна - когато руските колони пълзяха от север към Киев или когато украинците направиха руските танкове на настъпани консервени кутии, а руските военни панически избягаха в Беларус. Някой да е чувал напоследък Путя да се одумва за земите на север от Киев. Няма и да чуе. Така че приказките за най-доброто предложение на Путин спокойно можеш да завреш в любимото си на вкус телесно отвърстие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    05 Апр 2023 20:38ч.

    Путин направи най-доброто си предложение Декември 2021 г. 3 месеца преди започване на Специалната военна операция. От доста далеч си личи, че един ама много закръклен идиот. По-добре си мълчи за да изглеждаш поне малко умен. А глупостите, който ръсиш може да си ги навреш в лайняния вмерисан задник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vlad

    05 Апр 2023 19:11ч.

    I kakvo tochno shte napravjat kato gi ignorirame?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Апр 2023 19:23ч.

    Примерно, инцидент в някой завод от ВПК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Апр 2023 19:22ч.

    Те и за паметника ни нахраниха, че не си го пазим (били нацапали скоро с червена боя).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светът ускорено се променя, иде край на глобалното сатрапство на Нашингтън

    05 Апр 2023 19:39ч.

    Два руски военни кораба за първи път хвърлиха котва в пристанище на Саудитска Арабия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    05 Апр 2023 21:07ч.

    И ТЕРЕМ - Летец и Авионамс ще изгубят навеки лицензите си за ремонт на Ми-8, Ми-17, Ми-24

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицензите са им прекратени още 2022г

    05 Апр 2023 22:48ч.

    По лошото е, че и двете фабрики вече нямат капацитет да правят ремонт. Така, че тази нота е излишна. А ако става въпрос за бойни ремонти те никога не са могли да ги извършват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи