Русия: Първата фаза на операцията в Украйна приключи. Ще се фокусираме върху Донбас

Русия: Първата фаза на операцията в Украйна приключи. Ще се фокусираме върху Донбас

Снимка: ТАСС

Руското министерство на отбраната обяви днес, че първата фаза на военната му операция в Украйна е приключила и че ще се съсредоточи върху пълното "освобождаване" на Донбас в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

„Като цяло основните задачи на първия етап от операцията са изпълнени“, каза Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб. Той обясни, че значителното намаляване на украинския военен потенциал позволява да се съсредоточат усилията върху основната цел – освобождението на Донбас, като операцията ще продължи, докато „задачите, поставени от върховния главнокомандващ, не бъдат напълно изпълнени“, съобщава ТАСС.

По данни на руското военно министерство украинските въоръжени сили са претърпели сериозни загуби: авиацията и системата за противовъздушна отбрана са били почти напълно унищожени, флотът е престанал да съществува и не са останали организирани резерви. По-голямата част от Донбас вече е освободена. Руските военни са блокирали редица големите градове в Украйна - Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев. Под техен пълен контрол са Херсон и по-голямата част от Запорожка област.

„Обществеността и отделни експерти се чудят какво правим в района на блокираните украински градове. (...) Първоначално не сме планирали да ги щурмуваме, за да предотвратим разрушения и да сведем до минимум загубите сред личния състав и цивилното население“, каза зам.-началникът на Генералния щаб Сергей Рудской. В същото време, отбеляза той, такава възможност не е изключена. По думите му, руските оръжия показват „висока точност, надеждност и възможност за оперативна употреба“.

През месеца на операцията са загинали 1351 руски военнослужещи и 3825 са ранени. Невъзвратимите загуби на украинските въоръжени сили и Националната гвардия от началото на операцията надхвърлиха 14 хил. души, като общо те загубиха около 30 хил. войници и офицери. Това е приблизително 11,5% от техния състав, твърдят руските военни.

Според Москва Украйна е загубила значителна част от бойната си техника: 65,7% от танковете и бронираните машини, 42,8% от полевите артилерийски оръдия и минохвъргачки, 30,5% от реактивните системи за залпово изстрелване и 82% от зенитно-ракетни системи С-300 и Бук-М. 85% от тактическите ракети на комплекса "Точка-У" са елиминирани. Почти три четвърти от украинските военни самолети и половината от хеликоптерите бяха унищожени, а от 36 дрона Bayraktar TB-2 само един остана на въоръжение, твърди руското Министерство на отбраната.

Според представената от Москва информация руските военни са атакували 16 основни украински военни летища и са унищожили 39 бази за съхранение, където са разположени до 70% от военното оборудване, материали и гориво, както и над милион тона боеприпаси. 30 ключови предприятия от военно-промишления комплекс са били ударени.

Руските въоръжени сили не нанасят удари по цивилната инфраструктура, Киев е ангажиран с тяхното унищожаване, каза Сергей Рудской. Според него всички 127 моста, разрушени в Украйна, са били взривени от националисти, за да сдържат настъплението на руските сили.

Минирането на подходи към пристанищата Одеса, Очаков, Черморск и Южни беше наречено от Рудской „пореден пример за безразсъдство“. Най-малко десетина открити мини са счупили котва и се носят в западната част на Черно море, което представлява реална заплаха не само за военните, но и за гражданските кораби.

Подкрепяните от Русия сепаратисти вече контролират 93 процента от територията на Луганска област и 54 на сто от Донецка област - двете области, които заедно съставляват Донбас, като 276 населени места са под контрола на народната милиция на републиките. Русия предава военните трофеи на двете републики в Донбас. По-специално, те вече са получили 113 танка и бронирани машини, 138 противотанкови ракетни системи Javelin и 67 гранатомета NLAW, съобщиха още руските военни.

От началото на операцията западните страни са доставили на Украйна повече от 100 артилерийски оръжия, почти 900 преносими зенитно-ракетни системи и 3800 противотанкови оръжия.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че не изключва възможността за щурм срещу украинските градове, които са блокирани, и че Русия ще реагира незабавно на всеки опит за затваряне на въздушното пространство над Украйна - нещо, което Киев поиска да бъде направено от НАТО, но Северноатлантическият пакт се противопостави.

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в рамките на така наречената "специална операция" за отслабване на военните способности на южната си съседка Украйна и за да изкорени хората, които Москва нарича опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива на инвазията и Западът наложи мащабни санкции на Русия в опит да я принуди да изтегли войските си.

Министерството на отбраната днес подчерта, че операцията ще продължи, докато руските сили не изпълнят задачите, без да дава подробности.

Руските военни са разглеждали два варианта за своята операция в Украйна: единият ограничен до Донбас, а другият на цялата територия на Украйна, съобщи още Министерството на отбраната.

Източници: БТА, ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Тълкуване

    25 Март 2022 17:50ч.

    Тълкуване: Не ни се отвори парашута. Отказваме се от завладяване на цяла Украйна и дори само на Киев. Ще продължим битката по границата, за да не ни изхвърлят и от Донецк и Луганск и да продължат на изток до Ростов на Дон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конушмаков

    25 Март 2022 17:53ч.

    Сръпска войска не знае назад - кръгом и вперьод

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Момче,

    25 Март 2022 17:54ч.

    Да беше написал "плоско" тълкуване. :) Киев никога не е бил интересен. Както и Лвов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тълкуване

    25 Март 2022 17:57ч.

    За Лвов мога да се съглася, но за Киев си го казаха изрично в началото на "операцията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конушмаков

    25 Март 2022 17:59ч.

    Момче, къде е Шайгу да разкаже приказката за юнака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо инфото куца

    25 Март 2022 18:20ч.

    Товя, което казаха е, че за три дни са в предградията на Киев. Украинците плашеха с два дни до Москва. На руснаците изобщо не им е нужна западната част. Това е таралеж в гащите. Осигуряват си Приднестровието и Крим , режат морето и до там. Западна Украйна без източна е нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А точно западната част на Украйна

    25 Март 2022 18:24ч.

    Е с огромните претенции и люлка на нацизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е точно така.

    25 Март 2022 18:28ч.

    Да се оправят поляците. Затова и руснаците си прочистват техните региони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    25 Март 2022 20:10ч.

    Накрая ще молят укрите да им подарят Крим, слушай ми думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    25 Март 2022 17:57ч.

    Дачков, покани независим експерт да каже как напълно унищожени ВВС и ПВО зачистват 100 самолета и 120 въртолета за месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независим

    25 Март 2022 18:03ч.

    от островите Зелени нос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой и кога е казал

    25 Март 2022 18:27ч.

    "Напълно унищожени"? Те още с имат самолети и ПВО в западната част. Друг е въпроса, че тези басни, които пишеш явно си ги чел по сайтовете. :) Май нямаш идея, какво означава това в цифри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За който следи е ясно

    25 Март 2022 18:06ч.

    Окръжение и извеждане от строя на основните сили на бандеровците, съсредоточени в Донецка област.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    25 Март 2022 22:17ч.

    Фюрерът искаше да превземе Украйна и да я раздели на три, но нищо не се получи и сега се чуди как да се измъкне от тая тиня, в която затъна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трола на Факти

    25 Март 2022 22:39ч.

    Отивай си във Факти, достатъчно е че там си наводнил всичко с простотиите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурд

    25 Март 2022 18:07ч.

    Това говорене на руското МО е абсурдно. Ако операцията спре до тук, ако не се смени властта в Киев, ако не се изтреби на 99 % ВСУ , на 100 % нац-батальоните , и не се разоражи "тероборона"-та, Русия е проиграла войната ! Максимум компромис, след задължителното образуване на Новорусия, Малорусия и присъединяването им към РФ, е да се създаде автономна Галичина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мне...

    25 Март 2022 18:30ч.

    Украйна вече е разделена. Унгария и Полша ще си вземат своето. Русия постига целите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Петров

    25 Март 2022 19:55ч.

    От МАсква ли сте? Или Ат НовАсибирск?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Абсурд

    25 Март 2022 19:57ч.

    Да. Напълно съгласен с вас. От Киев тръгва историята на Русия, така че не може без него. Точно и аз си мисля да им оставят Галичина, заедно с нацистите, а поляците да си ги чуват. Само че и те не ги искат, защото помнят какви са ги вършили през ВСВ. Продължавам в следващ пост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Абсурд

    25 Март 2022 20:00ч.

    Някъде четох, че броят на населението на Украйна, където се тачи нацизма и фашизма е между 15 и 18 милиона. Нали се сещате, какво означава такава бройка за Полша, чието население е 35 милиона. А голяма част от тази пасмина вече е плъпнала из цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Абсурд

    25 Март 2022 20:03ч.

    Та, мислех си, че за укронацистите може да има и друг вариант. Руснаците готвят грандиозен проект за населване/усвояване на Сибир - със създаване на градове, инфраструктура и т.н. Колкото успеят да заловят в тази война, закарват ги там под строга охрана и ето ти и нужната работна ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    25 Март 2022 20:13ч.

    Момче, това е Европа, не е Близкия изток или Африка за да има такива подялби. Икономическата цена, която Русия ще плати при такъв сценарий ще бъде толкова висока, че олигарсите ще се борят кой да отстреля Путин първи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дурак

    25 Март 2022 20:43ч.

    Ходи се гръмни бе тъпак, ти им светиш на руските олигарси под миндера ! С твойто фенерче им светиш , та знаеш какво искали олигарсите ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не било близкия изток

    25 Март 2022 21:52ч.

    Това, е Трета световна война. Патакламата вече започна и е въпрос на време да засмуче всички. Преразпределяне на територии ще има навсякъде, включително и у нас. До 5-6 години една трета от територията ни ще премине към Турция. Ще видите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горко на победените

    25 Март 2022 18:07ч.

    Така става, когато се самозабравиш и решиш, че можеш да водиш война с целия цивилизован свят. Русия ще плати висока цена за тази авантюра на своя КГБ фюрер. Репарациите вече са събрани - 300 млрд. долара на РЦБ са запорирани по сметки в централните банки на САЩ, ЕС (ЕЦБ във Франкфурт), Япония, Швейцария, Канада, Австралия ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "Факти" в "Гласове" и обратно

    25 Март 2022 18:22ч.

    Де що има форуми едно и също пействаш. Смени поне едно изречение с друго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Март 2022 18:51ч.

    Дано лабораторията на Брендо да оцелее в тази вакханлия ............продукцията и е добра за подтискане на мъката !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2022 19:59ч.

    "Целият цивилизован свят" - Кво е това? Както казва ЗИП-а: Васт ист дас? Там влизат ли държавите с най-древните цивилизации - Китай, Индия, Иран?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2022 20:03ч.

    За Америка Вук Драшкович казваше - държава по-млада от оградата на къщата на баба ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    25 Март 2022 22:19ч.

    Цивилизован е светът, който заклеймява руския нацизъм, останалите са диваци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горко на победените

    25 Март 2022 18:08ч.

    След тежки процедури и няколко години мъчителни преговори парите ще бъдат изплатени на пострадалите. Жалко за погубените човешки животи. Бог да ги прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Впрочем

    25 Март 2022 18:09ч.

    Това прилича да е руски блъф. Вчера Радата е гласувала символично решение - разрешава се на правителството /киевската хунта/ да управлява страната от който и да е град. Т.е Радата разрешава да се напусне Киев, подготвят евакуация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои мислиш у нас са с джиповете?

    25 Март 2022 18:20ч.

    Всички тия яли и пили на масата на американските си благодетели. Отдавна са се изнесли, кметът на Мариупол до последно лъже хората , а той самият в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снишете се

    25 Март 2022 18:23ч.

    Снишете се. Срамът, че сте подкрепяли военнопрестъпници, ще бъде непоносим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примирете се

    25 Март 2022 18:10ч.

    Призовавам путинофилите да не се държат като нацисти през април 1945 г. Крахът е неизбежен. Всичко свърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германските нацисти поне не са убивали свои

    25 Март 2022 18:17ч.

    А украинските нацисти стрелят по хората на Украйна. Америка добре си "вложи" парите в глупаците украинци! Тая енергия и възможности ако бяха ги вложили да запазят и да надгадят държавата си, стигане нямаше да имат. И за нас се отнася същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господ да ви пази, момчета!

    25 Март 2022 18:14ч.

    С Русия, твърдо в Русия на Путин и Шойгу. С Русия на Навални едва ли, но с Русия на Путин винаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жванецки

    25 Март 2022 18:15ч.

    Интересно - а с Одеса какво става?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    25 Март 2022 18:24ч.

    Никой не иска да разрушава Одеса. Дано и не се налага!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одеса

    25 Март 2022 20:49ч.

    ще падне във фаза 2 от операцията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чети история как e паднала Одеса на 10/04

    25 Март 2022 21:15ч.

    Немските и Румънски войски напускат Одеса няколко дни преди 10/04/1944 г,когато Червената армия влиза в града. Самите Одесисти са избесили останалите колаборационисти по дърветата и стълбовете на града,това са заварили .Сега ще заварят същото .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирандола

    25 Март 2022 18:31ч.

    Втората фаза вероятно ще е Днепропетровска, Харковска, Полтавска, Сумска и Черниговска област. И така до Днепър само Народни републики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕОРГИ

    25 Март 2022 19:17ч.

    И правилно ! Трябва да се чуят преговарящите за !! Няма напредък по преговорите , а там стои ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Март 2022 18:43ч.

    Някой правилно каза, че когато се самозабравиш и решиш, че можеш да водиш война с Русия, наистина ще платиш висока цена! И всичко по вина на предводителя на Хунтата Зеленски, който е на повод от САЩ. Така този смешник да разтури една цяла страна! Народа в Украйна най-малко трябва да го лнчува. И никави оправдания, след като си се продал на Империята на злото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z MAN

    25 Март 2022 18:47ч.

    ЩОМ ЧАКАЛИТЕ ВИЯТ ,ЗНАЧИ МЕЧОКА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА КАКТО СИ ТРЯБВА ,А ОНЯ ТРЕТОРАЗРЯДЕН ПАЛЯЧО НЕ СПРЯ ДА ЦИВРИ,ДЕЙВА ХОХЛАТА СМОТАНА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • V като вендета

    25 Март 2022 18:50ч.

    зеления нос яко го топи палячото в белото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин вече обяви 9 май за "Z-КРАЙ"

    25 Март 2022 19:09ч.

    Mедицинските заведения са препълнени от руски военнослужещи, загубиха 15 висши офицера, 5 от които генерала, а хранени само с лук, картофи, моркови, объркана логистика, снабдяване и без плочки кевлар в бронезащитни им жилетки войницте се обърнаха срещу командирите си и вече има случаи на прегазени от тях с танкове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zа Нашите!

    25 Март 2022 19:17ч.

    Още една жертва на CNN!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    25 Март 2022 19:37ч.

    Разбирам, че путлерите много ги боли от истината, че ги размазват по бойните полета. Така и с техния фюрер, умрял от злоба и страх, започна да унищожава дори своите, уби Шойгу (който никой не е виждал от 12-ти на живо), уволни Чубайс, прогони конкурентите, които се спрягат за негови заместници Герасимов и Калясков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Март 2022 19:19ч.

    Документален филм на Oliver Stone: Ukraine On Fire

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен преврат

    25 Март 2022 19:21ч.

    Руският генералитет ненавижда кагебистите. С право ги смята за мерзавци. След 10000 убити, от които 6 генерали и стотици висши офицери, в армията зрее бунт против некадърното управление на кагебиста. Въпрос на дни е танковете да обърнат и да тръгнат към "Москва. Кремль. Путин". На фона на предстоящия военен преврат пучът срещу Горбачов от 1991 г. ще изглежда като скучен водевил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен преврат

    25 Март 2022 19:24ч.

    Запасете с пуканки и за всеки случай и ... с йодни таблетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам да намерят смелост

    25 Март 2022 19:26ч.

    А иначе това ще е спасение и за Русия, не само за Украйна. И за целия свят. Путин е готов да започне и ядрена война. Просто още не е решил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умната, ей!

    25 Март 2022 20:45ч.

    Понеже е готов да мацуноса ядрено луди като вас, ако не сте си пили хапчетата, пийте ги. Защото тръгнете ли с рогите напред на Изток, ядреният удар сами ще сте си го изпросили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците контраатакуват на изток и запад от Киев, като село Лукяновка отново е в украински ръце от днес, петък сутринта, а на запад - Макариев и се опитват да изтикват руснаците с тежки боеве зад Бородянка

    25 Март 2022 19:26ч.

    Със застоя на руснаците, украинците преминават в контраатака, нанасяйки удари на запад и изток от Киев, атакувайки Херсон от Николаев и опитват да обградят руските войски в Донбас откъм Малиновка и Изюм. А десантния кораб Орск, с който руснаците се хвалеха беше ударен и потопен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на дни е танковете да обърнат и да тръгнат към "Москва.

    25 Март 2022 20:52ч.

    И Генерал Венк да докара армията, да отблокира Берлин... Съчмата пере, или лиШче от Мустафа ? Впрочем в Русия наистина има предатели за трепане - Кудрин побърза да подаде оставка /превантивно/ . Но защо Набиулина още не е обесена !?? Оказва се че половината от руското злато физически НЕ Е В РУСИЯ ! Ей това е удар в гърба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай

    25 Март 2022 21:23ч.

    "които Москва нарича опасни националисти" - а те не са такива ли? Безопасни ли са? Или не са се накичили със свастики?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    25 Март 2022 22:43ч.

    Истински триумф за смелите украински бойци ! Украйна си върна Херсон ! Преди седмица унищожиха всички хеликоптери и кораби ма руските сили около града, а днес са влезли и са разчистили самия град ! Браво ! На север около Киев руснаците са отблъснати на 50 км от предишните си позиции !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно към едно във Факти го четох това мнение

    25 Март 2022 22:46ч.

    А бе вие да нямате една таблица написана и да копирате и пействате по всички форуми? Тия 50км ми направиха впечатление, затова си и го спомних. Много сте боси и много вредни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • walker

    25 Март 2022 23:07ч.

    Разбира се, всеки схваща, че има огромен проблем в RuZZia. Защо докладва зам., къде са Кужугетович и Герасимов? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монголоидът може неограничено време да съществува във виртуалната вселена, участвайки със снимки, видеокадри и други

    25 Март 2022 23:52ч.

    Първото му виртуално появяване вече е налице, а се появи и под формата на текст, как бил назначил Емир Кустурица на поста Главен режисьор на Съветската армия, където щял да поставя пиеси по игрални филми: Циганско време, Черна котка, бял котарак, Летят жерави и други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изгубеният

    26 Март 2022 1:53ч.

    Ако Белорус не влезе във войната ще има поне две капитулирали руски армии. Не знам каква сеч ще настане на изток, може и РФ да си вземе "своето" , но заплахите на Медведев са смешни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фокусиран фокусник

    26 Март 2022 8:01ч.

    Не е зле да се фокусират вече върху Москва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия: Първата фаза на операцията в Украйна приключи. Ще се фокусираме върху Донбас

    26 Март 2022 8:22ч.

    "ГЛАСОВЕ" е съпричастен и живее с проблемите на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    26 Март 2022 9:38ч.

    Гласове, трийте фейковете на укропския тролетариат, тук се разпространяват такива измислици и лъжи от отчаяние, че не подобава това да бъде оставяно в сериозен форум. Трябва да се понамалят наркотиците, в противен случай степента на неадекватност е ужасяваща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    26 Март 2022 12:44ч.

    При първата операция постигнаха три милиона невинни бежанци, загубили домовете и сигурността си и много жертви. С перспективата Украйна дълго време да не може да се съвземе, дори при евентуален край на войната. При втората операция, какво остана да съсипят? Невероятно е, че сме оставили да правят това и нямаме методи да ги спрем. Стоим, гледаме, а някои дори се радват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи