Русия поиска от Съвета за сигурност да гласува утре проекторезолюцията за Близкия изток

Русия поиска от Съвета за сигурност да гласува утре проекторезолюцията за Близкия изток

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува утре проекторезолюцията за конфликта между Израел и Хамас, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че проекторезолюцията призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и осъжда насилието срещу цивилни, както и всички прояви на тероризъм.

Руският заместник-постоянен представител при ООН Дмитрий Полянски каза, че в текста не са правени никакви промени, откакто той е бил внесен в 15-членния Съвет за сигурност в петък. Полянски очаква гласуването в САЩ да бъде насрочено за 15 ч. местно време утре (22 ч. българско време).

Проекторезолюцията от една страница съдържа и призиви за освобождаване на заложниците, за достъп на хуманитарна помощ и за безопасна евакуация на нуждаещите се мирни граждани. Тя е адресирана до Израел и до палестинците и в нея не е назована пряко палестинската радикална групировка Хамас, която извърши безпрецедентната изненадваща атака срещу Израел сутринта на 7 октомври.

Всяка резолюция на Съвета на сигурност на ООН се нуждае от най-малко девет гласа в нейна полза и в същото време да не бъде наложено вето от някоя от постоянните членки - САЩ, Великобритания, Франция, Китай или Русия.

Ройтерс отбелязва, че САЩ по традиция пазят своя традиционен съюзник Израел от каквото и да е действие на Съвета за сигурност. Агенцията припомня, че вчера Израел обяви, че подготвя сухопътно нападение срещу подкрепяното от Иран движение Хамас в ивицата Газа.

Израел призова палестинците, които живеят в гъстонаселения анклав, да се придвижат на юг, колкото се може по-близо до границата с Египет, където е контролнопропускателният пункт Рафа. Израел се зарече да унищожи Хамас в акт на отмъщение за нападението от 7 октомври.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи