Русия подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово

Русия подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово

Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и намира за неоснователни исканията на властите в Прищина към косовските сърби във връзка с автомобилните регистрационни табели и личните карти. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Ние, разбира се, абсолютно подкрепяме Сърбия. Ние сме редом до косовските сърби. Смятаме, че това са (изискванията на косовските власти - бел. ТАСС) абсолютно необосновани искания, каза Песков.

Косовското правителство беше решило от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от днес да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се карат в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Косовските власти бяха принудени да отложат влизането в сила на тези решения с един месец, след като косовските сърби започнаха масови протести вчера и блокираха пътища.

Косово обяви независимост през 2008 година и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Песков каза днес още, че въпросът за евентуалното влизане на Сърбия в Организацията на договора за колективна сигурност все още не е на дневен ред. Освен Русия в Организацията, която представлява военен съюз в рамките на Обществото на независимите държави, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • компоец с пистоует

    01 Авг 2022 13:40ч.

    каква е тази измислена държава косово ,какво ги бавите ,я на бързо ги пратете при алах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците грешат

    01 Авг 2022 13:45ч.

    Руснаците грешат, ако си правят сметката, че Вучич ще им позволи да го използват като маша срещу Запада. Вучич е усвоил отлично старите югославски номера да използва както Запада, така и Русия, без да се обвързва докрай нито с едните, нито с другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Западът" така наречен сам е в ролята на маша срещу самия себе си

    01 Авг 2022 14:25ч.

    А дръжката я държат банда психопати, поставили си за цел да унищожат човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Exodus

    01 Авг 2022 15:18ч.

    Така както вървят нещата, на сърбите не им остава нищо друго, за да спасят държавата си, освен да се откажат от членство в западните агресивни структури и да пуснат в страната си руски военни бази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    01 Авг 2022 14:03ч.

    Зависи какво са се договорили Путин и Ердо. Май СРБ е по-ценна за РУС отколкото ние. Направете извода сами. Или това е провокация срещу Чина, които имат толкова инвестиции в СРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май СРБ е по-ценна за РУС отколкото ние

    01 Авг 2022 15:11ч.

    Абсолютно не ! Ние сме отворена територия, Сърбия е анклав. Но руснаците изпуснаха питомното /БГ/ сега гонят дивото в Сърбия... Я да видим ако трябва да помагат логистично, как ще стигнат до Сърбия ? Никак. Затова на сърбите ще извият ръцете и отново ще отстъпят. За съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    01 Авг 2022 16:27ч.

    Който не иска да пропусне Лавров трябва да пропусне Шойгу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    01 Авг 2022 14:51ч.

    Днес им подменят документите и номерата, утре ще им забранят официалното използване на родния език, както бандеровците направиха в Украйна с руския език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    01 Авг 2022 15:56ч.

    И крайната цел е да направят етническо прочистване на Косовска Митровица ! Да прогонят 50 000 сърби от областта, като им направят живота непоносим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето вижте

    01 Авг 2022 15:56ч.

    какво значи да си с Русия, имаш гръб..... А ние имаме рисунки на самолетчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи