Русия поиска заседание на Съвета за сигурност заради обстрела на Запорожката АЕЦ

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност заради обстрела на Запорожката АЕЦ

Запорожката АЕЦ Снимка: ТАСС

Русия поиска да бъде проведено заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август заради украинските атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това съобщи пред журналисти във вторник източник от постоянната мисия на Руската федерация към световната организация. Информацията беше потвърдена от Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, съобщава ТАСС.

"Потвърждавам - написа той в канала си в Telegram. - Беше поискана среща за украинския обстрел на АЕЦ. Тази тема заслужава безпристрастен разговор с колегите в Съвета за сигурност. Украинските провокации не трябва да се крият от широката общественост“, заяви Полянски.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, тя произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна. Мощността ѝ е около 6000 мегавата, като тя се състои от шест енергоблока. От 1996 г. ЗЕЕЦ е отделно подразделение на националната компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом", контролирана от Украйна. През март тази година обектът беше взет под контрол от руските сили. Сега атомната електроцентрала работи на 70% от пълния си капацитет, тъй като има излишък на електроенергия, произведена в освободената територия на Запорожка област. В бъдеще се планира да се организират доставки в Крим, съобщава ТАСС.

Според Русия въоръжените сили на Украйна многократно са нанасяли удари по Запорожката атомна електроцентрала, като осколъчните боеприпаси на ракета, изстреляна през нощта срещу 7 август, са паднали на не повече от 400 метра от работещия енергоблок. В резултат на обстрела е загинал поне един човек. Всички възникнали пожари са потушени своевременно.

Междувременно руските сили започнаха да инсталират система за противовъздушна отбрана в електроцентралата. "Системите за противовъздушна отбрана на електроцентралата се подсилват", заяви пред руската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки. В момента Запорожската централа работи нормално, а електропроводите и повредените реакторни блокове са ремонтирани, каза Балицки.

Русия намекна, че би могла да подкрепи посещение на наблюдатели на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата. "От наша страна сме готови да окажем максимално възможното съдействие за решаване на организационните въпроси", заяви вчера руското външно министерство, съобщава БТА.

Москва също така обвини ООН, че е отменила вече планирано посещение за инспекция. Русия поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък следобед в Ню Йорк, на което да се обсъди ситуацията в атомната електроцентрала.

Източник: ТАСС, БТА

 

 

Коментари

  • nan

    10 Авг 2022 8:44ч.

    и има защо. ако укро-нацитата бумнат централата, Чернобил ще ни се стори приказка. уффф, 'ма к'ви го говора - те руснаците се самообстрелват там, какво намесваме Украйна в цялата схема. мно'о съм тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    10 Авг 2022 9:29ч.

    Пародията е, че ние все още ПОДКРЕПЯМЕ укронацистите! А с тези си опити Зеленски и Ко да повторят Фукушима не на брега на Тихия Океан, а на брега на Черно Море, нашите политици (!!!)влизат в сектата на кандидати за Дарвинова Награда. Щото фукушимска авария в ЗАЕС (повреда на охлаждането) означава радиоактивност на Черно море в следващите 10-20години и... СМЪРТ на българския морски туризъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укро-нацистите

    10 Авг 2022 10:57ч.

    се целят не в самите ядрени реактори, които са защитени срещу тежки снаряди, а в електроснябдяването на АЕЦ, за да я обезточат и да оставят без охлаждащи помпи ядрените реактори. При такава ситуация трябва автоматично да се задействат местните аварийни генератори за охлаждащите помпи. След тяхното унищожение следва супер Фукошима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възможно ли е да изключат централата за да се избегне авария?

    10 Авг 2022 11:29ч.

    Не е възможно, защото централата консумира много ток, който няма откъде да дойде. А без този ток няма охлаждане, както по-горе пише форумец. Друг проблем е и натрупаното използвано гориво, което е огромно количество. Русия кани представители на Световната атомна агенция да отиде за инспекция, но те отказват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Авг 2022 11:34ч.

    САЩ призоваха Русия да върне контрола на АЕЦа на Украйна! https://m.vz.ru/news/2022/8/9/1171868.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    10 Авг 2022 11:40ч.

    то затова и укрите бият по централата. рекет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Авг 2022 11:44ч.

    Мда, и защото централата ползва горивото на Уестингхаус за руски реактори, което се опитват да пробутат и на нас, и сега данните за неговите "качества" са напълно в ръцете на Русия и има опасност да бъдат публикувани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Авг 2022 11:39ч.

    "Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува ООН за блокирането на мисията на МААЕ към станцията, като нарече това решение безотговорно" https://m.gazeta.ru/politics/2022/08/10/15247946.shtml

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    10 Авг 2022 11:48ч.

    Руснаците откраднаха цяла атомна централа. Бе, като нашите цигани са, само мащабите са други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Авг 2022 12:15ч.

    А украинците са ядрени терористи. Я кажи сега кой е по-лош? Крадецът или ядреният терорист?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запорожката АЕЦ е построена от СССР

    10 Авг 2022 12:50ч.

    Правоприемник на СССР е Русия. Реалните инвеститори са народите на СССР и основно руският народ. В самата измислена през 1918 г. "Украйна" основното население е съставено от руснаци. Украинец е гражданство, както и македонец. Мозъците на украинските руснаци са промити така, както и на македонските българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Авг 2022 14:37ч.

    О, разбира се, напълно съм съгласен, даже се изкушавах да напиша същото като теб, но се въздържах. Да кажем, подаръците са безкористни, не си длъжен да ги връщаш, и ако допуснем, че действително са им я откраднали, пак не оправдава ядрения тероризъм, който заплашва да замърси с радиация не само Украйна, Русия, ами и Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    10 Авг 2022 15:52ч.

    Н.Н. То заплашва да замърси с радиация целия континент.. Тези са пълни ненормалници. Имате ли напредства какво означава да избухне АЕЦ-а? Това означава че Цяла Европа, Западна Азия, Близкия изгок и Северна Африка стават напълно необитамеми за стотици години. Някой хора изобщо не могат да вденат с кухите си кратуни, ако хипотетчино се реализира такъв сценарии какво ще е случи със света...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    10 Авг 2022 13:03ч.

    Македонски българин е същото като български турчин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    10 Авг 2022 14:41ч.

    В какъв смисъл? Турската и българската нации съществуват от доста векове, и са доста различни и като език, и като история, и като религия, докато македонската се появява едва 20-те век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи