Русия планира буферна зона в Украйна, за да се предпази от атаките с дронове и ракети

Русия планира буферна зона в Украйна, за да се предпази от атаките с дронове и ракети

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Москва планира да създаде буферна зона в погранични с Украйна територии, за да ги защити от евентуални нападения от страна на силите на Киев. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Пред журналисти Песков заяви, че това е единственият начин, по който руските територии ще могат да бъдат извън обсега на украинския огън. 

Говорителят на руското президентство обясни и застана зад думите на Владимир Путин, който часове след обявената рекордна изборна победа повдигна въпроса за нуждата от "санитарна зона" на украинска земя, предпазваща Русия.

В разговор с репортери, цитиран от руски медии и "Ройтерс", Песков видя такава зона, която да постави руските региони извън обсега на украинския огън, като единствен начин за защита от украински атаки с дронове и обстрела на "обществени съоръжения, жилищни сгради". Идеята е да е извън обсега на "всяко средство, което врагът използва, за да ни удари (да удари Русия - бел. ред.)", каза той.

Той направи коментара, след като беше попитан дали смята за необходимо Русия да превземе Харковска област на Украйна, която граничи с Белгород, руска провинция, която е подложена на редовни атаки от силите на Киев от 2022 г.

Миналото лято Песков каза, че ако такава зона бъде създадена, тя трябва да отдели украинската инфраструктура на безопасно разстояние.

В неделя Путин коментира темата, попитан дали смята за необходимо Русия да превземе Харковска област на Украйна, която граничи с Белгородска, подложена на редовни атаки от силите на Киев от 2022 г. (в нея и по-далеч във вътрешността на Русия миналата седмица имаше множество атаки по различни обекти, най-вече рафинерии).

"Не изключвам, имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, да бъдем принудени в един момент, когато сметнем за подходящо, да създадем определена "санитарна зона" на териториите, които днес са под киевския режим", каза Путин след затваряне на секциите в неделя.

Не е известно как би се приложило това на практика, нито дали Путин разглежда възможността като част от бъдещи мирни преговори. Разстоянието от западната до източната граница на Украйна е над 1000 км.

Ракетите, с които Киев атакува руски цели, са с максимален обсег 200 км (Германия засега отказва да предаде "Таурус", които са с над 2 пъти по-голям), но дронове успяха да поразят цели на 800 - 900 към във вътрешността на руската територия в последните месеци, включително в дните преди изборите.

По думите на Путин зоната може да е достатъчно голяма за да спре оръжия, произведени в чужбина, да нанасят удари по руска територия.

И Москва, и Киев говореха миналата пролет, когато зачести обстрелът по Белгородска и Харковска област, за нуждата от "демилитаризирана зона", която да пази съответната им територия, но планът така и не бе приложен.

Украинското ръководство отказва да спре атаките срещу Русия, докато и последният войник на Москва не бъде изпъден. От 2022 г. граничните райони - и основно Белгородска, Курска и Брянска област, граничещи със Североизточна Украйна - са обект на редовни атаки от украински военни. Дни преди гласуването Русия съобщи за убити стотици диверсанти (броят не се потвърди) при проникване на руска територия.

Източници: dnevnik.bg, news.bg, fakti.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Господинов

    18 Март 2024 16:42ч.

    Да си дойдем на думата. Това беше решението, но НАТО го проспа. И това е защото НАТО и ЕС се ръководят от безмозъчни папагали. Това трябваше да е инициатива на НАТО и да сложат кейфорци в тази зона. Заедно с няколко допълнения това би сложило край на конфликта и би съхранило силите на Европа. Така хем щяха да парират руснаците, хем да ги следят под око. Сега вече е късно. Малоумна паплач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа е клоаката на този свят и за нас, поробените от нея, не е добре да съхранява някакви сили

    18 Март 2024 16:43ч.

    Европа трябва да умре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2024 18:53ч.

    Тепърва става интересно с тестовете на новите въоръжения. Реално няма недостижима дистанция. Има недостижими финанси ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синият парцал с жълтите троцкистки петолъчки

    18 Март 2024 16:57ч.

    Европа е вече под санкции от собственото си гражданско общество. ЕС е нелегитимна натрапническа структура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ превзеха Европа

    18 Март 2024 17:16ч.

    Честито на новите индианци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Март 2024 18:38ч.

    200 км навътре и ще стигнат Киев . Как ще стане не ми е ясно след целата мъка с Авдеевка. Може би Герасимов мисли върху бомбени килими и ФАБ 2000 - 9000 ? :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 20:47ч.

    Ползват и "дронове" от съветско време, модифицирани от разузнавателни за "камикадзе" с обсег до Урал. (Факт-СССР е водещ в безпилотните апарати. Украинците ползваха аоарати- свръхзвукови при това, от 70-те(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излиза

    18 Март 2024 20:48ч.

    Че "буферната зона" е нейде оттатък Одер. Налице извън Малоруския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи